Előfizetés

Zöld utat engedett a romák zaklatásának a Gyulai Törvényszék

A Gyulai Törvényszék elutasította a Békés Megyei Főügyészségnek a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület feloszlatása ügyében benyújtott keresetét. A törvényszék hétfői ítéletében - amely ellen 15 napon belül lehet fellebbezni - kötelezte a felperest 450 ezer forint perköltség megfizetésére az alperes részére.

A Békés Megyei Főügyészség azért indítványozta a civil szervezet feloszlatását, mert az egyesület - a vádhatóság álláspontja szerint - Gyöngyöspatán és Hajdúhadházon korábban szervezett járőrözése során faji alapú megkülönböztetést tett emberek között. Az ügyészség álláspontja szerint a közbiztonság helyreállítása érdekében meghirdetett fokozott járőrszolgálat valójában a bűnözőnek kikiáltott cigány kisebbség megfélemlítését célozta, és sértette a roma kisebbséghez tartozók egyenlő emberi méltósághoz való jogát. 

Mucsi Erika tanácsvezető bíró az indoklásban elmondta: a Gyulai Törvényszék mérlegelte a felperes Békés Megyei Főügyészség által benyújtott bizonyítékokat, és arra a következtetésre jutott: nem sikerült bizonyítani, hogy az alperes Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület akár egyénenként, akár csoportos megnyilvánulásaiban alapszabályba, alaptörvénybe, Magyarország törvényeibe vagy nemzetközi egyezményekbe ütköző tevékenységet fejtett ki. A törvényszék álláspontja szerint az ügy érdemi elbírálásához szükséges tényállás rendelkezésre áll, ezért az alperes által felajánlott tanúbizonyítás mellőzésével hozott határozott.

Gyöngyöspatán és Hajdúhadházon a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tagjai 2011 tavaszán több napig járőröztek, állításuk szerint "a megszaporodott bűncselekmények" miatt.

"Csődtömeg" a méregdrága debreceni villamos?

Csődtömegnek nevezték a debreceni 2-es villamos-beruházást a Demokratikus Koalíció (DK) politikusai annak kapcsán, hogy a hétvégén műszaki hiba miatt két alkalommal is le kellett állítani az alig több mint három hete üzembe helyezett spanyol CAF-villamosokat.

Varga Zoltán önkormányzati képviselő szerint "a több éves csúszással, az eredetinél 3,8 milliárd forinttal magasabb költségből megvalósult beruházás" a városvezetés hozzá nem értését mutatja. A sorozatos leállás azt jelzi, hogy az egész rendszer hibás - tette hozzá Varga Zoltán, aki kifogásolta, hogy a villamosmegállók kialakítása miatt még a villamospótló autóbuszok közlekedtetése is balesetveszélyt jelent. Szóvá tette a politikus, hogy több alvállalkozót a mai napig nem fizettek ki, és megkérdezte: hol a pénz? 

Varju László, a DK pártigazgatója, országgyűlési képviselő emlékeztetett rá, hogy a korábbi kormány politikai színezettől függetlenül támogatta a fejlesztéseket az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében. A debreceni tömegközlekedés-fejlesztés az egyik első kiemelt kormánytámogatású beruházás volt a 2007-2013 közötti európai uniós költségvetési időszak első felében - jegyezte meg a politikus, aki sajnálkozását fejezte ki amiatt, hogy "a működőképességet is veszélyeztető alacsony színvonalon valósult meg a beruházás".

Pajna Zoltán, Debrecen gazdasági ügyekben illetékes fideszes alpolgármestere cáfolta, hogy bármilyen rendszerhiba lenne a villamos-beruházásnál.Tájékoztatása szerint péntek este észlelték, hogy több új villamos áramszedőjéről széndarabok törtek le, ezért a közlekedést leállították, valamennyi kocsit átvizsgálták a DKV Közlekedési Zrt. szakembereit. Mivel műszaki hibát nem találtak, pénteken késő este, illetve szombat hajnalban elindultak a villamosok. Szombat délelőtt azonban újabb problémákat jeleztek, ezért ismét leállították a villamosokat, s a helyszínre hívták a felsővezetéket építő cég szakembereit - ismertette Pajna Zoltán.

A vizsgálat kiderítette, hogy az egyik szakaszszigetelőnél fellazultak a rögzítő csavarok, s hiányzott egy szerkezeti elem. Ezt pótolták, s valamennyi szakaszszigetelő ellenőrzése után helyreállt a villamos-közlekedés a 2-es vonalon. Az esetről jegyzőkönyvet vetek fel, s a DKV Zrt. benyújtja kártérítési igényét a generálkivitelezőnek - jelezte az alpolgármester. Pajna Zoltán elmondta azt is: a kifizetések a részszámlák beérkezéséhez igazodóan folyamatosak, még összesen 4,6 milliárd forint jár a fővállalkozónak, amely az alvállalkozókat is rendezi. 2013 óta, amikor a kivitelezésre megalakult ATK Kft. átvette a munkákat a korábbi konzorciumtól, egyetlen alvállalkozó sem jelezte az önkormányzatnak, hogy elmaradt volna a kifizetése - tette hozzá Pajna Zoltán.

Kelleré lesz Simon helye

Keller Lászlónak adja ki a Simon Gábor, az MSZP volt elnökhelyettese lemondása miatt megüresedett országos listás mandátumot a Nemzeti Választási Bizottság.

A testület hétfői ülésén a tagok felhatalmazták Patyi András elnököt, hogy a megbízólevelet adja át Keller Lászlónak. A választási eljárási törvény szerint, ha az országos listán megválasztott képviselő "kiesik", a helyére a jelölőszervezet - ebben az esetben a Magyar Szocialista Párt - 30 napon belül jelentheti be a mandátumot szerző jelöltet (aki szerepelt a párt országos listáján 2010-ben) az NVB-nél.

Az MSZP azonban nem jelezte az NVB-nek a 30 napos határidőn belül, hogy kinek kéri a megüresedett mandátumot, ezért a testület a pártlistán soron következő politikusnak adja ki a mandátumot. Keller László 2013-ban kilépett az MSZP-ből. Az idei országgyűlési választáson függetlenként indul a Pest megyei 2-es számú, Budakeszi központú választókerületben.A házszabály szerint a listán megüresedett mandátumot megszerző képviselő választási iratait a mentelmi, összeférhetetlenség, fegyelmi és mandátumvizsgáló bizottság vizsgálja meg, amelynek eredményéről a bizottság előadója az Országgyűlés legközelebbi ülésén tesz jelentést. A mandátumot az Országgyűlés vita nélkül igazolja.

A képviselő a mandátumvizsgálat eredményéről szóló határozat meghozatalát követően esküt tesz.