Rejtélyes milliárdos műtárgy

Világszenzációt jelentő festményt vásárolhatott a magyar állam 4,5 milliárd forintért a Szépművészeti Múzeum számára. A közgyűjtemény elismerte a tervet, de azt közölte, "a jogügylet még nem zárult le."

Múzeumi forrásaink cáfolták a sajtóban megjelent találgatást, miszerint Gustave Courbet Fehér harisnyás akt című képét vásárolják meg. Felmerült az is, hogy a kanadai Art Gallery of Hamilton Galéria lenne az eladó, méghozzá a tulajdonában lévő, Krisztus Pilátus előtt című Munkácsy képről lenne szó.

Ezért a festményért a 4,5 milliárdos összeg egyébként is eltúlzottnak tűnik. Korábban Pákh Imre is felajánlotta a magyar államnak a Krisztis trilógia birtokában lévő alkotását, ám a magas ár miatt nem történt meg a vásárlás.

Az ügy úgy pattant ki, hogy a napi.hu észrevette a Nemzetgazdasági Minisztérium beszámolójában a következő mondatot: "4,5 milliárd forint egy külföldi személy kártalanítására, az ügyvédi irodában letétbe helyezett összeg a Szépművészeti Múzeumnál".

Felvetődik a kérdés, hogy esetleg egy vitás a restituciós ügy lezárása lenne a vásárlás. Ez a kiadás bizonyára nem része annak a 30 milliárd forintos műkincsvásárlási keretnek, amelynek felhasználásáról a Magyar Nemzeti Bank dönthet.

A napi.hu úgy véli, hogy megvásárolni szándékozott műtárgy Gustave Courbet Fehér harisnyás akt című képe. A 4,5 milliárdos összeg ugyanis pontosan 15 millió euró, ami a közelmúltban megvételre felajánlott festmény árával azonos. A kép valaha a Hatvany-gyűjtemény ékessége volt.

A festmény évtizedekre eltűnt, majd 2007-ben váratlanul előkerült, mégpedig Szlovákiában. Egy szlovákiai orvos szovjet katonáktól kapta a képet, amelyet haláláig lakásában őrzött. Ezt követően a festmény kalandos utat járt be, az örökösöktől helyi üzletemberek tulajdonába került, majd 300 ezer euróért felajánlották magyar múzeumoknak is.

Miután ez meghiúsult, a párizsi Louvre tett vételi ajánlatot - immár 15 millió euróért. A világhírű festmény azért nem került a Louvre-hoz, mert a múzeum vezetői a kép zivataros múltjától tartva végül elálltak a vételtől. Helyettük egy milliárdos kezébe került a kép, aki halála után a múzeumra kívánta hagyni a képet.

Nem tudni, hogy miért és hogyan került a festmény ismét egy műkereskedőhöz, csak annyi biztos, hogy az elmúlt év végén ismét piacra dobták, és felajánlották a magyar kormánynak is - írta a híroldal.

Szerző

Könnyed tort ül a halál

Publikálás dátuma
2014.02.25. 06:45
Felszabadultan élvezhetjük a jó színészi játékot, a biztos kezű rendezői munkát FOTÓ: K 2 PRESS
A végzet beteljesedik Agatha Christie legismertebb művében, a Tíz kicsi négerben, amit most És már senki sem címmel mutattak be a Játékszínben, Szirtes Tamás rendezésében. Tíz kicsi néger bábuból mindig letörnek egyet, amikor a szárazföldtől elszeparált szigeten összegyűlt tíz vendégből sorban meggyilkolnak valakit.

Agatha Christie szerette a zárt tereket, ahonnan a szereplők nem tudnak eltávozni, ez a kelepce jelleg miatt növeli a feszültséget, ugyanakkor a fejtörő játékot is erősíti, hiszen mindenképpen a jelenlévők között kell lennie a gyilkosnak. Egyfolytában tippelhetünk, hogy ki is lehet az.

A krimi királynője pedig persze mindig csavar egyet a történeten, hogy megint és megint másra gondoljunk, netán már el is tették láb alól, akire az imént még tippeltünk, így aztán kereshetünk más gyanúsítottat magunknak, akit esetleg valami miatt ugyancsak elvetünk, és másra kezdünk el sanda szemmel nézni.

Ez jó agytorna, ami persze vérfagyasztással, meg szarkasztikus humorral társul, és végül az igazság egyértelmű kiderülésével. Agatha Christie még olyan világban élt, amiben a bűn és a bűnös kideríthető, megnevezhető volt, elnyerte méltó büntetését, és ezután visszaállt a becsületes polgári világ megnyugtató létállapota.

A bűnözés nem volt permanens létállapot, nem épült be akár az igazságszolgáltatásba és a hatalomba is, és nem vált annyira szövevényesen szervezetté, hogy puszta vaslogikával ne lenne felgöngyölíthető. Tehát Agatha Christie máig igen népszerű regényei ma már nosztalgia tárgyai. Izgalmas meseszövésükön, agytorna jellegükön, remek karaktereiken kívül ez is kiugróan sikeres utóéletük titka.

Nem véletlen, hogy a szintén zárt térben játszódó Az egérfogó című darabja több mint fél évszázada levehetetlen Londonban a műsorról, magam is láttam évtizedekkel ezelőtt, egy jókora, patinás teátrumban heti nyolcszor semmi más nem ment, mint Az egérfogó. Nálunk messze nem volt ekkora sikere, például a Thália Színházban 2011. december végén bemutatott verziót már hiába keresem a műsoron.

Na nem mintha újra meg akarnám nézni. Az Ödöglakat viszont, ami korábbi premier volt, és valójában a Mesterdetektív átkeresztelt változata, még mindig hódít a Tháliában. Azt is Szirtes Tamás rendezte, mint az És már senki sem-et a Játékszínben, ő érti a siker természetrajzát. Legújabb produkciója is siker, influenza járvány idején sem üres egyetlen pótszék sem.

Ezúttal lakatlan sziget a zárt tér, ahol valaki felépített egy elegáns házat, és levélben ideinvitált egymástól egészen különböző vendégeket. De ő nem érkezik meg, viszont a hangja megszólal magnetofonról, és sorban elmondja valamennyi meghívottról, hogy ki kinek, vagy kiknek a haláláért felelős.

És kilátásba helyezi, hogy most következik a bűnhődés, nem lehet sok kétségünk, hogy a halál. Nem a bíróságok előtt is egyértelmű gyilkosságok képezik a vádakat, hanem némiképp vitatható esetek, olyan csatába küldés, vagy cserben hagyás, netán figyelmetlenség, ami halállal végződik, de ki lehet bújni az igazságszolgáltatás ítélete alól. Most viszont következik a bűnhődés!

A szereplők a kezdeti tagadás után, haláluk előtt mind eljutnak odáig, hogy lényegében vallomást tesznek társaiknak. Akár hárítják a bűnt, akár megtörnek, de elmondják a történetüket. Wargrave bíró ellen például az a vád, hogy halálra ítélt valakit, aki nem volt bűnös. Gálvölgyi János eljátssza azt a bírót, akinek magas a társadalmi rangja, aki abszolút elismert, de kiderül róla, hogy van benne kegyetlenség, még örömét is lelte abban, hogy halálos ítéletet hozott.

Ahogy a Benedek Miklós által játszott tábornoknak sem volt ellenére, ha halálba küldött valakit, bármennyire is jól szituált, disztingvált, finom elegáns úrnak néz ki most. És sorolhatnánk tovább, Horváth Lili aszexuális vénkisasszonyát az nem hagyta nyugodni, hogy a gondjaira bízott fiatal lányban felébredt a bujaság.

A színészek, Németh Kristóf, Hajdu Steve, Lévay Viktória, Csonka András, Tóth Judit, Józsa Imre, Csizmadia Gergely, szerepük szerint előadnak magukról egy-egy vallomásos monológot, amiből kiderül az igazság. Lehull róluk a maszk, ott állnak pőrén.

Lehetne az előadásmód dermesztőbb, ahogy a gyilkosságok is lehetnének vérfagyasztóbbak, de valószínűleg Szirtes döntése a siker érdekében, hogy azért alapvetően ez egy könnyed, szórakoztató előadás, ami nem domborítja ki különösebben azt a társadalmi és pszichológiai vetületet, ami Agatha Christie műveiben mindig megjelenik.

Inkább csak érzékelteti, aki akarja észreveszi, aki nem akarja, azt pedig nem zavarja semmiféle mélység. Azért persze nem annyira habkönnyű az előadásmód, mint a szintén a Játékszínben adott A hölgy fecseg és nyomoz esetében, de olyan nagyon nem révednek el a figurák önmagukban.

Felszabadultan élvezhetjük a jó színészi játékot, a biztos kezű rendezői munkát, Galambos Attila gördülékeny fordítását. Ez egy kimondottan kellemes este, nem is akar többnek látszani. Nem nehéz megjósolni, ha nem is a több évtizedes, de azért a hosszú sikert.

Szerző

Rájár a rúd Ficóra

Publikálás dátuma
2014.02.25. 06:30
Fico ezúttal öngólt lőhet FORRÁS: SMER HONLAPJA
Komplikációk nélkül zajlott le Robert Fico miniszterelnök, a kormányzó Smer államfőjelöltjének Achillesín-műtéte a Pozsonyi Egyetemi Kórházban - közölte a pozsonyi Új Szó. A miniszterelnök vasárnap, focizás közben szenvedett súlyos sérülést. A miniszterelnöknek azonban a legújabb közvélemény-kutatások miatt is főhet a feje.

Szlovák lapok arról számoltak be, hogy a kormányfő egy órával a műtét után elhagyta a kórházat. A beavatkozást a baleseti sebészeti klinika főorvosa, Peter Simko vezette. A miniszterelnök focicsapata egyébként a Fiatal Szociáldemokraták csapatával mérkőzött, eközben szakadt el Achilles-ínja.

Nagy kérdés, hogy Fico sérülése miatt mennyire borul fel a miniszterelnök kampánya. A kormányfő ugyanis a márciusban megrendezendő, kétfordulós elnökválasztásra készül, s míg korábban biztos favoritnak látszott, most már nem lehet mérget venni arra, hogy ő követheti az elnöki székben Ivan Gasparovicot.

A legfőbb kihívójával, Andrej Kiskával szembeni előnye ugyanis teljesen eltűnni látszik. Legalábbis ez derült ki a Median legutóbbi felméréséből. Andrej Kiska vállalkozó az első körben 32,6 százalékot szerezne, és csak minimális különbséggel áll a második helyen a 35,8 százalékos Robert Fico mögött.

A felmérés szerint Kiska január óta 14 százalékot erősödött, akkor 18,6 százalékon állt - közölte a bumm.sk. Az 1963-ban született Kiska egyébként több cég, köztük a Tatracredit, a Triangel, illetve a Quarto alapítója, s 2005-ben részben ő hívta életre a "Jó Angyal" nevű alapítványt. 2012 októberében jelentette be indulását az államfőválasztáson. Fico többi kihívójával szembeni nagy előnye, hogy bőségesen van tőkéje a választási hadjárat finanszírozásához.

A felmérés alapján tehát lényegében eldőlt, hogy március 29-én ő lesz majd Fico ellenfele az elnökválasztás második fordulójában. Ez azért vészes hír Fico számára, mert Kiskának nagy esélye van a végső győzelemre. Szakértők ugyanakkor óvatosságra intenek, szerintük korai még messzemenő következtetéseket levonni.

A közvélemény-kutatásokat ugyanis komoly fenntartásokkal kell kezelni. Nem csak azért, mert a felméréseket készítő szlovák intézetek már többször mellélőttek. Amiatt is, mivel más, februárban készült felmérések szerint Kiska nem javult ennyit. Az is igaz ugyanakkor, hogy az adatgyűjtés máskor folyt.

"A felmérések ingadozhatnak, a februáriak azonban azt mutatják, hogy a választók nagy része független, pártokon felül álló államfőt akar" - mondta a Sme napilapnak Kiska.

Fico támogatottsága a Median januári felméréséhez képest csupán három százalékot csökkent, tehát nem feltétlenül az ő népszerűtlensége okozza Kiska előretörését. A vállalkozó mindenesetre már toronymagasan vezet a többi ellenzéki elnökjelölt előtt. Radoslav Procházka 9,9 százalékról csupán halványan esett vissza februárra 9,2 százalékra, ám Milan Knazko, akinek támogatottsága januárban 12,9 százalék volt, 7,5 százalékra zuhant.

A magyar érdekeltségű pártok jelöltjei sem állnak túl jól. Az egyebek mellett a Híd által támogatott Népi Platform jelöltje, Pavol Hrusovsky 5,7 százalékról 3,4 százalékra esett vissza, s ez szinte ugyanannyi, mint az MKP-jelölt Bárdos Gyula támogatottsága. Utóbbi 3,3 százalékot szerezne a januári 2,6 százalékjához képest. A Median február 17-e és 21-e között végezte a felmérést.

Fico mindenesetre a sok rossz hír után kapott egy jót is, a népszerű szlovák válogatott focista, a Liverpool középhátvédje videoüzenetében kijelentette: ő bizony Ficóra adja a voksát.

Szerző