Előfizetés

Az Összefogás megvédi a rokkantnyugdíjasokat

Az Összefogás pártjai megvédik "a felülvizsgálattal fenyegetett, megalázott és nyomorba döntött rokkantnyugdíjasokat" - jelentette ki Korózs Lajos, az MSZP országos elnökségének tagja szombati, budapesti sajtótájékoztatóján.

Mint hangsúlyozta, "propagandaszöveg" volt, amikor a rokkantakat csalóknak nevezték. Az új szigorított tematikájú eljárás során a felülvizsgáltak 52 százalékánál állapotrosszabbodást, 29 százaléknál stagnálást állapítottak meg, s egyetlen olyan embert sem találtak, aki csak megjátszotta volna betegségét. Ennek ellenére néhány ezer embertől mégis megvonták az ellátást, s visszaküldték őket dolgozni - tette hozzá.

Korózs Lajos arra is kitért, hogy a rokkantak felülvizsgálati rendszerében a jogszabályban rögzített 60 nap helyett fél évig, sok esetben több mint egy évig tart az átminősítés. Hozzátette: tavaly decemberi jelentésében az ombudsman is megállapította, hogy a tisztességes eljáráshoz és a szociális biztonsághoz való jogot is sérti az eljárás.
"Ez sem érdekelte a Fidesz-kormányt, futószalagon zajlottak a megalázó procedúrák", évtizedek óta megrokkant embereknek kellett bizottság elé állniuk és bizonyítaniuk, hogy "vajon kinőtt-e lábuk, vagy elmúlt-e magától a cukorbetegségük" - fogalmazott a szocialista képviselő.

Mint mondta: 2 év alatt 57 ezer embert tudtak felülvizsgálni. Tehát "még 135 ezer rokkantnyugdíjas várja, hogy a Fidesz elveszi-e nyugdíjukat és életüket" - tette hozzá Korózs Lajos.

Emellett a kormánypártiak azt próbálják bizonygatni, hogy a lehető legjobbat tették a rokkantakkal, mondván: "most sokkal több megváltozott munkaképességű ember dolgozik, mint bármikor". Ezzel kapcsolatban az MSZP-s politikus azt mondta: 2010 előtt csaknem 50 ezer megváltozott munkaképességű ember dolgozott nyílt, vagy védett munkaerőpiacon, míg most 20 ezerrel kevesebben, 30 ezren dolgoznak.

Korózs Lajos szerint itt is csak "trükköznek" a számokkal. Ugyanis sok munkáltató papíron kirúgja az addig foglalkoztatott megváltozott munkaképességű embert, majd másnap a Start-kártyához hasonló rehabilitációs kártyával visszaveszik őket, mintha új foglalkoztatottak lennének, s így kétszer vannak elkönyvelve. Felhívta a figyelmet továbbá, hogy korábban a megváltozott munkaképességű emberek nagy része 8 órában dolgozott. Most ezen foglalkoztatásból két 4 órást csináltak. Így ráadásul fele annyi pénzért dolgozhatnak, mint korábban - jegyezte meg.

A szocialista politikus azt mondta: nyugdíjkorrekciós programra van szükség, amelyet a tavasszal felálló Mesterházy-kormány első intézkedései között valósít meg. Visszaadják a rokkant nyugdíjstátuszt mindenkinek, aki azt egyszer már megszerezte. Az elért biztosítási teljesítéséhez igazodóan új összeget állapítanak meg, amelynek alapja a korábban kapott ellátás összege lesz - mondta.

Korózs Lajos szerint "világ szégyene", hogy Magyarország az egyetlen, ahol két éve nincs rokkantsági és baleseti rokkantsági nyugdíj. Ide forrásokat kell biztosítani, továbbá egy rendes, korrekt ügyviteli és igazgatási rendszert kell kialakítani, amelyben szoros együttműködést kell biztosítani a nyugdíjigazgatás, a nemzeti rehabilitációs és szociális intézet, illetve az Országos Egészségbiztosítási Pénztár között.

Kiemelte: minden megváltozott munkaképességű embert arra bíztatnak, hogy április 6-án szavazzanak az Összefogás pártjaira. "Orbán Viktort pedig küldjék vissza a munka világába, bár ő még életében nem dolgozott" - tette hozzá az ellenzéki politikus.

Másfél óráig birkózott Obama Putyinnal - közben befutottak az orosz tengelattjáró-elhárító hajók

Publikálás dátuma
2014.03.01. 16:11
Fotó: Europress/Getty Images/Laurence Griffiths
Vlagyimir Putyin orosz elnök szombaton a parlament felsőházának jóváhagyását kérte ahhoz, hogy fegyveres erőt alkalmazhasson Ukrajnában. És bizony a felsőház rendkívüli ülésén egyhangúlag jóváhagyta Vlagyimir Putyin államfő kérelmét, hogy az ukrajnai rendkívüli helyzetre tekintettel, az orosz állampolgárok védelmében Oroszország bevethesse a sereget Ukrajnában. Az indulási parancsra várnak a katonák Munkácson.

A Szövetségi Tanács határozata szerint az ukrajnai helyzet normalizálódásáig alkalmazhatóak az orosz fegyveres erők. Korábban, a nap folyamán maga az orosz törvényhozás felsőháza fordult az orosz elnökhöz, hogy "mindenre kiterjedő intézkedéseket" foganatosítson az Ukrajnában élő orosz állampolgárok védelme érdekében. A törvényhozás felsőházának rendkívüli ülése nyílt volt, azt élőben közvetítette a Rosszija 24 orosz állami hírtelevízió. Az orosz alkotmány szerint a fegyveres erők külföldi alkalmazásáról a Szövetségi Tanács dönthet. 

Hazarendelik a nagykövetet
Az orosz törvényhozás felsőháza szerint Barack Obama amerikai elnök megfenyegette és ezzel megsértette Oroszországot, ezért haza kell rendelni az Egyesült Államokból az orosz nagykövetet. Obama reggel valóban kategorikusan kijelentette, hogy egy ukrajnai akciónak komoly ára lesz. (Részletes cikkünket lásd itt.)

Még nincs ukáz

Az orosz parlament felsőházának szombati határozata azt jelenti, hogy a törvényhozás szabad kezet ad Vlagyimir Putyinnak ahhoz, hogy alkalmazhassa az orosz fegyveres erőket Ukrajna területén, de egyáltalán nem biztos, hogy az orosz elnök élni fog ezzel a felhatalmazással - jelentette ki Grigorij Karaszin orosz külügyminiszter-helyettes. És tényleg: Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő a Rosszija 24 állam hírtelevízióban arról beszélt, bár joga van, az orosz államfő nem adott utasítást a fegyveres erők ukrajnai bevetésére. A Szövetségi Tanács határozata szerint az ukrajnai helyzet normalizálódásáig alkalmazhatók az orosz fegyveres erők az Oroszországgal szomszédos Ukrajnában.

Ukrajna az ukrán állam szuverenitása elleni nyílt agresszióként értékeli Oroszország lépéseit - jelentette ki Olekszandr Turcsinov ideiglenes ukrán államfő szombaton John Kerry amerikai külügyminiszterrel folytatott telefonos megbeszélésén.

Semmibe vett papír

Kijev szerint Moszkva nem hajlandó konzultálni Ukrajna területi épségéről. Az ukrán külügyminiszter szerint Oroszország elutasította, hogy konzultációkat folytasson a budapesti memorandum aláíróival Ukrajna területi épségének garanciáiról.

A memorandumot 1994-ben Budapesten írta alá Ukrajna, valamint az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Oroszország. Ebben a felek vállalták Ukrajna biztonságának szavatolását, továbbá kötelezték magukat arra, hogy tartózkodnak a Kijevvel szembeni erő alkalmazásától, illetve gazdasági nyomásgyakorlástól.

Mentik Janukovics verőlegényeit

Oroszország szimferopoli főkonzulátusa kiadta az első orosz útleveleket szombaton az új ukrán vezetés által feloszlatott Berkut karhatalmi egység tagjainak. Az első hat berkutosnak Vjacseszlav Szvetlicsnij főkonzul személyesen adta át új orosz okmányukat.

Az orosz külügyi hatóságok rendkívüli gyorsasággal intézkedtek az ügyben. A moszkvai külügyminisztérium pénteken utasította az dél-ukrajnai Krími Autonóm Köztársaság székhelyén működő főkonzulátusát, hogy sürgősen tegyen meg minden szükséges előkészületet a berkutosok orosz útlevéllel való ellátására. A lépésről a Kommerszant című orosz napilap "Az ukrán Berkut orosz lesz" címmel számolt be.
Arszen Avakov, az új, Nyugat-barát ukrán kormány ügyvivő belügyminisztere szerdán írta alá az utasítást a Berkut feloszlatásáról, tekintettel arra, hogy a különleges rendőri erő tevékeny szerepet játszott a Viktor Janukovics - azóta menesztett - oroszbarát elnök hatalma ellen folytatott kijevi tüntetések elleni megtorló akciókban.

A dél-krími Feodoszija kereskedelmi kikötőjébe szombaton befutott a Zubr orosz deszant hajó, amely nem tartozik a Szevasztopolban állomásozó orosz Fekete-tengeri Flotta kötelékébe - jelentette helyi forrásokra hivatkozva a liga.novosztyi ukrán hírportál. Szemtanúk arról számoltak be, hogy a légpárnás hajó azonosító jelzések nélkül érkezett a kikötőbe.

Népi elszakadás

Népszavazást hirdetnek Kelet-Ukrajnában a többségében oroszajkú Donyec-medence további sorsáról.

A referendumra vonatkozó követelést oroszbarát tüntetők terjesztették elő szombaton Donyeck városában.
A városi tanács támogatta a kezdeményezést, és azzal a kéréssel fordult a megyei tanácshoz, hogy hirdesse ki a népszavazást. Donyeck polgármestere, Olekszandr Lukjancsenko felolvasta a referendumra vonatkozó határozatot a tüntetőknek.
A hírről beszámoló ura-inform nevű hírportál szerint azt nem pontosították, hogy konkrétan milyen kérdést bocsátanának népszavazásra.

Újságírók Feodoszijában azt is elmondták, hogy hackerek megbénították az összes helyi hírportált, így azok nem elérhetők. Beszámolójuk szerint kiiktatták az összes webkamerát, amelyek korábban a város és a kikötő különböző pontjait mutatták.

Mint az Ukrainszka Pravda ukrán hírportál megjegyzi, a Zubr partraszálló hajó tengerészgyalogosok és páncélos technika szállítására egyaránt alkalmas.

Az Ukrainszka Pravda emlékeztetett arra, hogy pénteken Ukrajna légterét megsértette nyolc Il-76-os orosz katonai szállító repülőgép és tíz helikopter.

Megint kezdik

Összetűztek oroszbarát aktivisták és az új ukrán kormány hívei szombaton a kelet-ukrajnai Harkivban, késő délutáni hírek szerint csaknem száz ember megsebesült, többen súlyos állapotban vannak.

Az Interfax hírügynökség jelentése szerint az orosz szimpatizánsok megpróbálták bevenni a helyi kormányzati adminisztrációnak az új kormány hívei által védett épületét. Az épület körül ezrek gyűltek össze, a szembenálló felek botokkal és kövekkel dobálták egymást.

A lenta.ru orosz hírportál által idézett szemtanúk robbanásokról és lövésekről is beszámoltak, s állításuk szerint a rendőrség nem avatkozott be az eseményekbe.
Az oroszbarát aktivisták a portál szerint végül kiszorították az új ukrán kormány híveit, akiknek egy részét mentőautók, másokat autóbuszok szállítottak el. Az aktivisták kitűzték az épület tetejére az orosz zászlót az ukrán lobogó mellé.

Tétova ukrán had

Az ukrán határőrség délelőtt még azt közölte, hogy az ország tengeri védelmét ellátó hajók az elrendelt harckészültség keretében kifutnak a tengerre. Az ukrán ideiglenes elnök pedig összehívta a biztonsági szervek vezetőinek rendkívüli tanácskozását - közölte szombaton délután Olekszandr Turcsinov szóvivője. Hogy mi lesz a megbeszélés vége, azt egyelőre nem tudni, annyi tűnik biztosnak, hogy kivonják a teljes ukrán hadiflottát a Krím félszigeti Szevasztopolból. A flotta új, lehetséges állomáshelyeként Odesszát nevezték meg. Elsőként az ukrán hadiflotta zászlóshajója, a Hetman Szahajdacsnij őrnaszád futott ki Szevasztopolból, amely az orosz Fekete-tengeri Flotta mellett az ukrán flotta fő támaszpontja is. Ugyanilyen parancsot kapott az ukrán flotta minden Szevasztopolban lévő hajója. Az ukrán vezérkari forrás nem szólt arról, hogy a hajók más konkrét feladatot is kaptak-e. Az oroszok viszont már tetek konkrét lépéseket: két orosz tengeralattjáró-elhárító hadihajó jelent meg Szevasztopol partjai előtt, ami sérti a fekete-tengeri orosz hadiflotta fő támaszpontjának bérletére vonatkozó orosz-ukrán szerződést.

Fegyverbe vagy tárgyalni?

Ezzel Párhuzamosan, Vitalij Klicskó, az UDAR (Ütés) nevű ukrán ellenzéki párt vezetője Kijevben kiadott közleményében arra hívta fel a parlamentet, hogy szólítsa fel az ukrán vezérkari parancsnokot a hadsereg "teljes mozgósításának" elrendelésére "az Ukrajna elleni orosz agresszió kezdetét követően".

Ám míg az ellenzék egyik vezéralakja visszaütne, Julija Timosenko volt ukrán kormányfő, a Haza (Batykivscsina) párt elnöke, Moszkvába utazik, hogy a krími válságról tárgyaljon – jelentette szombaton az UNN ukrán hírügynökség Pavlo Nuszra, a Nemzeti Megmentési Civil Bizottság civil szervezet elnökére hivatkozva.

"Amennyiben a Timosenko-látogatásról szóló hírt megerősítik, követelnünk kell, hogy a tárgyalások nyilvánosak legyenek és külföldi megfigyelők részvételével folytatódjanak, az esetleges "folyosói" megállapodások megelőzése érdekében" - hangsúlyozta Nusz Facebook-oldalán.

Emlékeztetőül: Julija Timosenkót az ukrán parlament döntése alapján február 22-án helyezték szabadlábra. A volt kormányfő hétéves börtönbüntetését töltötte, amelyre 2011 októberében ítélték hivatali hatalommal való visszaélés vádjával. Kiszabadulása után Timosenko gyógykezelésre Németországba utazott.

Az UNN értesülései szerint Timosenko maga döntött az utazásról Vlagyimir Putyin orosz elnökkel történt előzetes egyeztetés alapján.

A NATO Ukrajna mellett

Oroszországnak tiszteletben kell tartania Ukrajna szuverenitását, területi egységét és határait - hangsúlyozta szombati Twitter-üzenetében Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár.

Az atlanti szövetség első számú polgári tisztségviselője a feszültség azonnali csökkentését szorgalmazta a Krímben. Felszólította Moszkvát, hogy tartózkodjék a helyzet további élezésétől. Közölte, hogy a NATO-szövetségesek konzultálnak egymással, és szorosan összehangolják lépéseiket.

A főtitkár nem közölt érdemi részleteket.

Az EUObserver uniós hírportál tájékoztatása szerint Linas Linkevicius litván külügyminiszter ezen túlmenően konzultációt kezdeményezett a NATO-partnerekkel az Észak-atlanti Szerveződés Szervezetét megalapító washingtoni szerződés 4. cikke alapján. E cikk arról szól, hogy a szövetséges felek konzultációt folytatnak egymással, ha bármelyikük véleménye szerint bármelyik szerződő fél területi épségét, politikai függetlenségét vagy biztonságát veszély fenyegeti.
A NATO az ukrajnai helyzet alakulásával kapcsolatban eddigi rendre azt hangoztatta, hogy a szövetség abban nem játszik semmilyen közvetlen szerepet.

Hidegháború közeleg

John McCain amerikai republikánus szenátor szombati twitter-üzenetében azt írta: Vlagyimir Putyin orosz elnök vissza akar térni a hidegháborúhoz. McCain azt sürgette, hogy az Egyesült Államok és szövetségesei haladéktalanul tegyenek lépéseket az ukrajnai orosz agresszióra válaszképpen.

"Az orosz szenátus támogatta Putyin kérését, hogy csapatokat küldhessen Ukrajnába, szovjet forgatókönyv szerint. Mi nem akarunk hidegháborút, de úgy tűnik, Putyin ezt akarja" - írta az ellenzéki szenátor, az amerikai kongresszus felsőházának befolyásos tagja.

Martonyi Kárpátalján

Az ukrajnai belpolitikai válságról és a kárpátaljai magyarság helyzetéről tárgyalt Martonyi János külügyminiszter szombaton Beregszászon Babják Zoltánnak, a kárpátaljai város polgármesterével - tájékozatta Magyarország beregszászi főkonzulátusa az MTI-t.

A közlés szerint a kárpátaljai magyarság kulturális és oktatási központjának számító város vezetője ismertette az egynapos kárpátaljai hivatalos látogatáson tartózkodó magyar külügyminiszterrel a település helyzetét.

Kitért azokra a fejleményekre, amelyek az utóbbi napokban történtek, amikor a nacionalista és szélsőjobboldali szervezetekből álló Jobbik Szektor (PSZ) tagjai zavarták meg a városi tanács ülését. Vázolta, milyen gazdasági nehézségekkel kell szembenéznie Beregszásznak, és milyen intézkedésekkel igyekeznek javítani a helyzeten.

Martonyi János tájékoztatta a polgármestert kétnapos ukrajnai látogatásán szerzett tapasztalatairól, támogatásáról biztosította a város első emberét és segítséget ígért Beregszásznak gondjai megoldásához.

Az arizonai politikus szombati nyilatkozatában azt írta, mélyen aggódik amiatt, hogy "Oroszország folyamatban levő krími katonai intervenciója hamarosan ki fog terjedni Kelet-Ukrajnára".

Meggyőződése szerint Barack Obama amerikai elnöknek azonnal ki kellene szabnia az "árát" annak, ahogy Moszkva viselkedik.

Az elnöknek pontosítani kellene szerinte, hogy milyen büntetés jár Putyinnak, és sürgősen ki kellene ezeket róni. McCain felhívta a figyelmet arra, hogy az orosz erőalkalmazás nyilvánvaló megsértése Moszkva azon kötelezettségvállalásának, hogy tiszteletben tartja Ukrajna szuverenitását és területi épségét.

"Ne legyenek illúzióink a tekintetben, hogy mire képes Putyin elnök Ukrajnában" - figyelmeztetett az amerikai szenátor. McCain meggyőződése szerint minden elszalasztott pillanat, amelyben az Egyesült Államok és szövetségesei nem reagálnak Putyin lépéseire, felbátorítja az orosz elnököt, hogy még agresszívebb katonai beavatkozást hajtson végre Ukrajnában. 

Arra szólította fel Barack Obama elnököt, hogy az európai és a NATO-szövetségesekkel közösen tegye világossá, mibe fog kerülni Oroszországnak ez az agresszió, és haladéktalanul döntsenek ezeknek a következményeknek az elrendeléséről - olvasható John McCain szenátor honlapján.

És Obama, mintha rendelésre tette volna, teljesítette is McCain kívánságát és vagy 90 percig beszélgetett Putyinnal.

Az Ukrajnában kialakult "rendkívüli helyzet különböző aspektusait" vitatta meg Vlagyimir Putyin orosz és Barack Obama amerikai elnök szombat este folytatott, a Fehér Ház által kezdeményezett telefonbeszélgetésük során.


A Kreml sajtószolgálatának beszámolója szerint az orosz elnök azt hangsúlyozta, hogy "amennyiben továbbterjed az erőszak Ukrajna keleti régióira és a Krímre, akkor Oroszország fenntartja magának a jogot saját érdekei és az ott élő orosz ajkú lakosság megvédelmezésére". Putyin felhívta a figyelmet, hogy reális veszélyek fenyegetik az ukrán területen tartózkodó orosz állampolgárok, megannyi honfitársa életét és egészségét.

Az orosz katonai erő ukrajnai bevetése kapcsán Obama által hangoztatott aggodalmakra válaszul az orosz elnök utalt a - megfogalmazása szerint a jelenlegi kijevi hatalom által lényegében ösztökélt - ultranacionalista elemek provokációs, bûnös akcióira. A Kreml szerint a hívást az amerikai elnök kezdeményezte.

A Fehér Ház szerint Obama aggodalmának adott hangot azzal kapcsolatban, hogy Oroszország megszegi Ukrajna szuverenitását és területi integritását, ez pedig nemzetközi törvényekbe ütköző. Az Egyesült Államok arra hívta fel Oroszországot, hogy a feszültségek mérséklése érdekében vonja vissza csapatait a krími katonai állomásra és tartózkodjon attól, hogy beavatkozzon Ukrajna más részein. Ha mégis megteszi, akkor az negatívan befolyásolja Oroszország megítélését a nemzetközi közösségben. A következő órákban és napokban az Egyesült Államok azonnali egyeztetést fog kezdeményezni szövetségeseivel és partnereivel az ENSZ-ben, a NATO-ban, azokkal, akik aláírták a budapesti memorandumot.

És bizony össze is ült az ENSZ Biztonsági tanácsa, és azzal vádolta meg Oroszországot, hogy megsértette az ENSZ Alapokmányát katonai egységeinek a Krímbe vezénylésével. Az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete pedig azt javasolta, hogy azonnal küldjenek Ukrajnába nemzetközi megfigyelőket, akik segíthetnének a válság súlyosbodásának megelőzésében. Samantha Power szerint az ENSZ és az Európai Biztonsági és Együttmûködési Szervezet (EBESZ) adhatná a megfigyelőket.

Összeül az uniós válságstáb

Rendkívüli tanácskozást tartanak hétfőn Brüsszelben az EU-országok külügyminiszterei az ukrajnai helyzet miatt - közölték szombaton diplomaták az unió székhelyén. Az uniós válságtanácskozás a tervek szerint hétfőn 13 órakor kezdődik.

Előzőleg - még azelőtt, hogy Putyin előterjesztette volna a fegyveres erő alkalmazására vonatkozó kérelmét - Brüsszelben közzétették José Manuel Barrosónak, az Európai Bizottság elnökének Berlinben elhangzott beszédét, amelyben az uniós intézmény vezetője megdöbbenésének adott hangot az ukrán szuverenitás - akkor még csak állítólagos - megsértéséről szóló hírek miatt. 

"Ezek olyan események, amelyeket elképzelhetetlennek véltünk a XXI. században az európai kontinensen. A krími kihívást Ukrajna egységének és szuverenitásának tiszteletben tartása mellett kell megválaszolni' - mondta Barroso, és reményének adott hangot, hogy a nemzetközi közösség fellép ezen elvek védelmében, és garantálni tudja a regionális, illetve nemzetközi békét.

Barroso szerint Európában az elmúlt hatvan évben megtanulták, hogy a sokféleségre nem az elkülönülés és az elkülönítés a válasz.

 

Az indulási parancsra várnak a katonák Munkácson

Teljes menetfelszerelésben várják az ukrán hadsereg Munkácson állomásozó csapategységeinek katonái a parancsot, hogy útnak induljanak a Krím-félsziget irányába – adták hírül vasárnap kárpátaljai hírportálok.

A városban állomásozó, 128. számú gépesített dandárt azt követően helyezték a legmagasabb fokú riadókészültségbe, hogy Olekszandr Turcsinov, Ukrajna ideiglenes elnöke szombat este elrendelte az ukrán haderő riadókészültségét.   

Az egykori szovjet hadsereg Turkesztáni-Kárpátaljai Gépesített Brigádjának bázisán 2004-ben létrehozott munkácsi dandár kötelékében Kárpátaljáról toborzott szerződéses és sorozott katonák teljesítenek szolgálatot.

Vasárnap reggel nem volt látható csapatmozgás Kárpátaljának az ország belseje felé vezető útjain. 

Másfél óráig birkózott Obama Putyinnal - közben befutottak az orosz tengelattjáró-elhárító hajók

Publikálás dátuma
2014.03.01. 16:11
Fotó: Europress/Getty Images/Laurence Griffiths
Vlagyimir Putyin orosz elnök szombaton a parlament felsőházának jóváhagyását kérte ahhoz, hogy fegyveres erőt alkalmazhasson Ukrajnában. És bizony a felsőház rendkívüli ülésén egyhangúlag jóváhagyta Vlagyimir Putyin államfő kérelmét, hogy az ukrajnai rendkívüli helyzetre tekintettel, az orosz állampolgárok védelmében Oroszország bevethesse a sereget Ukrajnában. Az indulási parancsra várnak a katonák Munkácson.

A Szövetségi Tanács határozata szerint az ukrajnai helyzet normalizálódásáig alkalmazhatóak az orosz fegyveres erők. Korábban, a nap folyamán maga az orosz törvényhozás felsőháza fordult az orosz elnökhöz, hogy "mindenre kiterjedő intézkedéseket" foganatosítson az Ukrajnában élő orosz állampolgárok védelme érdekében. A törvényhozás felsőházának rendkívüli ülése nyílt volt, azt élőben közvetítette a Rosszija 24 orosz állami hírtelevízió. Az orosz alkotmány szerint a fegyveres erők külföldi alkalmazásáról a Szövetségi Tanács dönthet. 

Hazarendelik a nagykövetet
Az orosz törvényhozás felsőháza szerint Barack Obama amerikai elnök megfenyegette és ezzel megsértette Oroszországot, ezért haza kell rendelni az Egyesült Államokból az orosz nagykövetet. Obama reggel valóban kategorikusan kijelentette, hogy egy ukrajnai akciónak komoly ára lesz. (Részletes cikkünket lásd itt.)

Még nincs ukáz

Az orosz parlament felsőházának szombati határozata azt jelenti, hogy a törvényhozás szabad kezet ad Vlagyimir Putyinnak ahhoz, hogy alkalmazhassa az orosz fegyveres erőket Ukrajna területén, de egyáltalán nem biztos, hogy az orosz elnök élni fog ezzel a felhatalmazással - jelentette ki Grigorij Karaszin orosz külügyminiszter-helyettes. És tényleg: Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő a Rosszija 24 állam hírtelevízióban arról beszélt, bár joga van, az orosz államfő nem adott utasítást a fegyveres erők ukrajnai bevetésére. A Szövetségi Tanács határozata szerint az ukrajnai helyzet normalizálódásáig alkalmazhatók az orosz fegyveres erők az Oroszországgal szomszédos Ukrajnában.

Ukrajna az ukrán állam szuverenitása elleni nyílt agresszióként értékeli Oroszország lépéseit - jelentette ki Olekszandr Turcsinov ideiglenes ukrán államfő szombaton John Kerry amerikai külügyminiszterrel folytatott telefonos megbeszélésén.

Semmibe vett papír

Kijev szerint Moszkva nem hajlandó konzultálni Ukrajna területi épségéről. Az ukrán külügyminiszter szerint Oroszország elutasította, hogy konzultációkat folytasson a budapesti memorandum aláíróival Ukrajna területi épségének garanciáiról.

A memorandumot 1994-ben Budapesten írta alá Ukrajna, valamint az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Oroszország. Ebben a felek vállalták Ukrajna biztonságának szavatolását, továbbá kötelezték magukat arra, hogy tartózkodnak a Kijevvel szembeni erő alkalmazásától, illetve gazdasági nyomásgyakorlástól.

Mentik Janukovics verőlegényeit

Oroszország szimferopoli főkonzulátusa kiadta az első orosz útleveleket szombaton az új ukrán vezetés által feloszlatott Berkut karhatalmi egység tagjainak. Az első hat berkutosnak Vjacseszlav Szvetlicsnij főkonzul személyesen adta át új orosz okmányukat.

Az orosz külügyi hatóságok rendkívüli gyorsasággal intézkedtek az ügyben. A moszkvai külügyminisztérium pénteken utasította az dél-ukrajnai Krími Autonóm Köztársaság székhelyén működő főkonzulátusát, hogy sürgősen tegyen meg minden szükséges előkészületet a berkutosok orosz útlevéllel való ellátására. A lépésről a Kommerszant című orosz napilap "Az ukrán Berkut orosz lesz" címmel számolt be.
Arszen Avakov, az új, Nyugat-barát ukrán kormány ügyvivő belügyminisztere szerdán írta alá az utasítást a Berkut feloszlatásáról, tekintettel arra, hogy a különleges rendőri erő tevékeny szerepet játszott a Viktor Janukovics - azóta menesztett - oroszbarát elnök hatalma ellen folytatott kijevi tüntetések elleni megtorló akciókban.

A dél-krími Feodoszija kereskedelmi kikötőjébe szombaton befutott a Zubr orosz deszant hajó, amely nem tartozik a Szevasztopolban állomásozó orosz Fekete-tengeri Flotta kötelékébe - jelentette helyi forrásokra hivatkozva a liga.novosztyi ukrán hírportál. Szemtanúk arról számoltak be, hogy a légpárnás hajó azonosító jelzések nélkül érkezett a kikötőbe.

Népi elszakadás

Népszavazást hirdetnek Kelet-Ukrajnában a többségében oroszajkú Donyec-medence további sorsáról.

A referendumra vonatkozó követelést oroszbarát tüntetők terjesztették elő szombaton Donyeck városában.
A városi tanács támogatta a kezdeményezést, és azzal a kéréssel fordult a megyei tanácshoz, hogy hirdesse ki a népszavazást. Donyeck polgármestere, Olekszandr Lukjancsenko felolvasta a referendumra vonatkozó határozatot a tüntetőknek.
A hírről beszámoló ura-inform nevű hírportál szerint azt nem pontosították, hogy konkrétan milyen kérdést bocsátanának népszavazásra.

Újságírók Feodoszijában azt is elmondták, hogy hackerek megbénították az összes helyi hírportált, így azok nem elérhetők. Beszámolójuk szerint kiiktatták az összes webkamerát, amelyek korábban a város és a kikötő különböző pontjait mutatták.

Mint az Ukrainszka Pravda ukrán hírportál megjegyzi, a Zubr partraszálló hajó tengerészgyalogosok és páncélos technika szállítására egyaránt alkalmas.

Az Ukrainszka Pravda emlékeztetett arra, hogy pénteken Ukrajna légterét megsértette nyolc Il-76-os orosz katonai szállító repülőgép és tíz helikopter.

Megint kezdik

Összetűztek oroszbarát aktivisták és az új ukrán kormány hívei szombaton a kelet-ukrajnai Harkivban, késő délutáni hírek szerint csaknem száz ember megsebesült, többen súlyos állapotban vannak.

Az Interfax hírügynökség jelentése szerint az orosz szimpatizánsok megpróbálták bevenni a helyi kormányzati adminisztrációnak az új kormány hívei által védett épületét. Az épület körül ezrek gyűltek össze, a szembenálló felek botokkal és kövekkel dobálták egymást.

A lenta.ru orosz hírportál által idézett szemtanúk robbanásokról és lövésekről is beszámoltak, s állításuk szerint a rendőrség nem avatkozott be az eseményekbe.
Az oroszbarát aktivisták a portál szerint végül kiszorították az új ukrán kormány híveit, akiknek egy részét mentőautók, másokat autóbuszok szállítottak el. Az aktivisták kitűzték az épület tetejére az orosz zászlót az ukrán lobogó mellé.

Tétova ukrán had

Az ukrán határőrség délelőtt még azt közölte, hogy az ország tengeri védelmét ellátó hajók az elrendelt harckészültség keretében kifutnak a tengerre. Az ukrán ideiglenes elnök pedig összehívta a biztonsági szervek vezetőinek rendkívüli tanácskozását - közölte szombaton délután Olekszandr Turcsinov szóvivője. Hogy mi lesz a megbeszélés vége, azt egyelőre nem tudni, annyi tűnik biztosnak, hogy kivonják a teljes ukrán hadiflottát a Krím félszigeti Szevasztopolból. A flotta új, lehetséges állomáshelyeként Odesszát nevezték meg. Elsőként az ukrán hadiflotta zászlóshajója, a Hetman Szahajdacsnij őrnaszád futott ki Szevasztopolból, amely az orosz Fekete-tengeri Flotta mellett az ukrán flotta fő támaszpontja is. Ugyanilyen parancsot kapott az ukrán flotta minden Szevasztopolban lévő hajója. Az ukrán vezérkari forrás nem szólt arról, hogy a hajók más konkrét feladatot is kaptak-e. Az oroszok viszont már tetek konkrét lépéseket: két orosz tengeralattjáró-elhárító hadihajó jelent meg Szevasztopol partjai előtt, ami sérti a fekete-tengeri orosz hadiflotta fő támaszpontjának bérletére vonatkozó orosz-ukrán szerződést.

Fegyverbe vagy tárgyalni?

Ezzel Párhuzamosan, Vitalij Klicskó, az UDAR (Ütés) nevű ukrán ellenzéki párt vezetője Kijevben kiadott közleményében arra hívta fel a parlamentet, hogy szólítsa fel az ukrán vezérkari parancsnokot a hadsereg "teljes mozgósításának" elrendelésére "az Ukrajna elleni orosz agresszió kezdetét követően".

Ám míg az ellenzék egyik vezéralakja visszaütne, Julija Timosenko volt ukrán kormányfő, a Haza (Batykivscsina) párt elnöke, Moszkvába utazik, hogy a krími válságról tárgyaljon – jelentette szombaton az UNN ukrán hírügynökség Pavlo Nuszra, a Nemzeti Megmentési Civil Bizottság civil szervezet elnökére hivatkozva.

"Amennyiben a Timosenko-látogatásról szóló hírt megerősítik, követelnünk kell, hogy a tárgyalások nyilvánosak legyenek és külföldi megfigyelők részvételével folytatódjanak, az esetleges "folyosói" megállapodások megelőzése érdekében" - hangsúlyozta Nusz Facebook-oldalán.

Emlékeztetőül: Julija Timosenkót az ukrán parlament döntése alapján február 22-án helyezték szabadlábra. A volt kormányfő hétéves börtönbüntetését töltötte, amelyre 2011 októberében ítélték hivatali hatalommal való visszaélés vádjával. Kiszabadulása után Timosenko gyógykezelésre Németországba utazott.

Az UNN értesülései szerint Timosenko maga döntött az utazásról Vlagyimir Putyin orosz elnökkel történt előzetes egyeztetés alapján.

A NATO Ukrajna mellett

Oroszországnak tiszteletben kell tartania Ukrajna szuverenitását, területi egységét és határait - hangsúlyozta szombati Twitter-üzenetében Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár.

Az atlanti szövetség első számú polgári tisztségviselője a feszültség azonnali csökkentését szorgalmazta a Krímben. Felszólította Moszkvát, hogy tartózkodjék a helyzet további élezésétől. Közölte, hogy a NATO-szövetségesek konzultálnak egymással, és szorosan összehangolják lépéseiket.

A főtitkár nem közölt érdemi részleteket.

Az EUObserver uniós hírportál tájékoztatása szerint Linas Linkevicius litván külügyminiszter ezen túlmenően konzultációt kezdeményezett a NATO-partnerekkel az Észak-atlanti Szerveződés Szervezetét megalapító washingtoni szerződés 4. cikke alapján. E cikk arról szól, hogy a szövetséges felek konzultációt folytatnak egymással, ha bármelyikük véleménye szerint bármelyik szerződő fél területi épségét, politikai függetlenségét vagy biztonságát veszély fenyegeti.
A NATO az ukrajnai helyzet alakulásával kapcsolatban eddigi rendre azt hangoztatta, hogy a szövetség abban nem játszik semmilyen közvetlen szerepet.

Hidegháború közeleg

John McCain amerikai republikánus szenátor szombati twitter-üzenetében azt írta: Vlagyimir Putyin orosz elnök vissza akar térni a hidegháborúhoz. McCain azt sürgette, hogy az Egyesült Államok és szövetségesei haladéktalanul tegyenek lépéseket az ukrajnai orosz agresszióra válaszképpen.

"Az orosz szenátus támogatta Putyin kérését, hogy csapatokat küldhessen Ukrajnába, szovjet forgatókönyv szerint. Mi nem akarunk hidegháborút, de úgy tűnik, Putyin ezt akarja" - írta az ellenzéki szenátor, az amerikai kongresszus felsőházának befolyásos tagja.

Martonyi Kárpátalján

Az ukrajnai belpolitikai válságról és a kárpátaljai magyarság helyzetéről tárgyalt Martonyi János külügyminiszter szombaton Beregszászon Babják Zoltánnak, a kárpátaljai város polgármesterével - tájékozatta Magyarország beregszászi főkonzulátusa az MTI-t.

A közlés szerint a kárpátaljai magyarság kulturális és oktatási központjának számító város vezetője ismertette az egynapos kárpátaljai hivatalos látogatáson tartózkodó magyar külügyminiszterrel a település helyzetét.

Kitért azokra a fejleményekre, amelyek az utóbbi napokban történtek, amikor a nacionalista és szélsőjobboldali szervezetekből álló Jobbik Szektor (PSZ) tagjai zavarták meg a városi tanács ülését. Vázolta, milyen gazdasági nehézségekkel kell szembenéznie Beregszásznak, és milyen intézkedésekkel igyekeznek javítani a helyzeten.

Martonyi János tájékoztatta a polgármestert kétnapos ukrajnai látogatásán szerzett tapasztalatairól, támogatásáról biztosította a város első emberét és segítséget ígért Beregszásznak gondjai megoldásához.

Az arizonai politikus szombati nyilatkozatában azt írta, mélyen aggódik amiatt, hogy "Oroszország folyamatban levő krími katonai intervenciója hamarosan ki fog terjedni Kelet-Ukrajnára".

Meggyőződése szerint Barack Obama amerikai elnöknek azonnal ki kellene szabnia az "árát" annak, ahogy Moszkva viselkedik.

Az elnöknek pontosítani kellene szerinte, hogy milyen büntetés jár Putyinnak, és sürgősen ki kellene ezeket róni. McCain felhívta a figyelmet arra, hogy az orosz erőalkalmazás nyilvánvaló megsértése Moszkva azon kötelezettségvállalásának, hogy tiszteletben tartja Ukrajna szuverenitását és területi épségét.

"Ne legyenek illúzióink a tekintetben, hogy mire képes Putyin elnök Ukrajnában" - figyelmeztetett az amerikai szenátor. McCain meggyőződése szerint minden elszalasztott pillanat, amelyben az Egyesült Államok és szövetségesei nem reagálnak Putyin lépéseire, felbátorítja az orosz elnököt, hogy még agresszívebb katonai beavatkozást hajtson végre Ukrajnában. 

Arra szólította fel Barack Obama elnököt, hogy az európai és a NATO-szövetségesekkel közösen tegye világossá, mibe fog kerülni Oroszországnak ez az agresszió, és haladéktalanul döntsenek ezeknek a következményeknek az elrendeléséről - olvasható John McCain szenátor honlapján.

És Obama, mintha rendelésre tette volna, teljesítette is McCain kívánságát és vagy 90 percig beszélgetett Putyinnal.

Az Ukrajnában kialakult "rendkívüli helyzet különböző aspektusait" vitatta meg Vlagyimir Putyin orosz és Barack Obama amerikai elnök szombat este folytatott, a Fehér Ház által kezdeményezett telefonbeszélgetésük során.


A Kreml sajtószolgálatának beszámolója szerint az orosz elnök azt hangsúlyozta, hogy "amennyiben továbbterjed az erőszak Ukrajna keleti régióira és a Krímre, akkor Oroszország fenntartja magának a jogot saját érdekei és az ott élő orosz ajkú lakosság megvédelmezésére". Putyin felhívta a figyelmet, hogy reális veszélyek fenyegetik az ukrán területen tartózkodó orosz állampolgárok, megannyi honfitársa életét és egészségét.

Az orosz katonai erő ukrajnai bevetése kapcsán Obama által hangoztatott aggodalmakra válaszul az orosz elnök utalt a - megfogalmazása szerint a jelenlegi kijevi hatalom által lényegében ösztökélt - ultranacionalista elemek provokációs, bûnös akcióira. A Kreml szerint a hívást az amerikai elnök kezdeményezte.

A Fehér Ház szerint Obama aggodalmának adott hangot azzal kapcsolatban, hogy Oroszország megszegi Ukrajna szuverenitását és területi integritását, ez pedig nemzetközi törvényekbe ütköző. Az Egyesült Államok arra hívta fel Oroszországot, hogy a feszültségek mérséklése érdekében vonja vissza csapatait a krími katonai állomásra és tartózkodjon attól, hogy beavatkozzon Ukrajna más részein. Ha mégis megteszi, akkor az negatívan befolyásolja Oroszország megítélését a nemzetközi közösségben. A következő órákban és napokban az Egyesült Államok azonnali egyeztetést fog kezdeményezni szövetségeseivel és partnereivel az ENSZ-ben, a NATO-ban, azokkal, akik aláírták a budapesti memorandumot.

És bizony össze is ült az ENSZ Biztonsági tanácsa, és azzal vádolta meg Oroszországot, hogy megsértette az ENSZ Alapokmányát katonai egységeinek a Krímbe vezénylésével. Az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete pedig azt javasolta, hogy azonnal küldjenek Ukrajnába nemzetközi megfigyelőket, akik segíthetnének a válság súlyosbodásának megelőzésében. Samantha Power szerint az ENSZ és az Európai Biztonsági és Együttmûködési Szervezet (EBESZ) adhatná a megfigyelőket.

Összeül az uniós válságstáb

Rendkívüli tanácskozást tartanak hétfőn Brüsszelben az EU-országok külügyminiszterei az ukrajnai helyzet miatt - közölték szombaton diplomaták az unió székhelyén. Az uniós válságtanácskozás a tervek szerint hétfőn 13 órakor kezdődik.

Előzőleg - még azelőtt, hogy Putyin előterjesztette volna a fegyveres erő alkalmazására vonatkozó kérelmét - Brüsszelben közzétették José Manuel Barrosónak, az Európai Bizottság elnökének Berlinben elhangzott beszédét, amelyben az uniós intézmény vezetője megdöbbenésének adott hangot az ukrán szuverenitás - akkor még csak állítólagos - megsértéséről szóló hírek miatt. 

"Ezek olyan események, amelyeket elképzelhetetlennek véltünk a XXI. században az európai kontinensen. A krími kihívást Ukrajna egységének és szuverenitásának tiszteletben tartása mellett kell megválaszolni' - mondta Barroso, és reményének adott hangot, hogy a nemzetközi közösség fellép ezen elvek védelmében, és garantálni tudja a regionális, illetve nemzetközi békét.

Barroso szerint Európában az elmúlt hatvan évben megtanulták, hogy a sokféleségre nem az elkülönülés és az elkülönítés a válasz.

 

Az indulási parancsra várnak a katonák Munkácson

Teljes menetfelszerelésben várják az ukrán hadsereg Munkácson állomásozó csapategységeinek katonái a parancsot, hogy útnak induljanak a Krím-félsziget irányába – adták hírül vasárnap kárpátaljai hírportálok.

A városban állomásozó, 128. számú gépesített dandárt azt követően helyezték a legmagasabb fokú riadókészültségbe, hogy Olekszandr Turcsinov, Ukrajna ideiglenes elnöke szombat este elrendelte az ukrán haderő riadókészültségét.   

Az egykori szovjet hadsereg Turkesztáni-Kárpátaljai Gépesített Brigádjának bázisán 2004-ben létrehozott munkácsi dandár kötelékében Kárpátaljáról toborzott szerződéses és sorozott katonák teljesítenek szolgálatot.

Vasárnap reggel nem volt látható csapatmozgás Kárpátaljának az ország belseje felé vezető útjain.