Tizenötmillió liter adómentes pálinkát főztek tavaly

Több mint 15 millió liter pálinka főtt tavaly a bérfőzdékben az adóhatóság adatai alapján, adót azonban mindössze 13 ezer liter után kellett fizetni - olvasható a csütörtöki Napi Gazdaságban.

A cikk szerint az egy évvel korábbihoz képest egymillió literrel több szeszt állítottak elő a főzdékben, a magánfőzés mennyiségéről pedig semmit sem lehet tudni.

A pálinka után csak 50 liter fölött kell adót fizetni, ebből 12,4 millió forint folyt be. Az adóhatóság kimutatása arra rávilágít arra, amit korábban a Népszava is megírt,hogy nagy a baj pálinkafronton. A kormány 2010-ben szabaddá és bizonyos mértékig jövedéki adómentessé tett pálinkafőzés több kárt okozott, mint hasznot hozott. Leginkább a feketegazdaságot erősítette néhány millió liter pálinka árával (eltérő becslések szerint 2-3 millió literről van szó)és 80-100 milliárd forinttal gyengítette a költségvetést. A háznál főzött mennyiségről pedig senkinek sincs még csak becslése sem.

Az anomáliák miatt itthon kellene a NAV-nak vizsgálódnia. Az Európai Bizottság már elindította vizsgálatát, de nem a hazai költségvetést ért "sérelmek" miatt, hanem mert hazánk feltételezhetően uniós jogot sért. A jelentős mennyiségű házipárlat jövedéki adómentessége szúrt szemet Brüsszelnek, mert ennek 2010-es bevezetésére nem volt felhatalmazása a kormánynak, csupán a fele adó elengedésére.

Szerző

Izrael földgázt ad el Jordániának

Izrael a következő tizenöt évben ötszáz millió dollár értékben földgázt ad el Jordániának - jelentette a Globes című izraeli gazdasági honlap.

A megállapodást a Tamar nevű tenger alatti földgázmező készleteit kitermelő egyik társtulajdonos, a Noble Energy Inc., valamint az Arab Potash Company és a Jordan Bromine Company írta alá Ammánban, Jordánia fővárosában szerdán.

Az egyezmény szerint a Noble Energy egy vezetéket épít a Holt-tenger izraeli vegyi vállalatától, a Dead Sea Works-től a tenger túloldalán lévő Arab Potash Company telephelyéig.

A félmilliárd dolláros üzletet az utóbbi másfél évben megtartott tizennégy találkozón hozták össze, az Egyesült Államok egyik helyettes energiaügyi államtitkára, Amos Hochstein közvetítésével. Néhány hete Szilván Salom infrastrukturális miniszter is Jordániába látogatott, de II. Abdalláh királlyal az izraeli miniszterelnöki hivatal volt kapcsolatban ebben az ügyben.

A földgázt 2016-tól tizenöt éven át szállítják a szomszédos Jordániába, ahol Izraelhez hasonlóan számos alkalommal szünetelt az egyiptomi földgáz import, mert a Sínai-félszigeten többször felrobbantották a gázvezetékeket.

Izrael előzőleg januárban a Palesztin Hatósággal is aláírt egy húsz éves gázszállítási megállapodást, amely 1,2 milliárd dollár értékben fog üzemanyagot biztosítani egy Ciszjordániaában tervezett erőműhöz.

"Ez az üzlet a térség együttműködését fejlesztő további export projektekhez nyitja meg az utat, valamint növeli a hazai piac kínálatát, és fokozza az ellátás biztonságát a további tározók és infrastruktúra kiépítésével" - mondta az egyezmény aláírásakor a Noble Energyt képviselő Lawson Freeman.

Szerző

A 314-es eurójegyzés közelében ingadozik a forint

Csütörtök kora délelőtt a 314 forintos eurójegyzés közelében alakult a forint árfolyama.

Az eurót a kora reggeli 313,71 forint után délelőtt tíz órakor 313,77 forinton jegyezték a bankközi deviza kereskedelemben, de 314 forint felett is járt az árfolyam.
Szerdán a legmagasabb eurójegyzés 314,42 forint volt, csütörtökön kora délelőtt pedig 314,82 forintig ment fel az árfolyam.
Az eurót 314 forint felett legutóbb február elején jegyezték, akkor 314,30 forint volt a legmagasabb árfolyam. A leggyengébb forintárfolyam 25 hónapja, 2012 januárjában 324,27 forintos eurójegyzésen volt.
A dollárt a kora reggeli 228,00 forint után 229,03 forinton, a svájci frankot 257,23 forint után 257,40 forinton, a japán jent pedig 2,2382 forint után 2,2504 forinton jegyezték délelőtt tíz órakor.
Az euró gyengült csütörtök reggel, jegyzése a kora reggeli 1,3755 dollárról 1,3700 dollárra csökkent.
A lengyel zloty 0,21, a román lej 0,22 százalékkal gyengül csütörtök délelőtt az euróval szemben, a cseh korona pedig 0,03 százalékkal, a törtök líra 0,25 százalékkal erősödött.

Szerző
Témák
forint árfolyam