Rezsinövelést hoz Orbán

Publikálás dátuma
2014.03.18. 06:17
A nulla több, mint a mínusz, vagyis a fogyasztónak többet kell majd fi zetnie FOTÓ: BIELIK ISTVÁN
A rezsiköltségek emelését tervezi Orbán Viktor. Ez a kormányfő egyik televíziós nyilatkozatából derült ki, amelyben azt vetítette előre, hogy a későbbiekben a lakosságnak meg kell majd fizetnie a szolgáltatások tényleges költségeit, amit manapság a kormány árkorlátozásai miatt nem kell.

A közműdíjak emelésre lenne szükség ahhoz, hogy megvalósuljon Orbán Viktor kormányfő terve, a nonprofit szolgáltatási cégek létrejövetele, amelyek a valós kiadásaikat ténylegesen fedező díjakat szednének be az emberektől. Jelenleg ugyanis szinte az összes közszolgáltató veszteségesen működik, a Fidesz-kormány árkorlátozó politikája következtében - nyilatkozta lapunknak Tukacs István. Az Országgyűlés gazdasági bizottságának a tagja ezt annak kapcsán mondta el, hogy Orbán a Rákosmente TV péntek esti közéleti magazinműsorában közölte: tervei szerint országos nonprofit szolgáltatószervezetet hoznak létre, amely a rendszer fenntartását és a szolgáltatás tényleges költségét fizettetné meg a fogyasztókkal.

Ez azt jelenti, hogy a fogyasztóknak egyebek mellett a gáz-, az áram-, a távhő- és a szemétdíjak drasztikus emelkedésével kell szembenézniük, mivel manapság nem fizetik meg a szolgáltatások tényleges árát - jegyezte meg a szocialista politikus. A lakosságot kiszolgáló gáz- és áramkereskedő cégek emiatt már évek óta veszteségesek, a távhőtársaságokat tavaly több mint 50 milliárd forinttal kellett, idén pedig csaknem 60 milliárd forinttal kell közpénzből támogatni ahhoz, hogy ne menjenek tönkre. A hulladékkezelő társaságok életben tartására ebben az évben nyolcmilliárd forintot különítettek el a költségvetésben. Abban az esetben viszont, ha Orbán komolyan gondolja a fenntartási kiadások megfizettetését a lakossággal, akkor megszűnik a Fidesz által az utóbbi évben sulykolt "örökké tartó rezsicsökkentés". Vagyis a jelenlegi kormánypárt szembe megy majd az eddigi energiapolitikájával. Holott eddig a választási kampány során nem a közműdíjak emelését, hanem azok további csökkentését ígérte a családoknak.

Tukacs úgy véli: Orbán ismét egy gazdasági képtelenséget ígért, a "nagy országos közműcég" létrehozatalával, azaz, egy újabb választási blöffel állt elő. Olyan társaságot ugyanis szervezési képtelenség létrehozni, amely valamennyi közműszolgáltatást magában foglalja a vízellátástól a kéményseprésig. Miután az egyes tevékenységek - például az áramszolgáltatás és a szennyvízelvezetés - annyira eltérnek egymástól, hogy gyökeresen más irányítási és díjszabási rendszerre van szükségük. Arról nem is beszélve, hogy egy országos hatáskörű "vízfej" kialakítása nem olcsóbbá, hanem drágábbá tenné a közüzemi díjakat. Ezt már bebizonyította az évtizedekkel korábban létrehozott ágazati trösztök működése is. Ezek annyira gazdaságtalanná tették az egyes szektorokat, hogy a központi irányító szervezeteket még a szocializmusban is hamar fel kellett számolni. Az állami monopóliumok megteremtése, a verseny megszüntetése egyébként is a korrupció és az indokolatlan áremelések melegágya - fűzte hozzá.

A központi szolgáltató megalapítása pénzügyi szempontból is lehetetlen - állítja a szocialista politikus. A kormánynak ugyanis nincs több ezermilliárd forintja ahhoz, hogy államosítsa az összes céget. Vagyis a költségvetés felborítására, újabb adóemelésekre, vagy az államadósság további óriási mértékű növelésére lenne szükség - tette hozzá a szakpolitikus. Az már csak hab a tortán, hogy az új Ptk.-ban a nonprofit forma kimaradt a társaságok típusai közül. Így egy cég legfeljebb a létesítő okiratában dönthet arról, hogy a nyereségét visszaforgatja az alaptevékenységébe.

Szerző

A mélyponthoz képest élénkül az építőipar

Az építőipar termelése januárban 15,9 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfőn. Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke a Népszavának elmondta, ez a bővülés örömteli, de azt is tudni kell, hogy 2013. januárjában még folytatódott az akkor 7 éve tartó építőipari recesszió, amely márciusban érte el mélypontját. Tehát egy rendkívül alacsony bázishoz képest kell szemlélni ezt a kedvező adatot.

Tavaly májustól kezdett élénkülni a hazai piac, így a szakember szerint 2014. májusában már nem lesz két számjegyű a bővülés. Az épületek építése 4,1, a vasúti és útépítési alágazat teljesítménye - az építési és felújítási munkáknak köszönhetően - 34,4 százalékkal haladta meg a tavaly januárit. Ezek a beruházások egyébként főleg uniós forrásokból valósulnak meg. Itt ugyanis nagy a sietség a 2013 végén zárult pénzügyi ciklusból még lehívható pénzek hasznosítására.

Az építőipar januári teljesítménye rendszerint csak egy átlagos hónap 60 százalékának felel meg. Szezonálisan kiigazítva a termelés 0,8 százalékkal volt magasabb a decemberinél. Ennek oka, hogy elmaradt a tél, nem volt olyan hideg, hogy az építők ne dolgozhattak volna. A 2014. januárban kötött új szerződések volumene 5,4 százalékkal volt több az előző év azonos időszakinál, s elérte a 128,8 milliárd forintot.

A 2013. végén kötött nagy értékű szerződéseknek köszönhetően az ÉVOSZ szerint idén 6-8 százalékos teljesítménynövekedés várható. A lakáspiacon pozitív elmozdulás nem tapasztalható. A korábbi években normális 35-40 ezer új lakás helyett 7,6 ezer épült, és a 400 ezer felújítás helyett 110 ezer ilyen beruházás volt. Tavaly Németországban magyar kis- és mikrovállalkozások alvállalkozóként összesen 4 ezer magyar munkavállalót foglalkoztattak lakások, irodaházak és közintézmények építésén, felújításán - közölte Koji László. Egy év alatt mintegy 180 millió euró hozzáadott értéket termeltek. A főtitkár arra számít, idén 5-7 százalékkal bővítheti tevékenységét Németországban a magyar építőipar. A berlini nagykoalíció 5,5 százalékkal tervezi növelni a lakásépítési, felújítási piacot.

Szerző

Étel, ital, baráti szó

Publikálás dátuma
2014.03.18. 06:15
Mindig van aktivista a téren FOTÓ: VAJDA JÓZSEF
Buli keretében sátrat nyitott a hétvégén a Blaha Lujza téri szökőkút és parkoló közötti téren a Krízisközpont. Egy hétig várják hideg étellel, meleg itallal, ruhával, könyvekkel, filmvetítésekkel és baráti szóval a rászorulókat. A szombati heves szél némi zavart okozott ugyan, de vasárnap délután három órára minden a helyére került.

Kísérletbe kezdett a budapesti Blaha Lujza téren, a szökőkút mellett - a Dolgozói Akció Centrum civil csoporttal közösen - a Krízisközpont.

Egy hétig az itt felállított negyven négyzetméteres sátorban várják hideg étellel, meleg itallal, ruhákkal, könyvekkel, filmvetítésekkel, és mindenekelőtt beszélgetésre nyitott lélekkel a szegényeket. A szombat délutáni, vasárnap délelőtti heves szél ugyan megrongálta a sátrat, de délután három órára minden ismét a helyére került, a program a terv szerint folytatódhatott.

Nem csak a hajléktalanokat várják, hanem az úgynevezett lakhatási és mélyszegénységben élőket is. Naponta száz adag hideg ételt - zsíros kenyeret, süteményt, teát, kávét - osztanak szét, s valószínűleg, ha nem is miden nap, de meleg ételhez is hozzájuthatnak az elesettek. Mégpedig éjjel-nappal, mert mindig lesznek aktivisták a téren.

A hajléktalanok azonban sem a sátorban, sem pedig annak környékén nem aludhatnak, erre ugyanis a szervezők nem kaptak engedélyt. Ruzsa Rania - a főként egyetemistákból álló Krízisközpont aktivistája - nagyjából ezer érdeklődőre számít egy hét alatt.

A Krízisközpont aktivistája hozzáteszi: "Nagyon sok ruhát ajánlottak fel az utóbbi hetekben, vagy harminc nagy zsák holmi jött össze. Közte azok a személyes adományok, amelyek a szegények konkrét kérésére érkeztek. A Krízisközpont ugyanis jóval a rendezvény előtt több helyen felhívást tett közzé, hogy a szegények mondják meg: konkrétan mire lenne szükségük."

A tervezett programban más is szerepel. A sátorban olyan filmeket vetítenek például le, amelyek az elesettség témáját reménykeltően dolgozzák fel, művészetterápiás foglalkozásokat is tartanak.  A Krízisközpont egy, a világról azonosan gondolkodó baráti társaságból alakult ki, amelynek Facebook-oldalához már csaknem kétszázan csatlakoztak.

A mostani egyhetes Blaha Lujza téri "sátrazás" megszervezésében 20-25-en vettek részt, köztük szociológus, bölcsész egyetemi hallgatók. A központ megalakítását azzal indokolják, hogy a baráti társaságot feldühítették a hatóságok közelmúltbeli intézkedései, amelyekkel a hajléktalanokat, a legszegényebb, legelesettebb embereket sújtották.

Ezért arra törekszenek, hogy az állami ellátórendszertől független alternatív megoldásokat dolgozzanak ki a szegénység problémájára. Azt tervezik: nemcsak a mostani egy héten, hanem folyamatosan jelen lesznek az utcán, méghozzá szerte az országban, hogy valóban segíthessenek azoknak, akiknek a legnagyobb szükségük van rá.

Szerző