Előfizetés

Háromezer embert várnak Mága jótékonysági koncertjére

Publikálás dátuma
2014.03.27. 19:48
Fotó: Facebook
Jótékonysági koncertet ad Mága Zoltán hegedűművész és a Savaria Szimfonikus Zenekar március 28-án, pénteken 19.30-tól, Szombathelyen az Aréna Savariában. A két beteg gyermek gyógykezelését támogató esten sztárvendégként lép fel a népszerű énekesnő, Zsédenyi Adrienn Zséda, a világhírű opera és operett énekes, Pándy Piroska, valamint Fischl Mónika és Vadász Dániel művészházaspár. Közreműködik az Ymiso Kamarazenekar. A jótékonysági koncertet Kovács László vezényli.

Mága Zoltán elmondta, hogy boldogan tesz eleget a felkérésnek, hiszen szívügye a beteg gyermekek sorsa, és vállalt missziója a jótékonykodás. „A 100 Templomi Koncert keretében valamint a Hegedűvarázs - 100 Koncert a Magyar Zenei Kultúráért sorozat részeként többször játszhattam a szombathelyi közönség előtt, akik minden jótékonysági koncertemen példaértékűen bizonyították, hogy képesek összefogni bajba jutott honfitársaikért. Büszkén gondolok vissza arra, hogy a 100 Templomi Koncert szombathelyi állomásának teljes bevételét a székesegyház tetőfelújítására fordítottuk, ami a Vas megyei nemes lelkű emberek nélkül nem valósulhatott volna meg. Idén ünneplem pályafutásom harmincadik évfordulóját, és azt hiszem, nagyobb eredményt művész nem érhet el, mint hogy hívó szavára több százezer ember segíti egymást, ezúttal pedig háromezren fognak össze beteg gyermekekért. Mint szerető családapa, bízom benne, hogy a jótékonysági koncert fellépőiként az újabb kezelésekkel reményt adhatunk a szülőknek és a gyermekeknek – fogalmazott Budapest díszpolgára.

Mága Zoltán hozzátette, örül a Savaria Szimfonikus Zenekar felkérésének, hiszen a klasszikus, romantikus, XX. századi, és kortárs művek előadásában is élen járó zenekar világhírű karmesterekkel és szólistákkal hangversenyezett már, és méltán vált a magyar zenei élet jelentős képviselőjévé az elmúlt évtizedekben.

Mérei Tamás, a Savaria Szimfonikus Zenekar igazgatója elmondta, hogy a sztárvendégeket felvonultató eseményen telt házra, azaz háromezer emberre számítanak, a bevételből és a támogatásokból, a közönség felajánlásaiból befolyó összeget két, Vas megyében élő gyermek műtétjére és gyógyíttatására szánják. Az "est ingyenes, de csak jeggyel látogatható, az érdeklődők támogatói jegyet is vásárolhatnak, a bevételből a négy éves Erdélyi Rolika, a csontvelő-átültetésen átesett szombathelyi kisfiú utókezelését támogatjuk, valamint a Gencsapátiban élő mozgáskorlátozott lány, Varga Ramóna újabb műtétjét és utókezelését” – tette hozzá. A kislány 14 éves korára már 18 műtéten esett át, újabb beavatkozás várna rá Barcelonában, majd az utókezelés Lengyelországban, amelynek költsége két és fél millió forint – mondta Mérei Tamás. Kiemelte, hogy együtt még soha nem lépett fel Mága Zoltán a helyi szimfonikusokkal, sőt, a zenekar az Arénában is most játszik először.

Mága Zoltán Prima Primissima-díjas hegedűvirtuóz és a Savaria Szimfonikus Zenekar koncertjén igazi show műsorra készülhet a közönség, sztárvendégekkel és a Budapesti Táncstúdió táncosaival.

Feminista lett volna Mona Lisa?

Publikálás dátuma
2014.03.27. 15:08
Fotó: Gettyimages.
Új elmélet született arról, hogy mit akart kifejezni Leonardo Da Vinci a Mona Lisával. Egy amerikai teória szerint a képen látható nő feminista aktivista, aki a nemek egyenlőségét hirdeti.

Ez az eredetinek mondható elmélet egy texasi amatőr művészettörténészé, egy bizonyos William Varvelé és csak a legújabb a számos tudományos és bizarr hipotézisek közül.

„Mona Liga kódolt módon követeli “ a nők teológiai jogait”- nyilatkozta a volt matematikatanár, aki szerzője az USA-ban most megjelent The Lady Speaks című könyvnek, amelyben a kép titkait fedi fel a saját értelmezésében.

Az 53 éves tanár 12 év óta tanulmányozza a festményt és a 180 oldalas, nem mindig könnyen olvasható műben elmagyarázza, hogy a festő hogyan vetítette rá a képre azt a 40 szimbólumot, amelyet Zakariás próféta könyve 14. fejezetének 21 verséből  merített. A szöveg az Új Jeruzsálem eljövetelét jövendöli, egy ideális társadalom szimbólumát,ahol a nők jogait elismerik – írta a BBC.

A szerző összefüggéseket talál a szent szöveg földrajzi és szimbolikus leírásai és a képen ábrázolt út, víz, híd, fátyol, hímzés stb... között. Így Mona Lisa jobb vállánál a Golgota hegye, a bal vállánál az Olajfák hegye emelkedik. Balkarjának hajlata igát szimbolizál, ami a szentírásra és a nők elnyomására utal. „Leonardo számára, akit ma nevezhetnénk baloldalinak - mondja Varvel - ez az ideális társadalom csak akkor működhetne, ha Jézus Krisztus hivatásának gyakorlását lehetővé tennék nemcsak a férfiak, hanem a nők számára is.”

És a mosoly? Azt jelenti, hogy az asszony ismeri Jeruzsálem titkát.

A kép ötszáz év óta bűvöli az embereket. Van, aki titokzatos jeleket vél felfedezni a szemében, a japánok rekonstruálták a hangját, egy orvos még magas koleszterin szintet is állapított meg nála. Azt is mondták, hogy valójában férfi, sőt, magát Leonardot ábrázolja. Megihlette az írókat, krimiszerzőket, hogy csak korunk best-sellerét, Dan Brown Da Vinci-kódját említsük meg.

Laure Fagnart, a liége-i egyetem művészettörténésze a könyvet nem olvasta, így nem is kommentálja, ám azon a véleményen van, hogy a Mona Lisa egy olyan polgárnőt ábrázol, amilyen tucatjával élt abban a korban, de Leonardo művét “ talán nehezebb megérteni, értelmezni, mint más műveket. “ Leonardo tudatos festő volt, aki semmit sem csinált véletlenül” – nyilatkozta.

Varvel úr különben soha nem látta az eredeti Mona Lisát. „Túl sok ott az ember. Ha egyszer elmegyek Párizsba, a Louvre-nak engedélyeznie kell számomra egy magánlátogatást” – mondta, nem is annyira tréfából.

Munka helyett prostitúció - Emberkereskedőt fogtak

Emberkereskedelem miatt indított eljárást a rendőrség egy csincsei férfi ellen, aki a gyanú szerint prostitúcióra kényszerített külföldön két nőt - közölte a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság.

Gaskó Bertalan elmondta, hogy a 45 éves gyanúsított tavaly májusban éttermi, kisegítő munkát ajánlott két nőnek, ezt Németországban kellett volna végezni. A két nőt a férfi Hamburgba szállította, de ott erőszakkal és fenyegetéssel prostitúciós tevékenységre kényszerítette őket, illetve később az egyik sértettet egy külföldi állampolgárnak "eladta".

A rendőrök a gyanúsítottat március 21-én elfogták, bűnügyi őrizetbe vették, majd a bíróság elrendelte az előzetes letartóztatását - tette hozzá a szóvivő.