Rövid távon nem megoldás az amerikai földgázexport

Az amerikai cseppfolyósított földgáz csak hosszabb, többéves távlatban válhat az ukrajnai válság miatt esetleg kieső orosz szállítások alternatívájává, különösen Közép- és Kelet-Európában, ahol a feldolgozó infrastruktúra még nem épült ki - hangsúlyozták pénteki helyzetértékelésükben londoni szakelemzők.

Az Eurasia Group nevű globális politikai-gazdasági kockázatelemző csoport szakértői közölték: 40 százalékos esélyt látnak arra, hogy az ukrán-orosz konfliktus egyik következménye az orosz földgázexport leállása lesz. A ház szerint ebben a helyzetben az amerikai cseppfolyósított földgáz exportja az eddigieknél is nagyobb geopolitikai jelentőségre tesz szert.

A cseppfolyósított földgáz exportjának amerikai szószólói éppen e geopolitikai jelentőség miatt az ukrajnai válságot is arra használják fel, hogy nyomást gyakoroljanak az amerikai energiaügyi minisztériumra a jóváhagyási folyamat felgyorsítására.

Az amerikai cseppfolyósított földgáz exportjának felfutása azonban az Eurasia szakértői szerint lassú, szakaszos folyamat lesz. A késés egyik fő tényezője az, hogy várhatóan több termelőüzem építése kezdődik egy időben, ami feszes helyzetet teremthet a munkaerő és az egyéb erőforrások szempontjából.

Mindezek alapján a cég előrejelzése az, hogy az első amerikai szállítmányok 2016 előtt nem jelennek meg az európai piacon.

A ház szerint az ukrajnai válság újabb lendületet adott az európai földgázellátási források bővítésének, és e stratégia egyik eleme az amerikai cseppfolyósított földgáz. Ennek fogadó és feldolgozó infrastruktúrája - amelyre különösen Közép- és Kelet-Európában lenne szükség az orosz földgázexport-függés csökkentésére - azonban még nincs meg - áll az Eurasia elemzésében.

Az orosz szállítások elakadásának potenciálisan súlyos európai következményeire más nagy londoni házak is felhívták a figyelmet az ukrajnai válsággal kapcsolatos legutóbbi elemzéseikben.

A City egyik legnagyobb befektetési bankja, a Barclays szakelemzőinek értékelése szerint is változatlanul szerepel a kockázatok között, hogy Oroszország - például a szankciók megtorlásaképpen - leállítja európai földgázexportját.

E fejlemény hatásait a Barclays elemzői szerint enyhítené, hogy  történelmi összehasonlításban magasak a tározókban lévő európai földgáztartalékok a gyenge ipari fogyasztás és a kivételesen enyhe tél miatt. A ház adatai szerint - a február 24-ei állapot alapján - a mozgósítható európai földgázkészlet 39,5 milliárd köbméter, 27 százalékkal magasabb a tavalyi azonos időszakban mért szintnél, és 31 százalékkal több az adott hétre vonatkozó ötéves átlagnál.

Ez rövid távú szállítási fennakadás esetén megfelelő védelmet nyújtana, az orosz földgázexport teljes és elhúzódó leállásának hatásait azonban már nem tudná kivédeni - hangsúlyozták a Barclays londoni szakértői.

A Moody's Investors Service nemzetközi hitelminősítő legutóbbi elemzésében közölte: számításai szerint ha az Ukrajnán keresztül folyó orosz földgázszállítás teljesen leállna, az csak az idén 56 milliárd köbméter ellátási hiányt okozna Európában.

Szerző
Frissítve: 2014.03.07. 20:35

Tovább nőtt a bérszakadék a magyar férfiak és nők között

Az LMP véleménye szerint a nők munkaerő-piaci helyzete rosszabb lett az elmúlt négy évben, az Európai Bizottság nemrég publikált jelentése szerint tovább nőtt a nemek közötti bérszakadék Magyarországon - írta az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében Ertsey Katalin országgyűlési képviselő és Szél Bernadett, a párt társelnöke.

A két politikus arról számol be, hogy az Orbán-kormány alatt két és fél százalékkal nőtt a nemek közti bérkülönbség, "ami jórészt a kormányzati lépéseknek köszönhető". Hangsúlyozzák, hogy a nők és férfiak átlagos bruttó órabérének különbsége 2009 óta folyamatosan romlik, de a 2012-es adat kiugróan rossz. Mára már több mint húsz százalékkal marad el a nők átlagos bére férfiakétól - emelték ki.

A különbség fő okaként a nők "részmunkaidőbe szorulását" nevezik meg, amit "súlyosbított" a kormány adóreformja és az új munka törvénykönyve - írták.

Az LMP a részmunkaidővel szemben mindig is a teljes fizetéssel járó állások rugalmassá tételét és az "egyenlő munkáért egyenlő bért" elvének gyakorlatra váltását szorgalmazta - közölték.

Amíg nem lesznek nők kellő számban a döntéshozatalban, addig "ezektől a kormányoktól nem várható semmi javulás" - tették hozzá.

Szerző

A nők beszélnek róla, a férfiak csinálják...

Publikálás dátuma
2014.03.07. 16:42
Illusztráció. Fotó: LDProd/Thinkstock/Getty Images
A nők számos pénzügyi döntést hoznak naponta, mégis jóval kevésbé érzik magukat felkészültnek a pénzügyeket tekintve, mint a férfiak - közölte felmérésének eredményét a Budapest Bank az MTI-vel pénteken.

A bank közleménye szerint nincsenek érdemi különbségek a pénzügyi termékek igénybe vételét illetően a két nem között. Ugyanakkor míg a nőknek csak egyharmada, addig a férfiaknak a fele érzi magát kellően tájékozottnak a gazdasági, pénzügyi kérdésekben.

A nőkre sokkal inkább jellemző, hogy megbeszélik személyes pénzügyeiket másokkal: általában a partnerükkel, barátaikkal és családtagjaikkal.

A nők inkább a kisebb, mindennapi élethez kapcsolódó költségekről - például a napi bevásárlásokról vagy a gyerekekkel kapcsolatos kiadásokról - döntenek önállóan, míg autó vagy háztartási eszközök beszerzéséről gyakran egyedül döntenek a férfiak.

Miközben a megkérdezettek többsége nemtől függetlenül megfontolt, óvatos gazdálkodónak tartja magát, a nők egyharmada, a férfiaknak pedig egynegyede vallotta be, hogy hajlamos többet költeni, mint amennyit megengedhetne magának, és nem tudja beosztani a pénzét.

Szerző