Előfizetés

Újabb büntetőeljárás indult Janukovics ellen

Az ukrán főügyészség az alkotmányos rend erőszakos megdöntésére, megváltoztatására és az államhatalom megszerzésére irányuló cselekmények vádjával újabb büntetőeljárást indított Viktor Janukovics megbuktatott ukrán államfő ellen legutóbbi, pénteki üzenetének tartalma miatt.

Az Oroszországba menekült és minden bizonnyal még mindig ott tartózkodó Janukovics a főügyészség szerint azzal követte el az említett bűncselekményeket, hogy sürgette: elnökválasztások helyett tartsanak minden ukrajnai régióban népszavazást az adott terület státusáról. A volt elnök emellett törvénytelennek nevezte az ország jelenlegi vezetését.

A főügyészség sajtószolgálata által nyilvánosságra hozott közlemény szerint cselekményével a posztjáról eltávolított elnök veszélyezteti Ukrajna belbiztonságát az alkotmányos rend és az államhatalom működése szempontjából. Az ukrán parlament február 22-i ülésén úgy határozott, hogy Janukovics nem képes ellátni feladatait, ezért elmozdította tisztségéből az államfőt, egyben előrehozott elnökválasztást írt ki május 25-re. A 450 tagú törvényhozás a határozatot fölényes többséggel, 328 támogató szavazattal fogadta el.  Janukovics, miután az ukrán hatóságok körözést adtak ki ellene, Oroszországba szökött. Azóta nemzetközi körözés van érvényben ellene, Moszkva azonban nem hajlandó kiadni őt Ukrajnának. 

A volt elnök ellen már bűnvádi eljárást indított a főügyészség hatalommal való visszaélés és tömeggyilkosságban való részvétel vádjával a 2013 novembere és 2014 februárja közötti időszakban, a kijevi hatalomváltást követelő tüntetéseken történtek miatt. A belügyi erők és a tüntetők között január végére súlyos összecsapásokba torkolló szembenállás következtében több mint százan vesztették életüket.

Megvan a NATO következő főtitkára

Publikálás dátuma
2014.03.28. 17:29
Jens Stoltenberg korábban Norvégia miniszterelnöke volt. (Fotó: Ragnar Singsaas/Getty Images)
Jens Stoltenberg volt norvég miniszterelnök lesz 2014. október 1-jétől a NATO főtitkára - jelentette be pénteken hivatalosan az észak-atlanti szövetség.

Anders Fogh Ramussen jelenlegi NATO-főtitkár megbízatását legutóbb szeptember 30-ig hosszabbította meg a szövetség legfőbb döntéshozó szerve, az Észak-Atlanti Tanács annak érdekében, hogy az ősszel esedékes walesi NATO-csúcsot, amelyet ő készített elő, ő is vezethesse le. A dán politikus 2009. augusztus 1. óta tölti be a főtitkári posztot.

"Ma délután az Észak-Atlanti Tanács úgy döntött, hogy Jens Stoltenberget nevezi ki a NATO főtitkárának és az Észak-Atlanti Tanács elnökének Anders Fogh Rasmussen utódául" - áll a NATO rövid közleményében.

Az 55 éves Stoltenberg 2005 és 2013 között volt Norvégia miniszterelnöke. Pártja, a Norvég Munkáspárt (DnA) megnyerte ugyan a tavaly szeptemberi parlamenti választásokat, de partnerei annyira meggyengültek, hogy az addigi koalíció folytatása lehetetlenné vált. Az Aftenposten norvég napilap a múlt hét végén írt arról, hogy az egykori kormányfő Angela Merkel német kancellár biztatására vállalta el a jelöltséget, valamint, hogy Stoltenberget Barack Obama amerikai elnök, Francois Hollande francia államfő és David Cameron brit miniszterelnök, a legerősebb NATO-tagok vezetői is támogatásukról biztosították.

A bejelentést követően Anders Fogh Rasmussen a Twitteren azt írta, sok éve ismeri Stoltenberget, és tudja, hogy ő a megfelelő ember, hogy az őszi csúcstalálkozót követően átvegye a szövetség irányítását. A jelenlegi NATO-főtitkár a népszerű mikroblog oldalon arról is írt, hogy az ukrán-orosz konfliktus megmutatta: erős és elszánt vezetésre van szükség az észak-atlanti szövetség élén.

Ellenőrizhetik Rogán millióit

Az Együtt-PM Szövetség nevében Juhász Péter társelnök közérdekű bejelentéssel fordul a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV), hogy vagyonosodási vizsgálatot kezdeményezzen Rogán Antal ellen. A Fidesz frakcióvezetője verre reagálva közölte: fenntartja magának azt a törvény adta jogot, hogy feleségével minden vagyona közös, és azt is hangsúlyozta: a vagyonnyilatkozat utólagos javítása teljesen jogszerű.

Az Együtt-PM szövetség MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében kifejtette, a lépéstől azt várják, hogy kiderüljön, miből származik a Rogán-házaspár "mesés ingatlanvagyona", titkol-e a fideszes politikus esetleg más több tízmilliós értékű vagyontárgyat vagy ingatlant is a választópolgárok elől.

Az Együtt-PM szerint Rogán Antal hirtelen jött vagyonosodása "a Fidesz legújabb Simon-ügye". Mint írták, a kormánypárti politikus március 21-én kézzel javította januárban leadott vagyonnyilatkozatát. Ebből kiderül, Rogán Antalnak hirtelenjében megduplázódott a budai ingatlanvagyona, a Pasa Park nevű luxuslakóparkban feleségével közösen birtokolt lakásuk teljes egészében az ő nevére került, míg januárban csak 50 százaléka volt az övé. A politikus korábbi vagyonnyilatkozataiban szintén 50 százalékos tulajdoni hányadot tüntetett fel, pedig az ingatlan-nyilvántartás szerint a lakás száz százalékban az ő tulajdona.

Az ellenzéki szövetség közleményében az olvasható, Rogán Antal kézzel írt magyarázata szerint "az ingatlant házastársi közös vagyonnak tekintem, így valójában 50 százaléka a feleségem tulajdona. Az ingatlan-nyilvántartásban azonban 100 százalékban sajátként szerepel".

A szövetség szerint ez a magyarázat azonban több kérdést nyitott ki, mint amennyit megválaszolt. Rogán Antal feleségének ugyanis a saját nevén is van egy lakása a lakóparkban, egy 141 négyzetméteres lakás 52 százaléka az övé. Mindkét lakást hitelből vásárolták, a tulajdoni lapok alapján Rogánnak 111 ezer euró (mintegy 34 millió forint), nejének 30 millió forint hitel van bejegyezve a lakásra.

A szövetség felszólítja Rogán Antalt, "valljon színt": mit titkol még a választópolgárok elől? Milyen százmilliós vagyontárgyai, ingatlanjai vannak még? Rogán feleljen arra a kérdésre is: miért van szüksége neki és nejének két külön lakásra ugyanabban az épületben? Miből fizeti felesége a 30 milliós jelzálog részleteit, ha semmilyen jövedelemmel nem rendelkezik? - sorolták a kérdéseket a közleményben.

A Fidesz-frakció minderre úgy reagált: mindez ismét egy reménytelen politikus kétségbeesett kísérlete arra, hogy elterelje a figyelmet Simon Gábor még mindig tisztázatlan százmillióiról, valamint a kémregénybe illő afrikai útlevelek történetéről. "A baloldal ehhez a kínos próbálkozáshoz most éppen - a jelöltségébe már belebukott - Juhász Pétert használja fel" - fogalmaznak az MTI-nek küldött közleményben.

Hangsúlyozták, hogy a baloldal állításaival ellentétben a Fidesz frakcióvezetőjének nincsen két lakása. 2012-ben, második gyermeke születése után azzal a céllal vásárolták meg a szomszédos lakás felét, hogy két szobával bővítsék otthonukat. Az építkezés már befejeződött, a használatbavételi engedélyezés lezárultáig azonban külön helyrajzi számon szerepel a két ingatlan, még ha valójában egy lakásról is van szó. Minden ezzel ellentétes állítás hazugság.

A Fidesz frakcióvezetője fenntartja magának azt a törvény adta jogot, hogy feleségével minden vagyona közös. Ami pedig a vagyonnyilatkozatot illeti: annak utólagos javítása teljesen jogszerű, ezt bizonyára Juhász Péter is tudja, akinek szövetségesei – például Lendvai Ildikó, Kolber István és Lamperth Mónika – is éltek már ezzel a lehetőséggel - ismerteti a közlemény.

Kapcsolódó
Öt bevallásában is „tévedett” Rogán Antal