Előfizetés

Megnyílt a Pesti Vigadó - Tüntetés a kultúrpolitika ellen

Publikálás dátuma
2014.03.14. 19:56
FOTÓ: MTI, Belizcay László
Demonstrálók fogadták a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) tulajdonába került, felújított Pesti Vigadó átadására érkezőket péntek este Budapesten, a mintegy hetven tüntető a kormány kultúrpolitikája ellen tiltakozott. Néhány fiatallal szemben a rendőrök intézkedtek.

A demonstrálók, miközben a felújított Pesti Vigadó pénteki ünnepélyes átadására érkeztek a vendégek, azt mondták el közösen, hogy szerintük melyek a jelenlegi kultúrpolitika főbb problémái.

Ezek között sorolták fel a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) alaptörvénybe iktatását; az intézményvezetők pályázat nélküli, pártpolitikai érdekek mentén történő kinevezését; a Műcsarnok, a Hild-villa, a Pesti Vigadó mint közvagyon "átjátszását" az MMA-nak; a kultúrától elvont milliárdok átirányítását az MMA-hoz, valamint a támogatási rendszer ellehetetlenítését.
Többször azt skandálták: "az MMA kirekesztő, a művészet szabad!" A szervezők közölték, hogy a demonstráció részvevői nem személyekkel szemben vagy személyek mellett, hanem "a magyar kultúrát érintő káros folyamatok ellen demonstrálnak". Céljuk - mint mondták - "a kulturális politika antidemokratikus gyakorlatának és az MMA köztestületi státuszának a megszüntetése".
A demonstrálók a Pesti Vigadóval szembeni járdán gyűltek össze, maguk előtt kifeszítettek egy molinót, amelyre az volt írva: "Bandaszellem". Többen táblákat tartottak a kezükben, ezeken a többi között az volt olvasható: "Csicsás Bandaszellem"; "Az akadémiák kora lejárt!"; "MMA is not sexy!"; "Sírva Vigadó".

Rendőrök intézkedtek azzal a kilenc fiatallal szemben, akik a tüntetéstől függetlenül előbb 20 ezer forintos bankjegyek másolatát kezdték szétszórni a Pesti Vigadó bejáratánál, majd szájukban nagyobb kötegekkel a földre feküdtek és halottnak tettették magukat. A rendőrök egyesével pár méterrel odébb vitték a demonstrálókat, majd igazoltatásba kezdtek.

Fekete György: a Vigadóban bizonyítani lehet a magyar művészet sokféleségét

Az újjászületett Pesti Vigadó minden művészeti ág otthona lesz, ahol bizonyítani lehet az élő magyar művészet sokféleségét - mondta a felújított Pesti Vigadó ünnepélyes megnyitóján a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) elnöke.

Fekete György emlékeztetett arra, hogy a Feszl Frigyes tervezte épület felújítása tíz éve kezdődött meg, és a gondos műemléki rekonstrukció mellett új terek is születtek az épületben.
Az Országgyűlés az MMA-t nevezte meg mint a Vigadó új tulajdonosát, mint gazdáját egy olyan művészeti központnak, ahol bizonyítani lehet és kell az élő magyar művészet sokféleségét, a nyolc művészeti ág életképességét - mutatott rá az MMA elnöke, hozzátéve: a Vigadó elméleti konferenciáknak is otthont ad majd.

Szombat délután jön a vihar

A várható viharos szél miatt tizenöt megyére és a fővárosra másodfokú, az ország többi területére elsőfokú figyelmeztetést adott ki március 15-re, szombatra az Országos Meteorológiai Szolgálat. Helyenként por-, illetve homokvihar is kialakulhat.

A veszélyjelzés szerint másodfokú, vagyis narancssárga figyelmeztetést adtak ki Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna, Veszprém és Pest megyére, valamint a fővárosra. Ezeken a területeken a legerősebb széllökések az óránkénti 90 kilométeres erősséget is meghaladhatják.
Baranya, Somogy, Vas és Zala megyére citromsárga, vagyis elsőfokú figyelmeztetést adtak ki. Ezekben a megyékben is 70 kilométer/órásnál erősebb széllökések lehetnek.

A meteorológiai szolgálat azt írta: szombat délelőttől, déltől fokozatosan megerősödik, majd egyre többfelé (előbb az északi megyékben, később a déli országrészben is) viharossá fokozódik a nyugati, majd északnyugatira forduló szél. A viharos szél helyenként por- vagy homokvihart okozhat. Szombat estétől a szél átmenetileg veszít erejéből.

Az előrejelzés szerint eleinte derült idő várható, majd a déli óráktól észak felől átmenetileg erősen megnövekszik a felhőzet, és délután elszórtan eső, zápor is kialakul. Estétől észak felől felszakadozik a felhőzet, és a légmozgás is mérséklődik, de továbbra is lehetnek erős széllökések. A legalacsonyabb hőmérséklet általában mínusz 2 és plusz 3 Celsius-fok között alakul, de a fagyzugos helyeken ennél kissé hidegebb, az Alföld északi részén pedig néhány fokkal melegebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet 16 és 21 fok között valószínű.

Forgalmi változások Budapesten március 15-én

A március 15-i ünnepi rendezvények miatt szombaton számos tömegközlekedési járat módosított útvonalon közlekedik, és több belvárosi főútvonalat is lezárnak - közölte a Budapesti Közlekedési Központ.

Szombaton lezárják a közúti forgalom elől a budai Vár teljes területét egész napra, emellett a XXI. kerületi Károli Gáspár utcát a Kossuth Lajos utca és a II. Rákóczi Ferenc út között szombat hajnaltól vasárnap hajnali négyig. Szombaton a nap különböző szakaszaira lezárják továbbá a Múzeum körutat, az Attila utat a Szarvas tér és az Attila köz között, a József Attila utcát, a Szabad sajtó utat, valamint a Kossuth Lajos utca-Erzsébet híd-Döbrentei tér útszakaszt.
Nem lehet majd autóval behajtani emellett a Bajcsy-Zsilinszky útra és a XV. kerületi Széchenyi térre, és egy órára szakaszosan lezárják a Múzeum körút-Astoria-Kossuth Lajos utca-Március 15. tér-Petőfi tér-Jane Haining rakpart-Széchenyi István tér-Lánchíd-Clark Ádám tér-Hunyadi János utca útvonalat is.

A közösségi közlekedésben is jelentős forgalmi változások lesznek: módosított menetrend szerint közlekedik a 2-es villamos, a 2V pótlóbusz, a 47-es, 49-es villamos, továbbá a 7-es, 7A, 7E, 8-as, 9-es, 15-ös, 16-os, 16A, 35-ös, 38-as, 71-es, 86-os, 105-ös, 107E, 112-es, 125-ös, 138-as, 151-es, 178-as és a 224-es autóbusz.
A 2-es villamos 11 és 14 óra között rövidített útvonalon, a Közvágóhíd és a Boráros tér között közlekedik. A 2V villamospótló autóbusz 10 óráig nem jár, utána azonban egész nap menetrend szerint, teljes útvonalán közlekedik.
A 47-es és a 49-es villamos az első járatindulástól várhatóan 15 óráig a Szent Gellért tértől a Batthyány téri végállomáshoz terelve, a rakparton, a 19-es és a 41-es villamossal megegyező módon közlekedik. A Szent Gellért térről a 3-as metró eléréséhez a 7-es buszcsalád járatait javasolták igénybe venni.

A 7-es, 7A, 7E, 107E autóbuszok 6 és 15 óra között a Múzeum körút-Astoria-Kossuth Ljos utca útvonal lezárása miatt mindkét irányban módosított útvonalon közlekednek. A pesti végállomások irányába a Szabadság híd-Fővám tér-Vámház körút-Kálvin tér-Üllői út-József körút-Rákóczi út útvonalon haladnak a buszok. A budai végállomások irányába a József körút-Üllői út-Kálvin tér-Vámház körút-Szabadság híd-Szent Gellért tér útvonalon járnak. Mindkét irányban kimaradnak a Blaha Lujza tér és a Rudas gyógyfürdő közötti megállók.

A 7-es buszcsalád járatai 15 és 20 óra között a Szabad sajtó út lezárása miatt a pesti végállomások irányába a Szabadság híd-Fővám tér-Vámház körút-Kálvin tér-Múzeum körút-Astoria-Rákóczi út módosított útvonalon haladnak. A budai végállomások irányába a Múzeum körút-Kálvin tér-Vámház körút-Szabadság híd-Szent Gellért tér módosított útvonalon közlekednek a buszok, mindkét irányban kimarad a Ferenciek tere és a Rudas gyógyfürdő megálló.

Szintén a Múzeum körút-Astoria-Kossuth Lajos utca útvonal lezárása miatt a 8-as és a 112-es busz 6 és 15 óra között, valamint a Szabad sajtó út lezárása miatt 15 és 20 óra között módosított útvonalon közlekedik.
A 9-es busz az első járatindulástól várhatóan este nyolc óráig a Múzeum körút, majd a Deák Ferenc tér lezárása miatt módosított útvonalon, a Nagykörúton közlekedik.
A 15-ös busz az első járatindulástól 13 óráig a Múzeum körút lezárása miatt rövidített és módosított útvonalon, az Árpád híd és a Deák Ferenc tér között közlekedik. 13 és 15 óra között a busz a Múzeum körút és a Bajcsy-Zsilinszky út lezárása miatt az Árpád híd-Kossuth Lajos tér között, rövidített útvonalon jár.
Az 5-ös busz 6 óráig, majd 20 órától a Döbrentei tér-Lánchíd utca-Clark Ádám tér-Alagút-Alagút utca-Attila út módosított útvonalon közlekedik, ezért nem érinti a Szarvas tér és a Dózsa György tér megállót. Reggel hat és este nyolc között pedig az Erzsébet híd-Kossuth Lajos utcai tengely lezárása miatt két szakaszra osztva közlekedik: a Pasaréti tér és a Széll Kálmán tér között, valamint Rákospalota, Kossuth utca és a Keleti pályaudvar között.

A 86-os autóbusz a Clark Ádám tér és az Attila út lezárása miatt 11.30 és 12.30 között Újbuda, Függetlenségi park irányába a Csalogány utca-Széna tér-Széll Kálmán tér-Krisztina körút-Attila út-Dózsa György tér-Krisztina körút-Döbrentei tér módosított útvonalon jár, Óbuda, Bogdáni út irányába pedig a Szent Gellért rakpart-Attila út-Szarvas tér-Krisztina körút-Hegyalja út-Alkotás utca-Vérmező út-Margit körút-Bem József utca-Bem József tér-Bem rakpart módosított útvonalon közlekedik.A 178-as busz egész nap módosított útvonalon, a Naphegy tér és a Batthyány tér között közlekedik. A busz a Krisztina térig eredeti útvonalán halad, majd az Alagút utca-Alagút-Clark Ádám tér-Fő utca-Jégverem utca-Bem rakpart felé haladva éri el a Batthyány teret, onnan a Bem rakpart-Csalogány utca-Fő utca-Clark Ádám tér-Alagút-Alagút utca irányából tér vissza eredeti útvonalára.