Előfizetés

Kamatemelés a második félévben?

Az orosz-ukrán feszültség oldódásának hatására a forint kedden minden vezető devizanemmel szemben megerősödött, egy euró már 310 forintot sem ért. A CIB Bank szakértői optimisták, tegnapi sajtóreggelijükön Trippon Mariann vezető elemző elmondta: az év végére 295 forintos euróárfolyammal és 3,5 százalékos alapkamattal számolnak. 

A tegnapi nap volt egyébként az 51. az idei 63-ból, amikor az euró jegybanki középárfolyama meghaladta a 300 forintot. (Az eddigi átlag 306,11 forint volt.)

Az alapkamat jelenleg 2,70 százalékos, ami a CIB elemzői szerint a márciusi Monetáris Tanács ülésen még tovább csökkenhet, majd 2,50 százaléknál várják a kamatvágások alját. Ugyanakkor Trippon Mariann úgy véli, hogy célszerű lett volna ha a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a 3,00 százalékos szintnél megáll. Azt is érdemes azonban figyelembe venni, hogy a befektetők az eddigieknél is jobban megnézik, hová viszik a pénzüket.

A második félév azonban már a kamatemeléseké lehet, mind külső, mind belső okokból. Trippon Mariann szerint az inflációra való hivatkozás indokoltnak látszik, a nulla százalékos januári árindex azonban a rezsicsökkentéseknek köszönhető, miközben az úgynevezett maginfláció 3 százalék felett járt, amihez az év során lassan kezd felzárkózni az infláció is, és ez indokolja majd a kamatemelést. Egyértelművé vált, hogy az MNB versenyképesség-javítási megfontolásból alkalmazza a gyenge árfolyamot, de ennek pénzügyi-stabilitási kockázata is van.

A CIB Bank elemzői abban bíznak, hogy az év végére ismét 300 forint alatt fognak kérni az európai közös pénz egy egységéért. A szakértők szerint az alacsony infláció is az oka annak, hogy lényegében nem változik a 80 százalék körüli GDP-arányos államadósság. Mivel nincs megfelelő mértékű növekedés, nem tudjuk "kinőni" a GDP-t, így maradna az elinflálás, de mint látjuk az alacsony infláció miatt, ez most nem aktuális. Bár a feltörekvő országok gazdaságánál erősebbnek látszik a hazai egyensúly, mégis rendkívül szűk a gazdaságpolitikai mozgástér a kamatpolitika alakítására, és az esetleges közvetlen piaci intervenció végrehajtására.

Leszúrták az ungvári polgármestert

Publikálás dátuma
2014.03.05. 00:33

Késsel támadta meg ismeretlen elkövető kedd este Ungváron Viktor Scsadej megbízott ungvári polgármestert, és súlyosan megsebesítette – adta hírül a mukacsevo.net munkácsi hírportál.

A jelentés szerint a megbízott polgármester 21 órakor hagyta el hivatalát autójával, és észrevette, hogy követik. A helyzet tisztázása végett egy bár előtt leparkolt, és ezt tette az őt követő autó is, amelyből egy sportos testalkatú férfi szállt ki.

A férfi mobiltelefonon beszélt, és sapkát viselt, de arcát nem takarta el. Amikor Scsadej a szórakozóhely felé indult, és elhaladt mellette, a férfi hátulról deréktájon megszúrta.

A polgármestert az ungvári városi kórház intenzív osztályára szállították. Az orvosok közlése szerint élete nincs veszélyben.

Az ungvári rendőrség szerda reggelre ígért részletes tájékoztatást az ügyben.

Az ungvári városi önkormányzat képviselői egy hete bízták meg a 2004-es narancsos forradalom idején játszott szerepe miatt kárpátaljai Che Guevaraként emlegetett Viktor Scsadejt, az utóbbi hónapok ungvári tüntetéseinek egyik vezetőjét a város vezetésével, miután lemondatták az előző polgármestert. 

Interkontinentális rakétát lőttek ki az oroszok

Oroszországban újabb kísérletet hajtottak végre kedden egy Topol interkontinentális ballisztikus rakétával - jelentette be az orosz védelmi tárca sajtószolgálata.

Az RSZ-12M "Topol" (Nyárfa) - NATO-kódja SS–25 Sickle - rakétát az asztraháni területen lévő Kapusztyin Jar lőtérről indították kedden este, helyi idő szerint 22.10-kor a Kazahsztánban, a Szari-Sagan lőtéren lévő célpont felé. A rakéta gyakorló töltete az előre megadott pontossággal küzdötte le a kazahsztáni célpontot.

A kísérlet célja a sajtóközlemény szerint a robbanó töltetek továbbfejlesztése volt.

A washingtoni Fehér Ház közölte, hogy Oroszország "szokásos" rakétakísérletet hajtott végre, és az új START egyezménnyel összhangban előre értesítette róla az Egyesült Államokat.

Caitlin Hayden, a nemzetbiztonsági tanács szóvivője közleményében felhívta a figyelmet arra, hogy Oroszország és az Egyesült Államok rutinszerűen hajt végre teszteket interkontinentális és tengeralattjárókról indítható ballisztikus rakétákkal.

Az RSZ-12M Topol típusú rakéták alkotják az orosz hadászati rakétacsapatok gerincét, csaknem felét. Nagyon jelentős a túlélési képességük, mivel mobil indítóállásuk van, jól álcázhatóak, az indításukat rendkívül gyorsan elő lehet készíteni, és nagyon jó a manőverezési képességük.

A csaknem 45 tonnás, 21,5 méter hosszú és 1,8 méter átmérőjű rakéta egy töltetet juttat célba másodpercenként hét kilométeres sebességgel, hatótávolsága 10 500 kilométer.