Előfizetés

John Mayall újra Budapesten lép fel

A blues történetének élő legendája, John Mayall ad koncertet hétfőn a fővárosi Akvárium Klubban. A brit gitáros tavaly ünnepelte 80. születésnapját, mostani turnéja ennek jegyében zajlik, idén májusban pedig új stúdióalbummal jelentkezik.

A brit blues zene atyjaként emlegetett gitárhős 1965-től készít lemezeket, az általa alapított John Mayall & the Bluesbreakersben olyan hírességek fordultak meg, mint például Eric Clapton, Peter Green, Jack Bruce, John McVie, Mick Fleetwood vagy Mick Taylor. Májusban öt év szünet után jelenik meg következő albuma, A Special Life címmel.

Mostani formációja, a John Mayall Band öt éve létezik, a gitárost három amerikai zenész, Rocky Athas (gitár), Greg Rzab (basszusgitár) és Jay Davenport (dob) egészíti ki. Bár már ők sem igazán fiatalok - Athas 59, Rzab 54, Davenport pedig 53 éves - mindannyian a fiai lehetnének Mayallnak. A texasi Rocky Athas a fiatalon elhunyt Stevie Ray Vaughan barátja, iskolatársa volt, Greg Rzab Illinois államban született, korábban zenélt együtt Willie Dixonnal, Albert Collinsszal és Buddy Guyjal, és a Bluesbreakersben is megfordult a nyolcvanas-kilencvenes évek fordulóján. Jay Davenport Chicago környékén él és zenél, játszott Junior Wellsszel, Pinetop Perkinsszel.

John Mayall apja dzsesszgitáros volt, akinek lemezgyűjteménye jelentős szerepet játszott zenei ízlésének irányításában. Szülővárosa, Manchester képzőművészeti iskolájában tanult, első zenekarát, a Powerhouse Fourt főiskolásként alakította. 1951-55 között a brit királyi hadseregben szolgált, például Koreában. Hazatérve megalapította Blues Syndicate nevű együttesét, majd 1963 januárjában Alexis Korner ösztönzésére Londonba költözött.

Zenekarában, a Bluesbreakersben a brit blues zene történetének szinte minden fontos szereplője megfordult, mintegy félszáz lemezt jelentettek meg. Mayall 1968 nyarán feloszlatta a csapatot és Kaliforniába költözött, saját neve alatt folytatta a koncertezést és a lemezkészítést. A Bluesbreakerst régi tagokkal (Mick Taylor, John McVie, Collin Allen) 1982-ben újra összehívta, de a tagság később is cserélődött. Dalszövegei az életből táplálkoznak, gyakran önéletrajzi elemeket tartalmaznak. Gitárjátéka mellett sajátos, fejhangú éneke is azonnal felismerhető, szájharmonikázása, boogie-woogie zongorajátéka szintén kivívta a szakma elismerését.

John Mayall eddig 12 alkalommal koncertezett Magyarországon, először 1985-ben a Kisstadionban, legutóbb 2010-ben a StarGarden fesztiválon. Budapestre Münchenből érkezik, ahol vasárnap játszik, a magyar fővárosból pedig Németországba utazik vissza, ahol április 15-én kedden már Nürnbergben játszik. Az 80th Birthday Celebration Tour keretében májustól szeptemberig észak-amerikai állomások következnek, októbertől pedig az Egyesült Államokban lép fel a John Mayall Band.

Csak tiszta vért iszik

Publikálás dátuma
2014.04.09. 07:50
Forrás: ACompany Hungary
Az emberi kapcsolatok bemutatásának valódi mestere Jim Jarmusch. Legyen a hőse akár a világtól elvonultan, az ősi szamuráj kultúra útját követő fekete bérgyilkos (Szellemkutya), a vadnyugaton lőtt sebbel menekülő rezignált könyvelő (Halott ember), törvénytelen gyerekének anyját országokon át felkutatni akaró kiégett sármőr (Hervadó virágok), éjszakai műszakban az utasai dolgába belebeszélő taxis (Éjszaka a Földön), az amerikai filmrendező magányos szereplőiről rendre kiderül, hiába járnak egyedül, társ nélkül pusztulásra vannak ítélve. Nincs ez másként legújabb, Halhatatlan szeretők című, a héten már nálunk is látható alkotásában, illetve, egy kicsit mégis másképp van, figurái ezúttal, a beszédes nevet viselő Adam és Eve, ha akarnának se tudnának meghalni, mert a címmel egyezően valóban halhatatlanok: mindketten vámpírok.

A jarmuschi világban is rendhagyó, az elmúlt évek vámpíros filmjeinek sajátos parafrázisát adó filmben a Tom Hiddleston által alakított Adam visszavonultan élő vérszívó, aki zenészként tengeti életét detroiti lakásában. Egy nap újra találkozik élete szerelmével, a szintén vámpír Eve-vel, akit a zseniális Tilda Swinton hív életre; ő az újrakezdésért hátrahagyja addigi életét a marokkói Tangerben, hogy ismét Adammel legyen. A szerelmespár azonban váratlan látogatót kap, Eve felelőtlen és bajkeverő húga - Mia Wasikowska figurája - bukkan fel, aki nemcsak, hogy a végletekig irritálja Adamet, de veszélybe sodorja az egyetlen embert is, akivel a zenész jó kapcsolatot ápol.

Forrás: ACompany Hungary

Forrás: ACompany Hungary

"Forgatókönyvemet részben Mark Twain műve, az Ádám és Éva naplója inspirálta, bár a karakterek nevein kívül nincs direkt kapcsolat a könyvvel" - mondta legújabb, általa is írt mozija kapcsán Jarmusch. A szerelmesek szerinte amellett, hogy kívülállók, kiemelkedően intelligens és kifinomult, "bohém alakok, akik emellett állati ösztöneik teljes tárházának is birtokában vannak". Keresztül-kasul beutazták a világot és számos különleges élményt szereztek, melyek során óriási tudást halmoztak fel az ember és a természet történetéről, ennek ellenére mindig a társadalom árnyékos peremén meghúzódva éltek. És mint szerelmük története, különleges perspektívájuk is évszázadokat ölel fel, pusztán vámpírlétük miatt.

Mint a rendező is kiemeli, nem egy szokványos vámpírtörténet ez. Az egymástól nagyon különböző helyszíneken, Detroit és Tanger városaiban játszódó sztoriban szinte végig éjszaka van - csak úgy, mint az Éjszaka a Földön-ben -, Adamnek és Eve-nek pedig emberi vérre van szükségük az életben maradáshoz. Csakhogy a 21. században egy idegen nyaki ütőér kiszívása finoman szólva is meggondolatlan cselekedet. "Biztosra kell menniük a vér tisztaságát illetően, nem hordoz-e betegséget vagy fertőzést. Árnyékként élve azt is rég megtanulták, hogy elkerüljék bármilyen hivatalos szerv figyelmét" - sorolta a szereplők nehézségeit a rendező. Adam és Eve történetét az emberi élet jelenlegi állapotának metaforájának szánja, mindketten törékenyek és veszélyeztetettek, érzékenyeken reagálnak a természeti erőkre, és különösen "a hatalmon levők rövidlátó viselkedésére".

Forrás: ACompany Hungary

Forrás: ACompany Hungary

A 61 éves - de ránézésre úgy negyven éves kora óta egy percet sem öregedő - Jarmusch 2009-ben mutatta be legutóbbi, Az irányítás határai című filmjét, de az azt megelőző, 2005-os Hervadó virágok sem jutott el a nézőkhöz gyorsabban; előszeretettel épít ugyanis a spontán helyzetekre, a színészeivel folytatott hosszas átbeszélések után minden jelenetből a legjobbat szeretni kihozni.

 

Gubás Gabi a Bóta Caféban

Publikálás dátuma
2014.04.09. 07:50

A komédiában és tragédiában egyaránt kiváló Gubás Gabi a Bóta Café vendége ma, április 9-én, szerda este 9 órától a Fix Tévén.

Igen hamar, a Kalózok című filmben ismerte meg az ország. Nem tűrte a szép nő skatulyáját, mindig sokfélét játszott, és meglehetősen fontosnak tartja az anya „szerepét” is. Bóta Gábor élő, online is nézhető, műsorában hívhatják őt a 4451349-es számon, és a tv.fixhd skype címen ugyancsak hozzászólhatnak az adáshoz.