Előfizetés

Izraeli bosszú Szíria ellen

Egy ember életét vesztette, s legalább heten megsebesültek, amikor Izrael légitámadást intézett szíriai katonai célpontok ellen, jelentették tegnap a damaszkuszi biztonsági erők. A szíriai hadsereg figyelmeztetett, a hasonló támadások veszélyeztetik a régió stabilitását.

A célpontok között egy katonai támaszpont, egy kiképzőközpont és egy tüzérségi állás is volt el-Kuneitránál. A város az izraeli-szíriai határon fekszik, gyakorlatilag átkelőhelyként funkcionál, azonban hivatalosan az ENSZ által felügyelt tűzszüneti zónában helyezkedik el.

Peter Lerner, az izraeli hadsereg szóvivője megerősítette, a vadászrepülőik által, éjszaka végrehajtott akció válaszcsapás volt a keddi pokolgépes támadásra. Az izraeli védelmi erők tagjai kedden a határvonal mentén, Madzsd-el-Samsz városához közel járőröztek, amikor egy útmentén elhelyezett robbanószerkezet működésbe lépett.

Négy katona sérült meg a detonáció során, egyikük súlyosan. Lerner hozzátette, a katonák "gyanús mozgást" észleltek a határ mentén, azonban amint ki akarták nyomozni azt, megtörtént a robbantás. Kimberly Halkett, az al-Dzsazíra jeruzsálemi tudósítója közölte, Izrael azért hajtotta végre a támadást, mert úgy hiszi, a szerkezetet szíriai területről hozták működésbe.

A zsidó állam Damaszkuszt tette felelőssé a merényletért, habár az észak-szíriai területeket a felkelők, illetve az oldalukon harcoló szélsőséges, az al-Kaida nemzetközi terrorszervezettel szövetséges csoportok uralják. A katonai szóvivő jelezte, a szíriai elnök, Bassár el-Aszad hadseregét segítő libanoni, síita Hezbollah is jelen van a Golán-fennsíkon.

Az izraeli védelmi miniszter közleményében tegnap azt írta, Aszad elnök "komoly árat" fizet, amiért Izrael-ellenes fegyveres csoportokat támogat. "Az Aszad rezsimet tekintjük felelősnek mindenért, ami a fennhatósága alatt történik. Ha továbbra is olyan terrorista elemekkel működik együtt, amelyek Izrael megtámadásán munkálkodnak, azért komoly árat fog fizetni" - jelentette ki Móse Jaloon, védelmi miniszter.

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök a tegnapi kormányülésen úgy fogalmazott: "Politikánk nagyon egyszerű e téren: bántjuk azokat, akik minket bántanak". A keddi volt a legsúlyosabb támadás izraeliek ellen a Golánon a szíriai polgárháború három évvel ezelőtti kirobbanása óta. A fennsíkot 1967-ben szállta meg Izrael, fennhatóságát a nemzetközi közösség nem ismeri el.

Honfoglalás a Krím-félszigeten

Publikálás dátuma
2014.03.20. 06:32
Újabb katonai bázisokat foglaltak el orosz katonák a Krím-félsziget nyugati részén, Jevpatorijában FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/
A ma kezdődő, kétnapos uniós csúcstalálkozón végre aláírhatják Ukrajnával a régóta várt társulási megállapodás politikai részét, amely november végén tüntetéseket robbantott ki. Az orosz parlament eközben a krími autonóm terület Oroszországhoz csatolásáról határoz, habár a döntés nem kétséges. A feszültség egyre nő.

A Krímre utazott tegnap az ukrán kormányfő első számú helyettese, és a védelmi miniszter, azonban nem engedték be őket a félszigetre. Történt ez egy nappal azután, hogy az autonóm terület orosz annektálása jogilag kezdetét vette. A miniszterelnök azzal a feladattal bízta meg a tárcavezetőket, segítsék elkerülni, hogy a politikai konfliktus katonai fázisba lépjen.

Lapszemle

Der Spiegel
A Krím-félsziget Ukrajna második lőporos hordója lett az Oroszországgal való konfliktusban, csak sokkal nagyobbra sikerült, mint az előző, a kijevi Majdanon (Függetlenség tér) zajló felkelés, fogalmazott a befolyásos német lap. Múlt hétvégén Moszkva meggyújtotta a gyújtózsinórt, írta a Der Spiegel. Megjegyzik, Ukrajna a konfliktus hatására kettészakadhat: a keleti felét Oroszország kaparinthatja meg, a nyugatit az Európai Unió. "Ha ez megtörténik, az új kijevi, Nyugat-barát vezetés épp Ukrajna gazdasági motorját veszti el" - közölte a lap, hozzátéve, ehhez Moszkvának még le sem kell rohannia a területet, elég hangulatot szítania, s akkor "Isten óvja az új ukrán kormányt".

Financial Times
Oroszország egyetlen tollvonással visszavette a Krím-félszigetet, írta tegnapi számában a tekintélyes brit lap. A Financial Times Europe úgy véli, Európának közös álláspontra kell helyezkednie, s egységes választ adnia a Krím orosz annektálására, ha ugyanis a kemény reakció elmarad, Moszkva feljogosítva érzi magát további aggresszióra. A cikkben megjegyzik, jól látható a törésvonal az uniós tagállamok között a gazdasági érdek mentén. "Putyin a Nyugat és Oroszország közti, több mint húsz éve döcögő együttműködésnek vetett véget" - szögezik le.

Le Libre Belgique
Anschluss címmel közölt cikket a Krím orosz annektálásáról Belgium második legnagyobb példányszámú lapja. A francia nyelvű újság rámutat, Vlagyimir Putyin orosz elnök azon biztonságos tudatban él, Európa sosem fog keményen fellépni ellene, másnem a gáztól való függőség miatt sem, ez azonban arra ösztönzi az EU-t, hogy komoly erőfeszítéseket tegyen a függetlenedés irányába. A jövőt illetően kifejtik, Moszkva a legtöbb ország bizalmát elvesztette, ha nem is marad magára, a három lépés távolságot még sokáig tartani fogják vele szemben.

Kedden délután orosz katonák tüzet nyitottak egy ukrán egységre a félszigeten. Ugyan az RTR orosz köztelevízió azt közölte tegnap, elfogták a szimferopoli orvlövészt, aki lelőtt egy ukrán katonát, s végzett az orosz biztonsági erők egy tagjával is, a krími kormány cáfolta az értesülést.

A tudósítás szerint az állítólagos elkövető 17 éves, a nyugat-ukrajnai Lembergből (Lviv) származik, s a szélsőséges Jobboldali Szektor nevű csoport tagja.

Tegnap tovább fokozódott a feszültség a félszigeten. Orosz-párti tüntetők törtek be az ukrán hadiflotta szevasztopoli főhadiszállására, ahol foglyul ejtették az ukrán haditengerészet parancsnokát.

Egy mentőautó segítségével hajtották át a bázis kerítésén, kitűzték az orosz nemzeti lobogót, illetve az orosz hadiflottát jelképező Szent András-zászlót. A kikötőváros az orosz Fekete-tengeri flotta állomáshelye. Az ukrán katonák elbarikádozták magukat.

Kijevben a nacionalista Svoboda (Szabadság) párt képviselői erőszakkal mondatták le az ukrán állami rádió- és televíziótársaság vezetőjét. Ordítozva kérték számon a kijevi tüntetésekről szerintük elferdített beszámolókat, a lemondás aláírására kényszerítették az igazgatót, többször megütötték.

A történtekről készített videofelvételt az interneten tették közzé. Arszenyij Jacenyuk ukrán kormányfő elítélte az incidenst, mondván egy európai integrációra törekvő, demokratikus társadalomban elfogadhatatlan, hogy parlamenti képviselők erőszakkal oldják meg a kádercseréket.

Nagyszabású orosz tüzérségi hadgyakorlat kezdődik nyolc orosz körzetben, köztük a krími terület határán, jelentette az Interfax. Az orosz védelmi tárca jelentése szerint a manőver legalább 45 napig, de akár két hónapig is húzódhat, azon ötezer katona és több ezer harci jármű vesz részt.

Az amerikai Truxtun romboló tegnap egy napra ugyan, de csatlakozott a Fekete-tengeren, a román-bolgár flottával közösen zajló hadgyakorlathoz. "Ez lehetőséget biztosít, hogy támogatásunkról biztosítsuk NATO-partnereinket" - hangsúlyozta az amerikai haditengerészet tisztje.

Alkotmányosnak minősítette az orosz alkotmánybíróság az orosz-krími megállapodást, amely kimondja, az Ukrajnától elszakadt terület már az aláírás napján, kedden Oroszország részének tekintendő. Az egyezményről már csak a parlamentnek kell határoznia, azonban nem kétséges, hogy dönt a duma. Oroszországban százezrek ünnepelték kedd késő estig a Krím-félsziget "hazatérését".

Joe Biden amerikai alelnök Lengyelországban, majd Litvániában tárgyal a kialakult helyzetről. Washington ezzel is azt kívánja demonstrálni, a NATO kelet-európai tagállamai számíthatnak a szövetség támogatására. "Össze kell tartanunk" - hangoztatta a lengyel államfő. Washington és szövetségesei immár azt akarják megakadályozni, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök tovább terjeszkedjen Kelet felé.

Az Európai Unió állam és kormányfői a csütörtökön és pénteken megrendezendő csúcstalálkozón egyeztetnek Ukrajnáról. Komoly viták várhatóak arról, milyen további intézkedéseket foganatosítsanak Moszkva ellen.

A gazdasági érdekek miatt valószínűtlen, hogy az eddigieknél keményebb szankciókat tudnak kilátásba helyezni. Bulgária és Ciprus különösképpen függ az orosz gazdaságtól, de Franciaország számára is fontos felvevőpiac az orosz.

Az EU-csúcs fontos eseménye lesz, hogy pénteken aláírják a társulási megállapodás politikai fejezeteit Ukrajnával. Brüsszel tegnap bejelentette, további egymilliárd euróval növeli a hónap elején, Kijev számára elkülönített támogatást. A kedvezményes hitel feltétele, hogy Ukrajna megállapodjon a Nemzetközi Valutaalappal (IMF), illetve az Európai Bizottsággal "konkrét gazdaságpolitikai feltételekről".

Pillantás a fehér házi kulisszák mögé

Elekes Éva
Publikálás dátuma
2014.03.20. 06:30
Emlék a múltból. Bill Clinton évértékelő beszéde 1999-ből FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/THINKSTOCK
Ma már talán inkább történelmi csemegének számítanak, mégis, akár a napi politikára is hatással lehetnek Bill Clinton elnökségének most nyilvánosságra kerülő dokumentumai az Egyesült Államokban. Ezek egy része ugyanis a volt First Ladyt érinti, márpedig a jelek szerint Hillary Clinton lehet a Demokrata Párt jelöltje a 2016-os elnökválasztáson.

Az elnöki iratok közzétételéről 1978-ban elfogadott törvény (Presidential Records Act) értelmében elvileg 2013 januárjában - 12 évvel Clinton leköszönése után - elérhetővé váltak a 42. elnök két hivatali időszaka során keletkezett bizalmas fehér házi iratok.

Az amerikai Nemzeti Archívum és a William J. Clinton Elnöki Könyvtár azonban csak idén kezdte meg ezek nyilvánosságra hozását. Március közepén már a második dokumentumcsomagot "bontották fel". A 33 ezer oldalnyi irat közül 8 ezer feldolgozásával még nem végeztek, a többit idén sorra közzéteszik.

Soha el nem mondott poénok
A CBS tévé az elnök számára írt, ám soha el nem hangzott viccekből válogatott. Clinton 1993-ban vett részt először a sajtóelit hagyományos Gridiron-vacsoráján. Első fehér házi szóvivőjéről, a kisfiús George Stephanopoulosról (ma az ABC tévé műsorvezetője) például azt mondta volna: hollywoodi barátai szerepet ajánlottak George-nak a készülő Home Alone 3-ban. "Némi kozmetikázással elég öregnek látszik majd a szerepre". Ugyanezen a vacsorán megjegyezte: "Jó ötlet volt Hillarynek irodát adni a West Wingben (a Fehér Ház nyugati szárnyában). Legalább kevesebbet kell gyalogolnom odáig". Újraválasztása után, 1997 januárjában, az Alfalfa-klub vacsoráján, befolyásos politikusok, üzletemberek körében pedig Clinton azzal viccelődött, csupa olyan embert lát maga körül, akik majdan a helyére pályáznak. E beszédből is kihúztak egy alelnökét szurkáló poént: "Most jut eszembe, nem maradhatok sokáig. Egyre idegesebb vagyok, mert Al Gore-t egyedül hagytam a Fehér Házban."

Ügyvédek és szakértők gondosan áttanulmányoznak minden dokumentumot. Clinton kérheti, hogy bizonyos iratokat zároljanak, de a nyilvánosságra hozatalról a végső döntést mindig a hivatalban lévő elnök, jelen esetben Barack Obama hozhatja meg.

Ronald Reagan és idősebb Bush után Bill Clinton a harmadik elnök, akinek közzéteszik az iratait.

Régebben az elnöki archívum a Fehér Ház volt lakójának személyes tulajdonát képezte. A republikánusok ugyan politikai megfontolásokat gyanítanak a Clinton-iratok lassú publikálása mögött, de a CNN hírtelevízió emlékeztetett rá: ifjabb Busht is bírálták, mivel nem kezdte meg időben a Reagan-iratok kiadását.

A legnagyobb érdeklődést a 2000. évi drámai elnökválasztásról szóló iratok keltették. Al Gore, Clinton alelnöke félmillióval több szavazatot kapott, mint George W. Bush, mégis veszített a floridai újraszámlálási komédia, s a legfelsőbb bírósági beavatkozás nyomán.

Clinton és Gore között feszültségek voltak a kampány során, nem utolsósorban a Monica Lewinsky-botrány miatt.

Nyilvánosságra kerültek most Clinton egyik utolsó elnöki beszédének szövegvázlatai. A beszédírók látnivalóan kínlódtak, hogyan fogadtassa el az elnök a közvéleménnyel Gore vereségét. Az első verziók még "kettészakadt nemzetről" szóltak, s azt hangsúlyozták, hogy "súlyosan sérült a demokratikus folyamat".

E részeket utóbb kihúzták a szövegből, túl negatívnak minősítve e megfogalmazásokat. Az sem került be, hogy Clinton szerint túl sokat költöttek televíziós hirdetésekre és túl keveset a szavazógépekre. A későbbi változatokban a választási rendszer reformját javasolták, de úgy találták, túl sok szó esik az elbukott voksolásról. Clinton e beszédben jelentette be, telefonál ifjabb Bushnak, hogy kezdjék meg a hatalomátadás előkészítését.

Clinton első elnökségének egyik mélypontja a demokraták 1994-es veresége volt a félidős kongresszusi voksoláson. A tanácsadók nem hagyták, hogy az elnök magára vállalja a felelősséget, pedig ő maga önkritikusan akart reagálni. "Olyan lenne, mintha fehér zászlót lengetne" - vélekedett az elnök fő kampánystratégájával, James Carville-lel vitázva másik bizalmasa, Paul Begala.

Michael Waldman beszédíró azt javasolta, vizsgálják meg, miként kezelték a hasonló kudarcot korábbi republikánus elnökök, Nixon, Ford, Reagan és idősebb Bush. Néhány belvita épp olyan, mintha "Az elnök emberei" (eredeti címén West Wing) valamelyik jelenetében hangzana el. Nem véletlen, hogy a sorozat ihletője jórészt a Clinton-féle Fehér Ház volt.

Számos diplomáciai irat is nyilvánosságra került, köztük Tony Blair volt brit kormányfő washingtoni látogatásainak dokumentumai. A négyszemközti megbeszélések átiratait nem teszik közzé, mivel nemzetbiztonsági érdekeket sértenének. A stáb levelezéséből annyi kiderül, hogy Bill és Tony a vita hevében nem fékezte magát, sok "négybetűs" szót kellett ugyanis kigyomlálni a szövegből.

Brit vonatkozású esemény volt az is, amikor Clinton a feleségét küldte 1997-ben Londonba, Diana hercegné temetésére. Egy külügyi feljegyzés szerint azt tanácsolták, hogy Hillary, mint "a legtekintélyesebb vendég", mondjon néhány szót a sajtónak, de ne válaszoljon kérdésekre, nehogy "belekeveredjen a királyi család egyre rémesebb belháborújába".

A 42. elnök tanácsadói 1998-ban, a Kennedy-gyilkosság 35. évfordulója közeledtével szorgalmazták, hogy Al Gore alelnök, s maga Clinton is sürgesse az oroszokat, adják át a - hivatalosan magányos merénylőnek tekintett - Lee Harvey Oswalddal kapcsolatos anyagaikat. 

Amikor végül sikerrel jártak, s az 1999-es G8-as csúcson Borisz Jelcintől megkaptak 80 aktát, az egyik nemzetbiztonsági tanácsadó rögtön gyanakodni kezdett, mi van, ha az orosz hírszerzés meghamisította az iratokat.

Már az első csomagban előkerültek a Hillaryt legérzékenyebben érintő részek. Clinton 1993-ban a feleségére bízta az egészségbiztosítási reformot, de ez akkor is nagy vitákat váltott ki, s a Hillary vezette munkacsoport terve elbukott a kongresszusban. Az iratokból kiolvasható: az elnök tanácsadóit aggasztotta a First Lady politikai aktivitása, s megpróbálták őt a "hagyományos elnökfeleség" szerep felé irányítani.

Sajtótitkára, Lisa Caputo például felvetette, hogy használják ki 20. házassági évfordulójukat a Hillaryról kialakult kép javítására. Javasolták például, lépjen fel főzőműsorokban. Egyik bizalmasa, Mandy Grunwald a Lewinsky-botrány után azt tanácsolta Hillarynek, hogy "viselkedjen természetesen". 

Mellesleg ő okította a politikai pályára készülő First Ladyt 1999-ben arra, hogy ha feltesznek neki egy kérdést, terelje a szót abba az irányba, amit ténylegesen mondani akar. 

Bill Clinton ellen a fehér házi gyakornoklánnyal, Monica Lewinskyvel folytatott viszony letagadása, eskü alatt tett hamis tanúvallomás miatt alkotmányos vádemelési eljárást indítottak 1998 decemberében, de végül felmentették. Feszült várakozás előzte meg az eljárás közben, 1999 januárban mondott elnöki üzenetét.

A beszéd fogalmazásakor Clinton gondolatai az impeachment körül forogtak. Amikor kollégái azzal tréfálkoztak, mi történne, ha az egyik meghívott infarktust kapna a kongresszusi karzaton, az elnök megjegyezte: "Szörnyű lenne, ha meghalna, nem? De jól jellemezné a szerencsémet ebben az évben".

Népszerűek lettek a Clinton-dokumentumok, különösen az iratok szélére rajzolt ábrák, vicces megjegyzések miatt is, melyek közül sokat megosztottak twitteren. A National Journal tudomása szerint az elnök egyik beszédírója, a karikaturistának is kiváló Jeff Shesol volt a skiccek többségének alkotója. Shesol twitteren azt üzente: utólag úgy látja, jobban tette volna, ha többet rajzol és kevesebbet ír.