Készülnek a sztárok az Oscar-díjátadóra

 Jonah Hill elárulta, hogy már megírta a köszönőbeszédét, Julie Delphy bevallotta, fogalma sincs mit vesz fel, Matthew McConaughey pedig csak Tom Hankset hiányolta az amerikai filmakadémia hivatalos ebédjéről a hollywoodi Beverly Hills Hotelben hétfőn összegyűlt több mint 150 Oscar-jelölt közül.

Az Amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia (AMPAS) évente megrendezi az Oscar-jelölteket ünneplő ebédjét, amelyen vendégül látja mind a 24 díjkategória jelöltjeit a maszkmesterektől az A-listás sztárokig. Az esemény meghívottjait beavatják a díjkiosztó fontos tudnivalóiba, de a rendezvény főként arra nyújt alkalmat, hogy a jelöltek találkozhassanak. 

Craig Zadan, az Oscar-gála társproducere szokás szerint jó tanácsokkal látta el a leendő győzteseket: "Kérem, hogy nagyon gyorsan, de tényleg gyorsan menjenek fel a színpadra. Amint elérik a mikrofont, indul az óra és 45 másodperc lesz a beszédre" - hangsúlyozta.

A több órás Oscar-gála csak akkor lehet sikeres, ha minden flottul megy és nincsenek üresjáratok - hallgatták a producer intelmét a szkeptikusan nevetgélő sztárok.

Az ebéd előtt a Mielőtt éjfélt üt az óra forgatókönyvéért jelölt Julie Delphy elárulta, eléggé elveszettnek érzi magát ebben a környezetben, nem szokása órákat tornászni és koplalni, hogy jó formában legyen és valójában még azt sem tudja, mit visel majd az Oscar-ceremónián.

Leonardo DiCaprio az alkalmat megragadva ismét védelmébe vette Martin Scorsese A Wall Street farkasa című brókerfilmjét, amelynek főszereplőjeként kapott esélyt az Oscar-díjra. A színész kijelentette, hogy valójában tanmesének szánták a filmet, amely a pénzvilág 2008-as eseményeit tükrözi. A történetet "egy óriási Hieronymus Bosch-festményhez" hasonlította. 

Jonah Hill, akit a produkcióban alakított mellékszerepéért jelöltek az amerikai filmakadémia díjára, elmondta: teljesen megbízik Scorsesében és bármit megtenne, ha kéri, akár a házat is kifestené. Hill bevallotta, hogy készült egy köszönőbeszéddel, nem mintha azt gondolná, hogy tényleg nyerhet, hanem mert nem akar butának tűnni, ha mégis az ő neve lesz a borítékban.

A Blue Jasmine című film főszerepéért jelölt Cate Blanchett "a színpadi és a filmvásznon nyújtott munkája szintéziseként" írta le a Woody Allen-drámában játszott szerepét. Matthew McConaughey, a Mielőtt meghaltam sztárja viszont csalódottságának adott hangot, amiért Tom Hanks (Phillips kapitány) idén nincs a jelöltek között.

Steve McQueen, a 12 év rabszolgaság rendezője arról beszélt, hogy filmje több mint százmillió dolláros jegybevétele ékesen bizonyította: a közönség nem tartja túl durvának, holott néhány kritikus ezt kifogásolta. A film túlnőtt rajta és fontos vitát indított el a témáról - tette hozzá.

A rendezvényen a Mandela című film Ordinary Love című betétdaláért jelölt Bono bejelentette, hogy a gálán is előadja a számot.  A filmvilág legrangosabb díjainak átadását, a 86. Oscar-gálát több mint kétszáz ország televíziója közvetíti a hollywoodi Dolby Színházból március 2-án, vasárnap.

Szerző

Hende: a magyar hadiipar nem volt, hanem lesz

A magyar hadiipar nem volt, hanem lesz - jelentette ki Hende Csaba honvédelmi miniszter a Biztonságpiac 2013-2014 konferencia megnyitóján, kedden Budapesten.

Ismertetése szerint korábban 35-40 ezer ember dolgozott a magyar hadiipar területén, nemzetközi hírű találmányok kötődtek hozzá, és a világpiacra történő értékesítés révén ez komoly exportbevételeket is jelentett. A rendszerváltozás következményeként azonban a magyar hadiipar, a sikeres vállalatok szétestek, a szakembergárda szétszóródott. Hende Csaba azt mondta: az elmúlt négy év arról is szólt, hogy lépésről-lépésre újraépítsék a hadiipart.

A miniszter kiemelte: az elmúlt négy évben a Honvédelmi Minisztérium négy hadiipari vállalata is több olyan termékkel tudott előrerukkolni, amelyek komoly jövő előtt állnak. Ilyenek például a drónok (pilóta nélküli repülőeszközök), a víztisztító berendezések vagy a közelmúltban bemutatott legmagasabb biztonsági szintű mobillabor.

Hende Csaba úgy fogalmazott: "a saját haderőnket a lehetőségek értelmes határáig a hazai ipar termékeivel kell felszerelni". Ugyanis, ha a 100 euróba kerülő katonai eszközt, mondjuk egy aknavetőt Spanyolországból szerezzük be, az a spanyol gazdaság számára jelent munkahelyeket, adóbevételeket. Míg, ha ugyanezt a 100 euróba kerülő aknavetőt Magyarországon gyártják le, abból 50 euró rögtön visszakerülne a magyar költségvetésbe. Ezért törekednek minden adandó alkalommal a hazai lehetőséget választani - tette hozzá.

A miniszter kiemelte: a biztonság a legfontosabb érték, amit az állam polgárainak adhat. A biztonság garantálásához fontos, hogy minden érintett - katonák, rendőrök, polgárőrök, a katasztrófavédelem, a büntetés-végrehajtás és a hadiipar dolgozói is - összefogjanak - hangsúlyozta.

A Gazdálkodási és Tudományos Társaságok Szövetsége (GTTSZ), a Magyar Rendészettudományi Társaság és a Biztonságpiac.hu Kft. által közösen szervezett konferencián Garamvölgyi László, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács elnöke hangsúlyozta, hogy a XXI. század infokommunikációs és tudásalapú társadalmában rendkívüli módon felértékelődik a bűnmegelőzés és a prevenció.

Csóti András, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának vezetője kiemelte, hogy a magyar büntetés-végrehajtási intézetekben tavaly egy sikeres fogolyszökés sem volt. Fontos eredménynek nevezte, hogy tavaly év végén az Országgyűlés elfogadta azt a - jövő januártól hatályos - törvényt, amely új alapokra helyezi a büntetés-végrehajtás működését.

A parancsnok kitért arra is, hogy a következő két évben több mint háromezer új férőhely létesítését tervezik, hogy megoldják a magyar büntetés-végrehajtás legnagyobb problémáját, a túlzsúfoltságot. Ezen kívül már tárgyalnak a távtárgyalási rendszer kiépítéséről, és az elektronikus távfelügyeletet is szeretnék megvalósítani - mondta Csóti András.

Szerző
Frissítve: 2014.02.11. 12:19

Elhunyt Tinnye polgármestere

Életének 51. évében elhunyt Bak Ferenc, a Pest megyei Tinnye független polgármestere, aki öt cikluson át töltötte be a tisztséget - tudatta a község önkormányzata kedden az MTI-vel.

 A közleményben kiemelték, hogy Bak Ferenc a rendszerváltást követő első szabad választás óta, 23 évig volt a község első embere. A február 8-án elhunyt polgármester nevéhez fűződik Tinnye önálló településsé válása, tevékenységének köszönhetően a község a fejlődés közepette is meg tudta őrizni falusias jellegét úgy, hogy az ott élő és oda települő emberek élete könnyebbé vált - írták a közleményben.

Kövessen minket a Facebookon és a Twitteren is!

Szerző
Témák
Tinnye