Meri(va) vagy nem meri

Publikálás dátuma
2014.02.17. 16:51

Az új Meriva – átdolgozva, minden eddiginél hatékonyabban, attraktívabban és funkcionálisabban – a Brüsszeli Autószalonon, január közepén (2014 január 16-26.) ünnepelte világpremierjét. Az Opel kis egyterűje tehát már nemcsak a páratlan flexibilitásával emelkedik ki, hanem friss designjával és a komfortját, illetve hatékonyságát fokozó korszerű műszaki megoldásainak arzenáljával is.

Euro 6-os motorok komplett választéka jött ki az új Opel Merivával, köztük kategóriájának legcsendesebbje és leghatékonyabbja, az új generációs 1.6 CDTI, amelynek egyik változata csupán 3.8 litert fogyaszt 100 kilométeren. Mi több, ez az első a benzines- és dízel egyterűek közül, amelynek 100 g alatti a CO2emissziója – pontosan 99 g/km. Új sebességváltóival simább és precízebb a kapcsolás, az Opel IntelliLink infotainment rendszer új nemzedéke pedig gyorsabban és jobban integrálja az okostelefont az autóba.

Az új Meriva még jobban kiemeli kulcsfontosságú részleteit, és kifinomultabb hatást kelt. Hűtőmaszkja éppúgy krómtól csillog, mint az elejét meghatározó ködlámpa. Ragyogó, sas-tekintetű fényszórói most már modern fénydiódás (LED) nappali világítással is kaphatók. Oldalnézetből elegáns krómozás emeli ki a hullámos övvonalat, amelynek hatására hangsúlyosabb lett a hátsó ablak, és jobban kilátnak a kisgyerekek. Ez a részlet, a középen elhelyezett kilincsekkel együtt, az innovatív FlexDoors velejárója – a hátrafelé nyíló hátsó ajtó megkönnyíti a be- és kiszállást. A hátsó traktus dinamikájának és eleganciájának az energiatakarékos, fénydiódás lámpák hangsúlyos grafikája ad klasszist.

A modell 17 és 18 colos kerekei prémium-hatásúak. A Meriva az egyetlen egyterű, amely vagány kiállást adó 18 colos kerékkel kapható, ezzel is elhúz a vetélytársaitól. Tizenkét-féle fényezése közül nagyon mutatós a gyöngyházas smaragdzöld és a friss citromsárga. Belső hangulatot négyféle közül lehet választani. 

Az Opel Meriva aktív és passzív biztonságát összehangolt rendszerek szolgálják. Az előbbit például az Advanced Halogen AFL (Advanced Active Forward Lighting) fényszóró, amely automatikusan állítja a fénykévét a jármű sebességéhez. Statikus világításként a tolatást könnyíti meg. Többféle asszisztenciarendszer csökkenti a vezető terhelését, közülük néhányat egy opcionális csomagban foglaltak össze. Benne van az automatikusan tompító fényszóró és belső tükör, valamint az esőérzékelős ablaktörlő.

Standard passzív biztonsági berendezés a hat légzsák (front, hátsó és oldalsó), a lábtéri sérülésektől védő pedálkioldó rendszer (Pedal Release System – PRS), illetve az utasokat a legvédettebb testhelyzetben rögzítő előfeszítő az első öveknél. Legfiatalabb utasait ISOFIX és TOP TETHER gyermekülés-rögzítési pontokkal várja az új Meriva két hátsó-szélső ülése. A parkolást elől-hátul vagy csak elöl érzékelő Park Assist, illetve a kapható tolatókamera könnyíti meg. Képe az IntelliLink hétcolos monitorán jelenik meg, így olyasmit is észre lehet venni, ami nem látszik a hátsó ablakokon át. A térérzetet az első és a második üléssor fölötti nagy panoráma-üvegtető javítja. Erős napsütésben elektromos működtetésű árnyékolóval lehet eltakarni. Hidegben viszont a fűthető első ülés és kormánykerék ér aranyat.

Szerző
Témák
autó Opel Bulvár

Paksi-népszavazás - Az NVB elutasította Jávor és Szigetvári kérdését

Elutasította a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) Szigetvári Viktor és Jávor Benedek közös, az atomerőművi blokkok építése ügyében tett népszavazási kérdésének hitelesítését a testület hétfői ülésén. Az ülésen az NVB valamennyi tagja részt vett.

A Szigetvári Viktor, az Együtt - a Korszakváltók Pártja társelnöke és Jávor Benedek, a Párbeszéd Magyarországért Párt társelnöke által benyújtott kérdés úgy hangzik: "Egyetért-e Ön azzal, hogy az államadósságot növelő hitelből ne épüljenek új atomerőművi blokkok Magyarországon?"     

Az NVB hétfői ülésén hozott döntésében az aláírásgyűjtő ív hitelesítését az alaptörvényre hivatkozva tagadta meg, amelynek rendelkezése szerint nem lehet országos népszavazást tartani nemzetközi szerződésbe foglalt kötelezettségről. A paksi atomerőmű bővítéséről szóló törvény február 12-én lépett hatályba.     

Patyi András elnök előterjesztését a testület tagjai hozzászólás nélkül, egyhangúlag fogadták el. Ez volt az első eset, hogy az NVB az új népszavazási törvény alapján döntött.     

A kérdést Szigetvári Viktor és Jávor Benedek először január 24-én nyújtotta be az NVB-hez. Akkor a kérdést Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke utasította el, mert a szervezők a kérdést támogató aláírásokat az előtt gyűjtötték össze, hogy az adatvédelmi nyilvántartásba vételüket elbírálták volna. Emellett a szervezők által benyújtott, az aláírásgyűjtő ív mellékleteként, külön dokumentumként megszerkesztett táblázatban leadott támogató aláírások nem feleltek meg a formai követelményeknek.  

Jávor Benedek és Szigetvári Viktor január 31-én ismételten, változtatás nélkül nyújtotta be népszavazási kérdését.     Áder János köztársasági elnök február 10-én írta alá a paksi atomerőmű bővítéséről szóló törvényt.

Szerző

Árvíz - Első fokú készültség a Rába Győr megyei szakaszain

A Rába áradása miatt a folyó több Győr-Moson-Sopron megyei szakaszán van érvényben első fokú árvízvédelmi készültség, de ezeket este hat órakor megszüntetik - tájékoztatta az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság vezetője hétfőn az MTI-t.

Németh József közlése szerint a következő időszak esőzései újabb vízszintemelkedéseket hozhatnak, de az áradás miatt ekkor már nem kell készültséget elrendelni. A Győr-Moson-Sopron megyei Árpásnál a reggeli órákban tetőzött az ár. 

Az igazgató jelezte: az elmúlt 24 órában a Rába és a Répce vízgyűjtő területének ausztriai részén sokfelé 15-20, helyenként 25 milliméternél is több csapadék, jellemzően eső hullott. A magyarországi folyószakaszok térségében 5-15 milliméternyit mértek, de az eső várhatóan a délutáni órákra mindenhol eláll, s várhatóan csak szerdán ered el ismét.

Tájékoztatása szerint a Rábán korábban kialakuló árhullám miatt jelenleg Rábacséscsény, Gyirmót és Koroncó, Mérges,  Kisbabot, valamint Mórichida térségében van érvényben első fokú készültség.

Szerző