Előfizetés

Jogerősen húsz év fegyház a két lőtéri gyilkosnak

Publikálás dátuma
2014.03.07. 10:50
Táncos Attila elsőrendű (b), Végelbauer Roland másodrendű (k) és Márkus Tamás harmadrendű vádlott (j) a soproni lőtéri kettős g
Jogerősen a törvényben kiszabható maximális, húszéves fegyházbüntetéssel sújtotta a két évvel ezelőtt a soproni Anger-réti lőtéren elkövetett kettős gyilkosság helyszínén lövöldöző mindkét fiatalt pénteken a Győri Ítélőtábla.

Kovács Tamás tanácsa 11-ről 13 évre emelte a cselekmény idején kint őrködő, korábban velük együtt rablásokat, lopásokat elkövető társuk fegyházbüntetését.  Emlékeztetett arra: az új büntető törvénykönyv (Btk.) a korábbi 20 helyett 25 évben maximálta halmazati büntetés esetén a határozott idejű szabadságvesztés tartamát, de mivel a tett elkövetése idején egyik vádlott sem töltötte be huszadik életévét, az ügyészség nem kezdeményezhetett súlyosbítást kettejük esetében.

Utalt rá, ilyen fiatal elkövetőkről "a társadalom nem mond le", ugyanakkor úgy látta a bíróság, hogy ennél rövidebb szabadságvesztés nem alkalmas a törvényi célok elérésére. Hozzátette: mindhármuk esetében az új Btk. rendelkezéseit alkalmazták; emiatt egyes cselekményeik minősítése változott, de a több emberen, társtettesként elkövetett emberölésé - amelyben őrködő társuk bűnsegéd volt - nem.

 Két évvel hosszabb elzárást szabott ki ugyanakkor a bíróság a harmadik férfi esetében, akire a középmértékhez közelítő, azaz az első fokon kiszabottnál súlyosabb börtönt kért az ügyész. Ezzel kapcsolatban Kovács Tamás megjegyezte: semmi nem indokolja, hogy a törvényi minimumnál alig valamivel hosszabb legyen a rá kiszabott büntetés, és a súlyosbítás mellett szólt az ítélet belső arányosságának megtartása is.

A bíró megjegyezte: a mindkét áldozatra tüzelő Táncos Attila és a kint őrködő Márkus Tamás mindent beismert, magára is terhelő vallomást tett az eljárásban, míg a felbujtó Végelbauer Roland - aki akkor kezdett lőni, amikor társa fegyverének tára kiürült - mindvégig hárította a felelősséget. Utóbbit ismerte az első áldozat, a lőtér vezetője, így nem valószerű az az állítás, hogy fedetlen arccal ment a lőtérre társával fegyvert rabolni, de ölni nem akart.

A lőtéri gyilkosságot megelőző két évben már lopásokat és két fegyveres rablást is végrehajtó fiatalokról szólva a bíró megemlítette, korábbi cselekményeik sem voltak súlytalanok, de a kezdeti alkalomszerűséget felváltotta olyan szervezettség, amely megteremti a bűnszövetségben elkövetés kimondásának feltételeit.

Holttestek a kiégett bódéban

Két holttestet találtak a tűzoltók egy kigyulladt fabódé oltásakor Pécsett - értesült a HavariaPress.

Pénteken reggel riasztották a tűzoltókat a baranyai megyeszékhely Liget utcájába, ahol egy 25 négyzetméteres fabódé lángolt. A tűz teljesen elborította az épületet, a tűzoltók egy vízsugárral megfékezték a lángokat. Az épület átvizsgálásakor két holttestet találtak az egyik helyiségben. Az egyik holttest bizonyosan emberi, de a másik annyira összeégett, hogy a tűzoltók nem tudták biztosan megállapítani, hogy emberé-e, ezért orvosszakértöt is kértek a helyszínre.

Az orvos megállapította, hogy a másik áldozat is ember. A viskóban - a szomszédok elmondása szerint - hárman laktak, a harmadik embert keresik. A tűzeset körülményeit vizsgálják.

Kigyulladt mikrobusz okoz torlódást a Thököly úton

  Kigyulladt egy mikrobusz a XIV. kerületben, a Thököly úton. A tűzben senki nem sérült meg, a jármű akadályozza a forgalmat - értesült a HavariaPress.

Pénteken reggel, eddig tisztázatlan okból gyulladt ki egy mikrobusz a Thököly út és a Hungária körút találkozásánál. A járművet mindenki időben elhagyta, senkinek nem esett baja; a lángokat megfékezték. A mikrobusz és a tűzoltók egy sávot elfoglalnak a Thököly úton, torlódás alakult ki.