Előfizetés

Balog szomorú, hogy a bíróság kétségbe vonja a nyíregyházi szülők döntését

Szomorúnak nevezte az emberi erőforrások minisztere, hogy a bíróság a nyíregyházi Huszár-telepi általános iskola ügyében kétségbe vonja a szülök szabad iskolaválasztását.

Balog Zoltán egy más témában tartott sajtótájékoztatón azt mondta, szomorú dolog, hogy ma Magyarországon egy bíróság kétségbe vonja a szülők szabad iskolaválasztását.

A Nyíregyházi Törvényszék nem jogerős ítéletében jogellenesnek minősítette a cigány gyermekek elkülönítését a nyíregyházi Huszár-telepi általános iskolában az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyermekeknek Alapítvány által indított polgári peres eljárásban. Az alapítvány azért hívta perbe az önkormányzatot és a Hajdúdorogi Egyházmegyét, mert álláspontja szerint az utóbbi a többségében romák által lakott Huszár-telepen lévő iskolában szegregált oktatást folytat, akadályozza az ott élő emberek integrációját és a társadalomba való beilleszkedését. A felperes a keresetében azt kérte, hogy a Huszár-telepi roma gyerekeket a szintén egyházi fenntartású belvárosi Szent Miklós Görög Katolikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnáziumon belül többségi etnikumú osztályokban helyezzék el, és állítsák vissza a korábban megszüntetett iskolabuszt.

"Az ítélet fokozta a harci kedvemet, tovább harcolunk egy jó, tisztességes döntésért, ami jó a gyermekeknek" - fogalmazott Balog Zoltán, hozzátéve, bízik abban, hogy a másodfokú eljárásban más döntés születik.

Az elsőfokú ítélet szerint a Hajdúdorogi Egyházmegye által működtetett iskolát nem kötelezi ugyan bezárásra a bíróság, az ítélet jogerőre emelkedése után azonban újabb elsős osztályok már nem indulhatnának az intézményben. A másodrendű alperes, az intézményt működtető egyházmegye fellebbez az ítélet ellen.

Nem lát, nem hall, de beszél

Publikálás dátuma
2014.02.28. 20:52

Pápai Gábor karikatúrája.

Nem lát, nem hall, de beszél

Publikálás dátuma
2014.02.28. 20:52

Pápai Gábor karikatúrája.