Bánki: Éger István "nem mond igazat"

Publikálás dátuma
2014.02.15. 17:31
Éger István, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke (j2), mellette Kováts Attila (j3) és Gerle János (j) alelnökök, valamint Pataki
A Magyar Orvosi Kamara (MOK) szombati küldöttközgyűlésének napirendjén nem szerepelt a MOK felügyelőbizottságának (fb) beszámolója, ezért mondott le közgyűlésen az fb - mondta Bánki Magdolna, az fb elnöke újságíróknak, egyúttal azt is közölte, hogy büntetőfeljelentést tettek.

Az fb elnöke Éger Istvánnak, a MOK-elnökének sajtótájékoztatója után újságíróknak elmondta, az a beszámoló, amely a gazdálkodás miatt több ponton elmarasztalja a kamara elnökségét, nem került napirendre, így annak tartalmáról nem tudtak a küldötteknek beszámolni az országos küldöttközgyűlésen.

Bánki Magdolna szerint Éger István "nem mond igazat", amikor azt állítja, hogy a bizottság nem tájékoztatta őt a szóban forgó vizsgálatokról és azok eredményéről. A megkeresést levelekkel tudja bizonyítani - tette hozzá.

Közölte, a kamara működésével kapcsolatosan hozott fb-határozat alapján büntetőfeljelentést tettek ismeretlen tettes ellen. Erről a lépésről a felügyeleti szervezetet is tájékoztatták. Mint mondta, a büntetőfeljelentéssel "végre törvényes keretek közé kerül a vizsgálat".

Megjegyezte, az fb által feltárt visszásságokról készült határozatot a kamara nem teszi ki honlapjára, és azt is meggátolták, hogy a kamarai tagoknak eljuttassák a dokumentumot, mert nem adják meg a tagok elérhetőségét.

Major László, az fb alelnöke úgy fogalmazott, a fb a törvény adta keretek között végezte a munkáját, de amikor kezdett "felmerülni a gyanú, hogy lenne miről beszélni", akkor a "kapuk bezáródtak". Ezek a körülmények voltak azok, amelyek ahhoz vezetett, hogy a nyilvánosság elé tárják a kamara belső ügyeit.

Bánki Magdolna, a felügyelőbizottság elnöke a Magyar Orvosi Kamara (MOK) küldöttközgyűlése utáni sajtótájékoztatón a Dürer Rendezvényházban 2014. február 15-én. Fotó: Bruzák Noémi/MTI

Bánki Magdolna, a felügyelőbizottság elnöke a Magyar Orvosi Kamara (MOK) küldöttközgyűlése utáni sajtótájékoztatón a Dürer Rendezvényházban 2014. február 15-én. Fotó: Bruzák Noémi/MTI

A szombati küldöttközgyűlés több hónapja húzódó előzménye, hogy a MOK felügyelőbizottságának ellenőrzései azt állapították meg, több ponton is sérült a kamara jogszerű működése, az elnök és az elnökség nem tisztázta a gazdálkodás ellenőrzése során felmerült visszásságokat, és folyamatosan ellehetetlenítették a fb munkáját.

Az fb által készített jelentés több ponton elmarasztalta a MOK vezetését, egyebek mellett úgy szedtek emelt tagdíjakat az orvosoktól, hogy az emelés tényét nem a küldöttgyűlés szavazta meg. Továbbá az adóhatósághoz és az adatvédelmi hivatalhoz fordultak, utóbbihoz azért, mert véleményük szerint a kamara úgy kötött az orvosokra csoportos életbiztosítást, hogy adataik átadásához nem kérte beleegyezésüket.

A MOK elnöke a küldöttgyűlésen azt mondta: nagy kárt okozott a kamarának az, hogy a köztestület működésével kapcsolatban a felügyelőbizottság a nyilvánossághoz fordult. "Az fb nem a tényeken alapuló és idejekorán megszellőztetett jelentése, amely számos valótlanságot állított, rossz színben tüntette fel a kamarát" - jelentette ki Éger István.

Szerző

Gyurcsány: Hogy kopasz suhancok ne tépjék ki kezünkből az újságot...

Publikálás dátuma
2014.02.15. 17:30
Gyurcsány Ferenc szerint el kellene gondolkodni, hogy a miniszterelnök új Albániát akar-e Magyarországból csinálni. Fotó: Vajda
Amint bejelentette, Gyurcsány Ferenc készen áll - most mondja el mire. A DK első körben vagyonosodási vizsgálattal állítaná pellengérre Orbánt.

17:25 - Emberére talál

Hogy kopasz fejű suhancok nem tépjék ki a Népszabadságot a kezünkből a buszon, indokolta Gyurcsány, miért is kell megnyerni a választásokat. Persze azt nem vitatta, hogy a baloldal toleráns, viszont azt nem bánja, ha Orbán nem marad. "Ha a miniszterelnök Keletre akar menni, hadd menjen", búcsúztatta Orbánt Gyurcsány. Majd jött egy bonmot: Orbán csak azért megy Keletre, mert Nyugaton nincsenek barátai.

"Emberére fog bennünk találni", lelkesített a DK elnöke, és szerinte a választókban is emberére talál majd, mert sokan szeretik az ellenzéket, csak félnek, és nem vallják be, kire fognak szavazni.

17:21 - Mentegető gazember

És a járt utat Gyurcsány nem hagyja el - szerint Orbán önmagának kiszáradt, zörgő mákgubója lesz szép lassan, ha úgy tetszik, ő lesz az ország élsószámú mákgubója. A hangot a német megszállás emlékműve körüli purparlé korbácsolja indulatosra, Radnóti Fannira emlékszik a miniszterelnök, aki szombaton hunyt el - és persze férjére Radnóti Miklósra. Őt, figyelmeztet Gyurcsány, nem az SS gyilkolta meg, hanem magyar "erők". Aki ilyen gyilkosokat menteget, az gazember, tör sommásan pálcát a miniszterelnök felett Orbán.

17:15 - Elment az esze!

Miniszterelnök Úr, magának elment az esze! Tisztességes Ember maga miniszterelnök Úr? - summázta Gyurcsány, hogy erőst fel van háborodva az oktatási rendszer átalakítása miatt (többek között a tankötelezettségi korhatár lenyomása, illetve a felsőoktatás kivéreztetése okán). A jelek szerint Orbán Viktort sorozza rendületlenül Gyurcsány, noha azt mondta: mélyebbre néz, nem pofozó-szónoklatot tart.

17:11 - Nehogy kilógjon a korrupcióláb

És kitart az Istváni-párhuzam mellett, mondja, hogy Szent István sem a nyeregtáska sem a zab árából nem engedett, amikor jött a törzsfőválasztás. Úgyhogy jó lenne, magyarázza a DK elnöke, hogy ha lenne valamilyen elképzelése Orbánnak azon kívül, hogy 3 százalékkal csökkenti az áram árát. Egyébként a rezsicsökkentés Gyurcsány interpretációjában csak egy célt szolgál: nehogy kiderüljön, miszerint Orbán az ország legkorruptabb politikusa.

17:08 - A silány ember

És Európát sem érti a Fidesz, a melósok EU-szkepticizmusára nem jó válasz az, hogy az Unió húzzon a francba - pedig Orbán ezt mondja. Úgyhogy Gyurcsány szerint el kellene gondolkodni, hogy a miniszterelnök új Albániát akar-e hazából csinálni. És az sem oké, hogy Orbán üti-vágja az Uniót, de a pénzért tartja,a  markát, a támogatásért kuncsorog. Egyszóval Orbán silány ember, summáz az előd.

17:04 - Nem értik Szent Istvánt 

Gyurcsány szerint nem a jobboldal Szent István letéteményese, Orbán nem értette meg az államalapító király Intelmeit - a sokszínűség ugyanis igenis remek, és "jó ez így Viktor".

17:00 - Attila jobb lesz

Orbán egy szélhámos, Áder egy báb - mondta Gyurcsány "nem megütve" a jelenlegi hatalmasokat. Aztán szomorúan konstatálja hogy már benne sem lobog annyira a reformláz, a saját feleségét sem tudta átformálni - így már nem csodálkozik azon, hogy Magyarország is Kádár földje maradt. Már csak azért is, mert a magyarok alapvetően nem több szabadságot akartak a rendszerváltáskor, hanem kemény valutát - többet és jobb árfolyamon.Meg a demokráciában is kádári ingyenességre vágyott a nép, ezért akadt ki a vizitdíjon. Aztán egy kis önkritika: szerinte Attila (Mesterházy) jobb miniszterelnök lesz, mint amilyen ő volt.

16:48 - Technikai problémák miatt annyi a közvetítésnek

Amint kiderül, mit mondott Gyurcsány Ferenc tizedik évértékelőjén, nyomban közkinccsé tesszük.

16:42 - Sehol a Kánaán

A DK elnöke így azt boncolgatja: történelmi válságba süppedt Magyarország. 24 évvel a rendszerváltozás után nemhogy a Kánaán nem jött el, de társadalom többsége csalódott. Kipróbálta már politika elit formációit, háromszor adott bizalmat a szocialistáknak, kétszer választotta a Fideszt, és teret adott a Millának és a Szolidaritásnak. Közben pedig milliók szenvednek a "megélhetéstelenségtől" és a kormány már akkor is tapsikol, ha 1,1 százalékot növekszik a gazdaság.

16:40 - Ketrecharc később

Aztán azon lamentál, hogy milyen beszédet tartson, megüsse-e Orbán Viktort, hisz van hozzá szókincse, ám végül arra jut, hogy ez nem ilyen egyszerű,a kampány kezdetén mélyebbre kell menni, lesz még idő ketrecharcosként megmutatni a kortesmuszklikat.

16:38 - Üdv az új miniszterelnöknek

Gyurcsány startol, külön köszönti Mesterházy Attilát - a következő magyar kormány miniszterelnökét.

16:34 - Tiszta Tisztelt Ház

Picit késik a gyurcsányi évértékelő - igaz, Kövér László parlamenti házelnök sem szokta pontosan "becsöngetni a plenáris üléseket'.

16:30 - Egy nappal nyerte

Orbán Viktor holnap évértékel - Gyurcsány Ferenc egy nappal beelőzte. A jelek szerint a DK belehúzott: ma vélhetően a rendszer megdöntésére buzdít, tegnap pedig bejelentette, hogy vagyonosodási eljárást kezdeményez Orbán Viktor ellen.

Szerző

Lehet, hogy csak a közmédiában lesznek politikai hirdetések

Szombaton 16 órakor lejárt a határidő: az országos kereskedelmi rádiók és tévék eddig jelentkezhettek a Nemzeti Választási Bizottságnál (NVB), ha a kampányban politikai reklámot kívántak közzétenni. Pénteken a munkaidő végéig egyetlen ilyen bejelentés sem érkezett, de nem tudható, hogy az azóta eltelt időben jelentkezett-e valamelyik médium.

Az alaptörvény rögzíti, hogy a demokratikus közvélemény kialakulásához választási kampányidőszakban szükséges megfelelő tájékoztatás érdekében politikai reklám kizárólag ellenérték nélkül, az esélyegyenlőséget biztosító feltételek mellett közölhető.

A választási eljárásról szóló törvény (Ve.) részletezi ezt a szabályt és különbséget tesz a politikai hirdetés és a politikai reklám között: a jogszabály politikai hirdetésnek nevezi az ellenérték fejében, valamely jelölőszervezet vagy független jelölt népszerűsítését szolgáló és támogatásra ösztönző, sajtótermékben (illetve az interneten és moziban) közzétett tartalmat.

A politikai reklám - amelynek a célja ugyancsak a jelöltek, jelölőszervezetek népszerűsítése - televízióban, rádióban jelenhet meg.

A Ve. szerint a nem közszolgálati médiaszolgáltató egyenlő feltételek mellett teheti közzé a jelöltet, illetve listát állító jelölőszervezetek és a független jelöltek politikai reklámjait, közös jelölt, illetve közös lista esetén a jelölőszervezetek együttesen jogosultak a politikai reklám megrendelésére.

A politikai reklámhoz véleményt, értékelő magyarázatot fűzni tilos. A politikai reklám közzétételéért a médiaszolgáltató ellenszolgáltatást nem kérhet, és nem fogadhat el.

A jogszabály szerint amennyiben a közszolgálatinak nem minősülő, országosan elérhető lineáris médiaszolgáltatást nyújtó szolgáltatók (televíziók és rádiók) biztosítani kívánják politikai reklám közzétételének lehetőségét, ezt legkésőbb február 15-én 16 óráig kötelesek közölni a NVB-vel. Abban az esetben, ha a médiaszolgáltató határidőben nem nyilatkozik, politikai reklámot nem tehet közzé a kampányidőszakban.

Az NVB-hez pénteken a munkaidő végéig egyetlen ilyen bejelentés sem érkezett, de az nem tudható, hogy az azóta eltelt időben jelentkezett-e valaki.

Ha senki nem jelentkezett a határidőig, akkor politikai reklámot csak a közszolgálati rádiókban, tévékben láthatnak a választópolgárok.

Szerző