Választási megfigyelőket küldene az EBESZ

Választási megfigyelők kiküldését javasolja az április 6-i magyarországi parlamenti választásra az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) illetékes testületének Magyarországon járt küldöttsége - olvasható a testület közleményében. Az EBESZ honlapján olvasható jelentés szerint a testület ugyanakkor nem tervezi a szavazás napján a választások lebonyolításának szisztematikus ellenőrzését.

A dokumentum szerint a magyar Külügyminisztérium felkérésére, hogy küldjön megfigyelőket az április 6-i választásokra, az EBESZ Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Irodája (ODIHR) január 20. és 23. között küldöttséget menesztett Budapestre, a választások előtti körülmények és a választási előkészületek értékelésére.

Az értékelés alapján kell ennek a missziónak (Needs Assessment Mission, NAM) ajánlatot tennie arra, hogy az adott országban esedékes választás kapcsán az EBESZ/ODIHR végezzen-e valamilyen tevékenységet, s ha igen, ez milyen jellegű legyen - áll az iroda által közzétett, február 14-i keltezésű jelentésben.

A küldöttek magyar állami és választási intézmények illetékeseivel (például Rétvári Bence államtitkárral, illetve a Nemzeti Választási Iroda vezetőjével, Pálffy Ilonával), valamint a politikai pártok, a média és a civil társadalom képviselőivel találkoztak.

A közlemény szerint az EBESZ/ODIHR misszióval tárgyalók többsége kifejezte bizalmát abban, hogy a választási hatóságok képesek a választások professzionális megszervezésére. Többen azonban kételyeiket hangoztatták az ellenzéki támogatás nélkül meghozott jogi változtatások szándékát illetően, amelyek bonyolultabbá tehetik a választási folyamatot és kampányt. Továbbá - tekintettel a választások jogi kereteinek átfogó változásaira - a magyarországi tárgyalópartnerek többsége közölte, hogy üdvözölné az EBESZ/ODIHR megfigyelői tevékenységét a választásokon.

Ennek alapján az EBESZ/ODIHR küldöttsége azt ajánlja, hogy egy korlátozott választási megfigyelő missziót (LEOM) küldjenek Magyarországra az április 6-i választások megfigyelésére. Az elemzők szűk magján kívül a delegáció javasolja még az EBESZ-tagállamok tíz hosszú távú megfigyelőjének a tevékenységét, és a LEOM-ban médiaellenőrző egység is lenne. Bár a misszió felkeresne korlátozott számú szavazóhelyiséget a szavazás napján, a választások aznapi lebonyolításának szisztematikus ellenőrzését nem tervezi - olvasható a jelentésben.

Szerző

Ködben nem lőnek a sílövők

Publikálás dátuma
2014.02.16. 18:05
A cseh Ondrej Moravec, a svéd Fredrik Lindström és a svéd Björn Ferry (b-j) edz Krasznaja Poljanában, a Laura Sífutóközpontban,
Az eddigi tavaszias időt felváltotta az évszaknak jobban megfelelő, felhős, ködös időjárás a Kaukázusban, s ez azt eredményezte, hogy a szocsi téli olimpián először el kellett napolni egy versenyt, méghozzá a férfi sílövők vasárnapra kiírt 15 kilométeres tömegrajtos viadalát.

A szervezők a magyar idő szerint 16 órára kiírt számot előbb egy órával halasztották el, majd - mivel a látási viszonyok nem javultak - hétfő reggel 7 órára tették át a rajt időpontját.

Az ötkarikás játékok völgyben lévő hegyi központjában, Krasznaja Poljanán még csak az látszott, hogy a Kaukázus csúcsait felhő takarja, de lanovkával egyre feljebb haladva fokozatosan csökkent a látótávolság. Volt olyan pont, amikor legfeljebb 5 méterre lehetett ellátni.

Az 1500 méteres magasságban lévő, a sílövő és a sífutó versenyeknek otthont adó Laura sportkomplexumban ennél valamelyest jobbak voltak a körülmények, de nem annyival, hogy meg lehessen rendezni a versenyt, ugyanis a biatlonosoknak 50 méterre lévő célra kell lőniük, s bár addig el lehetett látni, közel sem olyan tisztán, hogy az ne zavarná az indulók dolgát.

A versenyszám rengeteg érdeklődőt vonzott, mivel a francia Martin Fourcade a mostani játékokon már harmadik aranyérméért száll harcba, míg a norvég Ole Einar Björndalen sporttörténelmet írhat sikerével, vagy akár dobogós helyezéssel is. A 7 arany-, 4 ezüst- és 1 bronzéremnél tartó 40 éves élő legenda 13. medáljára hajt, amellyel e tekintetben egyeduralkodóvá válna, de győzelemmel minden idők legeredményesebb téli olimpikonja lehetne, ugyanis megelőzné a 8 arany- és 4 ezüstéremmel rendelkező egykori sífutót, a szintén norvég Björn Dählie-t.

Szerző

Hosszú és Verrasztó "ismételt" - újabb aranyak Orlandóban

Hosszú Katinka a nyitónapi két, majd a pénteki egy győzelem után egy ízben szombat este is felállhatott a dobogó tetejére az orlandói Arena Grand Prix elnevezésű úszóversenyen, amelyen Verrasztó Dávid szintén mindhárom versenynapon nyert egy-egy aranyérmet.

Hosszú a 200 méter gyors és 400 méter vegyes, majd a 200 méter pillangó után 200 méter vegyesen diadalmaskodott, a viadal honlapjának tanúsága szerint 2:11.27 perces versenycsúccsal érdemelve ki az 500 dollárt érő első helyet. A Vasas világ- és Európa-bajnoka emellett kevéssel később szerzett egy harmadik helyet is a 200 méter hát döntőjében.

Verrasztó Dávid, a Jövő SC Eb-ezüstérmes kiválósága a 400 méter vegyeshez és a 200 méter pillangóhoz hasonlatosan megnyerte a 200 méteres vegyesúszás fináléját is (2:01.90 p). Ugyanebben a számban Földházi Dávid a hatodik lett, míg 200 méter háton hetedikként ért célba. Ez utóbbi szám döntőjének még további két magyar szereplője volt: Balog Gábor az ötödik, Verrasztó pedig a nyolcadik pozícióban zárt.

Ami a további magyar döntősöket illeti: Takács Krisztián 100 méter gyorson a hatodik, Mutina Ágnes és Joó Sára pedig egyformán a hetedik helyen végzett, előbbi 100 méter gyorson, utóbbi pedig 200 méter vegyesen.

Szerző