Előfizetés

Már hiányzik az uszoda

Kövér Dávid írása a Népszavának
Publikálás dátuma
2014.04.10. 07:55
A szegediek és a válogatott szélsője számára most a pihenés a legfontosabb FOTÓ: SZALMÁS PÉTER
Kiengedték Szívós Mártont, világbajnok vízilabdázót tegnap délelőtt a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikáról, miután pénteken a Vasas elleni bajnoki mérkőzésen szívinfarktust kapott. A 32 éves sportoló már sokkal jobban van, és a júliusi hazai rendezésű Európa-bajnokságon már a medencében szeretne harcolni a magyar csapat sikeréért. A sportoló válaszolt az újságírók kérdéseire, jövőbeli terveivel és az egészségi állapotával kapcsolatban.

- Rengetegen aggódtak az egészségéért...

- Nagyon megható mindez, végig éreztem a felém áradó szeretetet. De most hadd ragadjam meg az alkalmat, hogy megköszönjem annak a családnak, aki megállt az autómnál, azt amit tett, és foglalkozott velem addig, amíg Tóth Marci odaért. Sosem fogom elfelejteni az Uzsoki Utcai Kórház ápolóinak és orvosainak, hogy ilyen gyorsan reagáltak, valamint a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikának a szakszerű munkájukat. Gábor Tóni bácsinak azt, hogy itt volt velem és segített, valamint családomnak, barátaimnak és mindenkinek, akitől jókívánságokat kaptam.

Szívós Márton

Szül. hely és dátum: Budapest, 1981. augusztus 19.
Magasság: 193 cm
Becenév: Marci
Poszt: szélső
Klubok: 1990-2000 KSI
2000-2005 Domino-BHSE
2005-2006 Pro Recco
2006-2012 Honvéd
2012- Szeged
Legjobb eredményei
Válogatott: Világbajnok (2013), Világliga-győztes (2004)
Klub: Magyar bajnok (2001, 2002, 2003, 2004, 2005), Olasz bajnok (2006), Euroliga-győztes (2004), Európai Szuperkupa-győztes (2004)

 - Ha a végére ért a köszönetnyilvánításnak, akkor elárulja, hogy érzi magát?

- Köszönöm szépen, már sokkal jobban vagyok.

- Mi történt péntek este azon a bizonyos mérkőzésen, a Vasas ellen?

- Nyomást éreztem a mellkasomban és a hátamban, azt gondoltam, hogy ez valami izomhúzódás, aztán kiderült, hogy nem. Valamit érezhettek a többiek, mert Sánta Dani, akinek térde kiugrott a mérkőzés előtt, odasántikált nagyon messziről az

autómhoz, és elmondta, hogy ő most elvisz a kórházba, szólt Tóth Marcinak. Ők valamit láttak, amit én még nem.

- Miként sikerül egy ilyen fiatalembernek feldolgoznia, hogy...

- Nagyon megijedtem, amikor mondták, hogy ez egy kezdeti szívroham gyanúja, vagy az infarktus előszobája, ez azért félelmetes volt. Azért nem tudtam, mi ez, mert korábban szerencsére még nem éreztem hasonlót.

- Mikor gondolhat először arra, hogy edzeni induljon?

- Egyelőre pihennem kell, két héten belül lesz egy kontrol, aztán megkezdhetem a rehabilitációs gyakorlatokat, mellette elkezdhetek úszni, persze csak óvatosan, mert a hat hét múlva esedékes kontrollig nem léphetek át egy bizonyos pulzusszámot. Azután megmondják hogyan tovább.

- Nyáron ismét Magyarország ad otthont az Európa-bajnokságnak. Ön szerint orvosai megengedik a részvételét a hazai kontinensviadalon?

- Már most hiányzik az uszoda, szeretnék ott lenni az Európa-bajnokságon. Nyilván nem én fogom ezt eldönteni, de nem rajtam múlik. Azt mondták az orvosok, mindenben van kockázat, de nincs nagyobb kockázat az esetemben, mint ami eddig volt. Bárkivel megtörténhet ez a helyzet, nagyjából 500 CT-vizsgálatot kellene elvégezni mindenkin, hogy ezt előre lehessen jelezni. Erre senkinek sincs ideje és kedve sem.

- Ez azért nem kedv kérdése. A történtek után változtatni fog valamin?

- Ha zöld utat kapok, akkor nem tekintem ezt a helyzetet másnak, mint egy sérülésnek, amiből felépültem. Biztos figyelek majd egy-két jelre, és valószínűleg jobban figyelem majd a társaimat. Nem fogom gyakrabban ellenőriztetni magam, mert rengeteget vizsgálnak bennünket. Ami történt, nem azon múlt, hogy az orvosok nem figyelnek ránk. Ők nagyon sokat foglalkoznak velünk, ezek olyan dolgok, amiket nem lehet kiszűrni. Nincs bennem félsz, és nem is lesz. Ha meg kell próbálnom nyugodtabbnak lenni a vízben, akkor nem fogok tudni ugyanúgy vízilabdázni. Úgy kell csinálnom mindent, mint eddig. Maximum egy kicsit többet kell pihennem majd a jövőben..

Csatát nyert Orbán, de meghátrált

Gál Mária
Publikálás dátuma
2014.04.10. 07:30
Tőkés Lászlót, a korábbi kedvencet is feláldozta Orbán Viktor FOTÓ: VAJDA JÓZSEF
Változni látszik Orbán Viktor és a határon túli magyar pártok viszonya. Nemrég még annak ellenére, hogy a külhoni magyarság körében hosszú idő óta a "nemzet miniszterelnöke" és pártja a kedvenc, a határon túli magyar pártok és az Orbán vezette Fidesz kapcsolata nem volt felhőtlen. A vasárnapi választási eredményvárón azonban már a Bálnában izgult majd mindegyik külhoni magyar vezető. Mi változott? Ki tette le a fegyvert? Ki győzött le vagy győzött meg kit? Vagy ez még csak az első félidő vége?

A mérkőzésnek még nincs vége

Magyari Nándor László szociológus-politológus, a kolozsvári Babes-Bolyai Egyetem tanára népszerű blogján, a systemcritic.blogspot.ro-n hétről-hétre mélyrehatóan elemzi a romániai magyar, a román és a magyar politikát. 

A magyar választásokról írt, Ahol Mutyi van, ott mutyi van című írásában felteszi a kérdést: demokratikus-e még egyáltalán a magyar politikai rendszer?A kolozsvári szakembert arról kérdeztük, további lépések nélkül fenntartható-e hosszú távon az Orbán-varázs a határon túli magyarok körében? 

- Az hogy az erdélyi szavazók ilyen arányban a Fideszre voksoltak nem meglepetés, az viszont igen, hogy ilyen kevesen. Minek tulajdonítja ezt?

- Én a választások eredményeinek értelmezésekor abból indulok ki, hogy azok nem a demokratikus folyamat, hanem a lassan mindenre kiterjedő mutyi részét képezték, ahogy a vezér mondja egyfajta utólagos legitimálása történt meg az eddigi politikának, így hát folytatják azt. Ebbe a képbe szervesen simul bele a határon túli magyarok "hálaszavazata", a megkönnyített kettős állampolgárságért.

Az alacsony részvételi arány mögött több tényező állhat, én a következőket említeném: az általános érdektelenség mellett a magyar kormány(ok) működése nem befolyásolja közvetlenül az itteniek életét; aztán bizonyára sokakban felmerültek a következményekkel, a felelősséggel kapcsolatos kérdések - paradox módon ez növelte a fidesz-szavazatok arányát, hiszen a távol maradók nagy valószínűséggel nem az ő táborukból kerültek ki; aztán nem utolsó sorban az eljárás (regisztráció, levélben szavazás) szokatlan és macerás volt számukra.

- Előzetesen jóval nagyobbra becsülték a Jobbik határon túli, erdélyi támogatottságát. Főleg a Székelyföldön. Mi tartja távol még az erdélyi magyar radikálisokat is a Jobbiktól?

- Nem vitás, hogy a magyarországi pártok közül a Fidesz beágyazottsága a legerősebb Erdély-szerte, a Jobbik csak az utóbbi időben jelent meg és kezdett kampányolni, nem sok sikerrel. Aztán még a legradikálisabbak sem gondolták, hogy kormánytényezővé lehet a szélsőséges párt. És persze Erdélyben szélsőségesnek lenni, a nemzeti, sőt etnonacionalista retorikáért rajongani még mindig mérsékeltebb formákban, és hangnemben szokás, mint ahogy a Jobbik retorikája teszi.

- Eléggé furcsa módon zajlott az erdélyi szavazás - úton, útfélen, pártok, egyházak segítségével töltögették a szavazólapokat ténylegesen a nyílt utcán is. Senkinek nem volt ez ellen semmi kifogása?

- Nem, az emberek nem túl érzékenyek a demokratikus folyamatok tisztaságára, főként, ha a rendellenességek abba az irányba mennek, amit maguk is támogatnak. Aztán zavaros az is, hogy a magyar törvényi előírásoknak miféle hatása is lehet itt, ki szerezhetne érvényt azoknak?

- Változni látszik az RMDSZ és a Fidesz viszonya is. Véleménye szerint ennek mi az oka? Orbán Viktor győzte le végül az RMDSZ-t, vagy az RMDSZ késztette fegyverletételre Orbánt?

- A Fidesz-RMDSZ viszonyát mindenekelőtt az utóbbi kormányzati pozíciója befolyásolja, az RMDSZ "tárgyalási pozíciója" ugyanis sokkal jobb a kormányba lépést követően, mint korábban, de arról nem beszélnék, hogy egyelőre bárki legyőzött volna bárkit, futballzsargonban: a mérkőzésnek még nincs vége.

- Várható-e változás az elkövetkező négy évben az Orbán-kormány és külhoni magyar közösségek viszonyában?

- Semmi kétség afelől, hogy a "Nemzeti Együttműködés Rendszere" folytatódni fog, sőt a beavatkozó politika, a szelektív támogatási rendszer bebetonozódhat. A regnáló vezér közismert politikai attitűdje mellett nem lesz könnyű visszatérni egy másik típusú határon túli politikához, főként nem olyanhoz, ahol a határon túli magyarok szervezetei partnerek és nem kliensek.

- A kettős állampolgárság varázsa még kitart vagy szükség lesz újabb szimbolikus ajándékra ahhoz, hogy ez a potenciális szavazótábor ne pártoljon el a magyar jobboldaltól?

- A szavazótábor (az alacsony részvételi arány miatt is) mérete alig becsülhető, és elkötelezettsége is ingatag, könnyen szétporlik, nincs ami egyben tartsa, ezért további szimbolikus és/vagy pragmatikus engedményekre lesz szükség a fidelizálásához.

Csatát nyert Orbán, de meghátrált

Gál Mária
Publikálás dátuma
2014.04.10. 07:30
Tőkés Lászlót, a korábbi kedvencet is feláldozta Orbán Viktor FOTÓ: VAJDA JÓZSEF
Változni látszik Orbán Viktor és a határon túli magyar pártok viszonya. Nemrég még annak ellenére, hogy a külhoni magyarság körében hosszú idő óta a "nemzet miniszterelnöke" és pártja a kedvenc, a határon túli magyar pártok és az Orbán vezette Fidesz kapcsolata nem volt felhőtlen. A vasárnapi választási eredményvárón azonban már a Bálnában izgult majd mindegyik külhoni magyar vezető. Mi változott? Ki tette le a fegyvert? Ki győzött le vagy győzött meg kit? Vagy ez még csak az első félidő vége?

A mérkőzésnek még nincs vége

Magyari Nándor László szociológus-politológus, a kolozsvári Babes-Bolyai Egyetem tanára népszerű blogján, a systemcritic.blogspot.ro-n hétről-hétre mélyrehatóan elemzi a romániai magyar, a román és a magyar politikát. 

A magyar választásokról írt, Ahol Mutyi van, ott mutyi van című írásában felteszi a kérdést: demokratikus-e még egyáltalán a magyar politikai rendszer?A kolozsvári szakembert arról kérdeztük, további lépések nélkül fenntartható-e hosszú távon az Orbán-varázs a határon túli magyarok körében? 

- Az hogy az erdélyi szavazók ilyen arányban a Fideszre voksoltak nem meglepetés, az viszont igen, hogy ilyen kevesen. Minek tulajdonítja ezt?

- Én a választások eredményeinek értelmezésekor abból indulok ki, hogy azok nem a demokratikus folyamat, hanem a lassan mindenre kiterjedő mutyi részét képezték, ahogy a vezér mondja egyfajta utólagos legitimálása történt meg az eddigi politikának, így hát folytatják azt. Ebbe a képbe szervesen simul bele a határon túli magyarok "hálaszavazata", a megkönnyített kettős állampolgárságért.

Az alacsony részvételi arány mögött több tényező állhat, én a következőket említeném: az általános érdektelenség mellett a magyar kormány(ok) működése nem befolyásolja közvetlenül az itteniek életét; aztán bizonyára sokakban felmerültek a következményekkel, a felelősséggel kapcsolatos kérdések - paradox módon ez növelte a fidesz-szavazatok arányát, hiszen a távol maradók nagy valószínűséggel nem az ő táborukból kerültek ki; aztán nem utolsó sorban az eljárás (regisztráció, levélben szavazás) szokatlan és macerás volt számukra.

- Előzetesen jóval nagyobbra becsülték a Jobbik határon túli, erdélyi támogatottságát. Főleg a Székelyföldön. Mi tartja távol még az erdélyi magyar radikálisokat is a Jobbiktól?

- Nem vitás, hogy a magyarországi pártok közül a Fidesz beágyazottsága a legerősebb Erdély-szerte, a Jobbik csak az utóbbi időben jelent meg és kezdett kampányolni, nem sok sikerrel. Aztán még a legradikálisabbak sem gondolták, hogy kormánytényezővé lehet a szélsőséges párt. És persze Erdélyben szélsőségesnek lenni, a nemzeti, sőt etnonacionalista retorikáért rajongani még mindig mérsékeltebb formákban, és hangnemben szokás, mint ahogy a Jobbik retorikája teszi.

- Eléggé furcsa módon zajlott az erdélyi szavazás - úton, útfélen, pártok, egyházak segítségével töltögették a szavazólapokat ténylegesen a nyílt utcán is. Senkinek nem volt ez ellen semmi kifogása?

- Nem, az emberek nem túl érzékenyek a demokratikus folyamatok tisztaságára, főként, ha a rendellenességek abba az irányba mennek, amit maguk is támogatnak. Aztán zavaros az is, hogy a magyar törvényi előírásoknak miféle hatása is lehet itt, ki szerezhetne érvényt azoknak?

- Változni látszik az RMDSZ és a Fidesz viszonya is. Véleménye szerint ennek mi az oka? Orbán Viktor győzte le végül az RMDSZ-t, vagy az RMDSZ késztette fegyverletételre Orbánt?

- A Fidesz-RMDSZ viszonyát mindenekelőtt az utóbbi kormányzati pozíciója befolyásolja, az RMDSZ "tárgyalási pozíciója" ugyanis sokkal jobb a kormányba lépést követően, mint korábban, de arról nem beszélnék, hogy egyelőre bárki legyőzött volna bárkit, futballzsargonban: a mérkőzésnek még nincs vége.

- Várható-e változás az elkövetkező négy évben az Orbán-kormány és külhoni magyar közösségek viszonyában?

- Semmi kétség afelől, hogy a "Nemzeti Együttműködés Rendszere" folytatódni fog, sőt a beavatkozó politika, a szelektív támogatási rendszer bebetonozódhat. A regnáló vezér közismert politikai attitűdje mellett nem lesz könnyű visszatérni egy másik típusú határon túli politikához, főként nem olyanhoz, ahol a határon túli magyarok szervezetei partnerek és nem kliensek.

- A kettős állampolgárság varázsa még kitart vagy szükség lesz újabb szimbolikus ajándékra ahhoz, hogy ez a potenciális szavazótábor ne pártoljon el a magyar jobboldaltól?

- A szavazótábor (az alacsony részvételi arány miatt is) mérete alig becsülhető, és elkötelezettsége is ingatag, könnyen szétporlik, nincs ami egyben tartsa, ezért további szimbolikus és/vagy pragmatikus engedményekre lesz szükség a fidelizálásához.