A dolgozók jussáért vonulnak

A Malév volt dolgozóit tömörítő szakszervezet szerint a napokban megjelent kormánypárti és ellenzéki javaslatok ugyan ígéretesek, de a problémáikra továbbra sem jelentenek azonnali megoldást. A Malév Munkavállalók Érdekvédelmi Szervezetei közleménye szerint a volt dolgozók a követeléseiket eddig sem egyes pártokkal, hanem az állammal szemben fogalmazták meg, és nem akarják ügyüket pártpolitikai csatározások középpontjába helyezni. 

Mint hozzátették: örömmel vették a Fidesz és az Együtt-PM választási ígéretét, amelyben megoldást sürgettek a járandóság rövid határidővel való kifizetésére.  Emellett ugyanakkor elkeserítőnek tartják, hogy a kormánypárt nincs tisztában a hatályos bérgarancia törvénnyel, annak felhasználhatósági feltételeivel, mivel a bérgarancia-alapból a szabályok szerint már nem kaphatnak pénzt. A törvény módosítására vonatkozó ígéretet üdvözölték és a benyújtandó törvényjavaslat támogatását kérték a képviselőktől.

Az érdekképviselet jelezte: továbbra is megtartják a március 29-ére, a Malév 68. születésnapjára bejelentett vonulásos demonstrációjukat, mivel több mint ezer volt Malév-dolgozó még mindig nem kapta meg jogos jussát.  Szabó Rebeka független országgyűlési képviselő, a Párbeszéd Magyarországért politikusa múlt hétfőn azt mondta, az Együtt-PM megemelné az állásukat elvesztőknek maximálisan kifizethető támogatás összegét és a csődtörvény módosítását szorgalmazza. Emellett a politikus abszurdnak nevezte, hogy miközben az állam 650 milliárd forintot fordított cégek államosítására, ennek töredékét sem volt képes kifizetni a Malév volt dolgozóinak, akiknek ez jogosan jár.

A Fidesz szintén múlt hétfőn azt közölte az MTI-vel, hogy a követelések kiegyenlítésére a törvényi előírásoknak megfelelően a bérgarancia-alap biztosít fedezetet.

Szerző

"Magyarország borzasztó veszélyes úton jár"

Ha nincs szabadság, abban az esetben az ország bezárkózik, márpedig most ez figyelhető meg. Ennek a bezárkózásnak az lesz az eredménye, hogy "nincsenek gazdasági partnereink", és bár a kormány mondhatja, hogy szabadságharcot vív, de ezt "nyugati szövetségeseinkkel szemben" teszi - mondta Fodor Gábor, a Magyar Liberális Párt elnöke keddi miskolci fórumán.

"Magyarország borzasztó veszélyes úton jár" azért is, mert kelet felé fordult - tette hozzá, megjegyezve: a szabadság nem lehet ellenzékben, a Fidesz ugyanakkor mindennap elvesz a szabadságból. Orbán Viktor egykori mondatait idézve szólt arról is, hogy "egy tisztességes országban" nem fordulhat elő, hogy a regnáló miniszterelnök a választás előtt nem ül le vitatkozni ellenzéki kihívójával.

Emlékeztetett arra, hogy 1998-ban Orbán Viktor Horn Gyula akkori miniszterelnököt hívta ki vitára, és ezt Horn Gyula elutasította. Akkor a Fidesz fizetett hirdetésekben tette közzé, hogy milyennek kell lenni egy demokratának: "egy demokrata nem tehet meg ilyet, elő nem fordulhat, hogy egy tisztességes országban a miniszterelnök nem ül le vitatkozni ellenzéki kihívójával".

Fodor Gábor úgy fogalmazott: egy demokráciában elvárható, hogy a különböző politikai irányzatok képviselői leüljenek, és amennyiben becsülik a választókat, abban az esetben mondják el programjaikat, vitázzanak. Hozzátette, hogy Orbán Viktor most nem hajlandó kiállni vitára, a Fidesz "nemcsak a liberális önmagához képest, hanem már a jobboldali önmagához képest sem meri vállalni saját múltját és értékrendjét". A politikus szerint ugyanakkor azért is szükség van a vitára, mert tudnia kell mindenkinek, hogy Magyarország hová, milyen úton megy tovább.

Szerző

Magyar bíróságon támadja meg a villamostender-döntést a Skoda csoport

A Ganz-Skoda Közlekedési Zrt. részt vett a Budapesti Közlekedési Központ Zrt. alacsonypadlós villamosok, döntően Európai Uniós források felhasználásával történő beszerzésére kiírt nyílt közbeszerzési eljárásán. Közleményük szerint  a bírálati eljárás során azt tapasztalták, hogy a BKK különböző indokokkal rendre kizárni igyekezett ajánlatukat, végül az eljárást lezáró döntésével érvénytelenné is nyilvánította azt. A társaság pert indít a magyar bíróságon. 

A Skoda csoport szerint ugyanis a döntés sérti a támogatást biztosító uniós jogot és gyakorlatot. Miután szerelvényenként közel száz millió, összesen mintegy négy milliárd forinttal olcsóbban tudnák szállítani a minden technikai és egyéb paraméterében a kiírásnak megfelelő villamosokat, a döntés ellentmond a magyar és Uniós források ésszerű felhasználásának is.

A Ganz-Skoda Közlekedési Zrt. szerint a BKK eljárásának elfogultságát bizonyítja, hogy a társaságot kizáró első döntést a Közbeszerzési Döntőbizottság megsemmisítette, és új eljárás lefolytatását írta elő. Ezt a BKK már a határozat közzétételének napján elutasította,  új kifogásokkal állt elő, majd az új eljárást lezáró döntésével ismételten érvénytelenné nyilvánította a társaság ajánlatát. A jogorvoslati kérelmet a Közbeszerzési Döntőbizottság 2014. március 3-án elutasította, a BKK pedig még a a határozat kézhezvétele előtt aláírta a villamosok beszerzésére vonatkozó szerződést. A Skoda csoport e határozat bírósági felülvizsgálatára pert indít az illetékes magyar bíróság előtt, közlésük szerint a sérelmezett döntés megváltoztatása érdekében minden lehetséges magyarországi és Európai Uniós bírósági és egyéb fórumot igénybe vesznek.

A Budapesti Közlekedési Központ szerint a fővárosi villamostenderen végig maximálisan betartották a közbeszerzési törvényt, a szállítói szerződést pedig jogszerűen kötötték meg.

A BKK ezt a Skoda bejelentésére reagálva közölte.  A központ közleménye szerint ajánlatuk hat, egymástól elkülönülő, önmagában is kizárást jelentő hiba, hiányosság, meg nem felelősség miatt érvénytelen, és ebben a hat kérdésben a Közbeszerzési Döntőbizottság (KDB) a BKK-nak adott igazat. Hozzátették: álláspontjukat bármilyen bíróság vagy hatóság előtt készek ismertetni, ahova a Skoda ebben az ügyben jogszerűen fordul.    

Szerző
Frissítve: 2014.03.18. 21:22