Előfizetés

Ötkarikás fekete lyuk

Publikálás dátuma
2014.03.05. 07:00
A két aranyat, egy ezüstöt nyerő Kozák 63 milliójával a legjobban keresett Londonban FOTÓ: SZALMÁS PÉTER
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma csaknem másfél éven át megpróbálta meggátolni, hogy nyilvánosságra kerüljön, ki mennyi jutalmat kapott a 2012-es londoni olimpiai játékok után. Az atlatszo.hu portál végül mégis megkapta az intézménytől a listát, ám - számításai szerint - 228 millió forint sorsáról továbbra sem tudni. De a hiány, meglehet, még jelentősebb.

Csaknem másfél éves procedúrának vetett véget a minisztérium, amikor váratlanul megküldte a hírportálnak azt a dokumentumot, amiből kiderül, hogy ki mennyi jutalmat (közpénzt) kapott a 2012-es londoni olimpiai játékok után.Pontosabban: ennek kellett volna kiderülnie. Merthogy egy tekintélyes összegnek sehol nincs nyoma.

Az már korábban ismertté vált, hogy összesen 2,18 milliárd forint volt a végösszeg, ám hogy milyen elosztásban utáltak azt ki, azt titkon őrizték. Annyira, hogy az EMMI mindent megtett, hogy a részletekre fény derüljön. A pert - miként arról a hírportál beszámolt - húzták, ahol tudták.

"Az EMMI eljárása azért felháborító, mert olyan adat kiadását tagadták meg, amiről napnál világosabb volt, hogy ki kell adniuk, mert közérdekű, illetve közérdekből nyilvános adat" - rögzíti az atlatszo.hu. Végül az ítélethirdetés előtt hirtelen mégis megküldték a névsort az összegekkel.

Csakhogy az nem a komplett 2,18 milliárdot veszi lajstromba: végösszege 1,81 milliárd forint.  A különbözet tehát 370 millió forint.  A listán egyébként nem található meg Borkai Zsoltnak, a Magyar Olimpiai Bizottság elnökének a neve, noha legalábbis különös volna, ha a várakozáson felüli (8 arany, 4 ezüst, 6 bronz) remek magyar szereplés után éppen a szervezet első embere ne kapott volna jutalmat, amikor kollégája, a Magyar Paralimpiai Bizottságot vezető Gömöri Zsolt például 17 millió forintot vihetett haza.

Sőt, Borkai jogi tanácsadója, Sipos Gertrúd is olyan jól dolgozott, hogy 7 milliót kapott, a magyar csapatot vezető, akkor még a főtitkári tisztséget ugyancsak betöltő Magyar Zoltán pedig 12 millió forintban részesült. Épp az elnök ne kapott volna egyetlen forintot sem? Nehéz elképzelni.

Első blikkre úgy tűnhet, hogy a versenyzők között is akadnak érdekességek, például hogy az ugyanabban a csapatban szereplő játékosok egyike miért csak 5 milliót, a másik pedig 12 milliót vihet haza, de erre megvan a magyarázat: a szövetségi kapitányok a teljesítmény alapján differenciálhattak.

Okokat lehet arra is hozni, miként történhet meg, hogy Csipes Ferenc (57 millió) lényegesen többet kasszírozott a játékokon, mint mondjuk az ezüstérmes birkózó, Lőrincz Tamás (25), csak hát nem biztos, hogy az elosztás igazságos.
Amúgy is, a listából nem derül ki, pontosan ki, mire, milyen jogcímen kapott pénzt.

Félő, az adófizetők pénzéből rengeteg olyan személy vagyonosodott, akinek nem lett volna erre joga, vagy legalábbis nem annyira, amennyit végül kapott.  Ennek kiderítése még előttünk álló feladat.

LeBron túlszárnyalta önmagát

Publikálás dátuma
2014.03.05. 06:57
James (orrtörése nyomán) maszkban érte el a csúcsot FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES
Az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) legutóbbi játéknapján a Miami Heat hazai pályán 124-107-re legyőzte a gyengélkedő Charlotte Bobcats csapatát. 

A címvédő pontjainak csaknem a felét - pontosan 61-et - LeBron James dobta, aki ezzel karriercsúcsot döntött. LeBron nem klasszikus "hárompontos játékos", de most majdnem minden összejött neki: első nyolc próbálkozásából mind a nyolc sikeres volt kívülről.

"Olyan könnyed volt, mintha egy golflabdát ütnék az óceánba - nyilatkozta a bedobó, aki Glen Rice 1995 óta fennálló 56 pontos csúcsát adta át a múltnak. LeBron később csapatársainak köszönte meg a segítséget, akiket amúgy konkrétan testvéreinek tart.

Egyébként, ha Eric Spoelstra vezetedző nem cseréli le az utolsó percre, James valószínűleg szezonrekordod is döntött volna, ám így ez az érdem megmaradt Carmelo Antonynak: a New York Knicks sztárja január 24-én 62 pontot ért el, szintén a Charlotte Bobcats ellen.

A liga legveszélyesebb pontvadásza egyébként Kevin Durant (Oklahoma City Thunder, 31,6 pont/meccs), őt követi Antony (28) és James (27,5).

Minden idők legtöbb pontját amúgy Wilt Chamberlain szerezte 1962-ben: kereken 100 pontot! James mostani teljesítményénél mindössze 12-szer fordult elő több ponthalmozás az NBA-ben.

Elek kiakadt a megrázó vereség miatt

Váratlanul megrázó vereséget szenvedett a Ferencváros női kézilabdacsapata a dániai Viborgban: a zöld-fehérek hétfő este 40-32-re kaptak ki a KEK negyeddöntős párharcának odavágóján.

Elek Gábor vezetőedző sommásan foglalta össze véleményét a látottakról: "Engem csapat még nem hagyott ennyire szarban" - rögzítette a Nemzeti Sport videóblogján, hozzátéve, szó szerint idézte, amit a lányoknak mondott. 

A szakembert különösön érzékenyen érintette a kudarc, miután - elmondása szerint - rég volt olyan, hogy annyi energiát fektettek volna egy párharcba, amennyit a mostaniba.

"Mind a mutatott játék, mind az eredmény miatt mérhetetlenül csalódott vagyok. 32 lőtt góllal nemhogy ekkora különbséggel nem illene kikapni, egyáltalán nem volna szabad" - tette hozzá Elek. A továbbjutás esélyeiről úgy vélekedett, ha innen fordítani tudnának, az hatalmas bravúr volna, emiatt nem is lát sok esélyt a négy közé kerülésre. 

"A Viborg nagy lépést tett, még akkor is, ha többször így nem fogunk kézilabdázni" - mondta Elek. A visszavágót szombat este 20.15 órától a Népligetben rendezik. A párharc győztese vélhetően az orosz Rosztov-Donnal találkozik, amely az odavágón 13 gólos előnyt szerzett (37-24) a német Buxtehude ellenében.