Előfizetés

Szegénybűnözés

Lapozgatva a pártok választási szórólapjait, többek között azt olvastam: "a csendőrség felállításával az érintett területeken visszaszorítjuk a cigánybűnözést." Attól mentse meg az országot a magyarok Istene!

Gyerekkori emlékként él bennem, bár családunk közvetlen kapcsolatba nem került a csendőrséggel, hogy amikor a kakastollasok megjelentek az utcában, bárhol a faluban, a járókelők lehajtott fejjel igyekeztek elmenni mellettük, mert nem lehetett tudni, kiről mit hallottak, ami miatt akár ok nélkül is bevihetik. A gyerekeket pedig azzal fenyegették, ha rendetlenkedtek: elvisznek a csendőrök.

Az akkori lakosság 70 százalékát kitevő falusiak döntő többsége időközben városi lett, de jó lenne, ha emlékeznének és utódaikat is emlékeztetnék a csendőrvilágra. Ideje volna tisztázni a lakosság által is értelmezhető módon a cigánybűnözés fogalmát.

Szerintem sem cigány-bűnözésről, hanem szegény-bűnözésről lehet szó, mert a bűnelkövetők között vannak cigány és nem cigányok egyaránt. Ennek oka az, hogy a nagyon szegények, a nincstelenek, többsége valóban cigány. Ennek pedig legfőbb oka az, hogy nagyon sokan közülük minimálbéres munkát sem kapnak, de közmunkás bért is csak kivételesen, alkalmi munkát pedig elvétve. Képzésükre, továbbképzésükre sem fordítanak figyelmet a hatóságok, így szerencsés esetben pedig 50 ezer forintos közmunkások lehetnek.

Rágondolni is rossz, hogyan lehet a tisztességes bérezés melletti munkalehetőség biztosításán kívűl más módon visszaszorítani a szegény-bűnözést. Talán a választásig valamelyik párt programjából megtudjuk.

Ilyen lesz az új spanyol villamos

Publikálás dátuma
2014.03.05. 06:30
Forrás: BKK
Lezárult a BKK tavaly nyáron indított villamos tendere. Ennek eredményeképpen a nyertes ajánlattevő, a spanyol CAF szállíthat új járműveket Budapestre.

A Közbeszerzési Döntőbizottság a tender felülvizsgálata során megerősítette a BKK álláspontját, miszerint a másik pályázó, a Škoda ajánlata érvénytelen. A határozat ellen fellebbezésnek nincs helye. A járműbeszerzés eredményeként a 37 villamosból álló flotta első járművei 2015-ben érkezhetnek meg a fővárosba.

A BKK kétféle villamost vesz: a rövidebb, 34 méteres villamosok a 3-as vonalra, valamint a 2014 tavaszától kiépülő budai fonódó villamoshálózatra, azaz a 17-es, a 19-es és a 61-es vonalra kerülnek. A nagyobb, a Combino villamosoknál is valamivel hosszabb, 56 méteres szerelvények a meghosszabbított 1-es vonalon közlekednek majd.

Az új járművek alacsonypadlósak, a kisebbek 200, a nagyobbak 345 utast tudnak szállítani. Mindegyik jármű légkondicionált lesz, felszerelik térfigyelő kamerákkal és a Futár utastájékoztatási rendszerrel is.

Szünetel a termőföld-adásvétel

Bihari Tamás
Publikálás dátuma
2014.03.05. 06:29
Most a megfelelő okmányok hiánya akadályozza, hogy a termőföldforgalom beinduljon. Fotó: Bielik István/Népszava
Megvédené a magyar termőföldet a spekulánsoktól és ellehetetlenítené a zsebszerződéseket a biztonsági jelekkel ellátott földhivatali okmány. A védelem azonban késedelmet szenved, mert az erről szóló rendelet ugyan március 1-i hatállyal írja elő a dokumentumok használatát, de legkorábban - állítólag - csak a jövő héttől lesz hozzáférhető a biztonsági jellel ellátott okmány. A földvásárlást engedélyező földbizottságoknak azonban április végéig kell megalakulniuk, így egyelőre marad a bizonytalanság a földpiacon.

Nem lehet hozzájutni a biztonsági jellel ellátott okmányokhoz, holott múlt szombattól már kizárólag csak ezek alkalmazhatóak a földek adás-vételének rögzítésére. A február 27-én a Magyar Közlönyben megjelent földtörvényhez kapcsolódó rendelet nem ad támpontot ahhoz, hogy mit csináljanak azok, akik a köztes időben adnák-vennék birtokaikat. A vízjeles dokumentum eredeti példányát a település jegyzőjének kell elküldeni, az kifüggeszti, hogy az érintettek - például elővásárlási jog miatt - értesülhessenek a tervezett ügyletről.

A kormányzat indoklás szerint ezzel a szigorítással is igyekeznek kizárni a spekulánsokat a termőföldvásárlásból, valamint ezzel megakadályozhatók a zsebszerződések is. Ilyen biztonsági jellel ellátott okmányt kizárólag a földvásárlásban érdekelt felek jogi képviselői vásárolhatják meg, darabját 60 forintért, a földhivatalokban. Pontosabban vásárolhatnának, ha lenne ilyen okmány. A közlöny szövege szerint majd a jövő héttől lehet ehhez a fontos okmányhoz hozzájutni. (A változásról szóló minisztériumi hírlevelet is csak múlt szombaton kapták meg az ügyvédi irodák.)

Gőgös Zoltán, az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának szocialista alelnöke a Népszavának az eset kapcsán megjegyezte: még a normál esetben is 7-8 hónapig is eltarthat egy földvásárlási ügymenet, feltéve ha nincs fellebbezés. Most ez az idő meghosszabbodik, amennyivel, amennyit várni kell a biztonsági jellel ellátott okmányokra. Ráadásul a földtörvény előírja, hogy a termőföld adás-vételéhez a május 1-től tevékenykedő földbizottságok hozzájárulása is szükséges.

Kapkodó jogalkotás
Magyar György szerint a földvásárlási okmányokkal kapcsolatban is tetten érhető a kapkodó jogalkotás. Az ilyen ügyekben járatos ügyvéd a Népszavának elmondta: más hasonló esetekhez - például a pénztárgépek bevezetéséhez - hasonlóan itt sem tudnak arról, hogy a jogszabály készítése előtti hatástanulmányok és vizsgálatok készültek volna. A gyors jogszabály "gyártást" az élet, a gyakorlat képtelen követni. Magyar György szerint ebben az esetben is hagyni kellett volna elegendő hosszúságú átmeneti időszakot. Az ilyen esetek számos  joghátrányt okozhatnak az embereknek. Felmerülhet a jogalkotással okozott kár lehetősége is, de pert csak nagy körültekintéssel érdemes elindítani   - fűzte hozzá a jogász.

Március 1-jétől elvileg már az új jogszabály szerint kellene kifüggeszteni az adásvételi dokumentumot az önkormányzatoknál, és májusig a jelenlegi törvényi egyes előírásai vannak érvényben, csakhogy 60 napos türelmi idő után léphet csak hatályba a szerződés, vagyis már a márciusban kötött megállapodásokról is a földbizottságok fognak dönteni - figyelmeztetett a szocialista szakpolitikus.

Nagy Huszein Tibor, a Demokratikus Koalíció (DK) elnökségi tagja, agrárpolitikus is megerősítette, a földbizottságok megalakulásáig a régi jogszabály érvényes. Ennél azonban nagyobb gondot jelent, hogy ha nem alakulnak meg április végéig a földbizottságok, akkor a Fideszhez közel álló agrárkamara alakíthatja meg a saját helyi embereiből ezeket a szervezeteket.

Nagy Huszein Tibor arra is felhívta a figyelmet, hogy a földtörvény előírása szerint a földbizottságok létrehozásáról kormányrendeletnek kell intézkednie, ám ilyen dokumentumot eddig még senki sem látott. A jegyzők tehát még ha akarnának sem hozhatnának létre földbizottságokat. A DK szakpolitikusa azt is furcsának tartja, hogy náluk, Balástyán "mély illegalitásban" már meg is alakult a helyi fideszes potentátokból az agrárkamarai bizottság, amely így adott esetben azonnal földbizottsággá válhat.

Egyértelmű, hogy mindent a Magosz és Fidesz közeli, tavaly a tagság 7 százalékával megválasztott - főként nagyvállalkozókból álló - vezetőséggel működő agrárkamara alá akar a kormány beerőszakolni, egyebek mellett az uniós támogatások százmilliárdjainak az elosztását is - tette hozzá a DK elnökségi tagja. Így a földforgalmazás is a Fideszhez közel álló érdekcsoportok kezébe kerülhet.

Az sem túl bíztató, hogy a földbizottságokban nemcsak a helyi gazdák, hanem a helyi földhasználók is helyet kaphatnak. Így az olyan oligarchák, akiknek több településen is jelentős területei vannak, mint például az egykori 12 állami gazdaság tulajdonosai közül némelyeknek, a "fél országban" beleszólhatnak abba, kié legyen a föld.

Az Orbán körüli érdekcsoportok nemcsak a földeket szerzik meg, hanem teljes vertikumot építenek ki, megszerezve például a csődbe ment feldolgozóüzemeket. A földárakat le fogja nyomni a keresleti oldal mesterséges leszűkítése és a Fidesz által létrehozott földbizottságok, amelyek eldönthetik, ki vehet az adott településen földet. Ebből is látszik, itt egy szervezett maffia alakul - összegezte a földpiac várható fejleményeit Nagy Huszein Tibor.