Előfizetés

A konyha már a spájzban van

Publikálás dátuma
2014.02.25. 13:31

Pár nap és megtudhatjuk, milyen konyhai trendeket tartogat a 2014-es év. A Las Vegas-i és kölni nemzetközi szakkiállítások januári világpremierei után számos konyhabútor- és konyhagép újdonsággal most találkozhat először a hazaiközönség. És hogy hol? Természetesen az ötödik alkalommal megrendezésre kerülő Konyhakiállításon, február 28 – március 2. között a Budapest Sportarénában, ahol az idei év színe, a „ragyogó orchidea” is megjelenik.

Az építkezés, lakásfelújítás és nagyobb konyhai átalakítás előtt állók számára kihagyhatatlan eseményen egyaránt megtalálhatók hazai gyártók és olyan ikonikus márkák is, mint a bulthaup, amely 1949-es alapítása óta egyet jelent a konyhabútor innovációval. Az ő nevükhöz fűződik az első elemes konyha és a konyhasziget is, melyek mára alapvetőek a legtöbb gyártó kínálatában. Az étkezőbútorok legnagyobb nevei is bemutatják újdonságaikat, mint az egy kézzel mindössze négy másodperc alatt 12 személyesre bővíthető étkezőasztalt. Teret engednek a kreativitásnak és lehetővé teszik a kompromisszumok nélküli főzés élményét a most bemutatkozó konyhai gépek is.

Mostantól bárhogy, bármilyen edényt elhelyezhetünk a főzőlapon, a teljes felületükön indukciós melegítésre használható főzőlapok ugyanis felismerik az edények formáját és nagyságát, tökéletes hatékonyságot, hő elosztást és energia felhasználást biztosítva ezzel.

Az indukció már a konyhai robotgépekben is jelen van, amelyek egyszerre keverik és főzik az ételt. Kis túlzással, csak bele kell tenni az alapanyagokat, és maguktól megcsinálják a fogást. A nagy márkák standjain rendszeres főzőbemutatók lesznek, hogy megismerjük és megértsük a gyakran túl soknak tűnő funkció hasznosságát, és a próba után ítéletet mondhassunk felettük. A főzés és az új receptek szerelmeseit három helyszínen is egész napos kulináris program várja. A Siemens Gasztro Színpad, melynek házigazdái Havas Dóra és Bede Róbert lesznek, a legismertebb séfek és bloggerek bemutatóinak ad otthont. Fűszeres Eszter a Világevővel fog főzni, Kovács Lázár egyedül csinál hatalmas show-t , és természetesen a házigazdák is fellépnek, naponta többször is.

Tranzakciós illeték - Újabb pert nyert az MNB

Első fokon a KDB Bankkal szemben is pert nyert a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a hitelintézet által jogsértően, az ügyfelekre áthárított tranzakciós illeték ügyében - közölte a jegybank az MTI-vel kedden.

A közleményben emlékeztetnek, hogy az MNB tavaly első fokon pert nyert a Sberbank Magyarország Zrt.-vel szemben is a tranzakciós illeték jogsértő áthárítása miatt.

Az MNB folyamatosan elemzi, hogy a pénzforgalmi szolgáltatók, például a havi ingyenes készpénzfelvételre vonatkozó jogszabályok kapcsán milyen módon módosítottak szolgáltatási díjaikon, költségeiken, vezettek-e be új díjat. Az eljárások eredményéről az MNB a nyilvánosságra vonatkozó jogszabályokat figyelembe véve a későbbiekben ad tájékoztatást.

A KDB Bank Zrt. azt követően indított pert, hogy az MNB jogelőd felügyeleti hatósága, a PSZÁF 2013. májusi határozatában megállapította: a hitelintézet új díjfajta bevezetésével jogsértően terhelte tovább a tranzakciós illetéket ügyfeleire. A bank ugyanis új díjat vezetett be több, már meglévő számlacsomagjánál - általa elismerten - a tranzakciós illeték áthárítása miatt.

Kiemelik: a hitelintézeti törvény alapján azonban új díjfajta bevezetésével a szerződés egyoldalúan nem módosítható. A történtek miatt a felügyeleti hatóság a jogsértő magatartás további folytatásának azonnali megtiltása mellett 10 millió forint fogyasztóvédelmi bírságot szabott ki és kötelezte a bankot, hogy fizesse vissza ügyfeleinek a tőlük új díjként, a határozat kézhezvételéig jogszabálysértő módon beszedett összeget.

Az ügyben a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság február 20-án hozott ítéletet.

Leváltották Doubravszky Györgyöt

Leváltották Doubravszky Györgyöt, a Magyar Nemzeti Bank Fogyasztóvédelmi Központjának (PFK) vezetőjét - értesült a Privátbankár. Feladatait ideiglenes jelleggel Freisleben Vilmos, az MNB felügyeleti területén működő fogyasztóvédelmi igazgatója látja el híreink szerint.

A biztos gyors távozása azért meglepő, mert Matolcsy György bizalmi emberének számított. A mostani jegybankelnök korábban sokak szerint Doubravszky unszolására hozta létre a pénzügyi jogok biztosának pozícióját: a mindenkori nemzetgazdasági tárca alá tagozódott ombudsmani hivatalt ugyanakkor a posztra kinevezett Doubravszkynak sem Matolcsy, sem utódja, Varga Mihály minisztersége idején nem sikerült felállítania. Varga és Doubravszky viszonya a hírek szerint közel sem volt zökkenőmentes, így senkit sem lepett meg, hogy októberben a biztos felmentését kérte a feladata alól.

A részleteket itt olvashatja: Az MNB-ben is megbukott Doubravszky György?