Előfizetés

Prostituáltakat futtatott a milliárdos

Publikálás dátuma
2014.04.16. 13:19
Képünk illusztráció. Fotó: David Ramos/Getty Images
Szervezett prostitúcióban való részvétel vádjával vették őrizetbe a hét elején Kína egyik leggazdagabb emberét, aki a nemzeti törvényhozásban is képviselő volt - jelentette a kínai média. A 47 éves Liang Jao-hujt még februárban gyanúsították meg prostitúció szervezésében való részvétellel, amikor a kínai központi televízió (CCTV) a kelet-kínai Tungkuang városában készített riportjában mutatott rá a Kínában illegális tevékenység elterjedtségére.

A rejtett kamerás felvételek egyike a férfi tulajdonában lévő szállodában rögzíti a szolgáltatásaikat kínáló örömlányokat, a milliárdos felelősségére irányítva a figyelmet. A csaknem kétmilliárd jüanos (72 milliárd forint) vagyonával Kína leggazdagabb emberei közé sorolt Liang Jao-huj az 1990-es évek végén a szolgáltatóiparban kezdte karrierjét. A CCTV riporterei által meglátogatott szállodája mellett számos ingatlannal rendelkezik, övé egyebek közt az ország legnagyobb hotele, a tungkuangi OYV szálloda. A milliárdos a 2000-es években az olajiparban terjeszkedett tovább, s az állami tulajdonban lévő Csungjüan olajipari csoport egyik vezetője lett.

Az állami rádió értesülései szerint kínai üzletein túl Liang tíz olajkutat tudhat magáénak Kazahsztánban. Üzleti sikerei a politika előtt is megnyitották számára az utat: 2008-ban Kuangtung tartomány, majd 2012-ben az ország törvényhozásába választották képviselőnek. Utóbbi címétől az őrizetbe vételekor megfosztották, és ha bíróság elé kerül, prostitúció szervezéséért akár halálbüntetést is kaphat.

A kínai kormány a CCTV riportját követően indított országos kampányt az illegális tevékenység szervezőinek kézre kerítésére - ahogy azt Liang esete is példázza, a társadalom minden szintjén.

Késsel rabolt taxit

Első fokon tizennégy hónap börtönbüntetéssel sújtotta a Hódmezővásárhelyi Járásbíróság azt a férfit, aki március 22-én késsel fenyegetőzve vitte el egy taxis járművét – közölte a Csongrád Megyei Főügyészség szóvivője.

Szanka Ferenc közlése szerint a bíróság gyorsított eljárásban erőszakkal, illetve az élet, vagy testi épség elleni közvetlen fenyegetéssel, felfegyverkezve elkövetett jármű önkényes elvétele és fogolyszökés bűntettében mondta ki bűnösnek a férfit.

A vádlott Szegeden szállt be a taxiba, előbb az algyői hídig, majd Hódmezővásárhelyig vitette magát. A városba érve azt kérte a taxistól, hogy vigye tovább Mártélyra, de ezt a sofőr nem vállalta. Az utas ekkor kabátjából egy kést vett elő, azzal kezdett fenyegetőzni. A taxis kiugrott a járműből, támadója átült a kormány mögé és elhajtott. A bejelentés után 15 perccel a helyszínre irányított járőrök a régi Tisza-töltésen feltartóztatták a menekülő M. Lászlót.

A 40 éves férfi a taxiból kiszállva ellenállt a rendőri intézkedésnek, a járőrök csak testi kényszer alkalmazásával tudták elfogni és előállítani a rendőrkapitányságra. A vádlott a rendőrségen, miközben a mellékhelyiséghez kísérték, megpróbált elszaladni, de az egyenruhások elfogták.

Műfű lángol az M6-oson

Kigyulladt egy műfüvet szállító kamion az M6-os autópálya ráckeresztúri szakaszán. A sztrádát az oltás,  mentés idejére lezárták - értesült a HavariaPress. 

A sztráda 34-es kilométerénél, a Budapest felé vezető oldalon gyulladt ki egy kamion. A műfüvet szállító járműszerelvény vezetőjének nem esett baja, időben elhagyta a fülkét. A helyszínre érkezett érdi tűzoltók megfékezték a lángokat. Az oltás idejére az autópálya főváros felé vezető oldalát teljes szélességében lezárták. Tíz óra tájban a belső sávban már megindulhatott a közlekedés.