Kiállt a kormányfő mellett, átírták Wikipedia cikkét

Átírták a Liverpool szlovák középhátvédje, Martin Skrtel Wikipedia oldalát, miután a válogatott játékos múlt héten úgy foglalt állást, hogy Robert Fico miniszterelnökre kíván szavazni az elnökválasztáson. Mint a bumm.sk közli, Skrtel a videóban elmondta: azért tartja rokonszenvesnek a miniszterelnököt, mert kormányzása idején indult a stadionrekonstrukciós program. Emellett focistaként a kemény és tisztességes versenyt szereti, márpedig szerinte Fico ezek szellemében végzi munkáját, ezért úgy véli, jó államfő lenne a kormányfőből.

A hátvéd megnyilvánulása azonnal ellenérzéseket váltott ki sok szlovák szurkolóból, megjelentek a mémek és feliratokkal ellátott videók, melyek többnyire arról szóltak, hogy a válogatott labdarúgó 2000 kilométeres távolságból, évi 5 milió eurós fizetéssel szeretné megmondani, ki legyen Szlovákia elnöke.

Wikipédia-szócikkéhez pedig egy felhasználó a következő mondatot biggyesztette: "2014-ben kifejezte rokonszenvét a tolvaj Robert Fico iránt." Ezután még egy igen kevéssé hízelgő jelzőt is odabiggyesztettek Fico neve mellé

Szerző

A krími parlament Oroszországhoz csatlakozna

A krími parlament elvi döntést hozott csütörtökön arról, hogy a félsziget csatlakozzon Oroszországhoz - közölte Rusztam Tyemirgalijev krími miniszterelnök-helyettes az orosz média beszámolói szerint.

A parlament döntött arról is, hogy március 16-án tartanak népszavazást a jelenleg Ukrajnához tartozó autonóm köztársaság státusáról.A szavazásra jogosultaknak két kérdést tesznek fel. Az első az, hogy támogatják-e a Krím csatlakozását Oroszországhoz a föderáció alanyaként. A második pedig az, hogy támogatják-e a Krím 1992-ben elfogadott alkotmányának visszaállítását. 

Először az volt a terv, hogy május 25-én, az ukrán elnökválasztással egy időben tartják meg a referendumot. Később március 30-ra, most pedig március 16-ra módosították az időpontot.

Szerző

Hadat üzennek a szmognak

Hadat üzenne a súlyos környezetszennyezésnek a kínai parlament. A népi gyűlésen elhangzottak szerint a következő években bezárnak 50 ezer széntüzelésű kemencét s kivonnak a forgalomból hatmillió régi gépkocsit. Modernizálják a széntüzelésű erőműveket.

Szakértők azonban meglehetősen szkeptikusak a Li Ko-csiang miniszterelnök által tett ígéretek kapcsán. Úgy vélik, rövidtávon aligha lehet megoldást találni erre a súlyos problémára. A Greenpeace becslései szerint a pekingi szmogot hatvan százalékban a széntüzelésű erőművek okozzák. A Gavekal Dragonomics intézet pedig azt közölte, hogy Pekingnek a következő négy év alatt tíz százalékkal kellene csökkentenie a szén felhasználását. Az ország azonban annyira kötődik az energiahordozóhoz, hogy az elmúlt évben éppen 2,5 százalékkal nőtt a felhasználás mértéke.

Szerző