Moszkva: Ukrajna csődje várható

Moszkva nem akar csődeljárást kezdeményezni Ukrajna ellen, de a szomszédos ország csődjét nagyon valószínűnek tartja - jelentette ki az orosz pénzügyminiszter-helyettes kedden.

Szergej Sztorcsak azt mondta, "kisebb kockázatot lát" abban, hogy Ukrajna nem tudja megtéríteni a tavaly decemberben Oroszország által vásárolt ukrán eurókötvények árát. Moszkva 3 milliárd dollár (mintegy 675 milliárd forint) értékben vett ukrán állampapírokat 2013 végén, és a múlt héten, mielőtt az ukrán parlament Viktor Janukovics elnököt eltávolította volna a hatalomból, újabb 2 milliárd dollár értékben készült ukrán eurókötvényeket venni.

Szerző

Őrizetbe vették Romániában a pénzügyi felügyelet elnökét

Őrizetbe vették kedden Dan Radu Rusanut, a román pénzügyi felügyelet elnökét, akit azzal gyanúsítanak, hogy egy biztosító érdekeit védte törvénytelenül.

A korrupcióellenes ügyészség (DNA) arra kérte a parlamentet, hogy engedélyezze vizsgálat indítását Daniel Chitoiu volt pénzügyminiszter ellen. Őt ugyanebben az ügyben hatalommal való visszaéléssel gyanúsítják. 

A DNA szerint Rusanu és Chitoiu a Carpatica Asig Rt. biztosító érdekeinek védelme érdekében dolgozott ki egy sürgősségi kormányrendeletet, amely lehetővé tette olyan személy - Marian Marzac - kinevezését a felügyelet vezetőtanácsába, aki hajlandó lett volna szemet hunyni a biztosító működésével kapcsolatos rendellenességek fölött.

Szerző
Témák
Románia

Klicsko indul az elnökválasztáson

 Vitalij Klicsko ukrán ellenzéki politikus megerősítette kedden, hogy indul a május 25-re kiírt, előre hozott elnökválasztáson.

A kelet-európai országban kedden kezdődött meg az elnökválasztási kampány, miután a múlt héten a parlament határozatot hozott választás kiírásáról. "Jelöltetem magam Ukrajna elnöki tisztségére, mivel szilárd meggyőződésem, hogy Ukrajnában meg kell változtatni a játékszabályokat" - hangsúlyozta Kijevben újságírók előtt az Ütés (UDAR) párt 42 éves vezetője, aki az utóbbi hónapokban már többször bejelentette, hogy versenybe szállna az államfői hivatalért. "Az igazságnak kell uralkodnia. Biztos vagyok benne, hogy ez lehetséges" - tette hozzá.

Közölte továbbá, hogy az új kormányban nem kíván tisztséget vállalni. Oleh Tyahnibok, a nacionalista Szabadság (Szvoboda) párt elnöke közölte újságírókkal, hogy ő és pártja egyelőre még nem döntött ebben a kérdésben. Hozzátette, hogy napokon belül pártkongresszust hívnak össze, ahol erről a kérdésről is döntenek. Hangsúlyozta, hogy a párt valószínűleg indít jelöltet az elnökválasztáson, de ez még függ a politikai helyzet alakulásától az országban, s attól, milyen megállapodásokat kötnek politikai szövetségeseikkel.

Azt ugyanakkor Tyahnibok is kijelentette, hogy nem lesz tagja az új kormánynak. Az ukrán médiában megjelent találgatások szerint Klicsko és Tyahnibok mellett ringbe szállhat még az elnöki posztért Arszenyij Jacenyuk, a Haza (Batykivscsina) frakcióvezetője és Petro Porosenko, a Rochen csokoládégyár és az ellenzéki Ötös tévécsatorna tulajdonosa, aki független képviselőként aktív szereplője a Jevromajdan kijevi tüntetéssorozatnak.

Jacenyukot és Porosenkót ugyanakkor esélyesnek tartják a kormányfői posztra is. A két politikus közül egyelőre még egyik sem nyilatkozott terveiről. Nem kizárt továbbá, hogy Julija Timosenko volt kormányfő is indul végül az elnökválasztáson. Ügyvédje, Szerhij Vlaszenko előző nap cáfolta, hogy Julija Timosenko olyan kijelentést tett volna, hogy elnökjelölt kíván lenni. A börtönből a múlt héten kiszabadult, gerincbántalmaktól szenvedő ellenzéki vezető ugyanakkor elfogadta Angela Merkel német kancellár javaslatát és hamarosan Németországba utazik gyógykezelésre.

A volt kormányfőről - aki Viktor Janukovics fő kihívója volt az előző, 2010-es elnökválasztásokon - többen az ellenzéki tüntetők közül úgy nyilatkoztak, hogy "eljárt felette az idő", új személyiségek kellenek most az ukrán belpolitikába.

Szerző