Elvették a gyest a nevelőszülőktől

Publikálás dátuma
2014.02.13. 06:07
Fotó: Thinkstock
Miközben a kormány elégedett azzal, ahogy átalakította a nevelőszülők díjazását, illetve amiért képzésre kötelezte a szülőket, a családok szinte naponta újabb és újabb káoszról számolnak be. Most éppen a gyermekgondozási támogatás (gyet), és a gyermekgondozási segély (gyes) kifizetése miatt alakult ki botrány. "Valaki kapott, valaki nem, nem tudni, ki miért kapta meg, illetve miért nem". Egyebek mellett erről írtak lapunknak nevelőszülők. Korábban megírtuk, a családi adókedvezmény sem jutott el minden családhoz, emiatt sokan tízezrekkel alacsonyabb fizetést kaptak.

A Magyar Államkincstár tájékoztatása szerint "a nevelésbe vett gyermek után megállapított gyermekgondozási támogatásra való jogosultság 2013. december 31-én, a törvény erejénél fogva megszűnt. Ez alapján a Magyar Államkincstár 2014. január 1-jével már nem folyósítja az addig érintetteknek a gyes-t vagy a gyet-et".

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának tájékoztatása alapján kiemelték, hogy "a nevelőszülői foglalkoztatási jogviszony bevezetésével a nevelőszülői díj olyan mértékű emelésére került sor, amely alapján az új járandóság minden esetben több, mint a 2014. január 1. előtti nevelőszülői díj és a gyes, gyet együttes összege". Azt is hozzátették, 2013. december 31-éig nettó 15.000 forint járt gyermekenként, mint nevelőszülői díj, emellé pedig 28.500 forint (nettó 25.650 forint) gyes vagy gyet ellátást kaptak.

Példaként említették, hogy 3 nevelt gyermek esetén összesen nettó 70.650 forint járt, függetlenül az esetleg speciális, különleges szükségletű gyermekektől. Ám 2014. január 1-től a minimálbér 30 százalékának megfelelő alapdíj, gyermekenként a minimálbér 20 százalékát kitevő kiegészítő díj, valamint különleges vagy speciális szükségletű gyermekek után 5 százalék többletdíj jár. Ez 3 nevelt gyermek esetén összesen bruttó 91.350 forintot jelent. Miután a családi kedvezmény a nevelt gyermekek után az adóból és a járulékból is érvényesíthető, ez nettó 89.976 forintot jelent - közölte az államkincstár.

A nevelőszülőknek éppen azzal van bajuk, hogy a kormány úgy tálalja az átalakítást, mintha a gyerekek nevelését vállalók jól jártak volna, pedig az összegből is jól látszik, hogy nagyon keveset keresnek a szülők. Orbán Viktornak írt nyílt levélben az egyik család le is írta, súlyos anyagi gondokkal küzdve végzik munkájukat egész nap, hétfőtől vasárnapig. A gyermekek nevelési díja és ellátmánya 2008 óta változatlan. Sokan eladósodtak, az évek alatt elvették tőlük a közalkalmazotti státuszt, a 13. havi bért, az étkezési utalványt, az üdülési csekket, a negyedévenkénti ruhapénzt.

A levélíró havi bére 3, különleges ellátási szükségletű gyermek után - akik közül az egyik kollégista - iskolai tanévben 81 200 forintot, iskolai szünetekben 106 575 forintot kap az eddigi 135 000 forint helyett. "Ezek az összegek önmagukért beszélnek". Kitért arra is, hogy képzésre kötelezi őket a kormány, alapbérüket mégsem a garantált bérminimum alapján számolják ki. Majd a levélíró hozzátette: a foglalkoztatási jogviszonyba került nevelőszülő bruttó órabére 112,77 forint.

Szerző

Lemondott az Országos Széchényi Könyvtár vezetője

Az emberi erőforrások miniszterének egyetértésével, közös megegyezéssel távozott az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) éléről Szemerei Péter megbízott főigazgató - közölte szerda este az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi).

Szemerei Péter megbízása 2014. február 12-i hatállyal szűnt meg, a szakember személyes okokra hivatkozva maga kérte távozását, amelyet a tárca tájékoztatása szerint Balog Zoltán miniszter elfogadott.

A nemzeti könyvtár vezetői feladatait 2014. február 13-tól megbízott főigazgatóként Káldos János látja el. Az OSZK különgyűjteményeinek igazgatója a hamarosan meghirdetendő főigazgatói pályázat eredményes elbírálásáig marad a poszton - tudatta az Emmi.

Szemerei Pétert, az OSZK általános főigazgató-helyettesét 2013. szeptember 26-án bízták meg az intézmény vezetésével. A főigazgatói poszton Sajó Andreát váltotta.

Szerző

Szerelmes péntek este a New Orleans Clubban a Group'N'Swinggel

Publikálás dátuma
2014.02.12. 16:59

Töltsön egy szerelmes estét, forró, érzéki hangulatban a New Orleans Club házi zenekarával, a Group'N'Swinggel! Itáliában a szerelmespárok folyóknál vagy tavaknál találkoznak, a magyar párokat viszont ide várjuk, Budapest belvárosának egyik legszebb klubjába, a New Orleansba. A fantasztikus hangulatról Gájer Bálint, az est "Valentinja", a zenekar énekese és Mihályi Réka, az együttes dívája gondoskodik.

A Retikül c. dalukkal az idei Eurovíziós Dalfesztivál középdöntőjébe is bejutott sikeres Swing & Boogie Show zenekar felejthetetlen élményt tartogat a vendégeknek a meglepetésekben is bővelkedő estén. A kívánságok éjszakája lesz ez, melyet az édes bűnbeesés, a sok-sok csokoládé és fergeteges tánc tesz majd még emlékezetesebbé.

A két aranylemezt magának tudó sikeres swing csapat albuma a tavalyi Mahasz díjkiosztó gálán az év szórakozató-zenei albuma lett. A New Orleansban saját dalaik mellett újra felcsendülnek a Swing ésBoogie legnagyobb slágerei, akárcsak az ismert soul és pop dalok átdolgozott változatai.

JÁTÉK! JÁTÉK! JÁTÉK! Várják azon szerelmes párok (vagy esetleg házaspárok) fotóit, akik részt vesznek a Group'N'Swing zenekar Valentin estjén és még szívesen belekóstolnának egy jó kis játékba is. Nem kell mást tenniük csak a kiválasztott fotókat beküldeni a neworleansjatek@gmail.hu e-mail címre a fotón lévők megnevezésével és egy jó kis címmel. A beküldött képek közül sorsolnak és a szerencsések sok-sok finomságot nyerhetnek, a fődíj pedig: egy 24 karátos arannyal bevont csokoládé! Határidő: február 13. éjfél. (Mindenki csak egy fotót küldhet be.) 

Szerző