Előfizetés

Három hetet kaptak a plakátok eltávolítására

Még valamivel több mint három hetük van az országgyűlési választáson indult jelölteknek és pártoknak arra, hogy eltávolítsák a kampány időszakában a közterületeken elhelyezett plakátjaikat.

A választás után egy héttel az ország számtalan pontján láthatók még hirdetőtáblákra, hirdetőoszlopokra kihelyezett, ám céltalanná vált választási plakátok.

A választási törvény szerint a szavazás napjához képest egy hónapon belül, tehát május 6-án 16 óráig kell eltüntetni e plakátokat. A jogszabály szerint a plakátot annak kell eltávolítania, aki azt elhelyezte, vagy akinek érdekében elhelyezték.

Ha a plakátokat nem távolítják el időben, Budapesten a fővárosi kezelésű közterületeken a fővárosi önkormányzatnak, míg a kerületekben a helyi önkormányzatoknak kell eljárniuk ezen ügyekben, ugyanúgy, ahogy az ország valamennyi településén.

Az önkormányzatok a határidő lejártát követően maguk is eltávolíthatják plakátokat, majd annak költségét kiszámlázhatják.

A legtöbb önkormányzat a választási időszakra hirdetőtáblákhoz hasonló "kampányoszlopokat" helyezett ki a közterületekre; a jelöltek és a pártok ezekre ingyenesen ragaszthatták fel plakátjaikat, szóróanyagaikat. Az önkormányzatok így próbálták megelőzni a "vadkampányolást", vagyis azt, hogy a pártok aktivistái a plakátokat házfalakra, villanyoszlopokra, telefonfülkékre, aluljárók falára vagy hidakra ragasszák fel.

Budapesti közterületeken több helyen még ma is láthatók, többnyire nehezen megközelíthető felüljárókon, villanyoszlopokon, házfalakon olyan plakátok, amelyeket a korábbi választások után nem távolítottak el a pártok.

"El a kezekkel Kishantostól"

Publikálás dátuma
2014.04.13. 11:09
Greenpeace-aktivisták transzparenst tartanak a Vidékfejlesztési Minisztérium előtt a Kettős Mérce blog demonstrációján 2014. ápr
A kishantosi vidékfejlesztési központ békés megoldást szeretne az általa vitatott földügyben. Ács Sándorné, a központ ügyvezetője az elvetett növényeik szombat reggel kezdődött kiszántása ellen a fővárosban szombat este tartott tiltakozó akción azt mondta, kizárták őket "a saját területükről" és több száz milliós értéket pusztítottak el "a magukat új bérlőnek nevezett emberek".

A Kishantosi Vidékfejlesztési Központ Nonprofit Kft. ügyvezetője a Vidékfejlesztési Minisztérium épülete elé szervezett tüntetésen a folyamatban lévő földbirtok-szerződések bírósági pereire utalva úgy fogalmazott: "Nyerni fogunk".

Hozzátette: Kishantoson már régen nem Kishantosért harcolnak, hanem Magyarországért, "mert tízmillió magyarral is az fog történni, mint a nemzetközi hírű mintagazdasággal, megsemmisítik".

A Fejér megyei kishantosi gazdaság 452 hektár állami földterületen folytatta tevékenységét, amelynek bérleti joga tavaly októberben lejárt. A földterület hasznosítását a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) döntése értelmében 8 gazdálkodó, illetve gazdasági társaság kapta.

Szombat reggel, a nyertes új bérlők elkezdték beszántani a földpályázatokon vesztes bérlő, a kishantosi vidékfejlesztési központ által ősszel és tavasszal elvetett növényeket.

Ács Sándorné, a kishantosi gazdaság egyik alapítója és vezetője, a Kettős Mérce blog szervezésében, Greenpeace aktivisták részvételével tartott demonstráción arra hívta fel a figyelmet: a területet beszántók önbíráskodtak, hiszen az ügyben bírósági eljárások vannak folyamatban. A mintegy 50-70 résztvevő előtt azt mondta: a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet a mai napig nem számolt el velük.

Ács Sándorné, a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ Nonprofit Kft. ügyvezetője beszél a Kettős Mérce blog El a kezekkel Kishantostól! elnevezésű tüntetésén a Vidékfejlesztési Minisztérium előtt. Fotó: Kallos Bea/MTI

Ács Sándorné, a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ Nonprofit Kft. ügyvezetője beszél a Kettős Mérce blog El a kezekkel Kishantostól! elnevezésű tüntetésén a Vidékfejlesztési Minisztérium előtt. Fotó: Kallos Bea/MTI

Rodics Katalin, a Greenpeace Hungary kampánykoordinátora elmondta, Kishantos német-magyar kormányközi megállapodással jött létre, és a magyar állam szavatolta a német kormánynak, hogy biztosítja a biogazdasághoz a megfelelő feltételeket.

A nonprofit kft.-től "egy álságosan kiírt (föld)pályázattal" vették el a területet, és olyan nyerteseknek adták oda, akik nem feleltek meg az NFA pályázati feltételeinek - jelentette ki.

Az aktivisták a tüntetés előtt "El a kezekkel Kishantostól" feliratú papírlapokat ragasztottak a Vidékfejlesztési Minisztérium épületének falára és bejárati ajtajára.

A demonstráción részt vett Szabó Rebeka, az Együtt-PM mezőgazdasági szakpolitikusa, Szél Bernadett, az LMP társelnöke és Csiba Katalin, az LMP EP-képviselőjelöltje, a párt környezetpolitikai szakszóvivője. 

Futóverseny miatt zárva a fél város

Publikálás dátuma
2014.04.13. 10:53
A Vivicittá városvédő futás félmaratoni mezőnyének résztvevői egy frissítőpontnál a budai alsó rakparton 2014. április 13-án. Fo
Futóverseny miatt forgalomkorlátozásokra kell számítani ma Budapesten a budai és pesti rakpartokon és a Margit hídon.

A rendezvény miatt már kora reggeltől korlátozzák a forgalmat, fél nyolctól teljes hosszában lezárják a budai és pesti alsó rakpartot is. A Margit hídon pedig a Buda felé tartó forgalmat délelőtt fél 10 és délután 3 óra között többször is a villamossínekre terelik.

Délelőtt lezárják az Árpád fejedelem útja-Üstökös utcai csomópontot, a Pázmány Péter rakpart-Műegyetem rakpart útvonalat, a Szabadság híd Pest felé vezető oldalát, az Újpesti rakpartot, kora délután pedig az Árpád hídon a Pest felé tartó jobb szélső sávot és a Népfürdő utcát.

A zárások miatt 9.50 és 11.10, valamint 13 óra és 13.30 között rövidített útvonalon, csak a Közvágóhíd és a Boráros tér között közlekedik a 2-es villamos, a délelőtti órákban módosított útvonalon jár a 9-es és a 15-ös busz, fél 10 és 10 között nem jár a 17-es villamos, amelyet a 17V járat pótol, a 47-es, a 48-as és a 49-es villamosok pedig a Deák Ferenc tér helyett a Batthyány térre közlekednek. Módosított útvonalon viszi az utasokat a 70-es, a 78-as és a 83-as troli is.