Mol-INA-ügy: részvényeladásra készül a magyar olajcég

 A Mol felkérte a horvát INA igazgatóságát, hogy készítse elő a Mol INA-részvényeinek esetleges eladását - a horvát cég igazgatósága erről pénteken értesítette a zágrábi értéktőzsdét.

A zágrábi tőzsde honlapján olvasható közleményben az INA jelezte, a Mol levélben kérte a horvát cég igazgatóságát egy adatszoba létrehozására, amely lehetővé tenné, hogy harmadik fél átvilágíthassa a horvát olajipari vállalatot, és az INA részvényeit előkészítse az esetleges eladásra.

A bejelentés után, 11,7 százalékkal, 3180 kunára (127 ezer forintra) ugrott az INA-részvények árfolyama a zágrábi tőzsdén.
A Mol lépésére a horvát gazdasági minisztérium közleményben reagált, amelyben kifejtik, Horvátország célja, hogy az INA egy vertikálisan szerveződő, erős regionális központtá váljon, amelyben minden részvényes a tulajdonrészének arányában szólhat bele az irányításba.

Az INA további irányításáról és a befektetésekről, a horvát kormány tovább kívánja folytatni a megbeszéléseket a Mollal. "Ez a kormány továbbra is védelmezni fogja a nemzeti érdekeket az energetika terén, amelyen nem változtat az sem, hogy a Mol megtette az első lépéseket az INA-ban meglévő részesedésének az eladására" - áll a horvát tárca közleményében.
Az INA olajipari vállalat részvényeinek 49,1 százaléka a Mol tulajdonában van, a részvények 44,84 százalékát birtokolja a horvát állam. A Mol rendelkezik az irányítói jogokkal. A két fő tulajdonos között vita van az INA jövőjéről. Az egyik legfontosabb kérdés az olajcég irányítása, de a zágrábi kormány egyebek mellett azzal vádolja a Molt, hogy nem fektetett be megfelelő mértékben az INA-ba. A magyar olajcég szerint ezzel szemben a horvát kormányt terheli felelősség, például amiért ígéretétől eltérően nem választotta le az INA-ról a vállalat veszteséges gázüzletágát.

Csütörtökön a zágrábi kormány úgy döntött, hogy április 1-jétől a horvát állami HEP (Hrvatska elektroprivreda) energiaszolgáltatóhoz kerül át az INA földgázüzletága. A HEP rögzített áron értékesíti a földgázt a közüzemi gázszolgáltatóknak. Az INA, mint egyetlen horvátországi gáztermelő vállalat, köteles termelésének egy meghatározott részét a horvátországi lakossági fogyasztók számára elkülöníteni. A HEP nem kereskedhet majd a lakossági fogyasztásra elkülönített gázmennyiséggel - mondta a döntés után Ivan Vrdoljak gazdasági miniszter.

Az INA a csütörtöki bejelentés után kiadott közleményében jelezte, hogy negatívan fogja befolyásolni a cég 2014-es eredményeit és befektetési lehetőségeit a kormánydöntés. A közleményben emlékeztetnek arra, hogy az új szabályozás értelmében az INA a gázmennyiség függvényében 250-350 millió kunát (10,2-14,2 milliárd forintot) fog évente a saját jövedelméből az állami energiaszolgáltatónak, a HEP-nek átadni. Az INA aggodalmát fogalmazta meg, hogy elmaradtak az egyeztetések egy ilyen fontos szabályozási kérdésben.

Szerző

Nem hiteles aláírások miatt elutasítottak egy jelöltet

A helyi választási bizottság elutasította Tóth Ernő, a Kisgazdapárt és a MIÉP közös egyéni képviselőjelöltjének nyilvántartásba vételét a hódmezővásárhelyi központú Csongrád megyei 4-es választókörzetben – olvasható a hódmezővásárhelyi önkormányzat honlapján nyilvánosságra hozott határozatban.

Az indoklás szerint összesen nyolc ajánlóíven kétséges az aláírások hitelessége. A jelölt a helyi választási bizottság határozata alapján így a szükséges legalább ötszáz helyett csupán 451 ajánlást mutatott be.

Göbl Vilmos, az önkormányzat sajtóreferense az MTI-nek elmondta, az ügyben a választási bizottság hivatalból büntetőfeljelentést tett.

Szerző

Ukrán válság - Telefonon beszélt Barroso Jacenyukkal, Van Rompuy pedig Putyinnal

Telefonon egyeztetett az Ukrajna előtt álló kihívásokról José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke Arszenyij Jacenyuk új ukrán kormányfővel. Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke pedig Vlagyimir Putyin orosz elnökkel beszélt telefonon.

Barroso tudatta az ukrán miniszterelnökkel, hogy az EU kész támogatni a demokratikus reformokat. Tájékoztatta Arszenyij Jacenyukot, milyen munka zajlik annak érdekében, hogy megtalálják annak módjait, miképpen lehetne segíteni Ukrajna gazdasági modernizációját.

Herman Van Rompuy szóvivője szűkszavú közleményt tett közzé, mindössze azt tudatta, hogy az Európai Tanács elnöke telefonon beszélt Vlagyimir Putyinnal, a fő téma Ukrajna volt, és az ország pénzügyi és biztonsági helyzetéről egyeztettek.

Szerző