Előfizetés

Műtárgy lesz Orbán Viktor hátizsákja

A Nemzeti Múzeum legújabb kori gyűjteményébe kerül Orbán Viktor nyolc éve hordott focis hátizsákja. A kormányfő maga adta át a múzeumnak, miután - meglepő módon - maga rendelt egy újat Brazíliából.

Egy új brazil hátizsákra cserélte 2006 óta cipelt, még a fiától szerzett focis táskáját Orbán Viktor. A Blikk információja szerint a vele számtalanszor látott, a 2006-os német világbajnokság hivatalos, így piros-fekete-sárga színekben pompázó tatyója pedig a Nemzeti Múzeum legújabb korral foglalkozó gyűjteményébe kerül - mégpedig a múzeum kérésére.

A lapnak a kormáyfő "egyik közeli munkatársa" azt mondta, a múzeum már korábban is kért valamilyen személyes tárgyat a miniszterelnöktől, aki most a régi táskáját örömmel át is adta. "A hátizsákot rövidesen átveszi a múzeum, amely már korábbi állami vezetőktől, kormányfőktől is kapott különböző tárgyakat. Orbán Viktortól ez lesz az első" - mondta Gál Vilmos főmuzeológus. Arról, hogy pontosan mikortól és hol lesz kiállítva, később döntenek.

A 2006-os hátizsákról azt tudni, hogy Orbán a fiától kapta kölcsön, majd "elfelejtette" visszaadni. "Eredetileg a fiamé volt a hátizsák. Egyszer kölcsönkértem, megszerettem, mert minden elfér benne. Végül nálam is maradt" - ezt is a Blikknek mondta annak idején Orbán, akinek meglepő módon úgy lett új táskája, hogy maga rendelt egyet. Arról csütörtökön a Facebook-oldalára "Új ciklushoz új táska dukál" címmel képet is kirakott. A táska a 2014-es brazíliai futball-világbajnokság hivatalos terméke, 65 brazil realba, körülbelül 6500 magyar forintba került, amelyet a kormányfő közeli munkatársa szerint saját zsebből fizetett.

Offshore-cégét titkolja az NFM-államtitkár?

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) egyik államtitkára tulajdonosa volt egy ciprusi offshore cégnek, de ezt nem tüntette fel vagyonnyilatkozatában. Horváth Attila Imre ráadásul vezetője is volt a társaságnak, ami a törvény szerint összeférhetetlen az állami tisztségviselők pozíciójával a VS.hu cikke szerint.

Horváth Attila Imre 2012 szeptemberétől 2013 júliusáig helyettes államtitkárként dolgozott az NFM-ben, majd előléptették fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkárnak. A jogszabályok szerint így már 2012-ben le kellett volna mondania minden cégvezetői pozíciójáról, ám a ciprusi cégadatbázis 2013. augusztus 8-i adatai szerint Horváth nemcsak 25 százalékos tulajdonosa, hanem igazgatója is volt a New Place Investment LTD nevű offshore cégnek. Ezt a ciprusi vállalkozását tavalyi vagyonnyilatkozatában sem tüntette fel. Minderről a VS.hu számolt be.

Mint a portál emlékeztet, a hatályos jogszabályok nemcsak az államtitkárokat, hanem más egyéb kormányzati tisztviselőket, köztük a helyettes államtitkárokat is eltiltják a gazdasági társaságok tisztségeitől. A hírportál megkérdezte az államtitkárt, tulajdonosa-e még a cégnek, és a sajtóosztályától azt a választ kapták, hogy kinevezése előtt megvált attól. Ám amikor visszakérdeztek a ciprusi adatbázissal kapcsolatban, már nem válaszlevél érkezett, hanem személyes találkozóra hívták a lap munkatársát. Akkor azt ígérték: belenézhetnek abba a szerződésbe, amely szerint Horváth Attila Imre eladta az offshore céget.

A találkozó megtörtént, ám az államtitkár sajtóreferense azonban csak egy 2014. március 11-én, a ciprusi cégbíróságon kelt jegyzetet mutatott, mely szerint Horváth korábbi tulajdonrészét felesége, Horváth-Karajz Judit vette meg tőle. Ez azonban csak annyit bizonyít, hogy épp most nem tulajdonos a vállalkozásban az államtitkár.

Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési minisztert kérdezték arról, hogyan kívánja kommentálni Horváth Attila Imre korábbi offshore érdekeltségét, valamint tervez-e vizsgálatot indítani, de a miniszter helyett az államtitkár sajtóosztálya tett ígéretet: azt, hogy egy héten belül dokumentumokkal igazolják, hogy csak a ciprusi cégadatbázis adatai tévesek. A cikk megjelenéséig azonban ezekbe nem nézhettek bele a VS.hu munkatársai.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium oldalán elérhető 2013-as és 2014-es vagyonnyilatkozatok egyikében sincs feltüntetve a New Place Investment Ltd. Ahogy Horváth az önéletrajzában sem emlékezik meg arról, hogy a vállalkozás igazgatója volt. A VS.hu próbálta kideríteni, milyen mérlegadatai vannak a cégnek, de a ciprusi törvények szerint ezekről nem kaphattak tájékoztatást.

Hosszú Katinka és Shane mesterkurzusa

Publikálás dátuma
2014.04.11. 08:00

Az elitsport "világkiállításának" is tartott, az idén Antalyában megrendezett SportAccord-on szerepelt Hosszú Katinka. Nem véletlen, hogy a Nemzetközi Úszószövetség épp őt hívta meg a világhírű úszók közül, a FINA-nál elsőszámú kedvencnek számít világbajnokunk. Katinka pedig ismét a legjobbját hozta: korán reggel férjével, Shane-nel edzést tartott a kiállítás érdeklődő delegáltjainak, majd délután a helyi gyerekeknek egy sportiskolában.

A SportAccord-on valamennyi nagyobb sportszövetség, illetve a világ sportjában fontos szerepet játszó szervezet - a média képviselői, sportszergyártók, szponzorok - részt vesznek, így a FINA is; és nem csupán standokat állítanak fel, de igyekeznek speciális programokat is szervezni, hogy felkeltsék a figyelmet saját "portékájuk" iránt. 

Az idei, antalyai esemény kapcsán a FINA Hosszú Katinkát "vetette be" legfőbb programként, és az elképzelés tökéletesen bevált. Először is, szerdán csaknem félszáz jelentkező tolongott a kijelölt medence partján, hogy részt vegyen Katinka és férje, Shane Tusup "mesterkurzusán": legalábbis figyelemre méltó szám ez, hiszen reggel 6.30-tól várták a delegáltakat.

A tréninget természetesen Shane vezette, Katinka pedig végigúszta az adagokat a vállalkozó kedvűekkel, majd a végén jött a szokásos móka, Katka egyedül, mindenki más ellene egy nagy váltót alkotva. Mivel az eseményről a FINA küldött részünkre beszámolót - amelynek küldöttei szintén részt vettek a külön versenyen -, a végeredményt jótékony hallgatás övezi...

Délután következett a látogatás a helyi sportiskolában, ahol már a fogadtatás is hihetetlen volt: az iskola összes diákja az épület előtt várta Katinkát, és óriási üdvrivalgásban törtek ki, amikor a bajnoknő kiszállt az autóból. Eztán kezdődött az érdemi rész - jellemző: a tökéletesen felszerelt uszoda az iskolán belül található -, találkozás az úszóosztályba járó ifjakkal.

Katinka először röviden beszélt a gyerekeknek, elmondta, milyen érzés világbajnoknak lenni, mennyit kell edzeni ezért, mi mindenre van szükség ahhoz, hogy valaki a legjobbját tudja nyújtani. A rövid buzdítást követően következhetett az érdemi rész: Katka először is elkezdte finoman "kínozni" az ifjakat, ülőpozícióban kellett tartaniuk magukat háttal az uszoda falának.

Egyszer, kétszer, háromszor - mindannyiszor egy-egy percig. Katinka közben folyamatosan biztatta a lankadókat, továbbá mondta nekik, bizony, az edzés néha kifejezetten nehéz, de muszáj elviselni a fájdalmat. "Ha valamit el akartok érni, akkor ki kell tartanotok - közölte az úszópalántákkal. - Az ember nem úgy lesz eredményes, hogy kifogásokat keres, mit miért nem tud, vagy akar megcsinálni. Csakis akkor tudsz jól teljesíteni, sikeres lenni, ha mindig erős maradsz, határozott és a végletekig elszánt."

Ezt követően egy Shane által megtervezett, 40 perces edzés indult a medencében, Katinka először a legfiatalabbakkal, majd az idősebbekkel úszott együtt - valamennyi fiatalon látszott, hogy mindent belead ezen a délutánon -, végül itt is jött egy 4x25-ös vegyesváltó, Katinka a négy legjobb ifjúval szemben.

A foglalkozás végén a FINA egyik támogatójának, az Arenának az ajándékait adta át Katinka az edzésen résztvevőknek, valamint az általa és Shane által aláírt FINA-diplomákat. A kicsik igen fegyelmezetten álltak sorba, és mindegyikük angolul köszönte meg az emléktárgyat Katinkának, távozáskor pedig szüleikkel együtt lelkesen kiabálták: "We love you Katinka!