Eladó a Praktiker márkanév

A német Praktiker felszámolása után is tovább élhet a márkanév, a barkácsáruház felszámolásával megbízott vállat szóvivője ugyanis megerősítette, hogy a márkanevet megpróbálják értékesíteni - írta a Wirtschaftswoche. 

A lap információi szerint sok az érdeklődő, az eladási árat azonban jelenleg igen nehéz meghatározni.

A Praktiker németországi anyavállalata 2013 szeptemberében jelentett fizetésképtelenséget. Idén februárban a török tulajdonban levő Search Chemicals társaságnak adta el romániai üzletláncát a német Praktiker. A tulajdonosváltás következtében a Praktiker márka arculata és a Praktiker Románia tevékenységi köre nem változott.

Még mindig kérdéses azonban a magyarországi Praktiker áruházak sorsa. Idén március 19-én a versenybe új belépőként az egyik legnagyobb építőipari vállalat, a KÉSZ Csoport is beszállt, amely a teljes magyarországi hálózatra indikatív árajánlatot tett.

Szerző

Növekedésre számít az IMF

Publikálás dátuma
2014.04.14. 07:25
Mario Draghi nyugtatott, és monetáris lazításról beszélt. Fotó: Europress/Getty Images
Monetáris lazítást helyezett kilátásba Mario Draghi, az Európai Központi Bank (EKB) elnöke arra az esetre, ha az euró árfolyama tovább erősödne. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) és a Világbank tavaszi közgyűlésén az EKB elnöke igyekezett megnyugtatni a piacokat, szerinte Európa nem a gazdaságot megbénító defláció felé halad.

 "Előrejelzéseink szerint nem kell az infláció további csökkenésétől tartani, sőt fokozatos növekedésnek indult, és 2016 végére eléri a két százalékot - mondta Draghi. - Semmi nem igazolja azt a feltételezést, hogy az emberek elhalasztanák vásárlásaikat csak azért, mert az árak csökkenésére számítanak."

A jelenleg tapasztalható alacsony inflációt elsősorban a csökkenő energiaárak, az euróövezeti krízisországokban végrehajtott megszorítások okozták, de szerepe volt benne az euróárfolyam alakulásának is. Az IMF tagállamai washingtoni találkozójukon a világgazdasági növekedés problémáit vitatták meg.

Az IMF előrejelzése szerint a világgazdasági növekedés lendülete fokozódik, elsősorban az Egyesült Államokban, illetve a német gazdaság vezetése alatt az európai gazdasági térségben lehet a helyzet számottevő javulására számítani. A feltörekvő térségekben viszont csak vontatott ütemű javulás várható.

Szintén az elmúlt hétvégén tartották meg a világ 20 legnagyobb fejlett és felzárkózó országának (G20) találkozóját: ennek záróközleményében az országok pénzügyérei és jegybankárai sürgették az Egyesült Államokat, hogy fogadja el az IMF kvóta- és döntéshozatali reformjához szükséges törvényeket. Ennek idén januárig kellett volna megtörténnie.

A reform lényege az, hogy az IMF hatalmi struktúrájának az átrendezésével a világgazdaság tényleges erőviszonyai kapnak hangsúlyt. Ez azt jelenti, hogy az egyre nagyobb gazdasági erőt képviselő országok, így például Kína és India tényleges gazdasági erejüknek megfelelően vehetnek részt a szervezetben.

A G20 közleménye "mély csalódottságának adott hangot" az amerikai döntés elmaradása miatt. Jelezte egyben, ha az év végéig nem ratifikálja a kongresszus a reformok végrehajtásához szükséges dokumentumokat, akkor az IMF-hez fordulnak a megfelelő lépések előkészítésére, egyeztetve az IMF politikai-stratégiai testületével, a Nemzetközi Monetáris és Pénzügyi Bizottsággal (IMFC).

Szerző

Egyszerűbb és olcsóbb lesz a hitelgarancia

Átfogó intézkedéscsomagot léptetett életbe a kis- és középvállalkozói (kkv) szektor finanszírozásának javítására a többségében állami tulajdonú Garantiqa Hitelgarancia Zrt. - közölte Urbán Zoltán, a cég vezérigazgatója. 

Céljuk, hogy a hitelek mellé minél több életképes vállalkozás kapjon olcsón és gyorsan kezességvállalást. A társaság a vállalkozások által felvett hitelek legfeljebb 80 százalékáig ad készfizető kezességet, mindezt a korábbi 1,8-2,2 százalék helyett akár 0,3 százalékos díj fejében.

Ez azt jelenti, hogy egy vállalkozás 10 milliós forintos bankhiteléhez a Garantiqa 8 millió forint hitelgaranciát évi 30 ezer forintért biztosít. Bizonyos esetekben a társaság az MV-Magyar Vállalkozásfinanszírozási Zrt. 100 százalékos viszontgaranciája mellett ad készfizető kezességet.

Emellett lerövidítetteték a benyújtott kérelmek elbírálási idejét, az eljárást így akár már 3 munkanap alatt lefolytathatják. A Garantiqa 2014. május 31-től kezdődően a társaság online ügyfélkapus rendszerre áll át. Lehetővé vált a termőföld biztosítékként történő elfogadása az induló agrárvállalkozások esetében, de például már az őstermelők hiteleihez is tud a Garantiqa kezességet nyújtani.

A Garantiqa jelenleg mintegy 330 milliárd forint összegű garanciaállománnyal rendelkezik, a mostani intézkedések célja, hogy a következő három évben a cég garanciavállalásainak összege legalább 50 százalékkal nőjön.

Szerző