Előfizetés

Mesterlövész lőtte ki a gázpalackot

Teljes terjedelmében lángolt egy ezerötszáz négyzetméter alapterületű borház tetőszerkezete Tarcal külterületén, az Útfenntartó lakótelepen. Az épületben több gázpalack is volt, az egyiket mesterlövész lőtte ki - közölte a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője szerdán az MTI-vel.

Dojcsák Dávid elmondta, hogy a tűzhöz a szerencsi és az encsi tűzoltókat, valamint a katasztrófavédelmi műveleti szolgálatot riasztották. A tűzoltók két oxigén- és egy propánbutánpalackot is kihoztak az épületből, egy propánbutánpalackot összeolvadva találtak meg. Hőkamerával figyeltek egy másik gázpalackot is, miközben több oldalról oltották a lángokat. A tűzoltók mesterlövészt kértek, ő kilőtte a palackot.  Az áram- és gázszolgáltató szakemberei lekapcsolták az épületet a szolgáltatásokról. 

A választások előtti utolsó EP-vita Ukrajnáról

Az Európai Parlament Strasbourgban ülésező képviselői ezekben az órákban is Ukrajnáról vitáznak: áttekintik az ukrajnai fejleményeket, különös tekintettel a Kelet-Ukrajnát destabilizáló orosz nyomásra. A szerda reggel kezdődött plenáris vitán részt vesz Stefan Füle, az Európai Bizottság bővítési és szomszédságpolitikai biztosa. Holnap a Parlament állásfoglalást fogad el Ukrajnával kapcsolatban, Genfben pedig tárgyalóasztalhoz ülnek Ukrajna, az Európai Unió, az Egyesült Államok és Oroszország képviselői.

Az Európai Parlament nem ismeri el Oroszország illegális területfoglalását a Krím-félszigeten, és felszólítja Oroszországot, hogy a nemzetközi joggal összhangban vonja vissza csapatait az ukrán határról - mondta a jelenlegi ciklus utolsó ülését megnyitó Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke.

Az Európai Parlament ismét kiállt Ukrajna területi egysége és függetlensége mellett, amelynek támogatását már több, mindig nagy többséggel elfogadott állásfoglalásban megfogalmazta. Az EP elnöke üdvözölte az ukrán kormány erőfeszítéseit az ellentétek feloldására és a kormány tekintélyének helyreállítására. Schulz elnök emellett üdvözölte a Tanács bejelentését az Ukrajnának juttatandó makrogazdasági segítségről, és hozzátette, hogy a Parlamentben április 3-án megszavazott, az ukrán árukra vonatkozó, egyoldalú uniós kereskedelmi döntés szintén hozzájárul majd az ukrán gazdaság talpra állításához.

Európai képviselők is részt vesznek megfigyelőként a május 25-i ukrajnai választáson, amely a Parlament elnökének reményei szerint szabad és tisztességes lesz.

Csak egy pofa rock and roll - 50 éve Rolling Stones!

Göbölyös N. László
Publikálás dátuma
2014.04.16. 14:23
Fotó: Gettyimages
Már a fél évszázadot önmagában is nehéz kimondani és átérezni: két nemzedék nő fel ez idő alatt, amíg azt megéljük. Ha pedig belegondolunk abba, hogy a ma is imádott Rolling Stones éppen 50 évvel ezelőtt jelentette meg első albumát, akkor bizony elgondolkodunk a múlandóságról és a halhatatlanságról egyaránt.

A múlandóság kategóriájába tartozik, hogy a Gördülő Kövek (akiknek a neve valójában – amerikai néger szlengben  - „számkivetetteket” jelent) az egykori pimasz arcú kölyökből már-már múmiaszerű öregemberekké váltak. Legalábbis első látásra. Mert ha megnézzük egy koncertjüket, akkor máris a halhatatlanság dimenziójába megyünk át. Legutóbb tavaly mutatták meg a Hyde Park-i bulijukkal, hogy még mindig képesek hangulatban, energia-kisugárzásban hazavágni az unokáikat is. Az egykori „rosszfiúk”, akiket sokáig azonosítottak a „szex és drog és rock and roll” eszméjével, akiket annak idején a „kedves, aranyos” Beatles ellentétének állított be a média, mindent és mindenkit túléltek. A zenéjük pedig beleivódott milliók testébe-lelkébe, és a 20. század kultúrtörténetének megkerülhetetlen része.

Első lemezük, amelynek címe egyszerűen The Rolling Stones volt, elsősorban rhythm and blues  és rock and roll-örökzöldekből állt, de akad közöttük olyan, mint Chuck Berry Carolja, Bobby Troup Route 66-je, vagy Slim Harpo I’m A King Bee-je, amelyet már-már sajátjuknak tekintünk azóta. De már ezen az albumon megszületik a rock egyik legnagyobb szerzőpárosa: Mick Jagger és Keith Richards jegyzi a romantikus Tell Me című dalt, bizonyítandó, hogy a vagányoknak finom érzelmeik is vannak.

Az akkori csapatból Jagger, Richards és Charlie Watts dobos ma is viszi tovább a Stones-t. A sokhangszeres Brian Jones 1969. június 3-án máig tisztázatlan körülmények között meghalt, míg a basszusgitáros Bill Wyman, a legidősebb tag 1993-ban kiszállt, azóta szólóban nyomja, nyolcvanhoz közel is.  És a banda még mindig nem mondta ki az utolsó szót. A napokban mutatják be a róluk készült legújabb dokumentumfilmet, a Crossfire Hurricane-t, amely végigkíséri 50 évüket. A Jaggert ért családi tragédia, élettársa öngyilkossága sem veszi le őket a színpadról, nyáron folytatják a megkezdett „végtelenített” világturnét. Igaz, új stúdióalbumra nem készülnek. Mint az énekes a napokban a nyilatkozta a USA Today-nek, „a közönség úgyis a régi dalokat várja, azokra indul be a legjobban.” Mert az egész tulajdonképpen nem más, csak egy pofa nyers, egészséges rock and roll...