Szíria - Németország részt vehet a vegyi fegyverek megsemmisítésében

Németország parlamenti jóváhagyást követően részt vehet a szíriai vegyi fegyverek megsemmisítésében - jelentette ki a német külügyminiszter pénteken az orosz vendéglátójával, Szergej Lavrovval közösen tartott moszkvai sajtótájékoztatón.

Frank-Walter Steinmeier úgy vélte, hogy országa a szíriai tömegpusztító fegyverek kiszállításában működik majd közre, konkrétan a veszélyes vegyi anyagok behajózásában. Steinmeier csütörtökön érkezett az orosz fővárosba, ahol Szergej Lavrovval a kétoldalú kapcsolatokról, valamint a legégetőbb külpolitikai kérdésekről tárgyalt.

Szerző

Irán: a követség elleni támadással kezdődött

Az amerikai-iráni diplomáciai kapcsolatok megszakításához vezető 1979. november 4-i, a 444 napos túszdrámába torkolló teheráni amerikai nagykövetség elleni támadást megelőzően, február 14-én, Valentin napon történt a nagykövetség első lerohanása.

A  35.évfordulóját ünneplő iráni iszlám forradalom kezdetén, azt követően, hogy Mohammad Reza Pahlavi, az iráni sah  elhagyta az országot, egy gerillacsapat rohanta le az amerikai nagykövetséget. Gépfegyvertüzet zúdítottak a diplomáciai létesítményre, majd órákon keresztül túszként tartották fogva az alkalmazottakat.

Pahlavi sah uralmát 1979. február 11-én  megdöntő és a hatalmat átvevő Khomeini ajatollah új rendszert épített ki, a keményvonalas, iszlamista diktatúrát. Tömeges megtorlás következett - ezreket végeztek ki, koncepciós perek sorozata kezdődött el, betiltották az ellenzéki pártokat és médiumokat, tisztogatás kezdődött az egyetemeken is.

Teokratikus állam jött létre, amely az alapvető emberi jogokat sem tisztelte és tiszteli mindmáig. Irán elszigetelődött a nemzetközi porondon. Ezt a forradalmat üdvözölte Orbán Viktor miniszterelnök, Áder János köztársasági elnök és Martonyi János külügyminiszter. 

Magyarország mellett először három volt szovjet tagállam, Tadzsikisztán, Azerbajdzsán és Kirgizisztán gratulált Iránnak, majd a maláj kormányfő és a brunei szultán.

Miután a magyar ellenzéki pártok bírálták, hogy az európai demokráciák közül egyedüliként Magyarország üdvözölte az iráni vallási diktatúrát, Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője tegnap közleményben úgy indokolta: az államközi kapcsolatokban elemi udvariassági szabály megemlékezni egy ország, jelen esetben a köztársasági Irán megalapításáról.

Egy évre elnapolták az adósságplafon-vitát

A költségvetési huzakodás után az adósságplafon-vitát is sikerült levenni napirendről Washingtonban: a képviselőház után a szenátus is megszavazta, hogy 2015. március 15-ig függesszék fel a 17,2 ezer milliárd dolláros adósságlimitet, hogy az Egyesült Államok teljesíteni tudja külföldi kötelezettségvállalásait.

 Az adósságplafon megemeléséről szóló törvényt továbbküldték Barack Obama elnöknek aláírásra. Jack Lew pénzügyminiszter már korábban figyelmeztetett, hogy február 27-ig dönteni kell, ha nem akarják megkockáztatni a technikai fizetésképtelenséget.

Bár a Republikánus Párt teadélután mozgalomhoz tartozó, radikális konzervatív szárnya ezúttal is megpróbálkozott az obstrukcióval, a vita korántsem mérgesedett el annyira, mint legutóbb. A republikánus többségű képviselőházban John Boehner házelnöknek sikerült elérnie, hogy - az elnök elvárásának megfelelően - feltétel nélkül bocsássák szavazásra a törvényt.

Szoros eredménnyel - 221 igen, 201 nem szavazattal - elfogadták az adósságplafon megemelését, méghozzá úgy, hogy 28 republikánus képviselő, köztük maga Boehner a demokraták mellé állva igennel szavaztak.

Korábban a republikánusok csak valamilyen engedmény fejében lettek volna hajlandók engedni, az Obamacare korlátozását vagy a környezetvédők által támadott Keystone XL olajvezeték megépítésének engedélyezését kérték volna cserébe.  A demokrata többségű szenátusban 55 igen, 43 nem szavazattal hagyták jóvá az adósságplafon megemelését, tisztán demokrata támogatással.

Ted Cruz szenátor, a Tea Párt ügyeletes hangadója megpróbálta egy ügyrendi szavazással útját állni a rendelkezésnek, de 12 középutas republikánus, köztük Mitch McConnell kisebbségi vezető a demokratákkal együtt szavazva 67-31-es szavazataránnyal ezt meghiúsította. Az elnöki ambíciókat tápláló Cruz nekitámadt a kisebbségi vezetőnek, s leváltását követelte.

A novemberi félidős kongresszusi választások előtt egyik pártnak sem használt volna, ha folytatják a költségvetési-adósságplafon vitákat, mind a demokraták, mind a republikánusok népszerűségét megtépázta a tavaly októberi kormányzati leállás.

Szerző