Tavasszal beindulnak az adóellenőrök is

Az évszakra jellemző kereskedelmi tevékenységeket és szolgáltatásokat vizsgálja a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a március 24-én kezdődő, május 2-ig tartó ellenőrzés-sorozatában.

A NAV Közép-magyarországi Regionális Adó Főigazgatósága közölte: a tavasz beköszöntével többen vásárolnak a dísznövény-kereskedésekben, megnő a gumiszervizek és a ruhatisztítók forgalma, de ilyenkor sokan keresik a fodrászok, kozmetikusok, valamint a műköröm- és műszempilla-építők szolgáltatásait is. Egyre több kültéri vendéglátóhely nyílik meg, de kiemelt figyelemre számíthatnak a taxisok és az internetes kereskedők is.

A tájékoztatás szerint NAV fővárosi és Pest megyei adóellenőrei főként a felsorolt kereskedelmi és szolgáltatási tevékenységekre fókuszálnak.

Az MTI-hez hétfőn eljuttatott közlemény szerint a húsvét előtt több revizor lesz a piacokon és a vásárcsarnokokban, ahol a társhatóságokkal közösen ellenőrzik a szabályok betartását. A NAV szakemberei elsősorban azt vizsgálják, hogy a kereskedők, szolgáltatók adnak-e számlát, nyugtát a bevételeikről, bejelentik-e alkalmazottaikat és igazolni tudják-e árujuk eredetét.

Tavaly a tavaszi ellenőrzések csaknem harmada tárt fel valamilyen szabálytalanságot, amelyeket jellemzően olyankor követtek el, amikor már senki sem gondolt a revizorok megjelenésére. Ezért az ellenőrzésekre munkaidőn túl, hétvégén és éjszaka is számítani lehet - közölte a NAV.

A szabályok megszegése akár egymillió forintos bírságot és több évet érintő adóellenőrzést is jelenthet a mulasztóknak.

Az adóhatóság ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy a vásárlók kérjék el a nyugtát, mert ezzel hozzájárulnak a tisztességes kereskedelemhez, és vásárlói jogaikat is csak így tudják érvényesíteni.

Szerző

A Fed-elnök szavai megrémítették a vállalatokat

Heti alapon nagyobb mértékben esett vissza az amerikai vállalatok kötvénykibocsátása, a fő ok szakértők szerint az volt, hogy a jegybankelnök meglepte a piacokat a bejelentésével. 

A kamatemelésre korábban kerülhet sor, a hozamemelkedés arra sarkallta a cégeket, hogy kivárjanak. Elemzők szerint sok vállalat már korábban elég likviditáshoz jutott, szóval néhány hetes pihenő sem kizárt - írja a Bloomberg nyomán a Portfólió.hu.

A múlt héten az amerikai vállalatok visszafogták a kötvénykibocsátásaikat, a Fed elnökének szavai ugyanis kivárásra késztették a cégeket. Az Exxon Mobil vezetésével a hét során 21,5 milliárd dollár értékben bocsátottak ki kötvényeket a vállalatok, ami a legalacsonyabb február 14. óta, amikor 20,8 milliárdot láthattunk.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy március 7-ével zárult héten kiemelkedő volt az érdeklődés, egy hét leforgása alatt 64,4 milliárd értékben került vállalati kötvény az amerikai piacra.

A vállalatok irányából érkező kötvénykínálat azért csappant meg, mert Jenet Yellen azt mondta újságíróknak, hogy a kötvényvásárlási program kivezetése és a jegybanki alapkamat megemelése közötti időszak mindössze hat hónap lehet.

Ez az időszak kevesebb, mint amire a befektetők számítottak, a kötvénypiacon pedig azonnal hozamemelkedés következett be. Az RBS Securities szakértője szerint a kijelentés sokkolóan hatott a piaci szereplőkre, akik azt gondolták, hogy még több idejük lesz.

Szerző

Két új papír a BUX-ban

A Budapesti Értéktőzsde tavaszi index-felülvizsgálatát követően közölte, hogy március 24-től két új taggal, a Business Telecommal (BTel) és a TVK-val bővül a BUX index-kosara.

Azok a részvények, melyek bekerülnek az index kosarába az indexkövető befektetési alapok növekvő érdeklődését válthatják ki - írja a ProfitLine.hu. Ezen alapok vásárlásai - az egyébként alacsony forgalmú részvények esetében - akár jelentős felértékelődést is okozhat a közeljövőben.

A BTel részvényei március 10-től a BÉT Prémium kategóriájába kerültek, így a BÉT legmagasabb minőségű részvénycsoportjába tartoznak. A BTel részvények BUX kosárba kerülését indokolta, hogy az elmúlt fél év alatt minden kereskedési napon születtek rá üzletek, és ez idő alatt az üzletkötések száma meghaladta az ötezret (5371), valamint árfolyamértéken számítva forgalmi rangsorban a 7. helyet érte el.

Szerző