Előfizetés

Életfogytiglant is kaphatnak a fémtolvajok?

Strbik László
Publikálás dátuma
2014.03.06. 06:18
A leselejtezett kocsik csupán 20 százaléka kerül legális hulladékkezelőkhöz FOTÓ: K 2 PRESS
Akár életfogytiglani börtönnel is sújtanák azt a fémtolvajt, aki fegyveresen, felfegyverkezve vagy különösen jelentős kárt okozva sérti meg a büntető törvénykönyv idevonatkozó szabályát - áll a napokban beadott módosító indítványban. A március 1-jétől életbe lépett a fémhulladékok kereskedelmét szigorító törvénymódosítás szerint már csak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal előzetes vizsgálatával és engedélyével értékesíthetők az engedélyköteles fémtárgyak.

Eltűnt rézszobor, vasúti sín, csatornafedél, sírok rézkeresztjei, kriptatető emelő alumíniumok - a fémtolvajoknak semmi sem szent, ellenben leleményességük szinte határtalan. Az elmúlt években nem volt ritka, hogy egyes tolvajok a még a lakások fém kilincseit és a vas lábrácsokat is gyűjtötték, míg le nem buktak.

Rendőrségi adatok szerint ma minden napra átlagosan 24 fémlopás jut, ami évente több mint 2 000 tonna fémet jelenthet. Magyarországon több mint 500 fémkereskedelmi telep működik, ezeken 2013-ban - a NAV adatai szerint - a leadott fémkereskedelmi engedélyköteles anyag mennyisége 2,5 millió tonnát tett ki.

A zsákmány: tíz tonna fémhulladék
A cég kamionjával lopta el a munkahelyi fémhulladékot két kecskeméti férfi. A gyanú szerint 2014. március 3-án 10 óra körüli időben a férfiakra bízott, de a munkahelyük tulajdonát képező körülbelül 10 tonna gyártásközi fémhulladékot a cégük tehergépkocsijával ellopták, majd elrejtették azzal a szándékkal, hogy később értékesítsék. A nyomozók a házkutatás alkalmával megtalálták és lefoglalták az ellopott fémeket. A kecskeméti férfiak a gyanúsítotti kihallgatásuk során a bűncselekmény elkövetését elismerték. A Kecskeméti Rendőrkapitányság Vizsgálati Osztálya nyomozást indított sikkasztás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt K. Péter 35 éves és V. Zoltán 43 éves kecskeméti lakosok ellen.

Bár a lopott fém értéke elenyésző, a lopás okozta helyreállítási kár a 2 milliárd forintos összértéket is elérheti. A lopások napról-napra precízebbek: a lopott fém nagy része a lopást követő néhány órán belül már elhagyja az országhatárt.

A NAV az elmúlt két évben több mint 130 engedély nélkül működő fémtelepre csapott le.

A roncsautó-kezelés helyzete is elkeserítő: a leselejtezett gépjárművek csupán 20 százaléka kerül a legális hulladékkezelőkhöz, míg a maradék 80 százalék a feketepiacon végzi.

A március 1-jétől hatályos szigorított fémtörvény célja éppen a lopások megakadályozása, illetve azok eredményes felderítése.

Ennek értelmében a jövőben csak hatósági engedéllyel rendelkező telepek foglalkozhatnak fémkereskedelemmel, és a szabályok megsértése esetén akár ötmillió forintos bírság is kiszabható lesz.

Bizonyos anyagok, például a vasúti sín, az ipari kábel, a csatornafedél csak akkor lesznek értékesíthetők, ha azt előzőleg a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV), mint fémkereskedelmi hatósághoz bejelentették és azt a NAV visszaigazolta.

A bejelentés alól csak a gyártóknál - autógyár, kábelgyártó cég - keletkezett gyártási hulladékok a kivételek.

A NAV az előzetes bejelentésben feltüntetett fémhulladék származását minden esetben vizsgálni fogja. Az előzetes bejelentés elmulasztása esetén pénzbírság szabható ki, akár a fémkereskedelmi engedély visszavonását is kockáztatja az a kereskedő, aki a hatóság visszaigazolása nélkül vesz át olyan árut, amelyre a jogszabályi szigorítás vonatkozik.

Engedélyköteles fémek
Alumínium, Antimon Bizmut
Cink, Cirkónium Kadmium
Kobalt, Króm Magnézium
Mangán, Molibdén Nikkel
Ólom, Ón Réz Tantál
Titán, Vanádium Vas, Wolfram

A törvénymódosítás tartalmazza azt is, hogy például a MÁV, az ELMŰ, a BKK, Fővárosi Csatornázási Művek az említett fémanyagok értékesítése során kötelesek megállapodást kötni a fémkereskedővel és az egyes értékesítések alkalmával külön igazolást is ki kell állítaniuk részükre.

Újdonság, hogy természetes személy maximum 3 köbméter térfogatú, az adott ingatlanhoz kötődően keletkezett fémhulladékot tárolhat. A fémkereskedelem szabályainak szigorításán túl - Boldog István fideszes képviselő indítványára - módosítanák a Büntető Törvénykönyv erre vonatkozó részét is.

A törvényjavaslat szerint alapesetben – a jelenleg hatályos egytől öt évig helyett - a jövőben öttől tíz évig terjedő börtönnel sújtanák azokat, akik megzavarják egy közérdekű üzem működését, például vasúti berendezéseket rongálnának meg. De akár 15 év is kiszabható lenne, ha valaki ezt a cselekményt bűnszövetségben vagy különösen nagy kárt okozva követné el.

A legszigorúbb elbírálásban azok részesülnének, akik fegyveresen, felfegyverkezve vagy különösen jelentős kárt okozva sértik meg a törvényt. Ők akár életfogytiglani büntetést is kaphatnának. Boldog szerint mindez azért szükséges, mert a tolvajok, rongálók a közlekedésben részt vevők biztonságát is veszélyeztetik.

Segítség érkezhet az erőszak ellen

Muhari Judit
Publikálás dátuma
2014.03.06. 06:17
A karácsonyi kívánság idegenben – 25 000 kilométerre az otthontól hazatérésre várva FORRÁS: CSALÁDI FOTÓALBUM
Hosszú idő után végre van egy kis remény: akár már a jövő hét közepén másodfokra kerülhet Nyíri-Kovács Patrícia válóperes ügye, illetve a joghatóság kérdésének megállapítása. Ha a bíróság figyelembe veszi a szakértői állásfoglalásokat, akkor kimondhatja, hogy a tárgyalást Magyarországon kell lefolytatni. Ha ez így van, akkor az asszony, és négyéves kisfia csaknem 900 napos fogság után végre hazajöhet.

Jövő szerdán végre másodfokra kerülhet a Bora Borán fogva tartott Nyíri-Kovács Patrícia - kizárólagos magyar joghatóságot is megállapítani hivatott - keresete.

A Fővárosi Törvényszék tájékoztatása szerint a férj, Soo Il Lee március 3-án átvette azokat a hivatalos iratokat, melyekkel kapcsolatban megfogalmazhatja észrevételeit. Erre nyolc nap áll rendelkezésére, és a "nyitva álló határidő után a bíróság haladéktalanul felterjeszti az iratokat a másodfokú eljárás lefolytatására."

Mint megírtuk, a magyar állampolgárságú, budapesti otthonnal és lakhatással rendelkező Nyíri-Kovács Patrícia a Budapesti II. és III. Kerületi Bíróságon kezdeményezett válását a bíróság eddig ismeretlen okból, keresetlevél kibocsátása nélkül elutasította. A joghatóság kérdésében - vagyis abban, hogy az ügyet Magyarországon tárgyalják - ítélet nélkül egy végzéssel döntött.

Megállapította, hogy mivel a nő és férje a kereset beadásakor Francia Polinéziában tartózkodtak, a magyar bíróság joghatósága nem kizárólagos, tehát az ügyet nem itt kell tárgyalni, hanem tartózkodási helyükön, Bora Borán. Ezzel kapcsolatban egyébként dr. habil.

Wopera Zsuzsa PhD a Miskolci Egyetem Állam-és Jogtudományi Kara Európai és Nemzetközi Jogi Intézetének igazgatója, Polgári Eljárásjogi Tanszékének Tanszékvezető egyetemi docense több oldalas szakvéleményében fejtette ki, hogy mivel "Bora Bora a rendelet alkalmazási szempontjából nem tekinthető uniós tagállamnak", határozott jogi álláspontja, hogy "a magyar bíróság nem állapíthatja meg a joghatóság hiányát ... köteles megállapítani joghatóságát az ügyben".

Nem beszélve arról, hogy anya és kisfia 2011-ben, Bora Borára utazásuk előtt minden kétséget kizáróan és bizonyítottan, életvitelszerűen éltek budapesti otthonukban. Erről többek között a francia nagykövetségen nyilatkozott 2012 őszén tartott összejövetelén a nyíri családot ismerő mintegy 240 ember, ezen belül, - konzuli ellenjegyzés és díjfizetés keretében - Nyíri-Kovács patrícia hatvannégy itthoni barátja, osztálytársa, volt főnöke és ismerőse.

Ezzel cseng egybe a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium nemzetközi magánjogi főosztályának hivatalos álláspontja is. Mint írták, a bíróság számára az illetékesség és ezzel együtt a per lefolytatásának hatásköréről szóló megállapításhoz minden feltétel adott.

"Az anya és fia tartózkodási helye a bora borai jelenlegi tartózkodásukra való kényszerítésüket megelőzően Magyarországon volt", így a bíróság egyebek mellett a Hágai egyezmény alapján a perben megállapíthatja az illetékességet.

Nyíri-Kovács Patrícia még tavaly áprilisban fellebbezett a bíróság döntés ellen, és most végre remény van arra, hogy csaknem egy év elteltével másodfokra kerüljön az ügye, ahol figyelembe veszik az őt támogató szakvéleményeket is. Ha ez így lesz, akkor csaknem 900 napos fogság után Patrícia és mára már majdnem ötéves kisfia végre hazajöhet.

Megkeresésünkre válaszolt a Fővárosi Főügyészség is, ott a Soo Il Lee ellen folyó büntetőügyekről érdeklődtünk. Szerettük volna megtudni, mikor emelnek vádat a férfi ellen. Tájékoztatásuk szerint a BRFK II. kerületi Rendőrkapitánysága személyi szabadság megsértésének bűntette miatt 2012. október 24-én rendelt el nyomozást a férfi ellen.

Egy, az üggyel összefüggő újabb beadvány alapján a legfőbb ügyész közokirattal való visszaélés vétsége és más bűncselekmények miatt 2013. április 2-án döntött az újabb nyomozás elrendeléséről. A nyomozó hatóság a két büntető ügy egyesítéséről határozott, a nyomozás az ügyben jelenleg folyamatban van.

A nyomozás felügyeletét ellátó Budapesti II. és III. Kerületi Ügyészség jogsegélykérelemmel fordult az illetékes francia hatósághoz, amelyet a megkeresett hatóság teljesített, jelenleg a megküldött iratok fordítása és értékelése folyik. A nyomozás lezárásának jelenlegi határideje 2014. május 24.

Ölt a szén-monoxid Debrecenben

Feltehetően szén-monoxid-mérgezés miatt halt meg egy ember Debrecenben, Pacsirta utcai otthonában - értesült a HavariaPress.

Szerdán késő délután találtak eszméletlenül egy embert a megyeszékhely Pacsirta utcájában, egy lakásban. A mentők nem tudták már újraéleszteni a lakót, a helyszínen életét vesztette.

A halálát okozó szén-monoxid feltehetően a fürdőszobai elszívóberendezés meghibásodása miatt dúsult fel a lakásban.