LMP: Orbán vakon repül Paksra

Orbán Viktor teljes vakrepülést folytat Paks ügyében - mondta Szél Bernadett, a Lehet Más a Politika társelnöke vasárnap Körmenden.

A politikus sajtótájékoztatóján közölte: egyre nyilvánvalóbb, hogy egyáltalán nincsenek anyagai és adatai a kormányzatnak azzal a szerződéssel kapcsolatban, amelyet Moszkvában a paksi atomerőmű bővítéséről aláírtak.

Úgy tűnik, hogy Orbán Viktor úgy ment bele a szerződésbe és kötelezi el Magyarországot ötven-száz évre a putyini Oroszország mellett, hogy nem készültek el a döntés előtt a szükséges gazdasági és környezetvédelmi hatástanulmányok - jelentette ki Szél Bernadett.

Bejelentette: a Lehet Más a Politika (LMP) beperli az MVM Paks II. Zrt.-t, mivel a cég nem teljesítette a közérdekű adat megismerésére irányuló igényüket.

Pontosan a kardinális kérdéseket tekintve, tehát a gazdasági és a környezeti hatástanulmányokat és kockázatbecslések tekintetében a Paks II. Zrt. megtagadta az adatszolgáltatást - mondta.

Szél Bernadett hangsúlyozta: Paks ügyében közpénzek elköltéséről van szó, ha pedig  egy szervezet közpénzt használ fel, számítania kell arra, hogy arról információkat fognak kérni, a közérdek ilyen esetekben előbbre való mint az üzleti titok.

A környezetvédelem általános szabályairól szóló törvény előírja, hogy ha nemzetközi szerződésről van szó, akkor elő kell készíteni egy elemzést, és azt társadalmi vitára kell bocsátani - fűzte hozzá.

Szerző
Frissítve: 2014.03.23. 17:28

Félnek véleményt nyilvánítani

Publikálás dátuma
2014.03.23. 16:41
Fotó: Tóth Gergő/Népszava
A Fidesz által egyoldalúan megváltoztatott választási törvényről is beszélt Mesterházy Attila az Európai Ifjú Szocialisták (YES) budapesti fórumán. Az ellenzéki kormányváltó szövetség miniszterelnök-jelöltje beszámolt a három hete megkezdett országos kampánykörútján szerzett tapasztalatairól is.

Mesterházy Attila elmondta, hogy az emberek félnek szabadon véleményt nyilvanítani, ezzel együtt az esti lakossági fórumokon - minden nap más városban - mindig telt ház van.

Szólt az eltorzult közszolgálati médiáról, amely a Fidesz pártpropagandájának az eszköze lett. Szólt a politikai hirdetések csalásairól, nevezetesen arról, hogy maga a kormány is megszegte a választási eljárásról szóló törvényt azzal, hogy egy kereskedelmi csatornán szabálytalanul és erőfölényével visszaélve hirdette a "Magyarország jobban teljesít" szlogent.

Az MSZP elnöke beszámolt továbbá az ajánlóívek aláírása körül tapasztalt szabálytalanságokról, amelyek ügyében a párt az ügyészséghez fordult.

Mesterházy Attila bízik a magas részvételi arányban, ennek érdekében mindent megtesznek szövetségeseivel együtt, hogy sikeres legyen a mobilizáció. Mivel már nem lesz kampánycsend a választások előtti 24 órában, ezért mindenki új stratégiával készül az utolsó órákra. Ez különösen fontos azért, mert a bizonytalanok többsége az utolsó pillanatokban dönti el, kire adja le szavazatát - tette hozzá az ellenzéki miniszterelnök-jelölt.

Mesterházy Attila szerint az Európai Unió egyetlen országában nem volt tapasztalható ilyen mérvű kiegyensúlyozatlanság és aránytalanság - mind választójogi, mind médiajogi és politikai értelemben -, amivel a hatalmával visszaélő kétharmad próbálja ellehetetleníteni a demokratikus ellenzék kampányát. A pártelnök a magyar helyzetet a beloruszhoz hasonlította.

Egy román résztvevő kérdésére válaszolva a miniszterelnök-jelölt beszélt a határon túli magyarok szavazati jogáról, választási esélyükről, és szólt azokról a külföldre menekült, munkát kereső fiatalokról, akiknek nem adta meg a kormány ugyanazokat a jogokat, amelyek például a hataron túliakat megilletik. "Mert a Fidesz mindent elkövet azért, hogy a protest szavazatok eljutását megnehezítse" - fejtette ki Mesterházy Attila.

A Fidesz az esélyt vette el
A Fidesz a lehetőséget és az esélyt vette el a fiataloktól, hogy boldogulhassanak - mondta el Mesterházy a Fiatal Európai Szocialisták "Akciója Budpesten" fórum szünetében tartott sajtótájékoztatóján.
Szólt arról, elfogyott a fiatalok körül a levegő, a szabadság és fogyóban a demokrácia. A miniszterelnök-jelölt kiemelte azt a programpontot, ami a fiataloknak ad lehetőséget ad arra, hogy felsőoktatási tanulmányaikat tandíjmentesen kezdhessék meg.
A pályakezdők a legsérülékenyebb társadalmi csoportot alkotják ma Magyarországon, ezért a kormányváltás után az új kabinet azonnal csatlakozni fog ahhoz az uniós Garancia Alaphoz, ami segít a fiatalok munkába állását, de amit elmulasztott a magyar kormány. Hisz ma már minden második fiatal itt akarja hagyni a hazáját, ami tarthatatlan állapot, és azonnali intézkedést követel.
A fiatalok kivándorlása az egyik legsúlyosabb válsággóc ma hazánkban, aminek felszámolása évekbe fog telni, de az új kormány mindent meg fog tenni lehetőségei szerint a munkahelyteremtés és a fiatalok visszacsábítása érdekében - mondta a sajtótájékoztatón Mesterházy Attila.

Szerző
Frissítve: 2014.03.23. 18:09

Erős lehűlés jön

Publikálás dátuma
2014.03.23. 16:27
Hajnalonként fagyni fog. Fotó: Christopher Furlong/Getty Images
A héten lehűl az idő, több helyen csak 10 Celsius-fok körül alakulnak a maximumok, éjszakánként akár fagypont alá is hűlhet a levegő.

Nyugat felől tovább növekszik, vastagszik a felhőzet, és az ország északkeleti harmadának kivételével több helyütt várható eső, zápor, egy-egy zivatar is előfordulhat. A déli, délnyugati szél helyenként megerősödik, a Dunántúlon, illetve zivatarok és intenzív záporok környezetében viharos széllökések is lehetnek.

Éjszaka átmeneti csökkenés után újra befelhősödik az ég, ekkor főleg a Dunántúlon fordulhat elő eső, zápor. Hétfőn eleinte a keleti határszélen még kisüthet a nap, majd ott is megnövekszik a felhőzet. A keleti és középső országrészben a nap nagy részében erősen felhős vagy borult lesz az ég, nyugaton viszont már hosszabb napos időszakok is lehetnek.

A Dunától keletre több helyen, nyugaton elszórtan alakul ki eső, zápor, délnyugaton napközben egy-egy zivatar is előfordulhat. A szél egyre többfelé erős lökések kíséretében nyugatira, északnyugatira fordul.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 5, 11 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn többnyire 9, 15, keleten 16, 20 fok között valószínű.

Kedden is többfelé megerősödik a szél, elszórtan záporeső is valószínű, de estére mindenütt csökken a felhőzet. A legalacsonyabb hőmérséklet 1 és 6, a legmagasabb 9 és 13 fok között alakul.

Szerdán nagyrészt gyengén felhős idős várható, helyenként előfordulhat zápor. A minimumhőmérséklet mínusz 1 és plusz 4 fok között valószínű. Nappal 12-15 fokig melegszik a levegő.

Csütörtökön kezdetben változóan felhős idő lesz többórás napsütéssel, majd délután dél felől erősen megnövekszik a felhőzet. Kezdetben néhol lehet zápor, majd délen egyre több helyen várható csapadék. A legalacsonyabb hőmérséklet mínusz 1 és plusz 5, a legmagasabb hőmérséklet 13 és 17 fok között alakul.

Pénteken északon hosszabb napos időszakok is lehetnek, míg délen többnyire erősen felhős időre van kilátás. Északon néhol, délen többfelé várható eső, zápor. A minimumhőmérséklet 2 és 8 fok között valószínű, a nappali maximumok várhatóan 12 és 16 fok között alakulnak.

Szombaton többnyire gyengén felhős, napos idő várható, csak néhol alakulhat ki záporeső. A leghidegebb órákban 1 és 6 fok közötti hőmérséklet valószínű. Nappal 11-15 fokig melegszik a levegő.

Vasárnap gyengén felhős, napos idő várható, csapadék nem valószínű. A legalacsonyabb hőmérséklet 0 és plusz 5, a legmagasabb hőmérséklet 12 és 16 fok között alakul.

Európában

A Norvég-tenger felett ciklon örvénylik, amelynek hidegfrontja Svédországon át Németország déli részéig húzódik. Észak-Oroszországtól a Baltikumon és az Alpokon át ugyancsak hullámzó frontrendszer található. E front keleti oldalán déli, délnyugati az áramlás. Ezzel meleg levegő áramlik, többfelé mérnek 20 foknál magasabb hőmérsékletet, annak ellenére, hogy csak kevés helyen süt zavartalanul a nap.

A front mentén nagy területen erősen felhős vagy borult az ég, elszórtan fordul elő eső, zápor, a hegyekben havazik. Attól nyugatra szakadozott a felhőzet, amelyből helyenként alakul ki záporeső, a csúcshőmérséklet pedig 10, 15 fok között változik, de a spanyol tengerparton 20, 25 fok is előfordul.

Hétfő estig a Kárpát-medencét is eléri a fent említett hullámzó frontrendszer, lassan át is vonul felettünk, miközben egyre több helyen alakul ki csapadék.

Szerző
Frissítve: 2014.03.24. 11:44