A reform áldozata

Publikálás dátuma
2014.04.12. 07:39
Sebeliust nem a tartalom, hanema reform kivitelezése miatt bírálták. Fotó: Joe Raedle/Europress/Getty Images
Lemondott Barack Obama egészségügyi minisztere. Kathleen Sebelius személyesen vállalta a felelősséget az Obamacare bevezetésének technikai hibáiért.

Sebelius akkor távozott, amikor a hibákat már kiküszöbölték, s lezárult az egészségügyi reform első szakasza. A demokrata elnök múlt héten jelentette be, hogy 7,1 millió ember folyamodott új egészségbiztosításért, s ezzel a program eredeti célkitűzéseit sikerült teljesíteni. A miniszter csütörtökön tanúskodott a szenátus pénzügyi bizottságában, s már 7,5 milliós adatot közölhetett.

A reformot Obama elnöksége legfontosabb vívmányának tartják, mintegy 35 millió eddig nem biztosított amerikai számára teszi lehetővé, hogy bekapcsolódjon az egészségbiztosítási rendszerbe. A republikánusok mindent megtettek, hogy érvénytelenné tegyék, de még a legfelsőbb bíróság is rábólintott. A bírálók a reform magas árát, s a biztosítás kötelezővé tételét nehezményezték.

Az egészségügyi tárca vezetője kulcsszerepet játszott az Obamacare kongresszusi elfogadtatásában, nem rajta múlt, hogy végül csak demokrata voksokkal ment át a reform. Sebeliust utóbb nem is a tartalom, hanem a kivitelezés miatt bírálták, bár hosszú időt hagytak az előkészítésre, a számítógépes rendszer csődöt mondott, s a korrigálás hónapokba telt. A 65 éves Sebelius hírek szerint múlt hónapban ajánlotta fel az elnöknek, hogy az első szakasz lezárásakor leköszön.

Kathleen Sebelius két hivatali időt húzott le Kansas élén, sikeres demokrata kormányzó volt egy republikánus államban. A 2008-as kampány idején, nő létére, nem Hillary Clinton, hanem Obama jelöltségét támogatta. Obama eredetileg Tom Daschle szenátort szánta volna a tárca élére, de végül zűrös adóügyei miatt új jelöltet kellett keresnie. Sebelius apja, John Gilligan, Ohio állam volt kormányzója tavaly halt meg.

Sebelius utóda Sylvia Matthews Burwell, a Fehér Ház költségvetési hivatalának vezetője lesz. Obama elnök hírek szerint olyan menedzsert akart az egészségügyi tárca élére állítani, aki már bizonyított. Jelölését jelenlegi posztjára már jóváhagyta a szenátus, így könnyebb dolga lehet. A 48 éves Burwell az egykori Clinton-csapat veteránja, korábban a Gates Alapítványnál is dolgozott.

Szerző

Rosszul járhat jónéhány pálinkafőzde

Az Európai Unió bírósága szerint nem összeegyeztethető az uniós joggal, hogy Magyarország lehetővé tette, évente legfeljebb 50 liter gyümölcspárlatot saját felhasználásra jövedékadó-mentesen lehessen főzni, főzetni. Ezzel pont került a kötelezettségszegési eljárás végére. 

Az uniós jog szerint ugyanis a pálinka esetében a tiszta alkohol hektoliterére minimum 550 euró (mintegy 168 ezer forint) jövedéki adót kell kivetni, és azokra a párlatokra adható adókedvezmény, amelyet a gyümölcstermesztők a saját gyümölcsükből saját fogyasztásra szeszfőzdében főzetnek. Ez nem lehet több háztartásonként 50 liternél, tiszta szeszben mérve. Ezzel szemben Magyarország a gyümölcstermesztő által főzdében főzetett, saját fogyasztásra szánt pálinkára legfeljebb 50 literig 0 forintos jövedéki adót vetett ki, amit a bíróság gyakorlati értelemben adómentességként értelmezett.

Az ugyanilyen célra otthon főzött pálinka esetében pedig konkrétan kimondta annak adómentességét. Ítéletében a bíróság arra a következtetésre jut, hogy Magyarország a kérdéses párlatfőzésre és pálinkafőzetésre az uniós jog által meg nem engedett, túl nagy adókedvezményt adott.

Az Orbán kormány ezért újabb harcot hirdetett Brüsszel ellen, hogy megvédje a pálinkafőzés szabadságát, ami egyébként eleve helytelen kifejezés, mert háznál csak gyümölcspárlatot lehet készíteni. A pálinkatörvény ugyanis szigorú követelményeket támaszt ezzel a hungarikummal szemben, nem lehet bármilyen szeszes italt pálinkának nevezni. A szakemberek azonban felhívták a figyelmet arra, hogy ha a kabinet kibújna a döntés végrehajtása alól, azzal jelentős uniós pénzek folyósítása kerülhetne veszélybe.

A kormányzat intézkedését azonban sok, bár nem több száz, de legalábbis több tucat olyan családi vállalkozás megszenvedheti, amelyek például uniós forrásból alapították meg profi főzdéjüket, "pálinkaházukat". Ezek a vállalkozások a győztes pálinka-szabadságharc miatt beszűkült piacon csődbe jutva még azzal is számolhatnak, hogy ha nem teljesítik a támogatás feltételeit, kötelesek visszafizetni a beruházásra kapott összeget. Ez alól ugyan felmentést adhat a vidékfejlesztési miniszter, de abban az esetben a költségvetésnek, vagyis az adófizetőknek kell állniuk a számlát.

Szerző
Témák
pálinkafőzés

Jött-ment orosz gáz

Nem kell aggódni, Magyarországra zavartalanul érkezik a földgáz, ezt a jelenlegi kereskedelmi szerződések garantálják - reagált tegnap a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) az orosz elnök levelére.

Vlagyimir Putyin az orosz földgázt vásárló országok vezetőinek küldött üzenetében figyelmeztetett az ukrán gázadósság miatt kialakult kritikus helyzetre, és annak lehetséges hatására az Európába Ukrajnán keresztül továbbított gázra.

Martonyi János külügyminiszter kijelentette, hazánk készen áll az Ukrajnába irányuló gázszállításra, ennek technikai feltételei adottak.

Azonban lapunknak nyilatkozó iparági szakértők elmondták, ugyan a német RWE konszerntől vásárolt gáz alibit szolgáltat arra, hogy papíron Nyugat-Európából származó gázt exportáljunk Ukrajnába, a gyakorlatban azonban az Ukrajnán át érkező orosz gáz egy részét fordítjuk vissza a határon. Ezt az orosz Gazprommal kötött, jövőre lejáró szerződésünk tiltja.

Magyarország ráadásul szorult helyzetben van, nemcsak a paksi erőmű bővítésére kötött szerződés miatt, hanem szinte üres kereskedelmi gáztárolóink miatt is, melyek feltöltése leköti majd’ az összes importkapacitásunk a következő hónapokban.

Szerző