Előfizetés

Február 25-ig kell bevallani a vállalkozói szja-t

Publikálás dátuma
2014.02.21. 19:14
Fotó: Thinkstock, Getty Images.
Az egyéni vállalkozóknak és az áfafizetésre kötelezett magánszemélyeknek február 25-ig kell bevallaniuk és befizetniük személyi jövedelemadójukat a 1353. nyomtatvány kitöltésével.

Az egyéni vállalkozók 2013. évi tevékenységükről az előző évekhez hasonlóan a bevallás csomag 1353-13-as lapjainak kitöltésével számolhatnak el, melynek a sorszámozása az idén megváltozott. A kiegészítő tevékenységet folytató egyéni vállalkozók egészségügyi szolgáltatási járulékát és nyugdíjjárulékát is ebben kell bevallani a NAV honlapján közzétett tájékoztató szerint.

Az elektronikus bevallásra kötelezettek csak elektronikusan nyújthatják be bevallásukat.

Az egész évben a kisadózó vállalkozások tételes adója (kata) szerint adózó vállalkozót egyéni vállalkozóként nem terheli szja-bevallási kötelezettség, a13KATA nyomtatványon kell nyilatkoznia az adóévben elért bevételéről. Azoknak, akik az év során részben kata, részben szja kötelezettek, mind a két bevallást be kell nyújtaniuk az alanyiságuknak megfelelő időszakokra.

A pénzforgalmi számlanyitásra kötelezett adózók kizárólag belföldi pénzforgalmi számlájukról utalhatnak, egyéb esetben az adókötelezettség átutalással, a kijelölt ügyfélszolgálatokon bankkártyás befizetéssel és csekken is teljesíthető.

Nevet változtat az ungvári Berkut üzlethálózat

Megváltoztatja elnevezését az Ungváron 25 éve sikeresen működő Berkut (kőszáli sas) kereskedelmi vállalat, mert vezetője szerint az utóbbi napokban vérrel szennyezték be a nevet a Kijevben fegyvertelen tüntetőkkel szemben éles lőszert alkalmazó, azonos nevű különleges rendőri egység tagjai.

„Nem tudunk ezen a néven tovább működni, mert azt teljes mértékben diszkreditálta, vérrel mocskolta be a Berkut rendőri alakulat. Tagjainak kezéhez ártatlan emberek vére tapad” – mondta pénteken az ua-reporter.com ungvári hírportálnak Andrij Szuhaj, a vállalat vezérigazgatója. Hozzátette: osztozik az áldozatok hozzátartozóinak fájdalmában, s a Majdannal és az ukrán néppel való szolidaritás jeléül még csütörtökön levették a kőszáli sasos zászlót minden kereskedelmi egységük épületéről.

Szuhaj azt is elmondta, hogy 1988-ban nem véletlenül választották cégük jelképéül a hegyek büszke, szabadságot, erkölcsi tartást jelképező, Kárpátaljával azonosított madarát. Ám a Berkut rendőrei amorális és véres tetteikkel beszennyezték a fogalmat, így a név kereskedelmi márkajelzésként sem vállalható a jövőben – közölte, megjegyezve, hogy hamarosan pályázatot hirdetnek egy új, vonzó cégnév megtalálására. 

Ukrán válság - Teljes törlesztési és folyómérleg-válság fenyeget

Londoni elemzői vélemények szerint fenntarthatatlanná válhat Ukrajna devizaadósság-törlesztési és folyómérleg-finanszírozási helyzete. A citybeli helyzetértékelések szerint ha az esetleges járványhatások elérik a magyar gazdaságot, azt elsősorban a magyar bankszektor ukrajnai kitettsége okozhatja.

A UBS bankcsoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokra szakosodott közgazdászai pénteki elemzésükben úgy vélekedtek, minél tovább tart az ukrán belpolitikai felfordulás, annál nagyobb a kockázata a legrosszabb forgatókönyv megvalósulásának, vagyis a teljes körű fizetésimérleg-válság és az ezzel egyidejű szuverén adósságtörlesztési válság kialakulásának.

A hozzávetőleg 13,5 milliárd dolláros - a hazai össztermék (GDP) 7,7 százalékának megfelelő - államháztartási hiánnyal és a 16,1 milliárd dolláros - 9,1 százalékos GDP-arányos - folyómérleg-deficittel szemben a hivatalos devizatartalék mindössze 16 milliárd dollár. Ez azt jelenti, hogy a mostantól 2015 végéig lejáró 15,6 milliárd dollárnyi, devizában fennálló ukrán közadósság megújítása szinte lehetetlen külső segítség nélkül - hangsúlyozzák a UBS londoni elemzői.

Gyakorlatilag ugyanerre a következtetésre jutott pénteken a Standard & Poor's hitelminősítő. A cég - amely Ukrajna hosszú futamidejű szuverén devizaadósságának eddig is mélyen spekulatív besorolását még tovább, a már rendkívüli törlesztési kockázatokra figyelmeztető "CCC" szintre rontotta - a lépéshez fűzött londoni elemzésében azt jósolta, hogy ha a 15 milliárd dollár értékűre ígért orosz pénzügyi támogatást Moszkva nem folyósítja teljes mértékben, akkor Ukrajna várhatóan nem tudja teljesíteni szuverén devizaadósság-törlesztési kötelezettségeit.

Az S&P becslése szerint az ukrán kormánynak, a jegybanknak és a Naftohaz állami gázipari cégnek együtt összesen 13 milliárd dollárnyi adósságtörlesztési kötelezettsége lesz 2014-ben.

A UBS londoni elemzői szerint ha Ukrajnában teljes körű adósságtörlesztési és fizetésimérleg-válság alakul ki, az nagy valószínűséggel negatív hatást gyakorolna a más kockázatos piacokkal kapcsolatos befektetői hangulatra is. A ház szerint ugyanakkor az átgyűrűzési potenciált korlátozza az ukrán gazdaság csekély mérete - a nominális GDP-érték mindössze 180 milliárd dollár -, valamint a külföldi befektetők alacsony tulajdonosi részaránya a szintén kisméretű ukrán adósság- és részvénypiacon.

A legnyilvánvalóbb kereskedelmi, pénzügyi és üzleti kapcsolat az ukrán gazdaságot a szomszédos Oroszországhoz fűzi, vagyis bármilyen járványveszély először az orosz gazdaságban jelentkezne - állapítják meg a UBS szakértői.

A Goldman Sachs bankcsoport londoni befektetési részlegének közgazdászai hangsúlyozták ugyanakkor, hogy a fő gazdasági kockázatot az egyes partnerországok bankrendszereinek ukrajnai kitettségei jelentik.

A ház szerint az EU-gazdaságok közül ez három országot érint érdemben: Magyarországot, Ausztriát és Görögországot. Ausztria és Görögország bankrendszereinek teljes potenciális kitettsége az ukrán szuverén törlesztésleállási kockázattal szemben az EAD számítási mércéjén mérve (exposure at default) viszonylag csekély, ám a magyar bankszektoré "nem elhanyagolható", a magyar GDP-érték mintegy 3 százalékával egyenlő a Goldman Sachs pénteki elemzésének grafikus kimutatása szerint.

Arról eltérnek a londoni elemzői vélemények, hogy Ukrajnának milyen esélyei vannak külső finanszírozási segítségre.

A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni elemzőrészlege szerint az orosz pénzügyi segélycsomag visszavonásának megvan ugyan a kockázata, ám Ukrajna "viszonylag könnyen" találhatna más külső támogatási forrást.

A ház szerint ha Ukrajnában új kormány alakul, az hozzájuthatna valamilyen vészhelyzeti finanszírozáshoz a legsürgetőbb devizakötelezettségek fedezésére a válságkezelésben már most is jelentős szerepet vállaló Európai Uniótól, és még jelentősebb pénzügyi csomag lenne várható a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF).

A Bank of America-Merrill Lynch londoni elemzői szerint növekszik egy új IMF-program esélye az ukrán fizetőeszköz, a hrivnya leértékelése nyomán, és a válság lehetséges legjobb megoldását is az jelentené, ha az orosz pénzügyi segélycsomag helyébe egy IMF-program lépne, mivel ez az adósságátrendezés kockázata nélkül enyhítené a finanszírozási problémákat.

A Standard & Poor's ugyanakkor a pénteki ukrán leminősítéshez fűzött elemzésében úgy vélte, hogy az Egyesült Államok, az EU és az IMF esetleges alternatív finanszírozási csomagjához valószínűleg olyan átfogó reformfeltételek járulnának, amelyeket a jelenlegi ukrán kormány nem lenne hajlandó teljesíteni. Az S&P szerint nemigen látható az sem, hogy a mostani ukrán kormány bukása esetén milyen új vezetés alakulhatna, és annak milyen fő gazdaságpolitikai célkitűzései lennének.