Előfizetés

Esőfohász a megfizethető termésért

Publikálás dátuma
2014.04.07. 14:49
Képünk illusztráció. Fotó: Richard Heathcote / Getty Images
Mintegy 100 milliméter csapadék hiányzik a földeknek, ezért most leginkább esőre volna szükség az őszi kalászosok fejlődéséhez, a további tavaszi munkák, mint például a vetés, elvégzéséhez - közölte Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke.

Az őszi kalászosok állapota jó, illetve közepes - mondta a GOSZ elnöke. Hozzátette: a rovarkártevők és a gombabetegségek is megjelentek már az enyhe tél miatt az őszi vetésű táblákon. Erre a gazdálkodók felkészültek, és főként permetezéssel védekeznek. Példaként említette a repcét, amely már virágzik, és ígéretes képet mutat, de a rovarkártevők ellen 4-5 naponta szükséges a permetezés.

A vetési munkák lényegében az országban mindenütt folynak, eltérő intenzitással vetik a kukoricát és a napraforgót. A legintenzívebb munka ezen a területen az ország déli megyéiben zajlik. A vetőmag-ellátással nincs gond, de a tavaszi esőre nagy szükség lenne, "most ezért fohászkodik a legtöbb gazda" - mondta Vancsura József.

Nadrágszíj? Autóban is jobban megy a használt

Publikálás dátuma
2014.04.07. 12:44
Képünk illusztráció. Fotó: Peter MacDiarmid / Getty Images
Tovább élénkült a használtautó-piac az idei első negyedévben - közölte a Használtautó.hu szakportál. A piaci élénkülés egyik tényezője a használtautó-import növekedése. Az autós portál közleménye szerint március végéig 20 735, többségében kilenc évnél idősebb használt személyautót hoztak be külföldről, csaknem 50 százalékkal többet, mint 2013 első három hónapjában.

Bár a piacon kínált használtautó-állomány egyelőre folyamatosan öregszik, az első negyedéves átlagár 1 millió 535 ezer forint volt, csaknem öt százalékkal magasabb, mint egy éve ilyenkor. Ebben szerepet játszik az a változás is, hogy január elsejétől a külföldön vásárolt használt gépjárművek után vagyonszerzési illetéket kell fizetni - közölte a szakportál.

A Használtautó.hu adatbázisa szerint a használtautó-forgalom legnagyobb részét, 30 százalékát az alsó középkategóriába tartozó gépkocsik tették ki, ebben sok változás nem történt az előző évhez képest.   A használtautó-behozatal hatása érezhető ugyanakkor abban, hogy 2 százalékponttal 29 százalékra nőtt a közép- és felső középkategóriába, valamint 11 százalékra az egyterűek kategóriájába tartozó autók aránya a teljes piaci forgalmon belül.  Az átlagárak valamennyi kategóriában nőttek az elmúlt év során.

Az év elején a hat leggyakrabban gazdát cserélő autótípus sorrendben az Opel Astra, a Suzuki Swift, a Volkswagen Golf, a Ford Focus, a Volkswagen Passat és az Opel Corsa volt, az adásvételi szerződések csaknem negyedét ezeknek a típusoknak az egyikére kötötték. A sorrend tavalyhoz képest annyiban változott, hogy mindkét Volkswagen-típus egy hellyel előrébb lépett - derült ki a közleményből.

Jobb, ha nem tudod hogy készül - pékeket ellenőriztek

Publikálás dátuma
2014.04.07. 12:33
Képünk illusztráció. Fotó: Sean Gallup / Getty Images
A Dél-Alföldön ellenőrzött külföldi érdekeltségű pékáruboltok háromnegyedénél találtak szabálytalanságokat a közelmúltban végzett vizsgálatok során a revizorok és a társhatóságok szakemberei – közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) regionális sajtóreferense.

Jegyinák Attila elmondta, hogy a közös akcióban a NAV revizorai és pénzügyőrei mellett részt vettek az élelmiszerlánc-biztonsági és állat-egészségügyi igazgatóság, a bevándorlási és állampolgársági hivatal, a munkaügyi felügyelőség és a rendőrség munkatársai. Nyolc helyszínen csaknem negyven adóellenőr, végrehajtó, pénzügyőr, élelmiszer-biztonsági és munkaügyi felügyelő, idegenrendészeti ügyintéző, valamint rendőr dolgozott a vizsgálatokon.

A NAV a helyszínek háromnegyedénél bukkant szabálytalanságokra. Az élelmiszerlánc-biztonsági és állat-egészségügyi igazgatóság munkatársai megállapították, hogy az üzletekben több esetben megsértették a higiéniás előírásokat, lejárt fogyaszthatósági idejű alapanyagot használtak fel. Az egyik helyszínen helytelen tárolási feltétel miatt húskészítmények forgalmi korlátozását, valamint megsemmisítését is elrendelték. Találkoztak olyan vállalkozással is, ahol sem a termékek jelölése, sem az eladók egészségügyi alkalmassága nem volt rendben. A jogszabálysértő vállalkozásokkal szemben hatósági eljárás indult.