Előfizetés

Elege lett az Elmű-Émásznak

Eltávolítja a villanyoszlopokra helyezett választási plakátokat az Elmű-Émász. A társaság tájékoztatása szerint az elmúlt napokban az Elmű-Émász vállalatok tulajdonában álló oszlopokon illegálisan felszerelt politikai plakátok jelentek meg. 

Bár az Alkotmánybíróság és a Kúria döntései alapján politikai plakátok kihelyezése elvileg lehetséges, de ehhez a tulajdonos hozzájárulása szükséges a villanyoszlopok, kandeláberek esetében is.

Az Elmű-Émász társaságcsoport pedig ilyen tulajdonosi hozzájárulást nem adott senkinek - közölte a vállalat.

Hozzátették, a hozzájárulást balesetveszély és az oszlopok épségének megőrzésére érdekében nem adtak senkinek. Az illegális plakátokat eltávolítják.

Ciprus fél a krími válság miatt

Cipruson felfüggesztették azt az intézkedést, melynek értelmében meghatározták azt, hogy egy személy csak egy bizonyos összegig vehet ki pénzt bankkártyájával. Az intézkedést a válság kitörésekor, egy évvel ezelőtt vezették be, amikor tömegesen vonták ki az emberek megtakarításukat a pénzintézetekből. A szigetországban azonban idén javult a gazdasági helyzet, igaz, idén is jelentős a recesszió mértéke.

Ciprus azonban megérzi a krími válságot, hiszen oroszok tízezrei telepedtek le itt. Elsősorban olyanok, akik nem bíznak Vlagyimir Putyin orosz elnökben. Ciprus keményen ellenezte az Oroszország elleni szankciókat, s minden bizonnyal a krími válság következménye, hogy a Bank of Cyprus bejelentette, eladja ukrajnai érdekeltségeit, ráadásul épp egy orosz cégnek, az Alfa Groupnak.

Kiállt az elnök a pénzügyminiszter mellett

Váratlan helyről kapott támogatást Andrej Babis cseh pénzügyminiszter, az ANO párt elnöke. Milos Zeman mellette állt ki egy vitában, amely a tárcavezető és a miniszterelnök között tört ki. A kormányfő azt követelte Babistól, hogy hagyjon fel vállalkozásaival, s inkább csak a kormányzati munkájával törődjön. Zeman ezzel kapcsolatban azt mondta, természetesnek tartja, ha egy vállalkozó üzletember módjára próbálja irányítani az ügyeket.

Andrej Babis, aki számos média- és egyéb vállalkozás tulajdonosa, ügyesen használja ki médiafölényét. Olyannyira, hogy jelenleg hazája legnépszerűbb politikusa, ráadásul egy múlt héten közzétett felmérés szerint pártja, az ANO népszerűsége már eléri a 28 százalékot, míg a tavalyi választás győztese, a szociáldemokraták csak húsz százalékon állnak.