Előfizetés

Mentőöv a mellőzött Casillastól

Publikálás dátuma
2014.04.10. 07:58
Volt Londonban minden, ami szem-száj ingere: látvány, izgalom és igazi foci FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/MIKE HEWITT
A Real Madrid a 3-0-ás hazai győzelem után már nyeregben érezte magát, de kis híján ráfizetett. A Dortmundnak kevés kellett a csodához, de az annalesek csak azt őrzik majd meg, hogy a Real Madrid elütötte a németeket a továbbjutástól. A másik keddi mérkőzésen a hazai pályán 3-1-re diadalmaskodó PSG-nek kevés volt a két gólos előny a továbbjutáshoz: a Chelsea nagy nehezen kiszenvedte az elődöntőbe vezető 2-0-s győzelmet.

A történelem kis híján ismételte önmagát. Eleddig egyetlen csapat akadt csak a Bajnokok Ligája párharcban, amely három gólos előny birtokában sem tudta kivívni a továbbjutást.

Bajnokok Ligája

Negyeddöntő, visszavágók
Kedd
Chelsea-PSG 1-3, 2-0
Dortmund-Real Madrid 0-3, 2-0
Szerda
Bayern München-Manchester United 1-1, lapzártánk után
Atlético Madrid-Barcelona 1-1, lapzártánk után

Ha valaki, Carlo Ancelotti emlékszik arra a tíz évvel ezelőtti drámára, ugyanis történetesen ő ült a kispadján annak a Milannak, amely hazai pályán 4-1-re legyőzte a Deportivo La Corunát. Már páholyban érezhette magát a milánói csapat, s ennek megfelelően kényelmesen kezdték a spanyolországi visszavágót.

S mire fölébredtek, már 2-0-ra vezetett a hazai gárda, amely a sikertől vérszemet kapott, az olaszok meg elveszítették az önbizalmukat. A végeredmény 4-0 volt, a Milan szégyenszemre búcsúzott a BL-től.

Vélhetően ez a mérkőzés járt Ancelotti fejében, amikor a játékvezető által kissé könnyű síppal megítélt büntetőt Di María kihagyta - illetve Weindenfeller bravúros vetődéssel hárította -, s ezt követően a németek megérezték, hogy a szerencse ezúttal melléjük pártolhat.

A 2-0-ás vezetést követően a csodához nagyon kevés kellett volna: talán egy kis higgadtság, nagyobb rutin, meg persze szerencse. Ám Fortuna ezúttal a vendégeket, s közülük is a remeklő Casillas mellé szegődött.

"Amikor a mérkőzés után pacsiztam sérült játékosunkkal, Neven Szuboticcsal, azt mondta, nagyon büszke rá, hogy ilyen csapat tagja, és én is pont így érzek. Ennek a meccsnek a felvételét le lehetne vetíteni minden csapatnak, amely az első mérkőzését elveszíti három nullra. Egyértelműen jobbak voltunk, senkit nem tudok hibáztatni a kiesésért. Különleges este volt ez!" - nyilatkozta Jürgen Klopp, a Borussia Dortmund vezetőedzője.

És teljesen igaza van a Dortmund mesterének, nem véletlen, hogy a német klub első embere nagyon elkeseredett a kiesés miatt. "Fantasztikus meccset játszottunk, de csalódottak vagyunk a kiesés miatt. Nagyon közel voltunk a harmadik gólhoz, és ha belőjük, akkor a Real Madrid halott"- mondta a dortmundi ügyvezető, Hans-Joachim Watzke.

Mindenesetre a madridiak elismerték, hogy nagy szerencsével jutottak be az elődöntőbe. "Ha a második félidőben is úgy játszottunk volna, mint az elsőben, akkor most nem arról beszélnénk, hogy elődöntősök vagyunk"- értékelte a mérkőzést Sergio Ramos, míg mestere szerint kiszenvedték a továbbjutást.

"Ez maga volt a szenvedés estéje, rettenetesen nehéz mérkőzésen vagyunk túl. Az első félidőben túl sok labdát adtunk el, a szünet után ezen javítottunk, de még így is örülhetünk, hogy elődöntősök vagyunk" - fogalmazott Carlo Ancelotti.
Emlékezni való a másik mérkőzésre, a Chelsea-PSG találkozóra is jutott, igaz, nem kellett tíz évet visszalapozni az emlékkönyvekben. Elég volt két esztendő.

A londoni csapat ugyanis most úgy állt talpra a francia főváros legénysége ellen, mint két éve a Napolival szemben. A nyolcaddöntőben akkor az olaszok elleni nagy fordítás adott annyi lendületet és önbizalmat a Kékeknek, hogy egyenesen a döntőig meneteltek, és meg is nyerték.

A Barcelona és a Bayern is vitathatatlanul jobb csapat volt abban az évben, mint a Chelsea, a Kékek mégis mindkettőt legyőzték. És akkor még José Mourinho nélkül, márpedig az ő személye igazán nagy hozzáadott érték az ilyen szituációkban.

"Az edzéseken különböző taktikai formációkat gyakoroltunk, szóval játékosaim tudták, hogy mikor mi a dolguk. Demba Ba fontos gólt szerzett. Az a csapat, amely inkább csak védekezett, kikapott, mi pedig teljesen megérdemeltük az elődöntőbe jutást. Védőim fantasztikusan játszottak, középpályásaim mentek, mint az állatok, David Luiz egyenesen egy szörnyeteg, csatáraink pedig valóságos hősök" - jelentette ki Jose Mourinho.

A párizsiak nem tudták elviselni a sérült Zlatan Ibrahimovics hiányát, nem volt, aki a legnehezebb szituációkban a csapat élére állt volna. "Sajnos a nagy mérkőzések kis dolgokon dőlnek el. Megvoltak a lehetőségeink a gólszerzésre, de nem lőttük be ezeket, és megfizettük az árát"- mondta Blaise Matuidi, a PSG középpályása. Milyen bölcs észrevétel...

Mészáros Tamás a Micve Klubban

Publikálás dátuma
2014.04.10. 07:48

A fő téma, hogy mire számíthatunk a választások után?

A neves újságíró, Mészáros Tamás, aki soha nem rejti véka alá a véleményét, a Micve Klub (Bp., II. Frankel Leó u. 49.) vendége április 13-án, vasárnap este 7 órától. A fő téma, hogy mire számíthatunk a választások után? A házigazda Bóta Gábor, lapunk munkatársa.

Eperjes rendez az Operában

Huszonöt bemutatóval, 420 előadással és 59 különleges eseménnyel várja vendégeit az idén 130 éves Magyar Állami Operaház a 2014/15-ös évadban.

Világhírű külföldi művészek is fellépnek a következő szezonban, köztük lesz Edita Gruberová és José Cura. A cseh rendező, Jirí Menzel pedig egy Mozart-operát, a Cosi fan tuttét állítja színpadra októberben.

A magyar sztárok közül fellép mások mellett Komlósi Ildikó, Rost Andrea, Lukács Gyöngyi és Molnár Levente. Ókovács Szilveszter főigazgató az Operaház tegnapi sajtótájékoztatóján elmondta: a következő évad a művészeti megújulást hozza el az Operaházba. 

Halász Péter megbízott főzeneigazgató az új évad premierjei közül kiemelte Carl Maria von Weber A bűvös vadász című operáját, amelyet decemberben mutatnak be az Erkel Színházban Zsótér Sándor rendezésében, valamint Richard Wagner A Rajna kincse című operáját, melyet jövő márciusban állítanak az Operaház színpadára M. Tóth Géza rendezésében.

A bemutatók sorát egyébként a nyár közepén új Carmen-produkció nyitja a Margitszigeten Oberfrank Pál rendezésében az Operaház művészeivel. Az opera október végétől lesz látható az Erkel Színházban.

Az őszi-téli premierek között van Donizetti A csengő, Mascagni Parasztbecsület és Leoncavallo Bajazzók, Dohnányi A tenor, Britten Lukrécia meggyalázása, Haydn A lakatlan sziget című darabja is. 2015 tavaszán viszik színre többek között Verdi Aidáját, valamint Tallér Zsófia gyerekoperáját, a Leánder és Lenszirmot, mindkettőt az Erkel Színházban.

Anger Ferenc megbízott művészeti igazgató két általa rendezett bemutatót ajánlott a nézők figyelmébe: Igor Sztravinszkij A kéjenc útja című háromfelvonásos operája jövő januárban debütál az Operaházban, Vivaldi Farnace című operáját pedig - magyarországi bemutatóként - jövő júniusban tűzik műsorra az Erkel Színházban.

A Faust-évad szellemében mutatják be Gounod azonos című operáját jövő májusban az Operaházban, Maurizio Benini, a New York-i Metropolitan Opera állandó vendégkarmestere dirigálásával és Michal Znaniecki rendezésében, valamint Busoni Doktor Faust című operájának félig szcenírozott, átdolgozott változatát jövő márciusban ugyancsak az Operaházban, az ifjú magyar rendező, Szabó Máté elképzelései szerint.

Ugyancsak a bemutatók között kell említeni J. S. Bach János-passió című oratóriumának Eperjes Károly által színpadra állított változatát, melyet jövő áprilisban az Operaházban, Solymosi Tamás koreográfiájával láthat a közönség.

Solymosi Tamás balettigazgató az új évad két "nagy dobását" emelte ki az Operaházban: Kenneth MacMillan koreográfus és Jules Massenet zeneszerző alkotása, a Manon magyarországi bemutatójára jövő február végén kerül sor, A hattyúk tava című klasszikus balettet pedig jövő áprilisban állítják színpadra új díszletekkel és jelmezekkel.