Bemutatják a francia kormányt

Ma mutatja be kormányát a miniszterelnöknek kinevezett Manuel Valls. A kabinet tagjait az Elysée palota főtitkára, Pierre-René Lemas jelenti majd be azelőtt, hogy Francois Hollande köztársasági elnök elutazna Brüsszelbe. Az államfőt közép-afrikai minicsúcsra várják az Európai Unió központjába. A francia hagyományok szerint a miniszteri listát csak akkor jelentik be, ha az államfő Párizsban tartózkodik. Az új kabinet csak csütörtökön délután tartja első kormányülését.

A parlamentnek is szavaznia kell az új kabinetről. A Baloldali Front jelezte, nem szavaz bizalmat Valls csapatának. A párt szerint az új miniszterelnök Hollande „liberális trójai falova”. Valls kinevezése a szocialistáknál sem aratott egyöntetű sikert. A párt balszárnyának egyik vezető személyisége, Henri Emmanueli azt közölte, nem szavaz bizalmat a kormánynak, s az elnök nem azt a döntést hozta meg, amit meg kellett volna hoznia.

Mint a konzervatív Le Figaro írta, Valls tegnap egész nap arról győzködte a Zöldeket, maradjanak kormányában. A pártnak ajánlotta fel környezetvédelmi tárcát. A Zöldek azonban nemet mondtak a felkérésre. A párt tagságát megosztotta a döntés.

Hírek szerint Ségolene Royal, Francois Hollande elnök korábbi élettársa oktatási miniszter lehet az új kormányban. Laurent Fabius marad a külügyi, Jean-Yves Le Drian pedig a hadügyi tárca élén.

Michel Rocard, Francois Mitterrand egykori miniszterelnöke szerint jó döntés volt Manuel Vallst kinevezni a kormány élére. Szerinte az új miniszterelnök képes lesz arra, hogy tabukat döntsön le. Figyelmeztetett arra, a gazdaságban nem lehet kifejezetten baloldali politikát folytatni.

A francia közvéleményt egyelőre nem győzte meg Hollande elnök a kormányátalakítással. A Harris Interactive szerint a válaszadók 75 százaléka egyelőre nem bízik az elnök döntésében. 45 százalék nagyon nem, 30 százalék pedig inkább nem találta meggyőzőnek az elnök hétfői beszédét. Összesen 21 százalék találta nagyon, illetve inkább meggyőzőnek.

Manuel Valls kinevezését azonban kedvezően fogadta a lakosság, 50 százaléknyian támogatják a döntést. 45 százalék az elégedetlenek aránya, öt százalék nem adott választ. Az Ifop felmérése szerint ugyanakkor 61 százalék véli jó ötletnek Manuel Valls kinevezését. Ugyanakkor csak 33 százalék véli úgy, hogy az új kormány jobb munkát végez majd, mint Ayrault kabinetje. Érdekes, hogy Valls népszerűségi mutatója 77 százalékos, s még a konzervatív UMP szavazóinak nagy többsége, 63 százaléka is kedvezően vélekedik róla. A szélsőjobboldali nemzeti Front szavazói megosztottak, nagyjából fele-fele arányban.

A leváltott kormányfő, Jean-Marc Ayrault tegnap délután visszatért szűkebb pátriájába, Nantes-ba. 1989-től kormányfővé való kinevezéséig, 2012-ig ő volt a város polgármestere.

Szerző

Pusztító erejű földrengés Chilében

Publikálás dátuma
2014.04.02. 10:40

Óriási, a Richter-skála szerinti 8,2-es erősségű földrengés pusztított helyi idő szerint kedd este Chile partjainál. Eddig öt személy vesztette életét. Michelle Bachelet elnök katasztrófa sújtotta övezetté nyilvánította a régiót.

Rodrigo Penalillo chilei belügyminiszter közlése szerint négy férfi és egy nő vesztette életét Iquique és Alto Hospicio városaiban. Előzőleg még három súlyos sérültről tettek említést a hatóságok. A súlyos földrengés központja 90 kilométerre Iquiquétől volt a tengerben. A földmozgást Bolíviában is érezték.

A hatóságok cunamiriadót adtak ki. Két méteresnél is magasabb hullámok csapódtak Chile partvidékére. A régiót katasztrófa-sújtotta övezetté nyilvánította Bachelet elnökasszony. Később egy 6,2-es erősségű utórengést is feljegyeztek, de további erős utórengések sem zárhatóak ki. Peruban és Ecuadorban is szökőár-riadót adtak ki. A közép-amerikai Hondurasban pedig nem engedték kifutni a hajókat.

Az amerikai földrengésmérő intézet, az USGS szerint a rengés epicentruma 10 kilométer mélységben volt. A chilei hatóságok azonban 46 kilométerről beszéltek. A szökőár várhatóan egyre délebbre halad.

A chilei hatóságok hamar kiürítették a természeti katasztrófa által leginkább sújtott övezeteket. Igaz, több helyütt közlekedési káosz alakult ki, ráadásul a mentést nehezítették az áramkimaradások.  Néhány helyen a telefonösszeköttetés is megszakadt. Chilében gyakoriak a földrengések, 2010 februárjában egy 8,8-as erejű földmozgást jegyeztek fel a fővárostól, Santiago de Cholétől délnyugatra. Akkor 500 személy vesztette életét.

Szerző

Hidegfront közeleg

Publikálás dátuma
2014.04.02. 10:29
FOTÓ: Thinkstock
Főként az ország északkeleti harmadán alakulhat ki zápor, esetleg zivatar, máshol a napsütés lesz túlsúlyban. Megélénkül, helyenként megerősödik a délnyugati szél, kellemesen meleg időre készülhetünk.

Pénteken egy hidegfront hatására valamivel több helyen alakulhatnak ki záporok, zivatarok, és délutántól egyre többfelé megerősödhet az északkeletire forduló szél.

Szombatra néhány fokkal visszaesik a hőmérséklet, északon több napsütésre, délebbre több felhőre számíthatunk, ott futó záporok is kialakulhatnak. A maximumok 14-19 fok között alakulnak.

Szerző