Előfizetés

Kormányváltók: az Elmű ne távolítsa el a kampányhirdetéseket!

Az Együtt-PM tiltakozik az ellen, hogy az Elmű egy "hibás jogértelmezésből fakadó" lépéssel eltávolítja a kampányhirdetéseket a villanyoszlopokról - írta az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében Karácsony Gergely és Szigetvári Viktor. A független képviselő és az Együtt-PM társelnöke úgy fogalmaz: ezzel a társaság durván beavatkozik a kampányba.

Az Elmű-Émász hétfőn közölte az MTI-vel, hogy eltávolítják a villanyoszlopokra helyezett választási plakátokat. Bár az Alkotmánybíróság és a Kúria döntései alapján politikai plakátok kihelyezése elvileg lehetséges, de ehhez a tulajdonos hozzájárulása szükséges a villanyoszlopok, kandeláberek esetében is. Az Elmű-Émász társaságcsoport pedig ilyen tulajdonosi hozzájárulást nem adott senkinek - indokolnak.

Karácsony Gergely és Szigetvári Viktor viszont azt írja, hogy a választási eljárásról szóló törvény szerint "épület falára, kerítésre plakátot elhelyezni kizárólag a tulajdonos, a bérlő, illetőleg - állami vagy önkormányzati tulajdonban lévő ingatlan esetén - a vagyonkezelői jog gyakorlójának hozzájárulásával lehet." A villanyoszlop azonban se nem fal, se nem kerítés, nincs tehát jogi alapja annak, hogy a több mint két évtizede kampányfelületként szolgáló oszlopoktól most bárki megfossza a versengő pártokat, jelölteket - jelentik ki.

Azzal folytatják, hogy ezek a plakátok nem illegálisak, eltávolításuk pedig durva beavatkozás a kampány menetébe, amely "érdeksérelmet okoz az ellenzéknek és az Orbán-rezsim politikai érdekeit szolgálja".

Az Együtt-PM felszólítja az érintett villanyoszlop- és kandelábertulajdonos cégeket, hogy ne nyúljanak az ellenzék kampányanyagaihoz - zárja közleményét a két politikus.

Kötelező lett a pneumococcus elleni védőoltás

Publikálás dátuma
2014.03.31. 14:04
Fotó: Gettyimages
A kötelező oltási rend része lett a pneumococcus baktérium elleni oltás, amellyel középfülgyulladás, arcüreggyulladás, tüdőgyulladás és agyhártyagyulladás előzhető meg; a hatályos rendelet a Magyar Közlöny idei 46. számában jelent meg. A fertőző betegségek és a járványok megelőzése érdekében szükséges járványügyi intézkedésekről szóló rendelet módosítása szerint a védőoltást a 0-6 éves korúak körében a folyamatos oltási rendszerben kell végrehajtani.

A kötelező pneumococcus oltás a 2014. június 30. után megszülető csecsemőkre vonatkozik. A korában született csecsemők és a már megkezdett, önkéntesen igénybe vehető, térítésmentes pneumococcus elleni védőoltásban részesült csecsemők oltását az eddigi rend szerint kell folytatni.

A rendelet kitér arra is, hogy a méhnyakrák-megbetegedésért felelős humán papilloma vírus (HPV) elleni védőoltás kötelezően felajánlható lesz: a tizenkét éves lányok a házi gyermekorvos vagy az iskolaorvos által térítésmentes védőoltásban részesíthetők. A rendelet ezen része szeptember 1-jén lép hatályba. Tavaly október végén jelentette be az egészségügyért felelős államtitkárság, hogy kötelezővé teszik a pneumococcus elleni védőoltást, a HPV elleni vakcina pedig kötelezően felajánlandó lesz.

A tapasztalatok szerint az eddig az ajánlott kategóriába tartozó pneumococcus oltást szinte valamennyi két éven aluli gyerek megkapta, és a szakmai tapasztatok azt indokolták, hogy ezt az oltást is vegyék fel a kötelező védőoltások sorába - mondta akkor Beneda Attila, a tárca helyettes államtitkára. A védőoltás három oltásból álló sorozatot jelent.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat tájékoztatása szerint Magyarországon eddig tíz fertőző betegség ellen volt az életkorhoz kötött kötelező védőoltás. Ezek: a gümőkór (tuberculosis), a torokgyík, a szamárköhögés, a merevgörcs (tetanus), a gyermekbénulás, a kanyaró, a rózsahimlő (rubeola), a mumpsz, a bakteriális agyhártyagyulladás és a hepatitis B.

Közelkép - Jobb, mint tavaly

A most megnyílt 32. Magyar Sajtófotó Kiállítás, jobb mint a tavalyi. Sokkal jobb. (Ami természetesen nem azt jelenti, hogy jórészt ugyanazok a fotósok jobban dolgoztak volna, mint korábban, hanem talán idén a zsűrorok szeme volt jobb.) 

Minden korábbinál nagyobb most a nemzetközi kitekintés is, hiszen például népszavás kollégánk, Bielik István A véget nem érő pokol című sorozatát Szíriában készítette  az ott dúló polgárháborúról. (Ahová saját költségén utazott el.) Ám találunk fotót a törökországi utcai csetepatékról is, és valószínűleg Molnár Balázs a hegyek között drótkötelező artistákról készült képei sem idehaza készültek.

Mindez nem azt jelenti, hogy az egész tárlat nem hazánkról, Magyarországról szólna. Balogh László bányászportréi például nemcsak egyes emberi arcokról adnak hírt, hanem  a munkavállalók honi helyzetéről általában is.

Ám még a művészportrék sem csupán az adott művészeti ág kiválóságainak szokásos optimista sugárzását tükrözik, hanem mintha az ország állapotáról is árulkodnának. ( Erdélyi Gábor Kulka és Vidnyánszky fotója, Sebestyén László Kocsis Zoltánról és Szörényi Leventéről készült képei.)

Változatlanul kiválóak a természetfotók, s azt hiszem, ide tartozik a beteg kutyákról készült "portrésorozat" is. A sportfotók is hagyományosan kiválóak hazánkban, mint például kollégánk, Szalmás Péter szenzációs sorozata a Vívódások. Nagyon jó, hogy a magyar sajtófotó végre állandó kiállítási helyet kapott, méghozzá szimbolikus értelemben is, a nemrég megnyílt Capa Galériában.

Összességében a 32. Magyar Sajtófotó kiállítás képei - minden nemzeti elfogultság nélkül állítható -, jórészt helyet kaphatnának a következő World Press Fotó kiállítási anyaga között is. A lokalitások erőssége sem lehet kifogás, a képek minősége pedig minden nemzetközi összehasonlítást kiállna.