MSZP: a Fidesz szótárából hiányzik a "hibáztunk" szó

Veres János az MSZP EP képviselőjelöltje közleményében azt írja: a  Fidesz a felelős azért, hogy Magyarországon ma nem lehet adómentesen pálinkát főzni, ugyanis 2001 júniusában, az Európai Unióhoz történő csatlakozási tárgyalások során a Fidesz-kabinet szó nélkül tudomásul vette, hogy Magyarországon adómentes pálinkafőzés nem lehetséges, és az adózási fejezetet ennek a tudatában lezárta.

Veres János szerint lehetett volna másként is, példaként hozza fel, hogy Ausztriában van adómentes pálinkafőzés is, de az első Orbán-kormánynak 2001-ben ez még nem volt fontos. S mivel az adózási fejezetet 2001-ben lezárták, a későbbi MSZP-kormányok keze ebben a kérdésben már meg volt kötve.

A szocialista politikus a közleményben kiemeli: az adómentes, otthoni pálinkafőzés csak 2010-ben lett fontos a Fidesznek, amikor is Orbán Viktor második kormánya tudatosan megszegte az ezzel kapcsolatos, épp általuk elfogadott Uniós szabályozást. Most pedig álságosan csodálkoznak, illetve felháborodnak, amikor az Európai Unió bírósága jogszerűtlennek minősítette a magyar kormány intézkedését.

"Az igazság az, hogy ha Orbán Viktor előrelátóan gondolkodott volna, most nem kellene senkivel harcolnia az adómentes pálinkafőzésért, a Fidesz szótárából azonban hiányzik az a szó, hogy „hibáztunk”. Inkább kardcsörtetve hadakoznak, és még mindig titkolják, hogy az adóköteles pálinkafőzést valójában az első Orbán-kormány fogadta el 2001 júniusában az EU-hoz történő csatlakozás adózási fejezetének lezárása során." - zárul a közlemény.

Szerző

Mesterházy Attila: köszöntő pészahra

Pészah alkalmából köszönti zsidó honfitársainkat Mesterházy Attila MSZP elnök:

Boldog pészahot kívánok minden zsidó honfitársamnak!

Az ünnep üzenete messze túlmutat önmagán, hiszen nemcsak a zsidó nép felszabadulásáról, hanem megszületéséről és néppé, közösségé alakulásáról is szól. Ez az az időszak, amikor az idősebb generáció tanítja a múltat, példát ad a fiataloknak. Az ünnep így válik a zsidó nép történelmét gazdagító hagyomány részévé, amelyben az egymást követő generációk életmintát, tapasztalatot és bölcsességet adnak át egymásnak. Az összetartozás élménye a hagyományteremtés útján így válik a közösség minden tagja számára megélhetővé, példa- és értékteremtővé.

Az ünnep a megújulásé és a szabadságé is.

Nemcsak az izraelita vallás követőinek, de a zsidó kultúra tisztelőinek is üzen: azt, hogy bármennyi megpróbáltatás, bármilyen sorscsapás után is van remény – remény az újrakezdésre, a békés, szabad életre. Kívánom valamennyi zsidó honfitársunknak, hogy maradéktalanul megélhessék mindezt.

Szerző

Riasztás adtak ki a viharos szél miatt

Több megye számos járására, illetve a fővárosra is másodfokú riasztást adott ki a viharos szél miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfő délután.

Fejér, Győr-Moson-Sopron, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád, Pest, Somogy, Vas, Veszprém és Zala megye jelentős területén, valamint Budapesten a legerősebb széllökések az óránkénti 90 kilométeres erősséget is meghaladhatják a következő órákban.

A hétfő éjfélig szóló figyelmeztetés szerint az egész országban viharossá fokozódhat a szél, és több helyen heves zivatarokra is számítani lehet.

A legerősebb széllökések 70-90 kilométer/óra között valószínűek, helyenként azonban 90-100 kilométer/órás szélrohamok is lehetnek. Az országot elérő erős hidegfront mentén záporok, zivatarok is kialakulhatnak. Zivatarokra nagyobb valószínűséggel az ország déli felében lehet számítani. Egy-egy erős záporhoz vagy zivatarhoz jégeső vagy jégdara is társulhat. Helyenként rövid idő alatt 10-20, néhol 20 milliméternél is több csapadék hullhat.

Kedd hajnalban főleg északkeleten és délnyugaton talaj menti fagyra lehet számítani. Napközben északkeleten jégdarával, jégesővel kísért záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A Kisalföldön ismét viharossá fokozódhat a szél - írta a meteorológiai szolgálat.

Szerző
Frissítve: 2014.04.14. 19:10