Előfizetés

Vicc, amin Mourinho nem nevet

Publikálás dátuma
2014.04.04. 07:55
Cristiano Ronaldo (balról a második) kiérdemelte az ünneplést FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/CLIVE ROSE.
Cristiano Ronaldónak nincs komoly baja, így ott lehet a Real Madridban a Dortmund elleni visszavágón, Zlatan Ibrahimovic ellenben kénytelen lesz kihagyni a Chelsea otthonában esedékes partit. Mindkét kiválóságot sérülés miatt kellett lecserélni a labdarúgó Bajnokok Ligája negyeddöntőjének szerdai odavágóján. De mindkettő csapata magabiztos győzelmet aratott.

"A harmadik gól egy vicc volt!" José Mourinho csapata 2-1-es vereségét még úgy ahogy elviselte volna, ám Javier Pastore 93. percben góllal zárult cselsorozata alaposan kiborította a menedzsert. A Chelse trénere szerint 3-1-es hátrányból fölállni nem

Bajnokok Ligája

Negyeddöntő, 1. mérkőzések
Kedd
Manchester United-Bayern 1-1
Barcelona-Atlético Madrid 1-1
Szerda
Real Madrid-Dortmund 3-0
PSG-Chelsea 3-1


lehetetlen, de nagyon nehéz lesz. "A PSG remek játékosokból álló együttes, főleg a támadószekciója erős. A mi keretünkben viszont kevés az igazi góllövő.

Szerencsére a labdarúgásban bármi megtörténhet" - rögzítette a portugál szakember, akinek optimizmusát

erősítheti, hogy a franciák elveszítették első számú csatárukat, Zlatan Ibrahimovicot.

Noha hivatalosan még nem erősítette meg a PSG orvosi stábja, hogy mennyi időt lesz kénytelen kihagyni a svéd támadó, de a hírek szerint combizomhúzódást szenvedett, így a visszavágóig bizonyosan nem épül majd fel, sőt, vannak olyan vélekedések, melyek szerint legalább másfél hónapos kihagyásra számíthat. Nem a legjobbkor: a szezon záró szakaszában!

Európa Liga

Negyeddöntő, odavágók
Porto–Sevilla
Basel–Valencia
Lyon–Juventus
AZ–Benfi ca
(Mindegyik meccs lapzártánk
után ért véget.)

"Nem tagadom, tartottunk az angolok kontráitól, mégis sikerült az egyenlítésük után megint előnybe kerülnünk" - utalt Laurent Blanc arra, hogy Lavezzi szépségdíjas lövésére Oscar büntetőből válaszolt, majd egy bal oldali szabadrúgás után David Luizról saját kapujába pattant a labda.

Egészen a hajráig olybá tűnt, hogy a PSG minimális előnnyel utazik majd Londonba, ám pillanatokkal a lefújás előtt Pastore cselezgetni kezdett a Chelsea büntetőterületének bal oldalánál, hárman-négyen vették körbe, úgyhogy néhányszor már úgy tűnt, elveszíti a labdát, de a középpályás csak átjátszotta magát minden szembejövőn, majd az ötös közelébe érve kilőtte a rövid alsót.

"Fantasztikus gól volt" - mondott ellent kollégájának a PSG mestere. A pompás találatot jegyző 24 éves argentin szerényen annyit mondott: "Örülök, hogy fontos góllal tudtam segíteni csapatomat!" Az biztos, egy efféle párharcban nagyon nem mindegy, hogy egy vagy két gólt kell(ene) ledolgoznia a hátrányban lévő félnek. Esetleg hármat. Ahogy a Dortmundnak.

"A második és a harmadik góllal tulajdonképpen mi ajándékoztuk meg a Real Madridot. Márpedig a világ egyik legjobb együttesének nincs szüksége efféle segítségre" - bosszankodott Jürgen Klopp, a németek vezetőedzője. Úgy vélte, túlságosan megilletődötten játszottak, kivált az első félidőben, a másodikban viszont illett volna legalább egy ziccert kihasználniuk.

Mert ugyan Roman Weidenfeller fontos bravúrokat mutatott be a vendégek kapujában, például Cristiano Ronaldo és Gareth Bale szabadrúgásánál, ám azért Reuséknak is akadt lehetőségük, például amikor Casillas már verve volt és Pepe tökéletes ütemérzékkel lépett az üres kapuba tartó labda útjába.

"Elégedett vagyok a látottakkal, a csapat hozzáállásával. Az előzmények tükrében kemény párharcra számítottam, de szerencsére remekül kezdtünk" - mondta Carlo Ancelotti, kiemelve annak fontosságát, hogy Bale már a harmadik percben vezetéshez juttatta a királyi gárdát, Isco pedig a félidő derekán kettőre növelte a különbséget.

A legnagyobb ováció azonban C. Ronaldo találatát díjazta, mivel a portugál ezzel immár 14. gólját jegyezte a mostani BL-sorozatban, márpedig ezzel egalizálta Lionel Messi és José Altafini a legrangosabb európai kupasorozat egy szezonban szerzett góljainak rekordját.

Ráadásul sorozatban 8. BL-partiján talált be - ilyet még senki nem csinált előtte. Sérülés miatt egyébként a szélsőt is le kellett cserélni, de kiderült: csupán elővigyázatosságból. Jövő héten pályára léphet Dortmundban, ahol egy évvel ezelőtt ő is, csapata is elbukott az elődöntőben.  Nem nagy kockázat megjövendölni: édes bosszú következik!

Politikusok devizahitelét is átvállalná az állam?

Az MSZP népi platformjánál úgy tudják, egy Fidesz-közeliként ismert, de hivatalosan független polgármester devizahitele is eltűnt azzal egy időben, amikor az általa vezetett település tartozását átvállalta az állam. A platform lapunknak nyilatkozó tagja azt nem árulta el, hogy kiről van szó, csupán annyit, hogy egy vidéki helység első emberéről. Ugyanannál a banknál volt devizahitele, ahol a településnek is, és azzal együtt el is tűnt - fogalmazott a szocialista politikus.

A népi platform az üggyel kapcsolatban kérdéseket is intézet Rogán Antalhoz, a Fidesz frakcióvezetőjéhez. Ezek a következők: Igaz e, hogy az elmúlt hetekben az önkormányzati devizahitelek konszolidációja során Fidesz-közeli önkormányzati vezetőknek is eltűntek a devizahitelei? Ha történt ilyen, akkor hány esetben történt és milyen nagyságrendben? Mindez közpénzből történt-e? Budapest Főváros V. Kerület Önkormányzatának és önnek volt-e devizahitele, amit konszolidálni kellett? Ezzel véget ért-e a devizahitelek konszolidációja? Hogy látják a választás előtt, teljesítették-e a másfélmillió devizahitelesnek tett ígéretüket, hogy segítenek nekik, vagy a kilakoltatás előtt állóknak marad az utca, esetleg a "dicső" ócsai lakópark?

Chikán: lemaradásunk folyamatosan nő

Minden órában lemaradunk: mikor reggel bemegy a dolgozó a munkahelyére, és délután hazamegy, akkor fele annyit termelt, mint az euróövezeti - fogalmazott a Világgazdaság tegnapi konferenciáján Chikán Attila. A Corvinus Egyetem professzora szerint azok a tényezők, amik befolyásolják a versenyképességet, nem elsősorban gazdasági természetűek. 

Az országnak átfogó fejlesztési koncepciója sokáig nem volt, a rövid távú politikai megfontolások felülírták a hosszú távú racionalitást, az intézmények szerepe kardinális kérdés, és az állam-piac viszonyában óriási viták vannak - tette hozzá a kutató. Chikán szerint a versenyképesség fokozásának kulcseleme középtávon a foglalkoztatottság, a termelékenység, valamint a képzés. Chikán kiemelte, ahhoz, hogy ezek érvényesülni tudjanak, a gyengeségeket javítani kell. Nehéz változtatni a gazdaságilag aktív és a nyugdíjasok arányán - véli Chikán. Ma Magyarországon legalább annyira van foglalkoztathatósági, mint foglalkoztatási probléma. A közfoglalkoztatás pozitív dolog, szociológiai szempontból vannak előnye, gazdasági szempontból azonban nem hasznos. Nem szabad összemosni őket a versenyszférában foglalkoztatottakkal - szögezte le a kutató.

A konferencián szintén előadó Lakatos Péter, az MGYOSZ alelnöke szégyenletesnek nevezte, ahová a magyar gazdaság eljutott az elmúlt évek során más országokhoz képest. A megoldásra az adott kormány intézkedései nem elégségesek - fogalmazott az MGYOSZ alelnök, aki szerint az alap, a kitörési pont az oktatás fejlesztése. A megfelelő oktatásból lesz a szükséges tudás, a megfelelő munkaerő. Magyarországon szükség van egy erős középvállalati körre is - mondta Lakatos.