Előfizetés

Bajnai: Bokros pártja új színt hoz az összefogásba

Egy liberális-konzervatív erővel színesedik az Összefogás azzal, hogy a Bokros Lajos nevével fémjelzett Modern Magyarország Mozgalom (MoMa) is támogatja megállapodás alapján az ellenzéki pártszövetséget - jelentette ki Bajnai Gordon, az Együtt-PM vezetője szerdán, az ATV Start című műsorában.

Azt mondta, az Összefogás ugyanis arról szól, hogy sokszínű erők kötnek szövetséget azért, hogy megállítsák Magyarországot a zsákutca felé vezető lejtőn.

Hozzátette, ebből a zsákutcából ki kell jönni és ebben egyetértenek Bokrosék is, ugyanakkor olyan program megvalósítására kértek garanciát, amelyet magukénak vallanak a baloldali összefogás pártjai is. Vagyis a jogállam, az alkotmányosság, az arányos választási rendszer helyreállítása, illetve a fegyelmezett gazdaságpolitika megvalósítása; ezt elvi alapon támogatja a MoMa, listás helyeket nem kértek - mondta Bajnai Gordon.

A tervek szerint szerdán írják alá az Összefogás pártjai és a MoMa azt a megállapodást, amely szerint utóbbi támogatja az ellenzéki pártszövetséget az országgyűlési választáson.

Jön föl az ellenzék, aggódhat a kormányfő

Egyre feljebb és feljebb kúszik a népszerűségi listán Andrej Kiska szlovák vállalkozó, a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) egykori képviselője a márciusi szlovák elnökválasztás közeledtével. A Focus ügynökség felmérése arról tanúskodik, hogy stabilizálódik Andrej Kiska független jelölt második helye, így egyre bizonyosabbá kezd válni, hogy ő lehet a nagy esélyesnek kikiáltott Robert Fico jelenlegi kormányfő kihívója.

Az első forduló még egyértelmű eredményt hoz, Robert Fico legfeljebb 40 százalékos eredményt érhet el, amellyel magabiztosan jutna az elnökválasztás második fordulójába. Andrej Kiska független jelölt viszont növelte előnyét a többi ellenzéki jelölttel szemben, már több mint hősz százalék voksolna rá. Ez azért riasztó hír Fico számára, mert a korábbi felmérések szerint Kiska az egyesüli jelölt, aki a második fordulóban megverheti Ficót, méghozzá nem is szűk többséggel.

Az elnökválasztás magyar jelöltje, Bárdos Gyula (MKP) 4,5 százalékon áll, ami 1,1 százalékos visszaesést jelent február elejéhez képest.

Mint a bumm.sk honlapja jelezte, a választási kampány jövő héten veszi kezdetét, s 15 napig tart. Minden jelölt 133 ezer eurót költhet a választási hadjáratra. A valós összegek azonban ennél sokkal magasabbak. Eddig Kiska vallotta be a legmagasabb összeget: január végéig 200 ezer eurót költött önmaga népszerűsítésére. Azt ígérte, a választások után a teljes összeget is nyilvánosságra hozza. Elmondása szerint a kampányát saját forrásokból fedezi, különféle szponzoroktól nem kap anyagi támogatást.

Fico az eddigi kiadásait nem akarta nyilvánosságra hozni. "A kampányt elsősorban a Smer költségvetéséből fedezzük, adományokkal vagy szponzorokkal nem élünk. A kampány egyes tételeinek összege a választások után, a törvényeknek megfelelően elérhető lesz" - mondta Monika Pocátková, a párt szóvivője.

Kapcsolódó
Felszállhat a fehér füst Szlovákiában

Merkel barátkozna a francia elnökkel

Francia-német csúcstalálkozót tartanak ma Párizsban. Francois Hollande köztársasági elnök ugyanis Angela Merkelt fogadja. A megbeszélések előtt mindkét fél azt hangsúlyozta, hogy új alapokra kell helyezni a két ország viszonyát, s erre jó alapot teremthet a mostani minicsúcs. francia államfő reményét fejezte ki, hogy új távlatokat találnak a két állam viszonyában, Angela Merkel pedig új korszakról beszélt. 

Hollande 2011 májusi elnökké választása után érezhetően kihűlt a két állam közötti viszony. Bár Nicolas Sarkozy és a német kancellár viszonya sem volt felhőtlen, jól megértették egymást, s az uniós csúcstalálkozók előtt rendszeresen egyeztettek egymással. Hollande és Merkel viszonyát elsősorban az árnyékolta be, hogy a két politikus másként képzelte el az európai gazdaság rendbetételét. Míg Hollande a növekedés serkentését tartotta fontosnak, Merkel az adósságcsökkentést, a felesleges kiadások lefaragását. Ez a vita mára háttérbe szorult, Hollande-nak súlyos belpolitikai gondokkal kell szembenéznie, népszerűségi mutatója mindössze húsz százalékos.

A mai megbeszéléseken elsősorban a kül- és biztonságpolitikát érintő kérdések kerülnek terítékre. Szót ejtenek továbbá arról, hogy közös zászlóaljat küldhetnek Maliba, ahol tavaly óta francia csapatok biztosítják a békét.