Előfizetés

A licenc a hazai foci átka?

Publikálás dátuma
2014.03.04. 07:00
Képünk illusztráció. Fotó: tratong/Thinkstock/Getty Images
Miért nincs manapság magyar futball? - teszi fel az ember magának a kérdést látva, hogy sem a felnőttek, sem az utánpótlás szintjén nincs említésre érdemes eredménye a magyar focinak? Vincze Géza egykori Ferencváros-játékos szerint - aki mind a Fradi felnőtt, mind az ifjúsági csapatait is edzette - nagy tévedés lenne a fiatalokat hibáztatni, s azt állítani, hogy ma kevesebb a tehetség, mint néhány évtizeddel ezelőtt.

Nem a tehetséges focisták száma kevesebb, hanem a szakképzett edzőké - állítja -, s ennek az az oka, hogy manapság az edzők a licence mögé bújnak. Azt hiszik, hogy ha megvan a licence-szük, máris birtokában vannak annak a tudásnak, amire egy edzőnek szüksége van.

Vincze Géza szerint a kötelező testnevelés bevezetésével - amit az MSZP általa vezetett sporttagozatában már évekkel ezelőtt forszíroztak, de akkor senki sem hallgatott rájuk - jó alapról indulnának a gyerekek, csakhogy a testnevelő tanárok mellé szakedzőket kellene delegálni.

Az oktatás-nevelés-képzés hármas követelményének szimbiózisba kellene kerülnie az edzéssel, amit már nem iskolai keretek között kellene végezni, hanem a kluboknál. Véleménye szerint az ifjú futballtehetségek túl későn kerülnek kapcsolatba a klubokkal, s ha oda is kerülnek, nem a legfelkészültebb edzők figyelnek rájuk.

Manapság egy fiatalokkal foglalkozó labdarúgó edzőnek nem csupán licence-szel kell rendelkeznie - hiszen az csak egy engedély -, hanem főiskolai végzettséggel, pedagógiai és pszichológiai ismeretekkel is fel kell vérteznie magát.

Ismernie kell nem csupán a labdarúgás minden csínját-bínját, hanem a fiatalok biológiai és lelki érésének törvényszerűségeit is, hogy adott esetben át tudja segíteni őket a felnőtté válás buktatóin. Ezeknek az adottságoknak a hiánya okolható azért, hogy még a legtehetségesebb magyar utánpótlás korú játékosokból sem lesz komoly felnőtt futballista.

Vincze Géza elismeri, hogy az ő idejében, a 80-as, 90-es évek legelején nagyobb volt a merítés, mint manapság. 1990-95 között a Fradi utánpótlásban 1300 gyerekkel foglalkoztak, ma legfeljebb kétszázan rúgják a labdát a legnépszerűbb magyar klub különböző korosztályos csapataiban.

De tehetségek még így is akadnak közöttük, akik azonban kézen-közön eltűnnek. Mert kimarad egy nagyon fontos fázis a felkészítésükből: a versenyzővé nevelés. Sajnos Magyarországon a legtöbb tehetségre úgy tekintenek az edzők, vagy a klubok vezetői, mint potenciális pénzforrásra. Minél hamarabb és minél drágábban eladni a szárnyait bontogató fiatal focistát, ez a fő cél. S aztán csodálkoznak, hogy az utolsó korosztályos EB-aranyunk 1984-ben, harminc évvel ezelőtt datálódik.

Vincze Géza szerint valami megmozdult az utánpótlás szintjén. Az MLSZ szélnek eresztette a korosztály szövetségi vezetőit, s az élet kikényszeríti a mérhető eredményeket. Csak nehogy megint elszúrják. Nem feltétlenül garancia a sikerre, ha - mint hallani - külföldi kézbe adják az utánpótlás irányítását.

Nekünk, magyaroknak ugyanis vannak egészen a '30-as évekig visszanyúló nevelési tradícióink, azokra lehetne alapozni. Csak hát az edzőképzés megreformálásával kellene kezdeni. S elfelejteni a licence-rendszert, mert az tette tönkre a magyar focit.
Népszava-információ

Magyar szemmel a Camp Nouban

Publikálás dátuma
2014.03.04. 06:58
Xavi Hernandeznek az Almeria ellen lőtt gólját ünneplik a Barcelona játékosai, hazai pályán, március 2-án. Fotó: Alex Caparros/G
Az ember még Barcelonában élve sem juthat el minden Barca-meccsre. Most itt ülök a világ egyik legjobb csapatának Almeria elleni találkozóján, az impozáns stadion sajtóvitrinjében. Mellettem nem spanyol - közelebbről: nem is katalán - kolléga ül, hanem német, aki mellesleg 5-0-át tippel.

Vasárnap este van, és mivel a madridi derbi az Atlético és a Real között 2-2-es döntetlennel zárult, a hazaiak előtt ott a lehetőség, hogy egy pontra megközelítsék az éllovas királyi gárdát. A Barca ennek megfelelően bekezd, a 9. perben a 9-es számú mezben játszó Alexis beköszön, máris 1-0 áll az eredményjelzőn.

A folytatásban is a hazaiak dominálnak, marad idő a szomszédommal megbeszélni, mi járatban van. Elmondja, az idén 35 éve, hogy városának csapata, a Fortuna Düsseldorf KEK-döntőt vívott, s a finálét a katalánok 4-3-ra nyerték. Megjegyzem, magyar bíró, Palotai Károly fújta a sípot, és akkor is egy Sánchez vezetéknevű futballista jegyezte az első gólt.

Időközben elérkezünk a meccs 18. percéhez, aminek itt különleges jelentősége van. A katalánok 1714. szeptember 11-én vesztes csatát vívtak a spanyolok ellen, számukra ez a dátum kvázi olyan, mint otthon március 15.

A politikai töltet, persze, sokkalta erőteljesebb errefelé, a katalánok jelentős része független államban szeretne élni, s ennek minden alkalommal, amikor a meccs a 17. perc 14. másodpercéhez érkezik, hangot is adnak.

Az igazi hangorkán azonban akkor következik be, amikor Messi pazarul teker a jobb felsőbe szabadrúgásból, aztán postafordultával el is csendesül a stadion, mivel az Almería szöglet után szépít (2-1). Rengeteg helyzet, nyomasztó labdabirtoklási fölény és a védelemben megmutatkozó kisebb-nagyobb gondok jellemzik a hazaiakat.

Az első félidő végéhez közeledve a helyi "B közép" dalolja a Barca-indulót, ütemes buzdítást mellékelve a ma is lendületesen játszó gránátvörös-kékek produkciójához. A német kollega mindenesetre operett előadáshoz hasonlítja a meccset, megjegyezve, az itteni legolcsóbb jegyárak több mint kétszer annyit kóstálnak, mint a Dortmund stadionjában.

Hümmögök valamit, de inkább nem mondom, hogy a két város imázsa közötti különbséget zongorázni lehetne, nem elég csak a futball szentélyek szűk környezetére szorítkozni... A fordulás után lanyhul a tempó, egyre több füttyszó hallatszik, egy gól nem gól, főleg nem ott, ahol nemrégiben még Pep Guardiola vezetésével kényeztették a nagyérdeműt.

Az eltiltása miatt a lelátón helyet foglaló Gerardo "Tata" Martino mester Iniestát az utolsó tíz percre küldi be, szükség is van a középpályásra, mert egyre fakóbb a produktum. Aztán akitől talán a legkevésbé vártuk, a csapatkapitány Puyol pofozza a kapuba a labdát, majd hogy végképp megnyugtató legyen a különbség, Xavi állítja be pazar átlövéssel a 4-1-es végeredményt!

Felhangzik a hármas sípszó, a stadion hamar kiürül. Kivehető lesz a "Més Que un Club", azaz több mint egy klub felirat.  Két óra ebben a létesítményben, és az ember maga is megtapasztalhatja, hogy a Barcelona sokkal több egy szimpla egyesületnél. Habár a mai előadás a német kollégát sem nyűgözte le, ebben egyetértve távozunk egy tapas bar felé.

A FINA-t lenyűgözte az új magyar uszoda

Nagy sikert aratott a Nemzetközi Úszószövetség cancúni ülésén Gyárfás Tamásnak, a Magyar Úszószövetség elnökének prezentációja a 2017-es junior vb-re és a 2021-es felnőtt vb-re épülő új uszodakomplexumról. A FINA-ülésen több fontos, az úszósportot érintő ügyben döntöttek.

A Mexikói Cancúnban ülésezik a FINA vezérkara, amely több fontos, az úszósportot érintő újdonságról döntött az első napon, továbbá meghallgatta Gyárfás Tamás FINA-alelnök, a 2017-es és 2021-es vb szervező-bizottságának elnökének prezentációját a leendő uszoda koncepcióterveiről.

A Büro tagjainak körében óriási sikert aratott a a Dagály mellett épülő komplexum, az impozáns homlokzat, a belső terek kialakítása, továbbá az a megoldás, amellyel a 13 ezres ideiglenes lelátót "beillesztik" az épületbe 2021-re. A megújuló energiaforrásokat felhasználó koncepciót látva pedig több Büro-tag is megjegyezte: alig várja, hogy az energiajárdán tett lépteikkel hozzájáruljanak az uszoda áramellátásához.

A FINA döntése nyomán 2015-től bővül a világbajnokságok úszóversenyeinek programja. Megrendezik a 4x100 méteres mixed váltókat, azaz két férfi és két női úszó alkotta négyesek versengenek gyorsúszásban és vegyesen - a rajtolási sorrendről természetesen a csapatok szabadon dönthetnek. Az idei, decemberi rövid pályás világbajnokságon, Dohában is lesznek koedukált váltók, 4x50 méteres távon.

Immár nem opcionális, hanem kötelező érvényű, hogy az előfutamokat mind az 50-es, mind a 25-ös medencékben 10 pályán rendezik, ugyanakkor az elődöntőkben és döntőkben továbbra is nyolcan versenyezhetnek. Átalakítják a rajtköveket, hogy a hátúszók még hatékonyabban startolhassanak. Bár az utóbbi időben kevés ilyen eset történt, immár szabályban rögzítették, hogy a versenyüket elégséges ok nélkül feladó úszókat büntetéssel (akár eltiltással is) sújtják a jövőben.

Jóváhagyták a 2016-os riói olimpia úszóversenyeinek kezdési időpontjait: az augusztus 6-13. között esedékes viadalon az előfutamok helyi idő szerint reggel 10-kor indulnak, míg a döntők 19.30-tól esedékesek - mindez azt jelenti, hogy Magyarországon 23.30-tól láthatóak majd a finálék.

A 2014-es rövid pályás Világkupa-sorozat programja:
I. szakasz: Augusztus 27-28.: Doha. Augusztus 31-szeptember 1.: Dubaj.
II. szakasz: Szeptember 29-30.: Hongkong. Október 4-5.: Eindhoven. Október 8-9.: Moszkva.
III. szakasz: Október 24-25.: Peking. Október 28-29.: Tokió. November 1-2.: Szingapúr.
A FINA a versenyszámok első három helyezettje mellett a szakaszok első hat legjobbját, valamint az összetett verseny három legjobbját díjazza.

2014-től a FINA nyilvántartásba veszi a junior úszó világrekordokat: a lányoknál 14-17, a fiúknál 15-18 évesek érhetik el ezeket. Elsőre standard időket határoztak meg: a tavalyi, dubaji vb után érvényben lévő világbajnoki rekordok jelentik a "megdöntendő" csúcsokat.

Dubajban - ez a 2017-es budapesti junior vb okán figyelemre méltó - minden addiginál több, 90 ország képviseltette magát, 712 úszóval (380 fiú, 332 lány).

A nyílt vízi úszók számára jóváhagyták az olimpiai kvalifikációs rendszert.

Ennek értelmében a 2016. évi riói játékok 10 km-es nyíltvízi versenyein, akárcsak Londonban, 25-25 férfi és nő indulhat. A kvóták

megoszlása (nemenként): a 2015-ös kazanyi vb első 10 helyezettje, 1 fő a rendező országból, 5 a kontinentális bajnokságokról, valamint 9 az olimpiai kvalifikációs versenyről. Amennyiben a házigazda képviselője a vb-n a legjobb tíz között van, a kvalifikációs viadalról az első 10 helyezett jut ki Rióba.