"Kösz, Viktor! Április 6-án megháláljuk!"

Publikálás dátuma
2014.04.04. 11:39
Jávor Benedek, a Párbeszéd Magyarországért (PM) társelnöke (j) és Tordai Bence, a párt elnökségi tagja a paksi bővítés ellen til
A paksi atomerőmű bővítés ellen tiltakozó molinót lógatott le a Lánchídról péntek reggel az Együtt-PM több aktivistája, valamint Jávor Benedek, a Párbeszéd Magyarországért (PM) társelnöke és Tordai Bence, a párt elnökségi tagja.

A molinón az olvasható: Paks 2 = családonként 1 milliós adósság. Kösz, Viktor! Április 6-án "megháláljuk"!

Ezt követően a védősisakba és narancssárga mentőmellénybe öltözött Jávor Benedek és Tordai Bence az ipari alpinisták által is használt beülők, illetve kötelek segítségével kifüggeszkedtek a híd korlátjáról a transzparens két végén.

A két politikus mintegy 15-20 perc után visszamászott a hídra. Ezt követően Jávor Benedek az újságíróknak azt mondta, az orosz sajtóban jelent meg a hír, hogy Magyarország és Oroszország aláírta a paksi bővítésre szánt több mint háromezer milliárd forintos hitelszerződést. Hangsúlyozta, hogy korábban a magyar kormány azt ígérte, hogy a végső szót az Országgyűlés fogja kimondani.

Paks ügyében a kabinet "hónapok óta megállás nélkül hazudik" - folytatta a PM társelnöke, aki hozzátette, hogy néhány nappal a választás előtt az "ország nyakába varrtak" egy harminc éves, a GDP tíz százalékára rúgó "adóssághegyet". A megállapodás minden magyar család számára egymillió forint adósságot, valamint a törlesztési időszak 21 évében családonként "évi százezer forintos atomadót" jelent - emelte ki.

Egyetlen demokratikus kormány sem engedheti meg magának, hogy néhány nappal a választások előtt egy ilyen, évtizedekre szóló megállapodást kössön, ahogy azt sem engedheti meg magának, hogy a szerződést a választók háta mögött írja alá - fogalmazott.

Az aktivisták a transzparenst távozásuk után otthagyták a hídra kifüggesztve. Az akció alatt illetve az azt követően, amíg az aktivisták el nem hagyták a helyszínt a rendőrség nem avatkozott közbe.

Szerző
Frissítve: 2014.04.04. 12:34

Felcsút az Orbán-rendszer mikrokozmosza

Publikálás dátuma
2014.04.04. 11:33
Fotó: Népszava, Tóth Gergő
A Guardian emlékeztet arra, hogy Orbán 2010-es, általa „fülkeforradalomnak” nevezett választási győzelme érdekes módon éppen  a miniszterelnök szűkebb pátriájában  nem érvényesült, de Felcsút nem tudott sokáig ellenállni: Orbán hamarosan lecserélte Varga György polgármestert a saját emberére, majd 3,8 milliárd forintból  stadiont építtetett az 1700 fős falunak – írja cikkében a londoni baloldali liberális lap, amely Felcsút példáján keresztül mutatja be az Orbán-rendszer mibenlétét.

A Guardian szerint a Fidesz újabb választási győzelmében csak az a kérdés, hogy milyen arányban nyernek, annak ellenére, hogy a kormányfőt egész ciklusa alatt folyamatosan támadták antidemokratikus hajlamai miatt.  A Fidesz konzultáció nélkül írta át az alkotmányt, amelyet azóta már ötször módosítottak. Az állami médiát a kormány szócsövévé tették. Megváltoztatták a választási törvényeket, hogy növeljék az esélyeiket.

Felcsút példája mindennek tökéletes mikrokozmosza. Az új aréna mellett eltörpülnek a település földszintes házai. A helyiek Sauron kastélyaként emlegetik, Tolkien után. Látogatók azonban még nem jöhetnek, mert a terv különleges besorolást kapott, és az építkezés színhelyét szigorúan őrzik – írja a lap.

Az új polgármester, Mészáros Lőrinc a vezetője a Puskás Ferenc futballakadémiának, amelynek értéke 2004-ben 150.000 forint volt, jelenleg pedig 6 milliárd. Mészáros személyes vagyona is hasonlóan ugrásszerűen nőtt, 2013-ban bekerült a 100 leggazdagabb magyar közé. Mindazonáltal kevés pénz jutott a helyi lakosoknak. Felcsút még mindig „hátrányos helyzetű falu” státust élvez, és minden évben 15 millió forint különleges kormánytámogatást kap energiaszámlái fedezésére – írja a Guardian, amely idézi Ferenczi Krisztina Narancsbőr című könyvét, amelyben a tényfeltáró újságíró így ír: „Mindenkinek Mészáros kezéből kell ennie, mert minden üzlet hozzá kötődik. Ha nem vagy vele jó viszonyban, tönkremész.”

A brit lap megszólaltatja László Róbertet, a Political Capital elemzőjét, aki szerint a választási törvény változásai, például a győztest kompenzáló szavazat a Fidesznek kedvez. „Magyarország még mindig demokrácia, ez nem kérdés, de az irány rossz. A vesztes jelölt kompenzálása abszolút logikus egy olyan vegyes választási rendszerben, ahol egyéni és pártlisták vannak. A győztes kompenzálása azonban teljesen illogikus és demokrácia-ellenes. De a Fidesz-politikusok azt mondják, hogy minden szavazat csak egyszer számít, és technikailag ez igaz is” – mondja László Róbert. Az elemző szerint Magyarország még nem tart ott, hogy olyan „irányított demokrácia” legyen, mint például Oroszország, viszont úgy vélekedik, hogy „a választások szabadok lesznek, de nem tisztességesek.”

A Guardian kitér arra is, hogy Orbán hajlamos kisajátítani szavakat és kulturális ikonokat, példaként a „nemzeti” szót említik: a minden sarkon megtalálható „nemzeti dohányboltok” is azt sugallják, hogy „Magyarország a magyaroké”, ezért  a „nemzeti” jelzőt egye több dologra aggatja rá a kormánya. 

A lap végül emlékeztet arra, hogy Mesterházy Attila, az ellenzék miniszterelnök-jelöltje gyakran emlegeti Orbán Viktort „Felcsúti Maradonának”, aki szereti átalakítani a futball szabályait: legszívesebben két kapussal állna fel, és bírónak  a legjobb barátját jelölné.

Szerző

Hazahozták Spanyolországból az anyaotthonos csalókat

Spanyolországból hoztak haza a rendőrök egy csalással gyanúsított magyar nőt, aki - már őrizetben lévő társával együtt - anyaotthonok építésének ígéretével csalt ki jelentős összeget egy vállalkozótól - értesült a HavariaPress.

A 47 éves, Spanyolországban élő, de magyar állampolgárságú nőt csütörtökön szállították haza repülőgéppel, majd kihallgatását követően őrizetbe vették. Bűntársát - egy 42 éves tatabányai nőt - már március elején őrizetbe vették, a bíróság lakhelyelhagyási tilalmat rendelt el vele szemben.

A gyanú szerint a két nő 2012-ben üzleti ajánlattal keresett meg egy tatabányai pályázatíró céget. Azt állították, hogy Spanyolországban anyaotthonok építésére lehet pályázni. A gyanúsítottak a szükséges dokumentumok elkészítésével megbízták a céget, a cégvezetőt felkérték arra is, hogy a kivitelezéshez keressen magyarországi alvállalkozókat.

A sikeres üzletben reménykedve, a sértett a két nő javaslatára és segítségével céget alapított Spanyolországban, melynek számlájára újabb és újabb összeget utalt át. Az anyaotthonok építése végül el sem kezdődött, a cégvezető pedig, a korábbi ígéretek ellenére, nem látta viszont a pénzét. A nők egy spanyolországi bankban, áldozatuk tudta és beleegyezése nélkül, hamis számlák benyújtásával vettek fel pénzt a cég bankszámlájáról.

A két magyar asszony ellen a Tatabányai Rendőrkapitányság európai elfogatóparancsot bocsátott ki. A most elfogott nőt őrizetbe vették, s kezdeményezték előzetes letartóztatását.

Szerző
Témák
kiadatás Csalók