Előfizetés

Bokros Lajos pártja kívülről támogatja az Összefogást

Publikálás dátuma
2014.02.19. 14:23
FOTÓ: MTI, Koszticsák Szilárd
Megállapodtak az Összefogás pártjai a Modern Magyarország Mozgalommal (MoMa) szerdán. Bokros Lajos pártja kívülről támogatja az ellenzéki szövetséget.

Mesterházy Attila, az Összefogás miniszterelnök-jelöltje a megállapodás aláírásakor elmondta: vállalták az alkotmányos jogállam helyreállítását, a bíróságok függetlenségét, egy kétfordulós, arányos választási rendszer kialakítását, a "félelem rendszerének" megszüntetését, a sajtó-, a lelkiismereti és a vallásszabadság garantálását.

A megállapodás része a gazdasági felzárkózás megalapozása: olyan kiszámítható gazdaságpolitika, amely alkalmas a befektetők és a vállalkozók bizalmának visszaszerzésére, továbbá a versenytorzító monopóliumok megszüntetése, a "büntető jellegű" különadók kivezetése és az "intézményesített állami és pártkorrupció" felszámolása.

Bokros Lajos közölte: kívülről támogatják az Összefogást, sem egyéni, sem listás helyet nem kértek. Szerinte ez azt mutatja, létezik "önzetlen, becsületes" politizálás, amely az ország érdekeit fontosabbnak tartja a pártérdeknél.
Azt mondta: jobbközép, konzervatív pártként - bár vannak vitáik a baloldallal és kritikusak a 2010 előtti kormányzással, különösen a Fidesz-győzelemnek megágyazó korrupcióval - úgy látják, a jogállam helyreállítása az Összefogástól várható, a baloldal ugyanis a rendszerváltás óta egyszer sem tett kísérletet annak lebontására.
A megállapodással szerinte "erkölcsi kényszerzubbonyt" húztak a baloldali pártokra, amelyek vállalták az említett programpontok végrehajtását. Kiemelte, hogy az arányos választási rendszer a feltétele, hogy a MoMa a jövőben önállóan indulhasson.

A MoMa elnöke egy kérdésre közölte: a megállapodás nem terjed ki az európai parlamenti választásra.
Elhangzott az is, hogy nem kért, Mesterházy Attila pedig nem ajánlott neki miniszteri posztot.

Arra a kérdésre, miért gondolják, hogy a Horn-kormány megszorító intézkedésekről elhíresült pénzügyminiszterének támogatása jól jön a kampányban, Mesterházy Attila úgy válaszolt: szakmai konszenzus van arról, hogy a Bokros-csomag egy nélkülözhetetlen országmentő csomag volt, amely fejlődési pályára állította Magyarországot.

Az MSZP elnöke szintén kérdésre megerősítette, hogy találkozott a világ egyik legnagyobb nukleáris energetikai vállalata, a francia Areva vezetőivel. Közölte: minden olyan cégvezetővel szívesen találkozik, aki megkeresi és fontosnak tartja a magyarországi befektetéseket, és minden esetben arra ösztönzi őket, hogy ruházzanak be itt, a kormány politikája ellenére is számoljanak Magyarországgal. Mint mondta, miniszterelnök-jelöltként sok meghívást kap cégvezetőktől, akiknek pártja gazdasági elképzeléseit szokta ismertetni.

Kövessen minket a Facebookon és a Twitteren is!

Nem kap száznapos türelmi időt az új cseh kormány

Nem számíthat a szokásos száznapos türelmi időre az új cseh kormány, mert tevékenységét olyan radikális és határozott intézkedésekkel kezdte, amelyek vitathatóak, ezért azokat azonnal elemezni kell, és reagálni kell rájuk - véli a szerdai cseh sajtó.

A Bohuslav Sobotka miniszterelnök vezette hárompárti kormány kedden késő éjjel bizalmat kapott a képviselőházban, így most már parlamenti felhatalmazással működik.

A prágai lapok rámutatnak: a koalíciós szerződés és a kormányprogram is több vitatható célt fogalmazott meg, ezeket azonnal elemezni kell. Alapvető probléma, hogy a kormány nem mondja meg, honnan teremti elő a pénzügyi fedezetet ígéretei teljesítésére.

"A kormány teljes gőzzel indított, ezért szükséges, hogy azonnal tüzetes vizsgálatnak vessék alá. A miniszterek a hivatalokban végrehajtott személycserékkel is jelezték, mit akarnak megváltoztatni és mire kívánják helyezni a hangsúlyt. Nincs mire várni" - írja a Hospodárské Noviny című gazdasági és politikai napilap.

A vitatott intézkedések között említi, hogy az igazságügyi miniszter váratlanul menesztette a börtönfelügyelőség országos igazgatóját, ami kiváltotta a börtönigazgatók közös tiltakozását.

A tekintélyes lap szerint halaszthatatlan elemzést kíván a munkaügyi miniszter bejelentése is, miszerint 2016 elején megszüntetik a nyugdíjrendszer magánpillérét. Ezzel kapcsolatosan a kormánynak meg kell azonnal mondania, mit tesz a takarékoskodó 80 ezer ember pénzével.

A liberális Mladá Fronta Dnes leszögezi: ideje tiszta vizet önteni a pohárba, s kimondani, hogy örökös ígéreteik ellenére nem a kormányok teremtik meg a munkahelyeket, sem a gazdagságot. "Egy kormány annyit tehet, hogy jól működő közigazgatást, érthető és átlátható törvényeket, jogbiztonságot és stabil környezetet biztosít a munka és a tőke számára" - véli az újság.
A Lidové Noviny című konzervatív napilap rokonszenvesnek tartja, hogy a Sobotka-kormány nem viselkedik olyan magabiztosan, mint ahogy elődje, a Petr Necas vezette kormány viselkedett, ez utóbbi ugyanis lenézte az ellenzéket.

Bajnai: Bokros pártja új színt hoz az összefogásba

Egy liberális-konzervatív erővel színesedik az Összefogás azzal, hogy a Bokros Lajos nevével fémjelzett Modern Magyarország Mozgalom (MoMa) is támogatja megállapodás alapján az ellenzéki pártszövetséget - jelentette ki Bajnai Gordon, az Együtt-PM vezetője szerdán, az ATV Start című műsorában.

Azt mondta, az Összefogás ugyanis arról szól, hogy sokszínű erők kötnek szövetséget azért, hogy megállítsák Magyarországot a zsákutca felé vezető lejtőn.

Hozzátette, ebből a zsákutcából ki kell jönni és ebben egyetértenek Bokrosék is, ugyanakkor olyan program megvalósítására kértek garanciát, amelyet magukénak vallanak a baloldali összefogás pártjai is. Vagyis a jogállam, az alkotmányosság, az arányos választási rendszer helyreállítása, illetve a fegyelmezett gazdaságpolitika megvalósítása; ezt elvi alapon támogatja a MoMa, listás helyeket nem kértek - mondta Bajnai Gordon.

A tervek szerint szerdán írják alá az Összefogás pártjai és a MoMa azt a megállapodást, amely szerint utóbbi támogatja az ellenzéki pártszövetséget az országgyűlési választáson.