Előfizetés

Ismét feltört az Olaj...

Publikálás dátuma
2014.03.20. 07:00
A szolnokiaknak igencsak kemény csatákon át vezetett az útja az Eurochallenge Kupa négyes döntőjéig FOTÓ: MTI/BUGÁNY JÁNOS
A Szolnoki Olaj férfi kosarasai ismét ráhelyezték magyarországot a kosárlabdázás nemzetközi térképére. Báder Mártonék ugyanis 2012 után ismét bejutottak a harmadik számú európai kupasorozat, az Eurochallenge Kupa négyes döntőjébe. A csapatvezetés még gondolkodik azon, hogy megpályázza-e a Final Four rendezési jogát.

A lényeg, amit már minden kosárlabdát szerető szurkoló tud: a Szolnoki Olaj kedden este bravúros 78-60-as győzelmet aratott az észt Tartu Rock vendégeként a férfi kosárlabda Eurochallenge Kupa két sikerig tartó negyeddöntőjében, ezzel 2-1-re megnyerte a párharcot, és bejutott a négyes döntőbe. Oda, ahol története során már egyszer, 2012-ben már járt.

Szolnoki Olaj

Alapítási év: 1959
Nemzetiség: magyar
Legjobb eredmény
- nemzetközi: Final Four (2012 Eurochallenge Kupa)
- hazai: négyszeres bajnok
Csapatszín: piros, fekete
Edző: Dragan Aleksic
Legjobb játékos: Obbie Trotter
Idei eredmények az Eurohallenge-ben: 10 győzelem, 5 vereség

Ráadásul úgy, hogy mindössze negyedik alkalommal szerepelt az Eurochallenge-sorozatban. Két éve is a Baltikumra kellett utazni a nagy bravúrért - akkor a lett Ventspils csarnokában diadalmaskodott a csapat a mindent eldöntő harmadik meccsen -, és most is.

Akkor még a rendezési jogot is elnyerte a Szolnok - a debreceni Főnix Csarnokban végül a negyedik lett -, míg most holnapig

gondolkodnak a vezetők, pályázzanak-e a Final Four Magyarországra hozására. "Körülnézünk a lehetséges helyszíneken, egyelőre nem lehet kijelenteni, hogy biztosan jelentkezünk a rendezésre. Otthonunk, a 2100 fős Tiszaligeti Sportcsarnok sajnos nem alkalmas, mivel a szabályok legalább 3000 fő befogadására alkalmas arénát írnak elő" - jelentette ki Tóth Zoltán ügyvezető.

Ljuberci

Nemzetiség: orosz
Alapítási év: 2003
Legjobb eredmény
- nemzetközi: 6. (Eurochallenge Kupa)
- hazai: 4. (bajnokság)
Csapatszín: sötétkék, fehér
Edző: Vasily Karasev
Legjobb játékos: Courdon Higgins
Idei eredmények az Eurochallenge-ben: 11 győzelem, 3 vereség

Ám amíg ez eldől, addig is legyünk büszkék a szolnokiakra, hiszen még az észtek mestere, Gert Kullamäe is kijelentette: „Megérdemelte a Szolnok a győzelmet, mert erősebb és higgadtabb volt, mint mi." Dragan Alekszics, az Olaj vezetőedzője 2012-ben már járt ilyen magasságokban, igaz, akkor másodedzőként. Tréneri pályafutása eddigi legnagyobb sikerét a szolnokiak bátor játékának tulajdonítja.

"Bátor és koncentrált volt csapatom, nagyon büszke vagyok a fiúk teljesítményére és természetesen arra, hogy bent vagyunk a Final Fourban!" - kiáltotta a világba a rendkívül boldog szakvezető. 

Reggio Emilia

Nemzetiség: olasz
Alapítási év: 1974
Legjobb eredmény
- nemzetközi: nyolcaddöntő (1999, 2000 Koracs Kupa)
- hazai: kétszeres olasz bajnok
Csapatszín: fehér, piros
Edző: Massimiliano Menetti
Legjobb játékos: Antonutti, Michele
Idei eredmények az Eurochallenge-ben: 10 győzelem, 4 vereség

Természetesen mindenki úgy véli, a Szolnok azért képes nemzetközi színtéren is ilyen teljesítményre, mert túllépve a magyar pontvadászaton, a rendkívül erős, Euroligában játszó csapatokkal teli Adria Ligában edződik. Nem véletlenül nyilatkozta a sportnapilapban Szalay Ferenc, a magyar szövetség elnöke, hogy a nemzetközi kupában való eredményesség az Adria Liga hozadéka.

Gaziantep

Nemzetiség: török
Alapítási év: 2007
Legjobb eredmény
- nemzetközi: újoncok
- hazai: 9. hely a bajnokságban
Csapatszín: arany, lila
Edző: Jure Zdovc
Legjobb játékos: Eryüz, Erden
Idei eredmények az Eurochallenge-ben: 12 győzelem, 2 vereség

Éppen ezért szerencsétlen egybeesés, hogy az Olaj vezetősége úgy döntött, a 2014/15-ös szezonban már nem az Adria Ligában, hanem a magyar bajnoki alapszakaszban szerepel majd.

Ráadásul éppen a szövetség azon vezetőinek a kérésére - lásd fentebb -, akik pontosan tudják, miért is ér el nemzetközi sikereket a csapat. De ne legyünk ünneprontóak!

A Szolnok ott lesz az április 25-27. között sorra kerülő négyes döntőben, ahol az ellenfele az orosz Ljuberci lesz, míg a másik ágon az olasz Reggio Emilia és a török Gaziantep találkozik majd. Nem megugorhatatlan akadály ez!

EL: megindult a déli áramlat

Olyan lesz, mintha döntőt játszanánk!  Habár még "csak" a legjobb nyolc közé jutás a tét, Rafael Benítez, a Napoli mestere a fenti felkiáltással vezette fel a Porto elleni Európa Liga-visszavágót.

Az olaszok 1-0-s hátrányból várják a koraesti folytatást, ám előnyükre szól, hogy a portugál rivális nincs valami jó passzban: a hétvégén 1-0-s vereséget szenvedett a BL-csoportkört érő második helyért zajló bajnoki versenyfutás során a lisszaboni Sportingtól, ráadásul nem csupán a meccset veszítették el Luís Castro tanítványai, hanem kapusukat, a brazil Heltont is, aki Achilles-ín sérülés miatt a szezon hátralévő részét kénytelen lesz kihagyni.

Európa Liga

Nyolcaddöntő, visszavágók
18 órától
Anzsi-AZ Alkmaar 0-1
19 órától
Viktoria Plzen-Lyon 1-4
Valencia-Ludogorets Razgrad 3-0
Benfica-Tottenham 3-1 (Tv: DigiSport2)
Fiorentina-Juventus 1-1 (Tv: DigiSport1)
21.05 órától
Napoli-Porto 0-1 (Tv: Story4)
Salzburg-Basel 0-0 (Tv: DigiSport1)
Real Betis-Sevilla 2-0 (Tv: DigiSport2)

Egyébként úgy fest, hogy az EL idén a déli fertály küzdőterévé válik, hiszen a múlt héten Bulgáriában 3-0-s előnyt szerzett Valencia és a Londonban a Tottenham fellegvárából 3-1-gyel távozó Benfica mellett vélhetően ott lesz a nyolc között az a Betis is, amely a városi rivális

Sevilla otthonában harcolt ki kétgólos előnyt - de ha kikap, ugyebár akkor is latin egylet lép tovább; akárcsak a Fiorentina-Juventus párharcból, meg a

beszámolónkat felvezető nápolyi ütközetből. A kivételt a tovább három csata jelenti, amelyek egyik szereplője a Gulácsi Pétert is foglalkoztató Salzburg. Az osztrákok fantasztikus eredményeket értek el a közelmúltban, egészen addig, amíg el nem kellett utazniuk Bázelba, ahol az EL legutóbbi elődöntőse útjukat állta.

Mondjuk a 0-0 után a Salzburg dolga nem tűnik lehetetlennek, már csak azért se, mert legutóbbi 12 hazai tétmeccsüket 54-7-es gólkülönbséggel nyerték meg, vereséget pedig legutóbb a Red Bull Arénában 2013 májusában egy kupameccsen szenvedtek el. Mindenesetre Gulácsi szavai figyelmeztetőek: "Mit sem ér majd az eddigi teljesítményünk, ha most kiesünk…"

Felcsúti köldökzsinóron a székely kölyökfoci

Mint tegnapi lapunkban hírül adtuk, 100 millió forintot csoportosít át a kormány a költségvetési tartalékból a Székelyföldi Labdarúgó Akadémia működésének támogatására. A felcsúti Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia - komoly állami támogatás mellett - ezennel megkezdte a székelyföldi labdarúgó-palánták felkutatását. 

A merítési bázis kiszélesítését egy felmérésre alapozzák, miszerint körülbelül negyvenezer focistacsemete kell ahhoz, hogy egy Albert, Nyilasi, Détári szintű világklasszist felneveljenek.

A gáláns magyar állami támogatásnak persze története van. A Székelyhon.ro című erdélyi hírportál már 2012 végén hírt adott arról, hogy székelyföldi alközpontot szeretne indítani a felcsúti Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia.

Ennek érdekében Erdélyben járt Gellei Imre, a magyar labdarúgó-válogatott egykori szövetségi kapitánya, a felcsúti Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia Szakmai Irányító Testületének elnöke Tajti Józsefnek, a Puskás Akadémia operatív igazgatójának kíséretében.

A labdarúgó szakemberek a látogatás alkalmával elmondták: két helyen, Székelyudvarhelyen és Csíkszeredában jártak azzal a céllal, hogy javaslatot adjanak az erre illetékes grémiumnak, hol kellene létrehozni a felcsúti Puskás Aladémia első alközpontját.

A tapogatódzó látogatás eredményesnek bizonyulhatott, mert tavaly szeptemberben már hivatalosan is létrejött a megállapodás a felcsúti Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia és az FK Csíkszereda között a Székelyföld Labdarúgó Akadémia megalakulásáról.

A felcsúti köldökzsinóron innentől kezdve ott lógott a hazai Puskás Akadémia első határon túli szakmai partnere. A Székelyföld Labdarúgó Akadémia feladatának tekinti egész Székelyföld labdarúgó utánpótlás nevelését, a tehetségek összegyűjtését a sepsiszentgyörgyi, a gyergyószentmiklósi, a székelyudvarhelyi, a marosvásárhelyi, a kézdivásárhelyi és a baróti alközpontból.

A képzés mindenütt a felcsúti Puskás Akadémia szakmai útmutatása, szisztémája szerint zajlik, rendszeresek lesznek a közös szakmai konferenciák, továbbképzések, szakmai látogatások, amellett, hogy a tervek szerint minden évben futballmeccsre is sor kerül majd Csíkszeredán és Magyarországon a két szervezet csapatai között.

A legtehetségesebb székely futballistapalántákat a csíkszeredai bentlakásos iskola gyűjti majd össze, azután pedig a felcsúti Puskás Akadémiára kerülhetnek. 

Az együttműködés kimunkálói úgy vélekedtek, hogy a magyar labdarúgás bázisát feltétlenül ki kell terjeszteni a határon túl élő tehetséges magyar gyerekek felkutatására, ezért döntöttek a székelyföldi akadémiai fiók létesítéséről.

Felcsúton egyébként jelenleg hetven 12 éven felüli - közöttük három székelyföldi - focistapalántát nevel a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia. A székelyföldi akadémiai alközpontokban ősszel kezdték meg a 7-13 év közötti gyerekek toborzását. 

"Csíkszeredában már működik egy anyaországbeli szakemberek által is elismert sportbázis, ahol tavaly átadtak egy nagypályás mérkőzésekre is alkalmas műfüves pályát, valamint egy bentlakást biztosító épületet - ismertette az akadémia kezdeti lépéseit Kertész Dávid, aki részt vett egy felcsúti felkészítőn, és az OSK Sepsiszentgyörgy labdarúgóklub égisze alatt foglalkozik a háromszéki focista gyerekekkel.

- Folyamatosan számítunk a felcsúti akadémiára a szakmai irányításban, a továbbképzésben, valamint az anyagi források előteremtésében." De ilyen nagyvonalú támogatásra, 100 millió forintra talán még ő sem gondolt.